QiGong

Če sledimo QiGong zgodovini vse pred Kitajsko Qin in Han dinastijo (255 pr. Kr. – 233 po. Kr), lahko vidimo, da ima QiGong vadba izvor v plesu. Ples razgiba telo in ohranja njegovo vitalnost. Usklajevanje gibov z glasbo harmonizira um, bodisi da ga energetsko dvigne ali umiri. QiGong ples je bil kasneje prenesen na Japonsko v Han dinastiji in postal izredno eleganten, počasen in rafiniran stil plesa, ki ga še danes prakticirajo na Japonskem dvoru.

Afrika in prvotni prebivalci Amerike plešejo ples, kjer telo poskakuje gor in dol, kar sprosti sklepe in poveča cirkulacijo Qi-ja. Katerokoli vadbo, ki regulira kroženje Qi-ja po telesu, tudi tek ali dvigovanje uteži, lahko smatramo kot QiGong. Aspekti tega vključujejo hrano, ki jo jemo, zrak, ki ga dihamo in tudi naša čustva in misli.

QiGong – mentalna in fizična vadba (Jin in Jang, Wai Dan in Nei Dan)

Fizično (Jang) / Mentalno (Jin)

Na zgornji sliki vertikalna os proti levi predstavlja uporabo Qi-ja fizičnega telesa (Jang) in na levi uma (Jin). Bolj kot je fizična aktivnost na levi strani, manj uma potrebujemo za njeno izvajanje. To so lahko vadbe kot so aerobika, ples, hoja in tek, kjer je um man aktiven kot telo. Tu se ne potrebuje nekega posebnega mentalnega treninga in zato lahko takšno obliko vadbe klasificiramo kot sekularni QiGong. Na sredini te slike sta um in fizična aktivnost reprezentirani enakovredno. To predstavlja vadbo počasnega QiGong-a, kjer um vodi Qi v skladu z gibanjem. S počasnimi in sproščenimi gibi lahko Qi, ki ga vodi um, doseže globoke predele ligamentov, kostnega mozga in notranjih organov. Globok notranji občutek lahko pripelje tja znatno več Qi-ja, kot je to pri običajnih vadbah.

Pri globljih oblikah QiGong vadbe postane um esencialnega pomena. Um aktivno sodeluje, ko smo v globoki relaksaciji. Ta oblika vadbe je kultivirana s strani Taoistov in budističnih menihov.

 

Različne QiGong prakse se osredotočajo na različne cilje. Za dolgo, srečno in spokojno življenje potrebujemo zdravje telesa kot tudi uma. Najboljši QiGong za zdravje se nahaja na sredi modela na zgornji sliki, torej tam, kjer v enaki meri reguliramo telo in um. Jin stil se lahko prakticira skozi statično meditacijo in Jang stil preko fizične aktivnosti. To bo uravnotežilo Jin in Jang ter v telesu dvignilo nivo Qi-ja, da ga lahko krožimo po telesu.

Iz tega lahko sklepamo:

1. Katerakoli vadba, ki izboljša cirkulacijo Qi-ja, je QiGong.

2. QiGong s poudarkom na fizični aktivnosti bo izboljšal fizično moč in Qi cirkulacijo, okrepil mišice, kite in vezi.

3. QiGong, ki aktivira tako fizično telo, kot tudi um, lahko seže globlje kot običajna vadba, poveča fizično moč in izboljša Qi cirkulacijo (BioEnergija). S koordinacijo sproščenega telesa s koncentriranim umom, lahko Qi cirkulira globoko v sklepih, notranjih organih in celo kostnem mozgu.

4. QiGong s poudarkom na globokem meditativnem stanju lahko pogosto zanemari fizične gibe, kar povzroči, da fizična moč s časom degenerira.

Eksterni in Interni Eliksir (Wai Dan in Nei Dan)

QiGong prakso lahko razdelimo po trening teoriji in metodi v dve glavni kategoriji, Wai Dan (Zunanji Eliksir) in Nai Dan (Notranji Eliksir). Razumevanje razlik med njima vam bo dalo večji pregled nad QiGong prakso.

Wai Dan

Wai Dan (Eksterni Eliksir) Wai pomeni eksterno in Dan pomeni Eliksir. Eksterno tu pomeni kožo in površino telesa, prav tako pa tudi okončine, v nasprotju s trupom, ki predstavlja center telesa in vključuje notranje organe. Eliksir je substanca, ki podaljšuje življenje. To substanco so Taoisti iskali več tisočletji. Najprej so mislili, da je to nekaj fizičnega, nekaj kar bi lahko pripravili iz zelišč ali iz kemičnih substanc s pravo obdelavo. Po tisočletjih eksperimentiranja so odkrili, da se eliksir skriva znotraj telesa, to je namreč Qi, ki kroži po telesu. Da bi podaljšali življenje, moramo razviti eliksir v našem telesu, ga kultivirati, zaščititi in ga hraniti.

V Wai Dan QiGong praksi, razgibavamo telo, da ustvarimo Qi v rokah in nogah. Ko se tu nabere dovolj Qi-ja, le ta steče po dvanajstih glavni Qi kanalih (meridiani), kjer odstrani ovire, dokler ne pride v center telesa, da nahrani notranje organe. Zato je oseba, ki telovadi oz. ima fizično delo, po navadi bolj zdrava od osebe, ki cele dneve sedi.

Tui Na masaža, akupunktura in zeliščna terapija so vse oblike Wai Dan prakse. Masiranje telesa ustvarja Qi, stimulira celice, da se premaknejo v bolj energetično stanje. Qi se dvigne in cirkulacija se okrepi. Po masaži se po navadi počutimo bolj sproščene in imamo višji nivo Qi-ja, ki nastane v mišicah in nato steče v trup in notranje organe. Akupunktura prav tako ojača Qi, s čimer regulira notranje organe.

Kakršnakoli stimulacija, ki ustvarja večje količine Qi-ja v okončinah ali na površini telesa, lahko klasificiramo kot Wai Dan.

Nai Dan

Nai Dan (Interni Eliksir) Nei pomeni interni. Nei Dan pomeni, da zgradimo eliksir znotraj telesa namesto v okončinah, v rezervoarjih namesto v kanalih. V Wai Dan praksi Qi dvignemo v rokah, nogah in koži, nato ga skozi Qi kanale pošljemo v telo. Nai Dan vadba dvigne Qi znotraj telesa in ga pelje ven proti okončinam. To se doseže s posebnim dihanjem med meditacijo. Najprej mora človek dvigniti nivo Qi-ja v spodnjem Dan Tian-u, bioelektrični bateriji in ga nato poslati do osem rezervoarjev za shranjevanje. Qi je potem lahko v glavnih dvanajstih kanalih reguliran lahkotno in efektivno. Nai Dan je bolj globoka oblika vadbe kot Wai Dan ter tudi težje razumljiva in prakticirana. Tradicionalno je bila Nai Dan oblika vadbe prenesena iz roda v rod bolj selektivno kot Wai Dan, še posebej na višjem nivoju, kot je bila oblika vadbe Čiščenje Kostnega Mozga/Možganov. Ta oblika vadbe je bila predana le nekaterim izbranim učencem.