PEKOČA ZGAGA V ČASU NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

PEKOČA ZGAGA

Položaj otroka pri noseči ženski lahko hitro povzroči, da se želodčna kislina nabere v požiralniku, kar privede do pekoče bolečine v prsih. Pojavi se lahko tudi refluks, ki povzroči pekočo bolečine še v predelu grla in ust. Pekoča zgaga je precej pogosta nadloga v nosečnosti. Marsikatera ženska ima že pred nosečnostjo želodčno (hijatalno) hernijo, kar pomeni, da prepona, ki je pregrada med prsnim košem in trebušno votlino ob požiralniku ni dovolj tesna. Želodec zato deloma sega v prsni koš in v požiralnik zateka hrana, pomešana z močno želodčno kislino, ki opeče nežno sluznico požiralnika, ki ni navajena na to kislino. V nosečnosti položaj otroka to stanje še poslabša, kar se občuti kot pekoča zgaga, ki zna biti izjemno neprijetna in marsikateri ženski krade nočni počitek.

Prehrana

Kadarkoli čutite pekočo zgago spijte kozarec vode, ki bo odplaknil želodčno kislino nazaj v želodec. Pri spopadanju s to težavo se priporoča uživanje papaje, saj blagodejno vpliva na sluznico in kakršnekoli prebavne težave. Izogibajte se večjim obrokom. Raje jejte večkrat na dan, količine hrane pa naj bodo manjše. Če vaš želodec ni popolnoma poln, imate manjšo možnost, da bo njegova vsebina potovala navzgor po požiralniku.

Nekatera hrana je težje prebavljiva kot druga. V primeru težav z zgago se izogibajte ocvrti, mastni, močno začinjeni hrani ter težkim omakam in prelivom. Tudi mentol lahko prispeva k pekoči zgagi, zato se izogibajte mentolovim izdelkom. Odpovedati se morati tudi žvečenju žvečilk. Izogibajte se še obrokom tik pred spanjem. Med zadnjim grižljajem hrane in spanjem naj preteče vsaj nekaj ur. Na ta način boste želodcu dopustili, da prebavi svojo vsebino preden se boste ulegli.

S pekočo zgago so povezane tudi alergije na hrano. Če ste opazili, da vam težave povzroča določeno živilo, ga izločite iz prehrane. Morda boste opazili, da so se vaše težave po tem ukrepu znatno zmanjšale ali celo popolnoma izginile.

Prehranski dodatki

Golostebelni sladki korenGolostebelni sladki koren

Izvleček te rastline pomirja želodec in zdravi želodčno sluznico ter požiralnik. Kadar vas peče zgaga vzemite tableto z izvlečkom rastline v odmerku 400 mg in jo počasi požvečite.

 

Rdeči brestRdeči brest

To zelišče se v tradicionalni medicini že dalj časa uporablja za zmanjšanje vnetja. Pomirja sluznico požiralnika in želodca. Vzemite 1 žličko, 300 mg kapsulo ali 2 ml tinkture z izvlečkom rdečega bresta trikrat dnevno.

SlezSlez

Tudi ta rastlina učinkuje podobno kot golostebelni sladki koren in rdeči brest. Kadar vas peče zgaga vzemite 300 mg kapsulo ali 3 ml tinkture trikrat dnevno.

 

prebavni encimiPrebavni encimi

Vzemite kapsulo s prebavnimi encimi z vsakim obrokom. Prebavni encimi prispevajo k učinkovitejši prebavi hrane, zaradi česar bo hrana na požiralnik in želodec manj verjetneje delovala dražeče.

ProbiotikiProbiotiki

Probiotiki izboljšajo učinkovitost prebave. So nujni dodatek pri kakršnihkoli težavah, povezanih s prebavljanjem. Izberite produkt, ki vsebuje čim številčnejše probiotične kulture ter pri uporabi sledite navodilom za uporabo pri izbranem izdelku.

kalcij deluje proti hemeroidomKalcij

Kalcij v tekoči obliki na želodec deluje pomirjajoče. Najboljše je, da izberete dodatek, ki vsebuje kombinacijo kalcija in magnezija, saj magnezij obenem pomaga pri sprostitvi napetih mišic požiralnika in želodca. Dvakrat dnevno vzemite kapsulo s 500 mg odmerkom kalcija in 250 mg odmerkom magnezija. 

Pri težavah z zgago so priporočljivi tudi zeleni smoothiji, ki vsebujejo klorelo ali spirulino ali drugo zeleno superhrano. To namreč nevtralizira močno kislino želodca. Pomirjujoče na sluznice deluje tudi kamilični čaj. Spijte 1 – 2 skodelici dnevno.

Življenjski slog

Svoj dan organizirajte tako, da boste po jedi lahko počivali. Nikar se po obroku ne naprezajte, izogibajte se fizičnim aktivnostim, sklanjanju ali ležanju. V primeru, da so težave z zgago hude in zaradi njih težko spite, počivajte z privzdignjenih vzglavnikom. To povsem mehansko vsaj nekoliko prepreči uhajanje vsebine želodca navzgor po požiralniku.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision