DIAREJA

Diareja pomeni povečano število odvajanja blata s povečanim volumnom blata, ki je spremenjene strukture v primerjavi z običajnim (blato je mehkejše ali celo tekoče). Diareja je posledica pospešenega prehajanja vsebine skozi črevesje in posledično pogostejšega odvajanja in zmanjšanja trdote blata. Največkrat se pojavita obe spremembi hkrati, lahko pa se pojavi le pogostejše odvajanje ob običajni strukturi blata ali zmanjšanje trdote blata brez pogostejšega odvajanja.

Diareja je najpogostejši vzrok smrti v državah v razvoju in drugi najpogostejši vzrok smrti pri dojenčkih. Lahko se pojavi nenadoma (akutno) ali kot kronični simptom bolezni tankega ali debelega črevesja.

Znaki in Simptomi

Diareja je običajno blag in občasen pojav, ki ne pomeni nič resnega. Mogoče pa je, da je (hujša) diareja prvi znak resnejše bolezni ali okužbe z mikroorganizmi. Kaže se s pogostejšim odvajanja blata, ki je mehko, zdrizasto ali v hujših primerih celo vodeno. Med blato je lahko primešana tudi sluz in kri. Posledice diareje zajemajo izgubo vode (dehidracija) in elektrolitov ter slabšo absorpcijo hranil (malabsorpcija).

Vzroki

Poznamo štiri različne vrste diareje. Osmotska diareja je največkrat posledica slabe absorpcije ogljikovih hidratov (na primer laktoze v primeru laktozne intolerance), vnosa magnezijeve soli ali prevelikega vnosa vitamina C. Sekrecijska diareja je lahko posledica bakterijskih toksinov; gastrointestinalnih hormonov in nevropeptidov, ki jih izločajo tumorji; malabsorpcije maščob; zlorabe odvajalnih sredstev ali pa kirurške odstranitve takega črevesja. Motorična diareja se pojavi zaradi povečane gibljivosti črevesja, kar skrajša čas zadrževanja vsebine v njem. To vodi v diarejo zaradi nepopolne absorpcije, saj zanjo ni časa. Mogoči vzroki za motorično diarejo so lahko zvišana koncentracija ščitničnih hormonov, prekomerno izločanje nekaterih aktivnih snovi zaradi tumorjev, nenormalna aktivnost avtonomnega živčnega sistema (gre za psihogeni nastanek – driska se na primer pojavi pred izpitom) ali avtonomna nevropatija pri sladkorni bolezni. Zadnja vrsta diarej je vnetna diareja, do nje pride zaradi vnetja poškodb sluznice, ki prekriva notranjo steno črevesja. Vzroki so lahko okužbe z bakterijami, virusi, paraziti ali pa gre za avtoimuno bolezen (Chronova bolezen, ulcerozni kolitis…).

Dieta in življenjski slog – kako si pri diareji lahko pomagate sami?

Glavna navodila osebam, ki imajo diarejo so naslednja:

Ne jejte trde hrane. Med akutno fazo diareje se trde hrane ne sme uživati, namesto tega se je potrebno osredotočiti na (dovoljšen) vnos tekočine.

Izgubljeno vodo in elektrolite nadomestite s pitjem zeliščnih čajev, čistih zelenjavnih juh, sadnih sokov in z napitki, ki so narejeni posebno za nadomestitev izgubljenih elektrolitov.

Izogibajte se mlečnim izdelkom. Akutna črevesna bolezen, virusna ali bakterijska, poškoduje celice, ki tvorijo tanko črevo. To vodi v začasno izgubo encima laktaze, ki omogoča prebavljanje mlečnega sladkorja laktoze, ki se nahaja v vseh mlečnih izdelkih. Iz tega razloga je črevesje v času bolezni nezmožno predelati mlečne izdelke. Izjema pri uživanju mlečnih izdelkov velja za probiotične jogurte, ki z živimi kulturami pomagajo povrniti ravnovesje v prebavnem traku.

V nekaterih primerih pri omilitvi simptomov lahko pomaga uživanja prepečenca, banan in riževih vafljev. Če med diarejo čutite potrebo po hrani, sezite po teh živilih.

Izogibajte se prehranskih alergenom. Eden izmed najbolj pogostih razlogov za kronično drisko je alergija na hrano. Vnos hrane na katero ste alergični povzroči sproščanje histamina in drugih snovi, te pa imajo po navadi odvajalni učinek.

Dobro je vedeti, da dosledno umivanje rok lahko prepreči izbruh diareje, če je ta posledica zastrupitve s hrano ali virusne ter bakterijske okužbe. Pred obrokom si vedno umijte roke, enako velja za pripravljanje hrane in po obisku stranišča. Toliko bolj pozorni na to pravilo bodite v vročini in na potovanjih. V primeru, da niste prepričani ali je voda pitna raje posezite po plastenkah.Če se vam zdi, da se vam diareja pojavi po določeni hrani, je vzrok težav lahko v intoleranci ali alergiji na hrano. V tem primeru svetujemo, da pozorno spremljate svojo prehrano in vodite dnevnik hrane, da ugotovite katere hrane se morate v bodoče izogibati.

Večina diarej se zaustavi sama od sebe, če pa se diareja pojavi pri otroku, ki je mlajši od šest let; če je izjemno huda ali na blatu opazimo kri; če traja več dni in če je oseba zaradi diareje močno dehidrirana in v hudih bolečinah, je obisk pri zdravniku nujen!

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri diareji:

Ob pogostem in redkem odvajanju izgubimo mnogo hranil in elektrolitov, zato je pomembno, da izgubljene snovi nadomestimo. To je še toliko pomembnejše v primeru, da diareja traja dalj časa ali če je izjemno huda. Priporočljivo je, da izgubljena hranila nadomestimo z multivitaminsko formulo in z minerali. Poleg tega se pri diareji priporočajo še spodaj našteti prehranski dodatki.

Vitamini, minerali in antioksidanti

folna kislina proti anemijiFolna kislina

Folna kislina skrajša čas okrevanja in zdravi črevesne stene. Priporočljiva je ob vsaki črevesni okužbi ter tudi pri diarejah, ki se pojavijo zaradi drugih razlogov, ne le okužb.

 

Drugi dodatki

pivski kvasPivski kvas

Pivski kvas lajša diarejo, ki je nastala zaradi okužbe.

 

 

prebavni encimiPrehranski encimi

Prehranski encimi pomagajo pri razgradnji hrane in izboljšajo absorpcijo hranil. V kolikor boste med diarejo lačni, z obrokom hrane vzemite tudi 1 – 2 kapsuli prehranskih encimov.

 

ProbiotikiProbiotiki

Probiotiki so izjemno pomembni za zdravo ravnovesje med ”dobrimi” in ”slabimi” mikroorganizmi v črevesju. Črevesju uravnavajo mikrofloro in na ta način uravnavajo prebavo. Obstaja izjemno veliko različnih vrst probiotikov. Jemljite jih po navodilu na posameznem proizvodu, ki ste ga izbrali.

Zelišča

česen za zdrave žileČesen

Česen se imenuje tudi naravni antibiotik, saj deluje protimikrobno in uniči določene viruse in bakterije, ki povzročajo diarejo. Zdravilci ga že vrsto let priporočajo pri črevesnih okužbah.

Ingver deluje protivnetno in je včasih zelo učinkovit pri zdravljenju migreneIngver

Ingver lajša črevesno vnetje in simptome zastrupitve s hrano. Med diarejo pijte svež ingverjev čaj, dodatno lahko posežete tudi po ingverjevih kapsulah ali tinkturi.

 

kanadski zlati koren proti herpesuKanadski zlati koren

Tudi ta rastlina tako kot česen deluje protimikrobno in pomaga zatreti parazite. Kanadski zlati koren se priporoča v primeru, da je diareja vzrok parazitske okužbe.

 

Origanoorigano

Origano ima močne antimikrobne lastnosti, zato se ga priporoča vedno, ko sumimo, da je vzrok težav zastrupitev s hrano ali okužba.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Česen: posezite po česnovem ekstraktu v kapsulah ali tabletah. Priporočljivi sta 2 kapsuli, trikrat dnevno.

Folna kislina: 5000 mcg, trikrat na dan, 2 ali 3 dni zaporedoma

Ingver: vzemite 500 mg kapsulo ali 2 ml ingverjeve tinkture vsaki dve uri v akutni fazi diareje

Kanadski zlati koren: vzemite 4 – 6 gramov prahu korenine kanadskega zlatega korena ali      4 – 6 ml tekočine izvlečka rastline

Origano: vzemite 500 mg kapsulo, štirikrat dnevno

Pivski kvas: vzemite kapsulo ali tableto pivskega kvasa trikrat dnevno, » tedna zaporedoma

Prehranski encimi: z obrokom hrane vzemite 1 ali 2 kapsuli

Viri:

▪ Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.