Trije zakladi (San Cai) 

Qi je energija, naravna sila ali vitalna energija, ki zapolnjuje svet. Kitajci po tradiciji verjamejo, da v svetu obstajajo 3 glavne sile, »trije zakladi«. Te tri sile (San Cai) so Nebo (Tian), Zemlja (Di) in Človek (Ren). 

Kaj Qi? Trije zakladi: Nebo (Tian), Zemlja (Di) in Človek (Ren) (Kitajska definicija)

Nebesni Qi (Tian Qi) 

Nebo (vesolje) ima Nebesni Qi (Tian Qi), ki je izmed treh energij najpomembnejša. Sestavljena je iz sil, s katerimi nebesna telesa vplivajo na zemljo, kot so: sončni žarki, mesečina, gravitacija lune, energija zvezd,… V starodavnih časih so Kitajci verjeli, da na podnebje, vreme in naravne nesreče vpliva Nebesni Qi. Vsako energetsko polje poskuša ostati v ravnovesju, zato kadarkoli Nebesni Qi izgubi svoje ravnovesje, se poizkuša ponovno uravnotežiti. Takrat piha veter, pada dež. Če je neravnovesje izredno močno, lahko nastanejo tornadi, orkani, saj se lahko le tako Nebesni Qi ponovno uravnovesi. 

Zemeljski Qi (Di Qi) 

Pod Nebesnim Qi-jem se nahaja Zemeljski Qi (Di Qi). Nanj vpliva in ga kontrolira Nebesni Qi. Na primer, preveč dežja povzroči, da reke poplavijo ali spremenijo svojo pot. Brez dežja umrejo rastline in živali. Kitajci verjamejo, da je Qi Zemlje sestavljen iz linij in vzorcev energij, kot tudi iz zemeljskega magnetnega polja in toplote iz zemeljske sredice. Tudi te sile morajo biti harmonične in v ravnotežju, drugače pride do naravnih nesreč kot so potresi. Ko je Qi zemlje harmoničen in uravnotežen, rastline in živali rastejo in uspevajo. 

Človeški Qi (Ren Qi) 

Znotraj Zemeljskega Qi-ja ima vsaka oseba, žival in rastlina svoje Qi polje, ki poizkuša ostati v ravnotežju. Kadarkoli živo bitje izgubi Qi ravnotežje, zboli, umre in se razgradi. Vse naravne stvari, kot tudi človeštvo in naš Človeški Qi (Ren Qi), živimo in smo podvrženi naravnim ciklom Nebesnega in Zemeljskega Qi-ja. Skozi zgodovino Qi Gong-a je ljudi najbolj zanimal Človeški Qi in njegov odnos z Nebesnim in Zemeljskim Qi-jem. 

V Kitajski tradiciji lahko za Qi označimo katerokoli energijo, ki kaže energijo in moč. Ta energija je lahko elektrika, magnetizem, toplota ali svetloba. Na primer, električni energiji rečemo električni Qi (Dian Qi) in toploti pravimo toplotni Qi (Re Qi). Ko je človek živ, njegovi energiji pravimo Človeški Qi (Ren Qi). 

Iz tega lahko vidimo, da ima Qi veliko širšo definicijo, kot to ljudje po navadi mislijo. Ne referira samo na energijo, ki kroži znotraj človeškega telesa, še več, beseda Qi lahko reprezentira energijo samo, lahko pa uporablja tudi za stanja energije. Pomembno je, da med vadbo Qi Gonga ali Tai Chi-ja, vaš um ni usmerjen v ozko razumevanje Qi-ja, saj lahko to upočasni vaš nadaljnji razvoj in razumevanje. 

Kaj je Qi? 

Sedaj, ko razumete splošno definicijo Qi-ja, poglejmo še, kako je Qi definiran v Qi Gong-u danes. Kot smo omenili prej, so se Kitajci izmed treh energij največ ukvarjali z energijo, ki vpliva na naše zdravje in dolgoživost. Zato po štiri tisočletjih, s poudarkom na raziskovanju Človeškega Qi-ja, ko ljudje danes omenijo Qi, po navadi mislijo Qi, ki kroži v naših telesih. 

V Qi Gong dokumentih, ki so bili napisani v starodavnih časih je beseda Qi napisana kot: Qi – Nič ognja Pismenka je sestavljena iz dveh besed, na vrhu je Qi – Nič  in pomeni »nič« in na dnu je Qi – Ogenj , kar pomeni »ogenj«. To pomeni, da je bil v starodavnih časih Qi napisan kot »nič ognja«. Če se sprehodimo čez zgodovino Qi Gonga in Kitajske medicine, te razlage ni težko razumeti. 

V starodavnih časih so Kitajski zdravniki in Qi Gong praktikanti iskali Jin-Jang ravnotežje Qi-ja, ki kroži v naših telesih. Ko so ta cilj dosegli, je bilo v notranjih organih »nič ognja«. Ta koncept je zelo preprost. Po kitajski medicini mora vsak od naših notranjih organov dobiti določeno količino Qi energije, da lahko deluje normalno. Če organ dobi neprimerno količino Qi energije (po navadi preveč Jang, preveč ognja), bo začel nepravilno delovati in s časom bo nastala fizična poškodba. Zato je naloga medicinskega zdravnika ali Qi Gong praktikanta, doseči stanje z »nič ognja«, ki je s časom postalo beseda za Qi. 

V bolj sodobnih objavah pa je beseda za Qi »nič ognja« zamenjana z besedo Qi – Zrak Rižki je prav tako sestavljena iz dveh besed. Qi – Zrak, kar pomeni »zrak« in Qi – Riž, kar pomeni »riž«. To kaže, da so sodobnejši praktikanti spoznali, da se s človekovim rojstvom Qi, ki kroži v telesu, proizvede predvsem z vdihavanjem zraka (kisika) in konzumiranjem hrane (riž). 

Dolgo časa so bili ljudje zmedeni, kakšna energija kroži po naših telesih. Mnogi so verjeli, da je to toplota, nekateri so mislili, da je to elektrika . Spet tretji so bili mnenja, da je to kombinacija različnih energij, toplote, elektrike in svetlobe. Ta zmedenost je trajala nekje do zgodnjih 80. let prejšnjega stoletja, ko je koncept Qi-ja počasi postal jasen. Če dobro pretehtamo stvari, ki nam jih ponudi znanost danes, lahko vidimo (morda z izjemo gravitacije), da obstaja samo ena vrsta energije v tem vesolju in to je elekromagnetična energija (elektromagnetno valovanje). To pomeni, da sta tako svetloba, kot tudi toplota, samo obliki elektromagnetne energije. Torej je Qi energija, ki kroži v naših telesih »bioelektrika« in Qi je »živo elektromagnetno polje«. Na to polje vplivamo z mislimi, čustvi, aktivnostjo, hrano, ki jo jemo, kvaliteto zraka, ki ga vdihujemo, življenjskim slogom, naravno energijo, ki nas obdaja in prav tako z nenaravno energijo, ki jo proizvaja moderni svet.