HEMEROIDI V ČASU NOSEČNOSTI 

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

HEMOROIDI

Hemoroidi so prav tako nevšečen in boleč pojav, ki ga doživi marsikatera nosečnica. Bolj pogosti so pri tistih ženskah, ki imajo težave z zaprtjem, sicer pa že sama teža otroka in posledično pritisk na črevesje hitro pripelje do nastanka hemoroidov. Ženska, pri kateri so se pojavili hemoroidi se mora redno gibati. Vsakodneven sprehod bo izboljšal cirkulacijo ter spodbujal izločanje blata.

Prehrana

Najpomembnejši pri soočanju s hemoroidi je dovoljšen vnos vlaknin s prehrano. Te bodo poskrbele, da bo vaše blato mehkejše, zaradi tega pa bo tudi izločanje lažje. Jejte polnozrnate žitarice, veliko zelenjave in sadja pri vsakem obroku, v prehrano dodajte še stročnice. Pri lajšanju zaprtja in mehčanju blata vam bo prav tako pomagalo pitje vode. Na vsaki 2 uri spijte kozarec.

Ob teh ukrepih se izogibajte tudi hrani, ki jo je težko prebaviti. Mastna, ocvrta in hitro pripravljena hrana je pri težavah s hemoroidi prepovedana. Prav tako nekatere nosečnice zapira kravje mleko. Če ste med njimi, ga izločite iz jedilnika.

Prehranski dodatki

indijski trpotec proti žolčnim kamnomPsilium (semena indijskega trpotca)

Psilium semena so dober vir vlaknin. Zmanjšujejo bolečino in krvavenje, ki je povezano s hemoroidi. Zaužijte 5 – 7 g semen dnevno, pri tem pa spijte tudi najmanj 2 litra vode dnevno.

 

lanena semena vsebujejo veliko omega 3 maščob in so dobra za kožoOlje lanenih semen

Olje lanenih semen spodbuja redno odvajanje blata, zmanjša pa tudi napenjanje, ki je lahko prisotno ob izločanju in ki poslabšuje hemeroide. Bogato je z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki spodbujajo zdravljenje tkiva. Vzemite 1 – 2 žlici olja lanenih semen dnevno.

ProbiotikiProbiotiki

Probiotiki so dodatek, ki vam bo pomagal uravnovesiti črevesno floro. Zaradi tega se vam bo izboljšala prebava, kar bo prispevalo tudi k zdravljenju hemoroidov. Pri uporabi sledite navodilom na embalaži izbranega izdelka.

BioFlavonidiBioflavonoidi

Bioflavonoidi delujejo protivnetno, pripomorejo pa tudi k zdravljenju hemoroidov, saj zmanjšujejo otekline in preprečujejo krvavitve. Vzemite 1000 mg kapsulo dvakrat ali trikrat dnevno.

sok zelene proti protinuZeleni napitek

Iz zelenjave, sadja ter zelenih dodatkov (klorela, spirulina) si pripravite zeleni napitek. Takšni napitki vsebujejo veliko vlaknin, ki bodo prispevale k lajšanju prebavnih težav.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision