Qi Gong

Qi je energija, ki jo najdemo na nebu, zemlji in v človeku. Je energija, ki pulzira v slehernem živem bitju. To je energija, ki je prisotna med vami in ljudmi, ki jih imate radi, je iskra, ki spremeni vaše ideje v realnost. Energiji Qi se včasih pravi »para najbolj fine materije« saj kitajska beseda za Qi (Qi – Zrak Riž)predstavlja paro, ki se dviga iz zrna riža, kar simbolizira destilirano esenco. Na Kitajskem se beseda »Gong« Gong pogosto uporablja namesto besede »Gongfu« (ali Kung Fu, Gong ), kar pomeni energija in čas. Katerakoli veščina, ki zahteva veliko energije in časa, da jo osvojimo, se imenuje Gongfu. Iz tega sledi, da beseda Qi Gong pomeni: trening ali študija, ki se ukvarja s Qi energijo in zahteva veliko časa in energije (volje). Iz te definicije lahko vidimo, da je Qi Gong znanost, ki se ukvarja z energijo narave. Edina razlika med to znanostjo in zahodno znanostjo je, da se Qi Gong osredotoča predvsem na notranjo energijo ljudi, medtem ko se zahodna znanost bolj ukvarja z energijo zunaj človeškega telesa. 

Kaj je Qi Gong?

Preučevanje Qi energije ima na Kitajskem več tisočletno tradicijo. Nekatere informacije o vzorcih in ciklih narave so bile že zapisane v knjigi I Ching (Knjiga premen oz. sprememb, 1122 pr. kr.). Ko je bila knjiga I Ching napisana, so Kitajci verjeli, da naravne sile vključujejo Nebo (Tian), Zemljo (Di) in Človeka (Ren). Te sile so poimenovali »Trije zakladi« (San Cai). Trije zakladi narave imajo svoje zakone in cikle. Zakoni narave se nikoli ne spreminjajo in njeni cikli se nenehno ponavljajo. Kitajski ljudje so uporabljali razumevanje teh naravnih principov in knjigo I Ching, da so izračunali, kdaj in kako se bo Qi v naravi spreminjal. I Ching knjiga vključuje komentarje in nasvete glede vseh različnih arhetipov življenjskih izkušenj, ki jih človek ali družba živi tekom svojega življenja. Zato predstavlja tudi temelj za razumevanje Qi energije in Qi Gong vadbe. 

Nebesni Qi

Razumevanje nebesnega Qi-ja je izredno težavno in to je bilo še posedaj res v starodavnih časih, ko se je znanost šele razvijala. Vendar, ker se cikli narave nenehno ponavljajo, je bilo mogoče s pomočjo empiričnih opazovanj razmeti naravne zakone. Poznavanje zakonov in ciklov narave omogoča razumevanje sprememb letnih časov, podnebja, vremena, dežja, snega, suše in vseh ostalih naravnih pojavov. Če pazljivo opazujemo, lahko vidimo, da so ti ponavljajoči vzorci in cikli ustvarjeni, ker se Qi v naravi nenehno usklajuje in harmonizira. Med naravnimi cikli imamo dnevne, mesečne in letne cikle, kot tudi cikle, ki trajajo 12 let in 60 let. 

Qi Zemlje

Qi Zemlje je del nebesnega Qi-ja. Če razumemo pravila in strukturo zemlje, lahko razumemo, kako nastanejo gore in reke, kako rastejo rastline in živijo živali. To znanje nam lahko na primer pove, kje postaviti hišo in v katero smer mora biti obrnjena, da stanovalci hiše uživajo srečo in zdravje. Na Kitajskem obstajajo ljudje, ki jim pravimo »veter-voda učitelji« (Feng Shui Shi). Ti ljudje se preživljajo s preučevanjem zemeljskega Qi-ja. Termin »veter voda« (Feng Shui) se po navadi uporablja, ker sta voda in veter dva izmed najpomembnejših faktorjev pri ocenjevanju lokacije. Ti strokovnjaki pomagajo ljudem pri pomembnih odločitvah ko so: kje postaviti hišo, kje pokopati mrtve, kako preurediti ali opremiti domove ali pisarne, da lahko Qi energija prosto teče. 

Človeški Qi 

Izmed treh naravnih sil je bil Qi Človeka verjetno najbolj podrobno raziskan. To raziskovanje obsega številna področja. Kitajci verjamejo, da je Človeški Qi kontroliran s strani Nebesnega in Zemeljskega Qi-ja, kar naj bi tudi vplivalo na našo usodo. Če razumemo odnos med naravo in človekom, kot tudi odnose med ljudmi, lahko napovemo vojne, usodo države, želje ljudi, njihov temperament in celo njihovo prihodnost. 

Vendar je največji dosežek študije Človeškega Qi-ja povezan z zdravjem in dolgoživostjo. Ker je Qi izvir življenja, se s podrobnim poznavanjem Qi energije lahko naučimo Qi regulirati, s čimer dosežemo dolgoživost in izboljšamo zdravje. Vsi smo del narave, zato smo tudi neločljivo vpeti v naravne cikle. Če delujemo proti naravnim ciklom, lahko zbolimo, zato je v našem interesu, da sledimo naravi. To je »Tao «, naravna pot. 

Qi Gong

Obstaja veliko veščin, ki se ukvarja s Qi energijo znotraj telesa. Te veščine so akupunktura, akupresura, Tui Na masaža , zeliščarstvo, meditacija in Qi Gong . Uporaba akupunkture, akupresure in zeliščnih dodatkov za spreminjanje pretoka energije v telesu, je postala osnova za kitajsko medicino. Meditacijo in Qi Gong vadbo Kitajci množično uporabljajo za izboljšanje zdravja in celo odpravo številnih bolezni, poleg tega pa Taoisti in Budisti uporabljajo meditacijo in Qi Gong v iskanju razsvetljenja. 

Že kratkotrajna redna vadba Qi Gong omogoča, poleg številnih pozitivnih in zdravilnih učinkov, trdnost in stabilnost, pozicijo iz katere lahko dosežete katerekoli cilje v svojem življenju. Qi Gong razvija vašo intuicijo, daje spokojnost umu in povrne notranji nasmeh. Z redno Qi Gong vadbo se boste počutili in izgledali mlajši in imeli na splošno bolj pozitiven pogled na svet. Svet se vedno oblikuje in prilagodi ustroju vašega uma in bolj kot karkoli drugega, Qi Gong spreminja vaš um. 

Če ste torej eden od tistih ljudi, ki bi se radi izognili depresiji, anksioznosti, stresu ali bolezni in bi se radi aktivno in zdravo starali, potem je Qi Gong to kar ste iskali. Morda bi radi pozdravili bolezen, ki vas pesti že vrsto let ali pa le izboljšali kvaliteto življenja. Če imate dovolj, da ves čas delate vse za vse, razen za vas same, ste pripravljeni razvijati um, telo in duha na povsem novem nivoju, potem je ta oblika vadbe za vas. Podarite le nekaj minut dnevno Qi Gong vadbi in dosegli boste dolgoživost, žareče zdravje, zadovoljstvo in vitalno energijo, ki bo spremenila svet okoli vas.