NESPEČNOST V ČASU NOSEČNOSTI 

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

NESPEČNOST

V zadnjem tromesečju se pri nosečnicah pojavijo težave s spanjem. Kvaliteten spanec je težko doseči, ker se ženska ne more udobno namestiti, pa tudi razpoloženjske spremembe pogosto preprečujejo trden in dober spanec.

Prehrana

Nosečnicam pogosto primanjkuje vitaminov B kompleksa, ki krepijo živčni sistem in so potrebni za kakovosten spanec. Za dovoljšen vnos vitaminov jejte polnozrnate žitarice, zelenolistno zelenjavo ter pšenične kalčke. Za večerjo si privoščite purana, piščanca, tuno, tofu, sojino mleko ali nesladkan probiotični jogurt. Vsa ta hrana namreč stimulira serotonin, ki je nevrotransmitor, pomemben za dober spanec. Za prigrizek pred spanjem si pripravite piščanca ali purana na polnozrnati ploščici.

Nosečnicam pogosto primanjkuje tudi kalcija in magnezija, oba pa sta potrebna za dober spanec. Hrana, bogata s tema mineraloma je zelena zelenjava, sezam, sončnična semena, oves, mandlji in orehi.

Če imate težave z nespečnostjo, prenehajte z uživanjem kofeina, ki tako ali tako ne vpliva dobro na razvoj otroka. Prav tako iz jedilnika črtajte hrano, ki vsebuje rafiniran sladkor – čokolada je prva na mestu prepovedanih izdelkov.

Prehranski dodatki

kalcij in magnezij1Kalcij in magnezij

Vsak večer vzemite kapsulo s kombinacijo kalcija v odmerku 500 mg in magnezija v odmerku 250 mg. Oba minerala pomagata sprostiti prenapet živčni sistem.

 

meta in kamilice proti depresijiKamilice

Že naši predniki so vedeli, da kamilice pomirjajo. Vsak večer pred spanjem spijte skodelico kamiličnega čaja. Namesto čaja lahko vzamete tudi kapsulo z ekstraktom kamilice v vrednosti 300 mg.

Življenjski slog

Čeprav je nosečnost lepo obdobje in prihod otroka vesel dogodek, prinaša tudi veliko spremembo, to pa večina ljudi doživlja kot stres. Namenite 20 minut pred spanjem same sebi – lahko meditirate, se osredotočite na prijetne misli ali izrečete kakšno molitev. Na ta način se boste sprostili, kar vam bo pomagalo pri spanju.

Če je glavni vzrok vaših težav neudobje, si pomagajte z blazinami, s katerimi si podprite hrbet in trebuh. Morda bi vam pomagala nosečniška blazina, ki je oblikovana na način, da vas podpre na vseh mestih, kjer najbolj potrebujete oporo.

Če nikakor ne morete zaspati, pojdite brat, rešujte križanko ali počnite kaj sproščujočega. Ležanje v postelji in premetavanje vsakogar naredi le še bolj vznemirjenega, kar pa vam ne bo pomagalo pri spanju.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision