KRČI V NOGAH IN STOPALIH V NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

KRČI V NOGAH IN STOPALIH

Slaba prekrvavitev, ki je v nosečnosti pogosta zaradi hormonskih sprememb in primanjkljaja raznih mineralov (običajno magnezija in kalcija), hitro privede do nadležnih in bolečih krčev v nogah in stopalih. S časom, ko je otrok vedno večji, pritisk na spodnji del hrbta pa vedno močnejši, se intenzivnost krčev lahko stopnjuje.

Splošni napotki pri soočanju s krči:

▪ Vsakodnevno telovadite, da bo kri dobro krožila po vašem telesu. Primerna izbira aktivnosti je hoja ali vadba v vodi.

▪ Topel kompresijski povoj na mestu, kjer so krči najmočnejši bo pomagal sprostiti napete mišice.

▪ Čim večkrat tekom dneva dvignite noge v zrak, da bo kri iz nog stekla v središče telesa.

Prehrana

Pri krčih v nogah in stopalih se priporoča uživanje morske zelenjave, zelenolistne zelenjave (vendar ne špinače), sojinih proizvodov ter nesladkanih probiotičnih jogurtov. Pomembno je tudi, da se izogibate kofeinu, alkoholu in sladkorju, ki vaše telo oropa mineralov.

Prehranski dodatki

kalcij in magnezij1Kalcij in magnezij

Kalcij in magnezij sta bistvena minerala, ki preprečujeta mišične krče in spazme. Dvakrat dnevno vzemite kapsulo, ki vsebuje 500 mg kalcija in 250 mg magnezija.

 

MultivitaminiMultivitaminski dodatek za nosečnice

Multivitaminski dodatek za nosečnice bo telesu zagotovil vse potrebne vitamine in minerale, tudi tiste, ki so potrebni za dobro delovanje in sprostitev mišic. Pri odmerjanju sledite navodilom na embalaži izbranega izdelka.

kloreraKlorela in spirulina

Ti algi vsebujeta minerale, ki preprečujejo krče v mišicah. Za boljši okus algi lahko zamešate v sadno  zelenjavni napitek.

 

b vitamin proti koprivniciVitamini B kompleksa

Vzemite 50 mg odmerek vitaminov B kompleksa dnevno. To bo prispevalo k sprostitvi mišic in živcev.

 

omega 3 deluje proti aritmijiRibje olje

Ribje olje vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin, ki skrbijo za normalen tok krvi po telesu in na ta način preprečujejo mišične krče. Vzemite 400 mg kapsulo z ribjim oljem dnevno.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision