ARITMIJA

Aritmija je motnja srčnega ritma. Sestavni del aritmije so palpitacije, ki pomenijo hiter in nereden srčni utrip. To je precej pogost simptom, ki ga od časa do časa doživi vsak posameznik. Poznamo več vrst aritmij. Nekatere so blage in povsem nenevarne (na primer atrijska fibrilacija ali prezgodnja ventikularna kontrakcija), druge pa lahko resneje ogrozijo človeško življenje (na primer ventikularna tahikardija in težka oblika ventikularne aritmije).

Večina ljudi pravočasno začuti kdaj morajo zaradi aritmije obiskati zdravnika. To je, kadar je aritmija skoraj nenehna in zelo neprijetna ali ko se hitremu in nerednemu srčnemu utripu pojavi še kratka sapa.

Pri atrijski fibrilaciji preddvori srca bijejo neenakomerno in zelo hitro – od 300 do 500 udarcev na minuto. Gre za milejšo aritmijo, saj je naloga preddvora srca le zapolniti srčne prekate. Pri prezgodnji ventikularni kontrakciji je srčni utrip neenakomeren; v primeru ventikularne tahikardije pa je srčni utrip prehiter – od 120 do 200 udarcev na minuto. Obstajajo tudi druge ventikularne aritmije, ki so še resnejše in bolj nevarne. Takšen je primer ventikularne fibrilacije. Srčni utrip je pri takšni aritmiji hiter, nenadzorovan, krčenje srca pa je neučinkovito.

 

Znaki in Simptomi

Veliko blagih aritmij ljudje sploh ne opazijo ali se jim samo včasih zdi, da srce ne bije enakomerno ali da bije prehitro, čemur pravimo tudi palpitacija. Ostali znaki aritmije so še kratka sapa, ki se pojavi ob fizičnem naporu, utrujenost in simptomi, ki so značilni za slab krvni tok (modre okončine in otekanje gležnjev). Resnejše aritmije v nasprotju z blagimi lahko hitro vodijo do potrebe po nujni zdravstveni pomoči in jih mnogokrat povezujemo s srčnim napadom.

Vzroki

Primarni vzrok aritmij je v motnji električnega sistema telesa, ki spodbuja srce k bitju. Aritmije se lahko pojavijo tudi, ko področja srčne mišice razvijejo svoj ritem bitja. Prav tako k aritmiji vodijo primanjkljaji magnezija in kalija.

Dieta in ukrepi, ki pomagajo pri obvladovanju aritmije

Vsak človek, ki ima aritmijo ali kakšno drugo srčno bolezen, bi moral k zdravniku po natančnejše preiskave in oceno bolezni. Potreben je celovit fizični pregled, ki preišče možna znamenja slabega krvnega toka; elektrokardiogram, ki oceni električno funkcijo srca; ehokardiogram in ultravok, ki ocenita funkcijo srca z mehaničnega vidika ter preučita velikost in obliko srca. Potrebne so tudi natančne laboratorijske preiskave, pomembna je določitev nivoja magnezija v rdečih in belih krvnih celicah.

Najobičajnejši ukrepi, ki so priporočljivi pri aritmiji so zmanjšanje vnosa soli v telo; prehrana, ki je bogata s kalijem in vlakninami ter sestavljenimi ogljikovimi hidrati. Priporočljivo je jesti veliko zelene, česna, čebule in zmanjšati vnos nasičenih maščobnih kislin. Povečati je potrebno vnos magnezija. To najlažje storite s hrano, ki je bogata s tem mineralom. Jejte veliko stročnic, tofuja, semen, oreščkov, polnozrnatih žitaric in zelenolistne zelenjave. Ugotovljeno je bilo, da k aritmiji lahko pripomore tudi kofein, zaradi česar se ga iz preventivnih razlogov izogibajte.

Prehranski dodatki

V primerih aritmije so priporočljiva naravna zdravila (na primer glog in magnezij), ki so pri milejših aritmijah pogosto tudi zelo učinkovita, niso pa dovolj močna pri zmernih in težjih aritmijah. V takšnih primerih so naravna zdravila le dodatna podpora ob zdravljenju.

Vitamini in minerali

Kalij zmanjšuje krvni pritiskKalij

Kalij zmanjšuje krvni pritisk in uravnava ravnovesje tekočin v telesu. Visok krvni pritisk in telesne tekočine lahko obremenijo srce, zaradi česar je pomembno, da kalija osebam z aritmijo ne primanjkuje.

Magnezij proti aritmijiMagnezij

Pravšnji nivo magnezija v krvi je izjemno pomemben, saj količina magnezija določa kako učinkovito bo srčna mišica proizvedla dovolj energije in kako učinkovita bo nevrološka aktivnost, ki je potrebna, da srce pravilno bije. Magnezija osebam z aritmijo nikoli ne sme primanjkovati, saj znatno pripomore k obvladovanju bolezni.

Vitamin B1 zmanjšuje srčne aritmijeVitamin B1

Vitamin B1 zmanjšuje srčne aritmije, palpitacije, srčno popuščanje in povečan venski pritisk.

 

Drugi dodatki

karnitin proti aritmijiKarnitin

Karnitin je kemična spojina, ki se proizvaja v telesu in se nahaja predvsem v mišicah. Ima zelo pomembno vlogo pri metabolizmu energije v telesu, ker sodeluje pri prenašanju maščobnih kislin skozi celične membrane v mitohondrije. Mitohondriji nato v celicah proizvajajo energijo, ki je potrebna za delovanje celic. Karnitin je še posebno koristen pri srčnih boleznih. Ugoden vpliv ima na vse motnje srca, katerih osnova je metabolizem in ureja nepravilnosti srčnega ritma (aritmije). Najverjetneje je pri boleznih srca karnitin tako učinkovit zaradi tega, ker srčne mišice za oskrbo z energijo uporabljajo maščobne kisline. Karnitin prenaša maščobne kisline v mitohondrije, ki so celična tovarna energije, dobro prehranjena srčna mišica pa ima manj možnosti, da zboli.

q10 proti kronični utrujenostiKoencim Q- 10

Koencim Q – 10 je izjemno pomemben pri celični proizvodnji energije. Ker srce spada med najbolj aktivno tkivo v našem telesu, pomanjkanje koencima Q – 10 lahko vodi v resne težave s srcem. Človeško telo brez koencima Q – 10 ne zmore delovati, kot dodatek je izjemno varen ter ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje človeškega telesa. Iz teh razlogov je koencim Q – 10 priporočljiv pri kakršnih koli težavah s srcem, vključno z aritmijo.

omega 3 deluje proti aritmijiRibje olje

Omega – 3 maščobne kisline so izjemno pomembne za dobro zdravje, tudi za zdravje srca in ožilja. Raziskave so pokazale, da znižujejo ravni holesterola in trigliceridov v krvi, manjšajo nevarnost za pojav krvnih strdkov ter nižajo previsok krvni tlak. Bogat vir omega – 3 maščobnih kislin so ribe (predvsem losos, skuša, slanik in sardine). Vsem, ki imajo težave s srcem se priporoča vsaj en ribji obrok na teden, sicer pa redno uživanje ribjega olja ‘na žlico’, kar bo krepilo vaše srce. Ribje olje je priporočljivo zaužiti zjutraj na tešče in sicer 1 – 2 žlici na dan.

Zelišča

glog za zdrav pritiskGlog

Glogovi pripravki se že zelo dolgo uporabljajo kot pomoč pri blažjih aritmijah. Zdravilni učinki glogovega ekstrakta na zdravje srca so bili dokazani tudi v raznoraznih študijah. Če imate težave z aritmijo, je izjemno priporočljivo, da posežete po zdravilnem glogu.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Glog: vzemite 150 – 250 mg glogovega ekstrakta na dan

Kalija: 1,9 – 5,6 g / dan

Karnitin: 1800 – 2400 mg / dan

Koencim Q – 10: 30 – 90 mg / dan

Magnezij: pravilna doza magnezija je 6 – 10 mg / kilogram telesne mase na dan. To običajno znese od 200 – 300 mg / dan.

Vitamin B1: nekaterim osebam pomaga od 200 – 250 mg / na dan, pri hujših aritmijah pa so običajno potrebni višji odmerki vitamina B1, in sicer od 500 – 1000 mg / dan.

Viri:

▪ Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.