JUTRANJA SLABOST V NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

JUTRANJA SLABOST

Slabost in bruhanje v prvem tromesečju se pojavita zaradi hormonskih sprememb v telesu ženske. Pri nekaterih je slabost zelo huda in nosečnica večkrat bruha, pri drugih pa se lahko izrazi v blažji obliki. Izraz ‘jutranja’ slabost je tradicionalen, a zavajajoč – slabost se lahko pojavi kadarkoli tekom dneva ali noči. V primeru, da trpite za izjemno hudo obliko slabosti, ki velikokrat pripelje do bruhanja, se morate obvezno pogovoriti z zdravnikom, saj je za vaše zdravje in za zdravje vašega otroka pomembno, da niste dehidrirani ter da telo preskrbite s hranilnimi snovmi.

Jutranja slabost je v prvih treh mesecih običajen pojav, po 12. ali 13. tednu pa je lahko znanilec resnejših zdravstvenih težav, zato zahteva spremljanje zdravnikov.

Prehrana

Ko vam je slabo, vam telo samo najbolje sporoča katera hrana mu ustreza in katera ne. Sledite sami sebi in svojim občutkov, pri tem pa si lahko pomagate s še nekaterimi spodaj naštetimi nasveti:

 ▪ Vitamini B kompleksa nekoliko ublažijo občutljivost na hrano, zato lahko svoj dan začnete s polnozrnatim toastom ali krekerji.

 ▪ Ne silite se z večjimi obroki. Ko vam je slabo, raje planirajte manjše obroke. Če se vam hrana vmes upre, prenehajte jesti in poskusite nekaj prigrizniti kasneje.

 ▪ Zelenolistna zelenjava je bogata z vitaminom K, ki pomaga preprečiti slabost.

 ▪ Trenutno slabost lahko poskusite premagati z žvečenjem ingverja in sesanjem limonine ali limetine rezine. Vsa ta živila nekoliko preženejo slabost.

 ▪ Nekaterim ženskam pomagajo kamilice ali rdeče maline – večkrat dnevno si pripravite čaj iz teh rastlin.

Prehranski dodatki

Ingver deluje protivnetno in je včasih zelo učinkovit pri zdravljenju migreneIngver

Skodelica ingverjevega čaja trikrat dnevno bi morala nekoliko ublažiti slabost. Če imate občutek, da vam čaj nič ne pomaga, vzemite 300 mg kapsulo z ekstraktom ingverja trikrat dnevno.

 

Pri ljudeh, ki imajo pogoste migrenske glavobole je nivo serotonina pogosto prenizek, zaradi česar je vitamin B6 priporočljivo dodajati.Vitamin B6

Nekatere študije so pokazale, da vitamin B6 občutno prispeva k zmanjšanju slabosti v nosečnosti. 25 mg dodatek vitamin B6 vzemite trikrat dnevno.

 

Vitamin KVitamin K

Tudi vitamin K se je izkazal kot učinkovita pomoč pri pojavu jutranje slabosti. Vzemite 5 mg odmerek enkrat dnevno.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision