OPEKLINE

Malokatera poškodba je tako resna in boleča kot izjemno huda opeklina. Kožo lahko opečemo na različne načine. Poškoduje jo lahko toplota, para, kemikalija, sonce in elektrika. Kakšno bo zdravljenje kože je odvisno od stopnje opekline, ki jo je posameznik utrpel, od mesta poškodbe kože ter od dejavnika, ki je povzročil opeklino. Najhujše opekline poškodujejo vse plasti kože ter podkožno maščevje in mišice.

Opeklinske poškodbe najpogosteje nastanejo v domačem okolju. Nevarnosti so še posebej izpostavljeni otroci zaradi neprevidnosti ter starejši ljudje, ki so izgubili okretnost in gibljivost. Hitro se zgodi, da opeklino povzroči polit čaj ali juha. Prav vsakdo pa je v življenju vsaj enkrat izkusil kako je, kadar nas opeče sonce. Sončnim opeklinam so bolj izpostavljeni tisti s svetlo poltjo.

Vrste opeklin

Poznamo več vrst opeklin. Toplotne opekline lahko povzroči moker vir toplote (na primer zelo vroča voda) ali pa suha vročina, ki jo običajno povzroči plamen. Opeklina lahko nastane tudi ob stiku z vročim predmetom. Takšne vrste opeklin so razvrščene v stopnje. Opekline 1. stopnje prizadenejo le vrhnjo plast kože in veljajo za najmanjše in najmanj nevarne izmed vseh opeklin. Opekline 2. stopnje prizadenejo povrhnjico kože ter še eno plast tik pod površino kože. Lahko se pojavijo otekline in mehurji na koži. Opekline 3. stopnje so najbolj resne opekline. Prizadenejo vse plasti kože, koža pa tudi počrni ali pa so določeni deli kože postanejo beli. Takšne opekline so izjemno in skoraj nepredstavljivo boleče.

Kemične opekline povzročajo jedke snovi, ki so lahko kisle ali alkalne. Če je vzrok za opekline kislina, je prvo kar moramo storiti, da s svežo vodo odstranimo kemikalijo iz rane. Če je vzrok za opekline alkalni pa je pomembno, da rane ne zmočimo, sicer lahko to povzroči nadaljnje opekline. Značilni simptomi kemičnih opeklin so rdečina kože, mehurji, otekanje in lupljenje kože.

Električne opekline povzroči električni udar. Zavedati se moramo, da je telo prevodno in tudi električno nabito. Delovanje srca je na primer odvisno od drobnih električnih impulzov. Električne opekline lahko zmotijo srčni utrip in povzročijo srčni ali dihalni zastoj. Pomembno je vedeti, da tudi hude električne opekline na zunaj sploh ne delujejo resno, saj je koža lahko komajda ali pa sploh ne vidno opečena. Prave poškodbe električnih opeklin se nahajajo v bolj globokih plasteh kože in telesa.

Znaki in Simptomi

Znaki in simptomi opeklin se razlikujejo glede na vrsto opekline, vsem opeklinam pa je skupen pekoč občutek ter poškodba kože. Manj hude opekline pordečijo, koža je na dotik občutljiva ter žari. Hujše opekline lahko spremljajo mehurji. Pri najhujših opeklinah je rana na koži zelo očitna, poleg velikih mehurjev koža lahko tudi počrni ali postane belkaste in rumenkaste barve.

Povrhnje opekline prizadenejo ali uničijo samo vrhnje plasti kože (povrhnjico in del usnjice). Nova koža lahko ponovno zraste iz ohranjenih celic lasnih mešičkov in žlez v koži. Take opekline se ob ustreznem zdravljenju zacelijo same. Značilnost takšnih opeklin je rdečina kože, po nekaj dneh od poškodbe kože se ta pogosto tudi olušči.

Globoke opekline pa prizadenejo in uničijo celotno debelino kože (povrhnjico in usnjico), včasih še podkožje, izjemno redko pa celo mišice in kosti. Takšne opekline se ne morejo pozdraviti same, temveč je potrebna presaditev kože.

Kadar so opekline hujše lahko na koži ostanejo vidne sledi – brazgotine. Ob hujših opeklinah je spremljajoča bolečina izjemno huda.

Nujno se je pri opeklinah posvetovati z zdravnikom kadar:

▪ gre za električne opekline

▪ so opekline na obrazu, ustih, rokah in genitalijah

▪ opekline prekrivajo več kot 10% površine telesa ali zajemajo celo roko ali nogo

▪ se pojavijo na koži mehurji ali koža postane belkaste barve

▪ rdečina kar ne izgine, koža pa na otip žari več kot 12 ur, pri čemer se bolečina stopnjuje

Vzroki

Opeklina je rana, ki nastane ob opeklinski poškodbi zaradi delovanja toplotne, kemične ali električne energije na tkiva. Opekline lahko nastanejo tudi zaradi sevanja oziroma radiacije. Opeklinske rane so najpogosteje posledica dotika kože ali sluznice z vročimi tekočinami, na primer s paro, vrelo vodo in oljem. Takšne opekline imenujemo oparine. Poleg oparin so najpogostejše še opekline, ki nastanejo zaradi delovanja toplotne energije v obliki suhe vročine, na primer zaradi plamena, razbeljene kovine ali vročega zraka. Manj pogoste so opekline, ki jih povzročijo kemikalije ali električni udar.

Prehrana in druge oblike pomoči

Naravni načini zdravljenja so lahko zelo učinkoviti pri blaženju manjših opeklin in bolečin, pri večjih opeklinah pa se dobro izkažejo kot dodatna pomoč pri celjenju kože in blaženju bolečin. Najbolj učinkovite so naravne metode pri spodbujanju hitrejšega celjenja kože ter pri preprečevanju, da se prizadeti del kože ne okuži. Pri večjih in hujših opeklinah je nujna zdravniška pomoč in oskrba, naravno zdravljenje pa je le dodatna spodbuda in pomoč. Pomembno je, da vemo, da se na hujše opekline pred zdravniškim pregledom in brez zdravnikovega dovoljenja nikoli ne nanaša krem, gelom ali drugih mazil. Pri blažjih oblikah opeklin pa vam bodo mazila pomagala hladiti kožo ter pospešiti njeno  celjenje. Kadar si opečemo kožo je prvo priporočilo hlajenje. Opeklino si spirajte z mrzlo vodo. Če opekline zajamejo celo telo mora biti hlajenje časovno omejeno, da ne izgubimo preveč telesne temperature. Na to moramo biti toliko bolj pozorni pri dojenčkih in malčkih, ki težje nadomestijo toploto.

Kadar je človek bolj opečen je priporočljivo pijte elektrolitskih oziroma izotoničnih napitkov ter pitje večjih količin vode, saj je telesu potrebno nadomestiti izgubljene tekočine. Hrana, ki doprinese k celjenju kože je tista, ki vsebuje veliko bioflavonoidov. Te najdemo v agrumih, paprikah in drugi zelenjavi in sadju, ki je izjemno močnih barv. Za celjenje tkiva so potrebne tudi esencialne maščobne kisline. Najdete jih v lososu, orehih, drugih oreščkih ter lanenih semenih. Priporočljivo je tudi uživanje hrane, ki vsebuje veliko vitamina C, saj ta vitamin pomaga pri celjenju kože. Jejte brstični ohrovt, brokoli, krompir ter agrume. Iz prehrane izločite sladkor, saj zmoti proces celjenja tkiva.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri zdravljenju opeklin:

Vitamini in minerali

CinkCink

Cink spodbuja celjenje kože, zaradi česar je izjemno priporočljiv dodatek pri opeklinah.

 

C vitamin hranaVitamin C

Ob opeklinah je priporočljivo dodajanje vitamina C, ki pospešuje celjenje kože.

 

vitamin e varuje pred holesterolomVitamin E

Vitamin E je dober antioksidant, ki pospešuje celjenje kože. Poleg dodajanja vitamina E v obliki prehranskega dodatka posezite po kremah, gelih ali oljih, ki vsebujejo vitamin E. Kremo dvakrat dnevno namažite na prizadete dele kože.

Zelišča

aloa vlaži kožoAloe vera

Verjetno je prav vsak že slišal za aloe vero, ki je odlična pomoč pri zdravljenju opeklin. Aloe vera ima pomirjujoč učinek na kožo, kožo hladi ter pospeši  celjenje. Izberite gel z najmanj 80 % vsebnostjo aloe vere in si ga dvakrat dnevno nanesite na prizadete dele kože.

Vrtni ogničOgnjič

Ognjič so uporabljali že stari Egipčani in Rimljani. Pripravki iz ognjiča pomagajo pri celjenju manjših ran in odrgnin na koži, manjšajo otekline, blažijo opekline, krčne žile, akne in druge izpuščaje. Spodbuja celjenje kože. Ognjič v obliki gela dvakrat dnevno nanesite na prizadete dele kože.

Drugi dodatki

antioksidanti proti kataraktiAntioksidanti

Najbolj priporočljiv je kompleks antioksidantov, ki vsebuje vitamine E, C, selen ter druge antioksidante. Antioksidanti bodo pomagali nevtralizirati škodo, ki jo povzročijo prosti radikali ob opeklinah. Pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

 GlutaminL – glutamin

L – glutamin spodbuja celjenje vseh tkiv, prav tako pomaga pri preprečevanju dodatnih okužb kože, ki se lahko pojavijo ob opeklinah.

 

Korenčkov in špinačni sok proti gastritisuKarotenoidi

Karotenoidi so močno obarvani (zeleno, rumeno, oranžno, rdeče) rastlinski pigmenti, ki se topijo v maščobah. Eden izmed njihovih najbolj znanih predstavnikov je beta karoten. Vsi karotenoidi so močni antioksidanti, spodbujajo delovanje imunskega sistema in ščitijo pred sončnimi opeklinami, saj pomagajo absorbirati UV sončne žarke.

propolisPropolis

Propolis je produkt čebel, ki ga lahko nanesemo na opekline. Pomagal bo pri celjenju kože ter preprečeval dodatne okužbe kože. Na voljo je v obliki spreja ali tinkture.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Cink: dvakrat dnevno vzemite 30 mg cinka. Priporočljivo je, da ga jemljete skupaj z bakrom v odmerku 2 mg.

Karotenoidi: kot zaščito pred sončnimi opeklinami dnevno vzemite 25000 IU odmerek

L – glutamin: vzemite 500 – 1000 mg odmerek trikrat dnevno

Vitamin C: vzemite 1000 mg odmerek trikrat dnevno. V primeru driske zmanjšajte odmerek.

Vitamin E: vzemite 400 IU vitamina dnevno 

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

http://www.urosahcan.com/index.php/rekonstrukcijska-kirurgija/opekline