BOLEČINE V HRBTU V ČASU NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

BOLEČINE V HRBTU

Skoraj vsaka nosečnica se sooča z manjšimi ali večjimi bolečinami v enem ali več predelih hrbta. To je do neke mere popolnoma običajno, saj nosi dodatno težo, poleg tega pa se v nosečnosti spremeni tudi težišče telesa. Če je bila ženska pred nosečnostjo v dobri telesni kondiciji, z razvitimi mišicami v hrbtu in v trebušni votlini, bodo obremenitve manjše ter tudi bolečine ne bodo hude ali jih sploh ne bo. Če pa je imela ženska že pred nosečnostjo težave s hrbtenico, bolečinami v hrbtu ter slabo mišično podporo, ki ji je običajno pridružena še nepravilna drža telesa, so bolečine lahko tudi zelo močne in omejujoče.

Prehrana, prehranski dodatki in življenjski slog

Bolečine v hrbtu še poslabša zaprtje, s katerim se sooča mnogo nosečih žensk. Sledite navodilom za soočanje z zaprtjem, ki so podana  v tem članku.

Malo ljudi ve, da k bolečinam v hrbtu lahko prispeva tudi dehidracija. Ko je telo dehidrirano se namreč zakrči, mišice se skrčijo, kar prispeva k dodatni obremenitvi in bolečinam v hrbtu. Posrbite, da boste redno pili – na vsaki 2 uri spijte kozarec vode. Če je bolečina posledica dehidracije ali če je dehidracija pripomogla k bolečinam v hrbtu, vam bo vsaj malo odleglo.

kalcij deluje proti hemeroidomKalcij in magnezij

Kalcij in magnezij sta minerala, ki zmanjšujeta mišične krče in pomirjata obremenjene mišice. Dvakrat dnevno vzemite kombinacijo kalcija in magnezija. Priporočljiv enkratni odmerek je 500 mg kalcija in 250 mg magnezija.

Magnezij proti aritmiji

Za lajšanje bolečin je primerna in priporočljiva tudi masaža za nosečnice. Poleg masaže vam bodo koristile raztezne vaje ter razne oblike prenatalne vadbe, ki jih vodijo izkušeni terapevti. Kot posebno koristno se običajno izkaže plavanje. Lebdenje v vodi daje občutek breztežnosti in hrbtu odvzame pritisk zaradi katerega prihaja do bolečin.

Ponoči si lahko pomagate tako, da podprete svoj hrbet in trebuh z blazinami; sicer pa poskrbite, da nosite udobno obutev in ne dvigujte ničesar težkega.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision