NIZEK KRVNI TLAK ALI HIPOTENZIJA

Hipotenzija je medicinski izraz, ki označuje nizek krvni tlak. Optimalen krvni tlak zdravega človeka naj bi se gibal približno okoli 120/80. Prva vrednost krvnega tlaka označuje sistolični krvni tlak, to je tlak, ko srce potisne kri po žili. Druga vrednost označuje diastolični krvni tlak, ko srce počiva in nastopi tišina.

Kadar ljudje govorijo o krvnem tlaku se običajno pritožujejo nad visokim krvnim tlakom, ki je lahko precej nevaren. Manj posameznikov pa se pritožuje nad tem, da ima nizek krvni tlak. Tako previsoke kot prenizke vrednosti krvnega tlaka vplivajo na zdravje in počutje človeka ter lahko prispevajo k dobri kakovosti življenja ali pa kakovost življenja znižajo.

Pri zdravih ljudeh nizek krvni tlak brez simptomov največkrat ni nevaren in tudi ne potrebuje zdravljenja. Vendar pa nizek krvni tlak, predvsem pri starejših osebah, lahko nakazuje tudi katero drugo resnejšo zdravstveno težavo. Posledica prenizkega krvnega tlaka je lahko nezadostna oskrba srca, možganov in drugih vitalnih organov s krvjo, kisikom in drugimi hranilnimi snovmi.

 

Kronično nizek krvni tlak brez simptomov skoraj nikoli ne pomeni nič resnega. Glavni krivec za kronično nizek krvni tlak leži v konstituciji človeka, ki je gensko pogojena. Nizek krvni tlak imajo predvsem mladi ljudje in ženske (največkrat tiste z drobno postavo).

Zdravstvene težave zaradi nizkega krvnega tlaku se večkrat pojavijo zaradi nenadnega večjega padca krvnega tlaka, kar možgane prikrajša za primerno oskrbo s krvjo. To lahko vodi v vrtoglavico in omotico. Tako nenaden spust krvnega tlaka se največkrat zgodi pri osebi, ki je iz sedečega ali ležečega položaja hitro vstala. Ta vrsta nizkega krvnega tlaka je znana kot posturalna ali ortostatska hipotenzija. Druga vrsta nizkega krvnega tlaka se pojavi kadar oseba dalj časa stoji. Tak nizek krvni tlak imenujemo vazovagalna sinkopa. Najlažje ga je prepoznati kadar oseba zaradi dalj časa trajajočega stanja izgubi zavest.

Do posturalne hipotenzije pride, kadar se srčno – žilni ali živčni sistem na nenadne spremembe ne odzove pravilno. Ko vstanemo, nekaj krvi ostane v naših okončinah. Če telo ne bi uravnavalo mehanizma krvnega tlaka, bi ob vstajanju krvni tlak padel. Namesto tega naše telo preko živčnih poti sporoči srcu, da mora biti hitreje, krvnim žilam pa, da se morajo krčiti. Takšen odziv telesa izravna padec krvnega tlaka. V primerih, da se telo ne odzove z opisanim postopkom ali pa da je odziv telesa pri vstajanju prepočasen, to pripelje do nenadnega padca krvnega tlaka, lahko tudi do omedlevice.

Tveganje za visok ali nizek pritisk narašča s starostjo in je del normalnega procesa staranje. Poleg tega s starostjo upada krvni tok v možganih in srcu, kar je pogosto posledica arterioskleroze. Približno 10 – 20 % ljudi, ki so starejši nad 65 let imajo posturalno hipotenzijo.

Znaki in Simptom

Znaki kronično nizkega krvnega tlaku so vrtoglavica, kolobarji pod očmi, utrujenost, slabša zmožnost koncentracije, omotica, motnje vida, tesnoba, znojenje, včasih pa lahko pride tudi do omedlevice. Ti simptomi so neprijetni in precej vplivajo na posameznikovo kvaliteto življenja.

Pri posturalni hipotenziji ali vazovagalni sinkopi pa so znaki nizkega krvnega tlaka nekoliko drugačni. Pojavijo se nenadno in nas ne spremljajo neprestano kot pri kronično nizkem krvnem tlaku ter so močnejši in bolj nevarni. Zatemni se nam pred očmi, zavrti in lahko izgubimo zavest.

Vzroki

Vzroki za nizek krvni tlak niso vedno jasni. Med vzroke za pojav nizkega krvnega tlaka ali hipotenzijo uvrščamo:

▪ nosečnost

▪ hormonsko neravnovesje (največkrat gre za težave s ščitnico – hipotiroidizem)

▪ diabetes

▪ nizek krvni sladkor (hipoglikemija)

▪ določena zdravila, ki jih lahko dobimo brez recepta

▪ določena zdravila, ki jih predpiše zdravnik (zdravila za visok krvni tlak, depresijo ali Parkinsonovo bolezen)

▪ odpoved srca

▪ srčna aritmija (nepravilno oziroma neredno bitje srca)

▪ širitev krvnih žil

▪ izčrpanost zaradi vročine ali vročinska kap

▪ bolezni ledvic

Nenaden izjemen spust krvnega tlaka je lahko življenjsko ogrožajoč in redkejši od sicer kroničnega ali posturalnega krvnega tlaka. Vzroki za takšen spust krvnega tlaka so najpogosteje:

▪ izguba krvi zaradi krvavitve

▪ nizka telesna temperatura

 ▪ visoka telesna temperatura

 ▪ resnejše srčno – žilne bolezni, ki vodijo v odpoved srca

▪ sepsa

▪ huda dehidracija, ki je posledica bruhanja, diareje ali hude vročine in mrzlice

▪ stranski neželeni učinek določenih zdravil

▪ uživanje alkohola

▪ anafilaktični šok (najhujša oblika alergijske reakcije)

Posturalna hipotenzija se lahko pripeti vsakomur zaradi najrazličnejših razlogov. Najpogosteje se vzroki skrivajo v dehidraciji, preutrujenosti ali predolgem presledku med obroki. Nekateri posamezniki so že dedno bolj nagnjeni k posturalni hipotenziji, k tej vrsti nizkega pritiska pa prispevajo še staranje, zdravila, močne čustvene reakcije, prehranski in psihološki faktorji.

Zelo pogost je tudi nizek krvni tlak po obrokih, ko oseba nenadno postane omotična ali pade, ko skuša vstati. Najpogosteje se to zgodi po obrokih, ki so zelo bogati z ogljikovimi hidrati. Največ teorij vzrok za tak tip nizkega krvnega tlaka pojasnjuje s tem, da je večina krvi takrat usmerjena v žile želodca in črevesja, ki prebavljata hrano.

Prehrana in življenjski slog

Prehrana:

Čeprav je pretirano slana hrana škodljiva, več soli v prehrani nekoliko zviša nizek krvni tlak, saj sol poveča volumen krvi. Med kuhanjem si zato lahko privoščite nekoliko obilnejše soljenje. Kadar nenadno začutite povečano utrujenost in padec energije, ki je posledica nizkega krvnega tlaka, spijte kozarec vode in skušajte narediti nekaj vaj za razgibavanje. Voda nekoliko ublaži simptome nizkega krvnega tlaka. Mnogi ljudje se ob nizkem krvnem tlaku ali hipotenziji zatečejo k pitju večjih količin kave. Kava ni najbolj priporočljiva, saj lahko povzroča več drugih zdravstvenih težav. Namesto tega si pomagajte s pitjem zelenega čaja. Spijte 2 – 3 skodelice dnevno. Nizek krvni tlak preprečujejo rožmarin, korenčkov sok, pelod, morske alge, matični mleček, olje pšeničnih kalčkov ter ostrige. Poskrbite, da boste pri kuhanju uporabljali rožmarin, si pripravili sveže stisnjen korenčkov sok, večkrat pa si privoščite tudi ostrige. Za osebe z nizkim krvnim tlakom je priporočljivo uživanje večjih količin svežega sadja ter zelenjave, ki naj bo prisotno ob vsakem obroku. Priporočljivo je tisto sadje, ki je bolj sočno: pomaranča, jabolko, grenivka, ananas, hruška, nektarina in papaja so zelo dobra izbira. Pomembno je, da je jedilnik osebe z nizkim krvnim tlakom uravnotežen. Priporočljivo je uživanje semen, oreščkov in polnozrnatih žitaric. Kot pomoč pri nizkem krvnem tlaku se je dobro izkazal sok rdeče pese, ki si ga redno pripravljajte, najboljše zjutraj, na tešče. Ne pozabite niti na dovoljšen vnos beljakovin: pusto mesto, na primer puran in piščanec ter jajca so priporočljiva ob spopadanju z nizkim krvnim tlakom.

Drugi napotki:

Kronično nizek krvni tlak ne spada med bolezni, kljub temu da gre za neprijetno stanje telesa, ki nas omejuje v življenju. Ker se ga ne smatra kot bolezen, zahodna medicina ne nudi veliko odgovorov kako si lahko pomagamo. Velja, da stanje nizkega krvnega tlaku lahko izboljšamo z zdravim življenjskih slogom, s poudarkom na redni športni aktivnosti. Telo pri vadbi deluje do petkrat hitreje, zaradi česar se krvni tlak hitro dvigne. Priporočljivo je, da ste športno aktivni vsak dan, najbolje zjutraj, da boste telo spravili v pogon. Izogibajte se tudi dolgotrajnemu ležanju, iz sedečih ali stoječih položajev vstanite počasi. Med spanjem si lahko nekoliko dvignete vzglavnik.

 Če ste ob človeku, ki je zaradi nenadno nizkega krvnega tlaka izgubil zavest, je pomembno predvsem to, da ne dovolite, da vstane tisti trenutek, ko je prišel k sebi. Najbolj primeren za takšno osebo je vodoraven položaj z dvignjenim vznožjem.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri nizkem krvnem tlaku ali hipotenziji:

Vitamini in minerali

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Multivitaminski dodatek bo vaše telo preskrbel z vsemi vitamini, minerali in antioksidanti, ki so potrebni za dober nivo energije, dobro počutje in splošno zdravje. Pomanjkanje hranil lahko prispeva k nizkemu krvnemu tlaku in z njim povezanimi simptomi. Pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

B vitaminVitamini B kompleksa

Po nekaterih raziskavah pomanjkanje vitaminov B kompleksa lahko privede do anemije, kar doprinese k nizkem krvnem tlaku.

 

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C pomaga, kadar se počutimo utrujene, brez energije, zaspane in omotične – torej kadar se soočamo s tipičnimi znaki nizkega krvnega tlaka. Pomaga tudi krepiti krvne žile.

 

vitamin e varuje pred holesterolomVitamin E

Vitamin E prispeva k temu, da so celice telesa dobro preskrbljene s kisikom in je eden izmed vitaminov, katerih pomanjkanje lahko privede do nizkega pritiska.

 

Zelišča

bazilikaBazilika

Bazilika blagodejno vpliva na uravnavo krvnega tlaka, saj je bogata z vitaminom C, magnezijem, kalijem in pantotensko kislino. Najbolj priporočljivo je, da s terilcem česna iz 10 do 15 listov sveže bazilike iztisnete sok. Ta sok zmešajte z vodo, v katero lahko za izboljšanje okusa dodate nekoliko medu. Napitek spijte zjutraj, na tešče. Poleg tega lahko zjutraj, pred zajtrkom prežvečite štiri ali pet bazilikinih listov.

sladki koren za zdravo kožoGolostebelni sladki koren

Korenina te rastline naj bi uravnavala nizek krvni tlak. Najbolj učinkovita naj bi bila, kadar je krvni tlak posledica prenizke ravni hormona kortizola.

 

rozineRozine

Rozine so zdravilo za nizek krvni tlak po ajurvedski medicini. Tradicionalen recept narekuje, da čez noč namočite od 30 do 40 rozin. Pojejte jih zjutraj, na tešče, eno po eno. Priporočljivo je tudi, da spijete vodo v kateri so bile rozine namočene. To priporočilo naj bi upoštevali nekaj tednov.

Rožmarin1Rožmarin

Rožmarin naj bi prispeval k uravnavi krvnega tlaka, ker stimulira centralni živčni sistem in izboljšuje cirkulacijo.

 

Drugi dodatki

SpirulinaSpirulina

Spirulina je alga, ki naše telo napolni z energijo. Po nekaterih raziskavah naj bi uravnavala krvni tlak in precej pomagala osebam s prenizkim krvnim tlakom. Spirulino uživajte vsakodnevno. Kupite jo lahko v prahu, najlažje pa jo boste zaužili v sadno – zelenjavnih smoothijih.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Golosetebelni sladki koren: vzemite 400 – 500 mg kapsulo z ekstraktom rastline dnevno

Rožmarin: vzemite do 10 ml rožmarinove tinkture dnevno

Vitamini B kompleksa: vzemite 50 mg odmerek dnevno

Vitamin C: vzemite do 200 mg prehranskega dodatka dnevno

Vitamin E: vzemite do 800 mg vitamina E dnevni