Meridiani

Da bi bolje razumeli bistvo QiGong-a, je potrebno bolje razumeti pretok Qi-ja po telesu. Qi se nahaja povsod v živem telesu, vendar ponekod v telesu agregira v »kanale«, kjer je bolj skoncentriran pretok Qi-ja. Tu je primer analogije; tako kot noben del živega telesa ne more biti brez Qi-ja, tako tudi del morja ne more biti brez vode. Nekateri deli morja bodo imeli močnejše tokove, kar povzroči dinamično gibanje in interakcijo morja in planeta nasploh. Teh tokov načeloma ne moremo videti, lahko pa jih zaznamo in označimo na kartah (oceanografija), kot je na primer zalivski tok. Tako tudi v človeškem telesu (ali živalskem) splošna dinamika živega telesa povzroča agregacijo Qi-ja v kanale. Skozi tisočletja raziskav so odkrili, kje v telesu se ti kanali nahajajo (meridiani). Med samim raziskovanjem so odkrili tudi, kaj se zgodi, če kanal ne teče kot bi moral. Posledično so razvili metode za vzpostavitev pravilne pretočnosti Qi-ja v kanalih. Te metode vključujejo vse prakse QiGong in kitajske medicine. Kanali ali »meridiani« tečejo kot reke po površini telesa in se nadaljujejo kot podvodne reke globoko v notranjost telesa, kjer dovajajo Qi v notranje organe. Kjer se en kanal začne in konča, steče v naslednji kanal in ustvarja nenehen krogotok. Iz glavnih ali primarnih kanalov izhajajo majhni potočki kot manjše veje iz drevesa, ki se nato še nadaljnje delijo v še manjše potočke, ki dovajajo Qi do vseh delov telesa, kot so mišice, kosti, koža itd. Sistem kanalov je kot obsežna matrica, ki dovaja Qi v vse dele in funkcije telesa. Sistem Qi kanalov je podoben živčnemu sistemu in žilnemu sistemu. 

Meridiani - Energetski Kanali

Imamo dvanajst parov primarnih kanalov (Jing), ki po površini telesa in skozi notranje poti povezujejo okončine našega telesa z notranjimi organi in milijoni manjših kanalov do drugih delov telesa. 

 

Vsak izmed teh kanalov je bolj aktiven dve uri v določenem delu dneva. Tako lahko ugotovimo, če se čez dan ob katerih urah slabo počutimo ali pa če se neprestano zbujamo ob določenih urah, v katerih meridianih se nahajajo blokade.

Meridiani - Energetski Kanali

Notranja ura naših organov:

• 1:00 – 3:00 – jetra
• 3:00 – 5:00 – pljuča
• 5:00 – 7:00 – debelo črevo
• 7:00 – 9:00 – želodec
• 9:00 – 11:00 – vranica (trebušna slinavka) 
• 11:00 – 13:00 – srce
• 13:00 – 15:00 – tanko črevo
• 15:00 – 17:00 – mehur
• 17:00 – 19:00 – ledvice
• 19:00 – 21:00 – osrčnik
• 21:00 – 23:00 – trojni grelec
• 23:00 – 1:00 – žolčnik

Posebni meridiani

Poleg dvanajstih glavnih kanalov imamo še osem rezervoarjev Qi-ja, ki jih lahko imenujemo tudi posebni meridiani (Ba Mai), ki polnijo glavne kanale, ko so ti preveč prazni in odvajajo energijo, ko so ti prepolni ter na ta način regulirajo Qi v telesu. Dva izmed teh rezervoarjev imata še posebno pomembno mesto v QiGong vadbi. To sta Ren Mai (centralni meridian) in Du Mai (nadzorni meridian). Ta dva rezervoarja sta pomembna tudi v Kitajski medicini, saj sta glavna rezervoarja, ki regulirata dvanajst Qi kanalov. Du Mai regulira Qi v glavnih šestih Jang Qi kanalih, medtem ko Ren Mai regulira Qi v glavnih šestih Jin kanalih. Na obeh rezervoarjih obstajajo akupunkturne točke, medtem ko teh točk na preostalih šestih rezervoarjih ni. 
Po QiGong praksi za zdravje in dolgoživost so metode za razširitev Qi-ja v teh rezervoarjih zelo pomembne. Razlog za to je v tem, da teh osem posebnih meridianov služi kot rezervoar za Qi. Ko je Qi-ja v teh rezervoarjih obilno, je Qi regulatorni potencial v glavnih kanalih zelo visok in učinkovit. Izmed teh 8 posebnih meridianov sta Ren Mai in Du Mai najpomembnejša, ker regulirata teh dvanajst kanalov. Qi v teh dveh kanali kroži in se razporeja po dvanajstih Qi kanalih ves dan. 

V religiozni QiGong vadbi za razsvetljenje je izrednega pomena Chong Mai rezervoar (hrbtenjača). Chong Mai povezuje možgane in presredek. Qi je tu najmočnejši ob polnoči. Tradicionalno ob polnoči spimo in fizično telo je izredno sproščeno. V temu stanju fizično telo ne potrebuje veliko Qi-ja, da ohranja telesne funkcije, zato Qi kroži obilno v hrbtenjači, kar hrani možgane in spolne organe (zato imajo moški pogosto jutranjo erekcijo, ker se je energija centralizirala). Produkcija hormonov češerike, hipofize, nadledvične žleze, mod ali jajčnikov se zato ponoči poveča. Ko možgani dobijo Qi in je njihova funkcija dvignjena na višji nivo, se lahko dvigne Shen (duh) in doseže razsvetljenje. 

Du Mai (nadzorni meridian), ki poteka po sredini hrbta, je glavni rezervoar za dovajanje Qi-ja do živčnega sistema, ki se razveja iz hrbtenjače. Živčni sistem je zgrajen iz fizičnih celic, ki potrebujejo Qi (bioelektriko), da delujejo in ostanejo žive. To nam pove, da je Qi pravzaprav koren delovanja živčnega sistema. Da ohranimo dober pretok Qi-ja v tem rezervoarju, je zelo pomembno fizično stanje. Če obstaja kakršnakoli poškodba ali škoda na poti tega rezervoarja, bo oskrba živčnega sistema s Qi-jem neredna. Prav tako je pomembno, da če želimo imeti močan pretok Qi-ja v tem rezervoarju, moramo povečati kapaciteto Qi-ja v spodnjem Dan Tian-u, ki je glavni rezervoar Qi-ja ali bioelektrike v telesu. 

Še en omembe vreden rezervoar je Dai Mai (meridian pasu). To je edini rezervoar, ki kroži horizontalno. Za QiGong praktikanta je ta rezervoar zelo pomemben. Ker je Qi v tem telesu Jang, se Qi širi navzven. Iz tega rezervoarja čutimo svoje ravnotežje. Tako kot pri letalu ali vrvohodcu, daljša kot so krila ali daljša kot je palica za ravnotežje, lažje bo držati in ohraniti ravnotežje.