PLJUČNICA

Pljučnica je bolezen za katero je značilno vnetje in draženje pljuč. Najbolj pogosta je v zimskem času in navadno sledi vnetju zgornjih dihal – prehladu. V začetni fazi bolezni je pogosto težko razločiti hud prehlad in pljučnico, vendar je dolg in vztrajen kašelj znak pljučnice in lahko nakazuje resno obolenje, zato zahteva nujno zdravniško pomoč. Če hudo kašljate več kot en teden; če so vaši izpljunki zelene, rumene ali rjave barve; če hitro in težko dihate, poleg pa imate še visoko vročino, vztrajen glavobol in se vam je pojavil kakšen izpuščaj morate obiskati zdravnika, saj so to znaki pljučnice.

Znaki in Simptomi

Za pljučnico so značilni napadi kašlja, tresenje, mrzlica, vročina ter bolečina v prsih in pljučih.  Bolniki imajo tudi bolečine v mišicah, otekle bezgavke, boli jih grlo ter so hudo utrujeni. Običajno se ti znaki pojavijo v hujši obliki po zgornji okužbi dihal – po prehladnem obolenju. Klasični znaki pljučnice zajemajo plitko in težko dihanje, kašelj in nenormalne zvoke pri dihanju. Rentgenska slika pljuč pokaže, da se je v pljučih nabrala tekočina in limfa.

Pri pljučnici so prizadeti pljučni mešički, ki imajo nalogo prenašati kisik iz pljuč v kri. Zaradi vnetja pljučni mešički svoje vloge ne morejo dobro opravljati, bolnikom v telesu manjka kisika, kar se pokaže kot utrujenost in zaradi česar se bolniki pritožujejo, da so brez sape. Če telesu primanjkuje veliko kisika, se ustnice ter nohti na rokah in nogah obarvajo nekoliko modro.

Vzroki

Pljučnico lahko povzroči več virusov in bakterij. Pri sicer zdravih posameznikih pljučnica običajno sledi večji obremenitvi imunskega sistema. Dejavniki tveganja za razvoj pljučnice so virusne infekcije (posebno gripa in navaden prehlad); cigaretni dim in drugi škodljivi dimi; izguba zavesti, ki zavre refleks bruhanja, zaradi česar je onemogočeno dihanje in aspiracija tekočin; rakava obolenja in hospitalizacija, saj se v bolnišnicah poveča izpostavljenost različnim organizmom, ki povzročajo pljučnico. Poleg naštetega k razvoju pljučnice pripomore tudi starost (ljudje nad 65. letom starosti so za bolezen bolj dovzetni), kakršna koli motnja imunskega sistema ali bolezen srca, ledvic, jeter in seveda pljuč, ki so zaradi primarne bolezni še toliko bolj dovzetna za pljučnico. Pljučnico prav tako lahko povzročijo kap, alkoholizem, podhranjenost in alergije. Običajno za pljučnico zbolijo ljudje s šibkejšim imunskim sistemom.

Dieta in drugi ukrepi za preprečevanje pljučnice

Da bi imunski sistem deloval čim bolj učinkovito, moramo telesu zagotoviti prehrano, ki je bogata in polnovredna. Hrana naj bo nepredelana, naravna, uživati je potrebno veliko zelenjave in sadja, polnovrednih žitaric, stročnic, semen in oreščkov. Obenem je potrebno paziti, da v telo ne vnašamo preveč maščob in rafiniranega sladkorja. Telesu moramo zagotoviti dovolj beljakovin, vseeno pa z njimi ne smemo pretiravati.

Pomembna preventiva pred pljučnico je tudi takojšnje zdravljenje prehlada in izogibanje zračnim alergenom, ki otežujejo dihanje in obremenjujejo pljuča.

Prehranski dodatki

Glavni namen zdravljenja pljučnice je, da pomagamo pljučem, torej zagotovimo prehod zraka in spodbudimo izločanje odvečne sluzi. Pri tem lahko pomagajo različna zelišča; prehranski dodatki v obliki vitaminov, mineralov in antioksidantov pa krepijo imunski sistem, da bo ta lažje premagal okužbo.

Vitamini in minerali

cink za zdravljenje pučniceCink

Cink pomaga pri zdravljenju bronhijev in pljuč. Pravilno delovanje imunskega sistema in celjenje tkiva v veliki meri zavisi od dovoljšnih ravni cinka v telesu. Posebno priporočljiva je uporaba cinka v tabletah, ki jih poližemo. Na trgu obstaja veliko različnih ponudnikov. Pri uživanju cinkovih tablet sledimo navodilom na izdelku.

vitamin CVitamin C

Vitamin C zmanjšuje vnetje in je zato priporočljiv ob pljučnici.

 

 

vitamin E za zdravje pljučVitamin E

Vitamin E pomaga pri celjenju tkiva in izboljša dihanje.

 

 

Drugi dodatki

Beta Karoten krepi imunski sistemBeta karoten

Beta karoten je antioksidant, ki ščiti pljuča in pomiri membrano sluznice. Pomanjkanje beta karotena in vitamina A poveča dovzetnost za okužbe dihal in pljučnico, zato je izjemno priporočljiv ob pojavu bolezni.

 

bromalinBromelain

Bromelain je ekstrakt, ki ga pridobivamo iz ananasa. Je priporočljiv kot dodatno zdravljenje pljučnice, saj deluje protivnetno, poveča pa tudi absorpcijo antibiotika, ki nam ga predpiše zdravnik. Bromelain je izjemno učinkovit pri zdravljenju bolezni dihalnih poti, vključno s pljučnico, bronhitisom in sinusitisom.

Zelišča

ameriški slamnikza zdrav imunski sistemAmeriški slamnik

Ameriški slamnik krepi imunski sistem. Zaužijemo ga lahko v več oblikah (posušena korenina, tinktura, tekoči izvleček ali posušen prah ameriškega slamnika), pri tem pa ni pomembno za katero obliko se odločimo.

česen za zdrave žileČesen

Česen je naravni antibiotik, zato ga je pri pljučnici smiselno v telo dodatno vnašati s prehranskimi dodatki.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Ameriški slamnik: 0,5 – 1 g posušene korenine / 2 – 4 mm tinkture / 2 – 4 mm izvlečka v tekočini / 150 – 300 mg posušenega praha

Beta karoten: 10 000 IU / dan

Bromelain: 500 – 750 mg na vsakih nekaj ur 

Česen: med obroki vzemite 2 tableti s česnovim ekstraktom na dan

Vitamin C: 3000 mg / dan (vnos vitamina C razporedite na več odmerkov)

Vitamin E: 400 IU dvakrat / dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.