Stoječa Meditacija

Večina notranjih veščin uporablja neko formo stoječe meditacije kot osnovo za trening. QiGong in TaiChi pri tem nista nobena izjema. Te stoječe vaje se po navadi imenujejo Zhan Zhuang, kar v prevodu pomeni »stati kot drevo«. Pogosto to veščino srečamo tudi pod imenom Stoječi QiGong ali Stoječa Meditacija. Mislim, da je pošteno reči, da večino praktikantov teh vaj ne razume. Konceptualno razumejo, da naj bi bile te vaje dobre za njih, vendar ne razumejo njihovega bistva. Vaje so izredno naporne tako za telo kot um, a je njihov končni cilj nasprotje tega, sprostitev in kopičenje Qi-ja.Stoječa Meditacija – Zhan Zhuang

V tem članku vam bo poizkušal približati stoječo meditacijo iz zahodne/moderne perspektive. Zakaj so te vaje tako pomembne za interne veščine kot so TaiChi in QiGong in kako se ta moderni pogled prepleta s starodavnim konceptom Qi-ja. Preden začnemo z razlago, se seznanimo z nekaterimi dejstvi o tem, kako uporabljamo svoje telo.

Drža, gibanje in ravnotežje

Na splošno menimo, da je drža telesa in gibanje nekaj ločenega – bodisi stojimo ali pa se gibamo. Gibanje in drža postavljajo različne zahteve na naše mišice, zato ni presenetljivo, da naše mišice to odražajo. Mišice, ki se uporabljajo za držo telesa in ravnotežje imajo visoko vsebnost vlaken, ki se počasi krčijo, medtem ko mišice, ki jih uporabljamo za gibanje, vsebujejo visoko vsebnost vlaken, ki se hitro krčijo. Ne samo, da so mišice med seboj različne, ena mišica lahko opravlja tudi več funkcij. Na primer mišica, ki jo uporabljamo za držo telesa (stabilizacijo) se bo obnašala drugače, kot ista mišica, ko jo uporabljamo za gibanje (fazne mišice). Zaradi same enostavnosti razlage se pretvarjajmo, kot da govorim o dveh različnih skupinah mišic.

Kar je pomembno vedeti o mišicah, ki skrbijo za držo telesa in stabilizacijo iz naše pozicije je to, da se odzovejo na silo težnosti in delujejo zunaj naše volje. Po navadi na te mišice ne moremo vplivati direktno ali indirektno skozi zavestno voljo. Npr. ko se vozimo s kolesom ohranjamo ravnotežje s pomočjo mišic, ki skrbijo za držo telesa in ravnotežje. Naš namen je, da ne pademo s kolesa, vendar zavestno teh mišic ne kontroliramo, kot kontroliramo zavestne gibe. Zavestna kontrola bi bila prepočasna, preden bi se lahko odzvali, bi bili že na tleh. To je pravzaprav tisto, kar se zgodi, ko se začnemo učiti vožnje s kolesom – začnemo z uporabo mišic, ki skrbijo za gibanje, tistih, ki jih lahko zavestno kontroliramo. S samim treningom vožnje kolesa, mišice, ki skrbijo za držo in stabilizacijo prevzamejo kontrolo in vožnja s kolesom postane enostavna.

Mišice, ki skrbijo za držo telesa ne uporabljamo samo kadar stojimo (za držo, stabilizacijo in ravnotežje), ampak jih uporabljamo tudi med samim gibanjem. Če si predstavljamo gibanje kot tranzicijo med posameznimi držami, lahko vidimo, da so te mišice aktivne veš čas. Vendar zakaj so te mišice pomembne za TaiChi in QiGong vadbo?

Naravno Gibanje

Če vas nekdo potisne vi pa ne želite, da bi vas potisk spravil iz ravnotežja , je zelo verjetno, da se boste uprli in uporabili fizično moč, da bi ostali v ravnotežju. Če se to zgodi, ste uporabili fazne mišice. Vendar pa se boste drugače odzvali, če vas nekdo potisne od zgoraj navzdol za vaša ramena. V tem primeru se ne upirate, ampak brez vsakega napora samo absorbirate potisk v svojo držo. Če bi v prvem primeru uporabili stabilizacijske mišice namesto faznih mišic, bi uporabili veliko manj sile, da bi dosegli boljši učinek.

Kamor gre um, tja sledi Qi

Povezave med Qi-jem in stabilizacijskimi mišicami so počasi bolj jasne. Ko uporabim svoj namen (Yi), da s pomočjo stabilizacijskih mišic premaknejo roke, pri tem ne čutim nobenega napora – kot da bi bile roke vzdignjene s strani nevidnih strun. Ko začnete uporabljati stabilizacijske mišice, razvijate povratne informacije med umom in telesom. Bolj in bolj boste lahko čutili senzorične občutke, kot so temperatura, teža, pretok itd. Občutki, ki jih po navadi ne zaznavamo oz. ne moremo zaznavati, ko so aktivne fazne mišice, ker le te pa povzročajo zakrčenost telesa in prekinjajo povezavo med umom in telesom. Brez povezave med umom in telesom, ne moremo čutiti pretoka Qi-ja.

Qi izvira v DanTianu

Ko naredite katerikoli gib, obstaja kratka zakasnitev, med katero se telo pripravi na gib. V tej zakasnitvi telo aktivira in stabilizira mišice v ledvenem delu hrbtenice z uporabo globokih stabilizacijskih trebušnih mišic. Večinoma te priprave na gib ne boste čutili, vendar ko se sčasoma dvigne vaša pozornost, boste čutili tudi to. Kot sem omenil v prejšnjem odstavku, uporaba stabilizacijskih mišic korelira z uporabo Qi-ja. Katerokoli gibanje se začne z aktivacijo Qi-ja v vašem spodnjem DanTien-u.

Song

Sporočena drža telesa, ki jo najdemo v TaiChi klasikih se imenuje Song. Kar je pomembno pri tej drži je, da so vsi deli telesa, ki so lahko podprti s strani stabilizacijskih mišic, tudi podprti. Vaše telo je povsem lahko, pripravljeno na gibanje in v popolnem ravnotežju. Če uporabimo prispodobo iz TaiChi klasikov »telesu ne moremo dodati niti peresa ali muhe, ne da bi ga s tem spravili v gibanje«.

Gibanje celega telesa

Če stojite na eni nogi in nekaj časa opazujete telo, boste opazili, koliko popravkov naredi telo, da ostane pokonci. Aktivni so gležnji, kolki, trup, glava itd. To je zato, ker stabilizacijske mišice koordinirajo preko celega telesa. Ko uporabite stabilizacijske mišice in ne fazne mišice, povsem naravno uporabljate celo telo.

Disfunkcionalna drža telesa

Iz tega kar ste prebrali do sedaj, lahko vidite, da je trening stabilizacijskih mišic zelo pomemben. Vendar obstajajo tudi drugi razlogi, zakaj bi temu morali posvečati več pozornosti. Zaradi našega zelo nenadnega prehoda (v evolucijskem časovnem okviru) v pokončno držo, pokončna drža telesa ni še tako globoko zapisana v naš nevro-mišični sistem, zato je le ta hitro moten. Zdi se, da naše nove »stabilizacijske mišice« potrebujejo nenehno stimulacijo (s strani gravitacije), da jih opomnimo, kaj je njihova funkcija. Če svoje telo držimo v nepravilnih položajih, lahko pozabijo svojo vlogo. Naš življenjski stil to na žalost še spodbuja (šole, pisarniško delo, računalniki…). Obstajajo tudi drugi načini, kako gredo stvari lahko narobe. Včasih fazne mišice prevzemajo vlogo stabilizacijskih, ker jih na koncu giba nismo sprostili in tako začnejo vplivati na našo držo. Ko mišice odgovorne za držo s časom začnejo izgubljati svojo moč zaradi neaktivnosti, se fazne mišice okrepijo. Problem je tudi, če preveč okrepimo fazne mišice z vadbami kot je fitnes in le te začnejo posegati v domeno stabilizacijskih mišic.

Dejstvo je, da večina ljudi ne uporablja stabilizacijskih mišic pravilno. Več kot 95% vseh skeletno mišičnih težav lahko pripišemo neravnovesju med faznimi in stabilizacijskimi mišicami. Obstaja še mnogo drugih težav, ki izvirajo iz tega neravnovesja. Ker nove raziskave na tem področju šele nastajajo, sem prepričan, da bo pomembnost učenja pravilne drže telesa s časom samo naraščala.

Upam, da sem vas uspel prepričati, kako pomembno je učenje pravilne drže telesa in kako pomembna je stoječa meditacija.

Stati kot drevo – Meditacija Zhan Zhuang (osnovni napotki) 

Kakršnakoli skrb ali anksioznost onemogoča učenje. Zato je prva naloga pri vadbi stoječe meditacije ustvariti umirjeno mentalno stanje, ki ga je potrebno ohranjati skozi ves trening. To je veščina, ki se tako kot katerikoli druga, z redno vadbo izboljšuje. V svoji glavi si ustvarite metalno sliko, ki bo vaš um pomirila in vključila čim večje število vaših čutov. Npr. predstavljate si, da stojite v čudovitem vrtu. Okoli sebe lahko opazujete bujno rastlinje, na nežni sapi začutite vonj rož. Slišite žvrgolenje ptic in šelestenje dreves. Na nebu opazite nekaj osamljenih belih oblakov …. Morda vas bo bolj pomiril prizor šumečega morja na čudoviti rajski plaži. Ustvarite si sliko, ki vas bo umirila in sprostila. Spokojen občutek poizkušajte ustvariti v obrazu in telesu.

Naslednji korak je, da sprostite celo telo. Ponovno bomo uporabili mentalne slike, ki bodo usmerjene na specifične dele telesa. Poizkušajte ustvariti kinestetične slike (zaznave v telesu) in ne vizualnih slik saj bo to meditacijo naredilo bolj globoko.

Zdravilna drža

Stojte z nogami v širini ramen, noge so vzporedno oz. prsti gledajo naravnost naprej. Rahlo upognite vaša kolena, tako da lahko sprostite spodnji del hrbta. Čutite, kako je celotno telo mehko in uravnoteženo. Občutite, kot da bi bila vaša glava z nekakšno nevidno vrvico vpeta v nebo. Vrat bo tako sproščen in brez napetosti. Hrbtenica in še posebno trtica visijo. Prestavljate si , kot da vaša zadnjica počiva na visokem stolu. Oči so lahko bodisi odprte ali zaprte, usta priprta, dihanje pa je enakomerno in mehko.

Ko nekaj časa stojite v tem položaju, začnite opazovati kako vaše telo ohranja ravnotežje. Kmalu boste zaznali mikro gibe telesa. Po navadi začetnik čuti kako se celotno telo nekoliko ziba. To je le telo, ki se poizkuša samodejno uravnotežiti v tem novem položaju. Ne poizkušajte kontrolirati teh gibov, temveč si raje predstavljate, da vaše telo stoji v topli vodi in se ziblje skupaj z valovi. Čutite, kako se celotno telo giblje kot celota. Ne premikate vaših rok ločeno od telesa. Nekateri ljudje, ker verjamejo, da bi njihovo telo moralo biti povsem mirno, poizkušajo statičnost doseči z silo, torej z faznimi mišicami. To je napaka, saj more biti telo povsem mehko in sproščeno.

Poudarek bi moral biti na tem, da sprostite vse fazne mišice in se osredotočiti na to, kako se vaše telo uravnava proti težnosti. Najprej je ta zaznava pasivna in nato aktivna skozi vizualizacijo. Namen stoječe meditacije je sprostitev telesa in razvijanje povezave s celim telesom. To pomeni, da se vsak gib v telesu čuti kot pulz, ki se širi kozi celotno telo. V tem procesu s časom dobimo zaznavo celotnega telesa in postopno tudi nekaj kontrole nad temi procesi.