Ledvično popuščanje in odpoved – Kronična ledvična bolezen

Zdravilna hrana

▪ ogljikovi hidrati

▪ maščobe

▪ vitamini in minerali

▪ zelje

▪ jabolka

▪ borovnice

Škodliva hrana

▪ sol

▪ sladkor

▪ beljakovine

▪ kalcij in fosfor

▪ tekočine

▪ kalij

Kronična ledvična bolezen, med ljudmi poimenovana ledvično popuščanje je okvara funkcije ali strukture ledvic. Pri bolezni je lahko filtracijska sposobnost ledvic ohranjena ali zmanjšana. Da okvaro ledvic označimo kot kronično, mora trajati najmanj tri mesece zapored. Glede na filtracijsko sposobnost ledvic ob odkritju bolezni lahko le to razdelimo v pet stopenj. Povečini bolezen napreduje s časom, naknadno se lahko pojavijo tudi zapleti. V zadnjem času so se načini za diagnostiko in zdravljenje te bolezni zelo razvili. Zaradi tihega poteka zgodnjih stopenj ledvične bolezni je pojavnost le te med ljudmi težko oceniti. Predvidevanja so, da naj bi za to boleznijo trpelo okrog deset odstotkov ljudi.

Osnovni funkcijski del ledvice je nefron. To je skupek žil in kanalčkov, preko katerih se iz telesa skozi ledvice izloča voda z odpadnimi snovmi. Ena ledvica ima od 1 do 2 milijona nefronov in ti delujejo kot filter za kri, ki priteče vanje. Preko žil se izločajo nekatere snovi prosto s pomočjo osmoze. Za določitev delovanja ledvic se uporablja meritev določenih snovi, ki se izločajo v urin ne glede na ostale dejavnike. Najpogosteje je to kreatinin, ki se določi najprej v krvi in nato v urinu. Na ta način se izračuna delovanje ledvic. Znižana funkcija ledvic ni le težava sama po sebi, temveč vpliva na pojav številnih drugih kroničnih bolezni, kot so na primer srčno-žilna obolenja.

Simptomi in znaki

Znaki ledvične okvare so tiščanje na vodo ponoči, izločanje večjih količin urina in pogostejše tiščanje na vodo ter povišan krvni tlak. Lahko so prisotne otekline, predvsem okrog oči ter na spodnjih okončinah, ki ne izginejo po spanju. Simptom ledvičnega obolenja so lahko nenadne hude bolečine, vendar te niso toliko povezane s kronično odpovedjo funkcije, temveč s pojavim ledvičnih kamnov, ki lahko stanje spremljajo. Diagnozo potrdijo v laboratoriju z dokazovanjem pojava in dviga vrednosti specifičnih snovi v krvi in urinu ter s slikovnimi preiskavami, na katerih lahko ugotovijo spremembe strukture. Ob hujših težavah je potreben odvzem vzorca tkiva za biopsijo.

Vzroki

Najpogostejši vzrok odpovedi ledvic je diabetes. Zaradi obremenjenosti ledvic pri sladkorni bolezni se letno veča število bolnikov s kronično ledvično boleznijo. Dejavniki tveganja za pojav obolenja so še različne druge bolezni, ki poškodujejo strukturo ali funkcijo ledvic. Zaradi propada številnih nefronov, so preostali bolj obremenjeni, tako se poveča tudi tlak v ledvicah, kar vodi v še hitrejše bolezenske spremembe organa. Dejavniki, ki vplivajo na hitrejše napredovanje kronične ledvične bolezni so višja starost, moški spol, genetski faktorji, povišan krvni tlak, beljakovine v urinu, povišan LDL holesterol, debelost, kajenje in uživanje alkohola.

Dieta

Priporočila, ki jih najdete v tem članku so informativne narave, saj se primerna prehrana določa individualno, za vsako osebo posebej. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč dietetiki in drugi prehranski strokovnjaki, ki sestavijo prehranski načrt glede na dejavnike tveganja in stopnjo bolezni.

Kar zaužijemo vpliva na celotno zdravje našega organizma. V primeru kronične bolezni ledvic je predvsem pomembno, da skrbimo za ohranjanje normalne telesne teže in uživamo zdravo prehrano brez dodatka soli, ki ugodno vpliva na krvni pritisk. Če je pridružen diabetes, lahko dobro uravnavamo nivo glukoze v krvi s skrbnim izbiranjem živil in pitjem nesladkanih tekočin. Urejen krvni sladkor preprečuje poslabšanje ledvične bolezni.

Bistvo diete pri ledvičnih obolenjih je ohranjanje urejenih vrednosti elektrolitov, mineralov in tekočin v telesu. Nepravilna prehrana je lahko še posebej obremenjujoča za osebe, ki morajo zaradi težav redno hoditi na dialize. Med temi posegi je posebnega pomena, da pazimo na vnos tekočin. Osebe na dializi izločajo zelo malo urina in s tem tekočina zastaja v telesu, v organih, kot so srce, pljuča in drugi.

Hrana, ki škodi 

Kadar imamo povišan krvni tlak zaradi ledvičnega obolenja je obilica soli zagotovo nekaj, česar si v prehrani ne želimo. Sol

Kadar imamo povišan krvni tlak zaradi ledvičnega obolenja je obilica soli zagotovo nekaj, česar si v prehrani ne želimo. Sol vpliva na dvig krvnega tlaka, saj zaradi ohranjanja elektrolitskega ravnotežja tekočina prehaja v žilje. Sol moramo zato omejiti oziroma se je potrebno dodajanju soli v prehrano popolnoma izogniti, kar je odvisno od stopnje ledvičnega obolenja.

Najpogosteje se bolezen ledvic pojavi zaradi neurejene sladkorne bolezni.Sladkor

Najpogosteje se bolezen ledvic pojavi zaradi neurejene sladkorne bolezni. Prav tako se bolezen poslabša zaradi neurejenih vrednosti krvnega sladkorja, zaradi česar moramo biti pozorni na dnevno vnos sladkorja. Sladkor se skriva praktično povsod. Najdemo ga v konzerviranih in predelanih živilih, kot tudi v vnaprej pripravljeni hrani, v hrani iz restavracij, menze in hrani iz prodajaln s hitro prehrano. Uporablja se za podaljšanje roka trajanja živil in predvsem za ojačitev okusa. Bel rafiniran sladkor že tako ni zdrav, nadomestiti pa ga je mogoče s številnimi bolj zdravimi alternativami, kot so med, agavin ali javorjev sirup, melasa itd. Pri uživanju le teh moramo kljub temu paziti, saj ugodno vplivajo na nivoje glukoze v krvi, po drugi strani pa lahko ob prekomernem uživanju privedejo do drugih škodljivih učinkov, kot je vpliv na raven maščob v krvi.

Uživanje mesa in drugih živil, ki izvirajo od živali, je povezana z večjim tveganjem za nastanek varic.Beljakovine

Zaradi ledvičnega obolenja bo najverjetneje potrebno omejiti vnos beljakovin. O tem se je potrebno temeljito pogovoriti z dietetikom, pri katerem načrtujete individualni prehranski načrt. Dieta z zmerno omejenim vnosom beljakovin je sestavljena tako, da dnevno na kilogram telesne teže zaužijemo 1g beljakovin. Oboleli na dializi morajo po drugi strani nekoliko povišati dnevni vnos beljakovin, količina je ponovno določena individualno, glede na zdravje telesa. Dobri viri beljakovin so ribe, perutnina, svinjina, jajca, mleko in mlečni izdelki, stročnice, leča, čičerika in soja.

fosfor1Kalcij in fosfor

Od začetka in skozi celotno obdobje obolenja ledvic obstaja nevarnost, da v telesu naraste nivo fosforja. Visoke vrednosti fosforja lahko povzročijo pomanjkanje kalcija v krvi. Znižane vrednosti le tega poskuša telo nadomestiti z izločanjem kalcija s kosti, kar sčasoma lahko privede do osteoporoze. Mlečni izdelki vsebujejo visoke vrednosti fosforja, vendar ga ekološko pridelana živila vsebujejo manj. Visoke vsebnosti fosforja v konvencionalno pridelanih živilih so posledica uporabe umetnih gnojil oziroma fosfatov v proizvodnji.

Gazirane pjače poslabšajo simtome artritisaTekočine

V začetnih fazah ledvične bolezni je potrebno zelo malo prilagajati količino zaužitih tekočin. Kljub temu je zdravo, da za pitje izbiramo vodo ali nesladkan čaj ter doma stisnjene sokove iz svežega ekološko pridelanega sadja. Sladki napitki in gazirane pijače niso primerne. Kasneje v napredovanju bolezni je potrebno glede na stadij bolezni zaradi zmanjšane funkcijske sposobnosti ledvic prilagajati količino popitih tekočin.

KalijKalij

Kalij najdemo praktično v vseh živilih. Nekaj ga potrebujemo za pravilno delovanje mišic, vendar so prekomerne količine tega minerala lahko škodljive. Kadar ledvice ne delujejo pravilno, je lahko nivo kalija v telesu prevelik ali premajhen. Neurejene vrednosti lahko privedejo do mišičnih krčev, težav z bitjem srca ali šibkosti mišic. Namesto živil, ki vsebujejo visoke vrednosti kalija, kot so avokado, banane, melone, pomaranče, slive, rozine, artičoke, špinača, krompir, paradižnik, fižol, rjavi riž, izbiramo živila z manjšo vsebnostjo kalija. Med te spadajo jabolka, brusnice, grozdje, ananas, jagode, cvetača, čebula, paprika, radič, endivija, beli riž, perutnina in druga živila.

Hrana, ki koristi

Živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, so odličen vir energije. Pestra izbira in dobro kombiniranje ogljikohidratnih živil je še posebej pomembna v primeru, ko je zaradi resnosti obolenja predpisana dieta z omejenim vnosom beljakovin. Ogljikovi hidrati

Živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, so odličen vir energije. Pestra izbira in dobro kombiniranje ogljikohidratnih živil je še posebej pomembna v primeru, ko je zaradi resnosti obolenja predpisana dieta z omejenim vnosom beljakovin. Najbolje je izbirati sadje, zelenjavo in polnozrnate žitarice.

zdrava oljaMaščobe

Maščobe so lahko dober vir kalorij. Morda ta trditev zveni nekoliko neintuitivno, vendar razlog za to gre pripisati zmotnim informacijam glede maščob. Vse maščobe seveda niso zdrave in primerne za uživanje, zato izbirajmo zdrave vrste maščob. Te so polinenasičene in mononenasičene, ki se nahajajo v olivnem, repičnem, lanenem, kokosovem, žafranovem in nekaterih drugih rastlinskih oljih. Zdravi viri maščob vsebujejo veliko snovi, ki ščitijo zdravje celotnega organizma, posebej dobro pa vplivajo na srčno-žilni sistem. Izogibamo se maščobam, ki povišajo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

multivitaminVitamini in minerali

Kadar omejujemo vrsto ali količino določenih živil, se kaj hitro znajdemo pri pomanjkanju katerega od ključnih vitaminov ali mineralov. Dializa odvzame določene vitamine in zdravila lahko spremenijo absorpcijo teh ključnih snovi. Kadar kljub uživanju veliko sadja in zelenjave ne moremo zagotoviti zadostnih vrednosti vitaminov in mineralov v telesu, se priporočajo prehranski dodatki. Najpogosteje se v obliki dodatkov predpisujejo B kompleks, železo, vitamin C, vitamin D in kalcij. Pred uživanjem le teh, se je nujno potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom.

zelje za zdravo kožoZelje

V zelju je veliko rastlinskih snovi, ki delujejo antioksidativno in tako varujejo pred škodljivim vplivom prostih radikalov.

 

Polna vlaknin in antioksidantov, so jabolka odlično živilo za vse, ki trpijo za ledvičnimi boleznimi. Jabolka

Polna vlaknin in antioksidantov, so jabolka odlično živilo za vse, ki trpijo za ledvičnimi boleznimi. Poleg tega preprečujejo zaprtje, varujejo pred pojavom srčno-žilnih obolenj in zmanjšajo tveganje za pojav raka.

Borovnice delujejo namreč protivnetno in antioksidativno, saj vsebujejo antioksidante, imenovane antocianidini in druge snovi.Borovnice

Pravzaprav so za ledvične bolnike odlične vse vrste jagodičevja. Borovnice izpostavljamo zaradi njihovega izrazitega vpliva na vnetje. Delujejo namreč protivnetno in antioksidativno, saj vsebujejo antioksidante, imenovane antocianidini in druge snovi.

Druga priporočila

Življenje s kronično boleznijo ledvic je lahko naporno. Velikokrat vodi do pridruženih težav, ki v še večji meri prizadenejo organizem in počutje obolelega. Obstaja veliko načinov, kako lahko bolezen lajšamo doma. Med te spada redno spremljanje in uravnavanje krvnega pritiska, ki naj bi ga vzdrževali pod vrednostjo 130/80. Tudi če nimamo spremljajočih težav moramo skrbeti za normalno telesno težo in redno zmerno gibanje je vse prej kot odsvetovano pri kroničnem obolenju ledvic. Kajenje je vsekakor dejavnik tveganja, ki ga lahko z nekaj volje odstranimo iz življenja. Vodi namreč do hitrejšega nabiranja oblog v žilah, kar po dolgem času zmanjša tok krvi do ledvic in poviša krvni pritisk. Prav tako se velja izogibati pitju alkohola ter uporabi ostalih drog.

 

Viri

Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

National Kidney Foundation. Vitamins and Minerals in Kidney Disease. Dostopno 28.9.2016 na spletnem naslovu: https://www.kidney.org/atoz/content/vitamineral.

American Kidney Fund. Kidney-friendly diet for CKD. Dostopno 28.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/kidney-friendly-diet-for-ckd.html.

Mitch WE. Chronic kidney disease. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman’s Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 130.

Colman, S. DaVita renal dietitian. Top 15 Healthy Foods for People with Kidney Disease. Dostopno 28.9.2016 na spletnem naslovu: https://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/lifestyle/top-15-healthy-foods-for-people-with-kidney-disease/e/5347.