Krči

Krči nastanejo ali se poslabšajo, kadar so mišice obremenjene ali utrujene. Med krčem so živci prizadete mišice hiperaktivni, kar povzroči nenadno krčenje mišice. Napete mišice onemogočajo prosto cirkulacijo krvi, kar povzroči, da se začne nabirati v mišicah mlečna kislina in drugi toksini. To privede do še večjega neravnovesja, kar še dodatno poveča mišično napetost.

odpravite krče z akupresuro

Krči se lahko pojavijo v katerikoli mišici v telesu, vendar se navadno pojavijo v mišici, ki je bila preobremenjena. Tekači na primer lahko dobijo krče v mišice nog ali stopal. Lahko se tudi zgodi, da mišice, ki so bile preobremenjene v določenem obdobju, razvijejo kronične krče čez nekaj let, ko te mišice niso več tako aktivne. Če dobite mišične krče zaradi teka in jih sprostite z akupresuro, ne tecite preostanek dneva. Ko se krč popolnoma sprosti, hodite nežno, da v mišice povrnete ravnovesje.

Akupresurne točke

Akupresurne točke pomagajo sprostiti krče na dva načina: s stimulacijo akupresurnih točk, ki splošno lajšajo krče v telesu ali tako da pritisnemo na specifično akupresurno točko na mišici, ki jo zagrabi krč. Prva metoda vključuje točki Lv 3 (Središče Osebe) in GV 26 (Podpirajoča Gora). Akupresurna točka Lv 3 se nahaja na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Če dobite krč kjerkoli v telesu nemudoma pritisnite akupresurno točko GV 26 (tik pod nosom). Daljše pritiskanje na to točko hitro sprosti krče v telesu. To je nekaj, kar lahko naučite tudi svojega otroka.

Druga metoda je akupresura prizadete mišice. Počasi pritisnite v osrčje prizadete mišice in ohranjajte pritisk eno do tri minute. Dokler držite to točko, lahko preženete krč, saj bo mišični krč popustil vašemu pritisku. Ko mišični krč popusti, še naprej pritiskajte na prizadeto območje in obenem pritisnite na splošno akupunkturno točko za preprečevanje krčev Lv 3.

Dieta

Nekatere vrste hrane lahko pripomorejo k nastanku krčev. Hrana, ki lahko povzroča krče, je sol in meso (v prekomernih količinah). Sol povzroča zadrževanje vode, medtem ko meso, če ga jemo preveč, povzroča zaprtje. Tradicionalna kitajska medicina pravi, da sol povzroča napetost v mišicah in naredi telo rigidno. Krče lahko povzroči pomakanje magnezija in kalcija. Vitamin D in vitamin E pomagata pri absorpciji kalcija, zato je pomembno, da ju dobite dovolj s prehrano. Na primer sveže stisnjena limona v topli vodi nudi telesu oba vitamina.

V tradicionalni kitajski medicini so mišični krči povezani z delovanjem Jeter. Okus, ki ga povezujemo z jetri, je kislost. Zmerna količina kisle hrane v dieti izboljša mišični tonus in pomaga preprečiti krče. Nasprotno prevelika količina soli v dieti povzroči rigidnost in napetost v mišicah.

Preprečevanje krčev

Preventiva je najboljša rešitev za krče. Redno izvajanje akupresure lahko prepreči nastanek krčev. Prav tako redno raztezanje telesa. Izredno učinkovito za preprečevanje krčev je tudi Joga. Joga raztegne, razbremeni in sproti mišice, kar preprečuje nastanek krčev.

Masaža napetih mišic ima prav tako blagodejen učinek na krče. Če imate probleme s krči v določenem delu telesa, ta del vsak dan masirajte in občasno uporabite vroče obkladke, da sprostite mišice. Na primer, če vas pogosto zagrabi krč v meča, masirate celotno dolžino mišice. Ne pozabite pritisniti na akupresurno točko B 57 (opisano v nadaljevanju). Masirate tudi ahilovo tetivo in zadnjo stran kolena. V naseljevanju boste našli tudi akupresurne točke za menstrualne krče in krče v trebuhu.

Akupresurne točke, ki pomagajo odpraviti mišične krče

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)

Lokacija: Dve tetini nad zgornjo ustnico pod nosom.

Pozitivni učinki: Ta točka za prvo pomoč pri oživljanju se tradicionalno uporablja za krče, omedlevico in vrtoglavico.

Podpirajoča Gora (B 57 – Mehur)Podpirajoča Gora (B 57 – Mehur)

Za krče v mečih stimulirajte to točko.

Lokacija: V centru mečne mišice, na sredini med zadnjo stranjo kolena in peto. Na spodnji strani izbokline meč.

Pozitivni učinki: Lajša krče (zlasti v mečih), bolečine v kolenu, lumbago, in odpravlja zatekanje nog.


Križna Točka (GV 2 – Du Mai)Križna Točka (GV 2 – Du Mai)

Lokacija: Na spodnjem delu križnice tik nad trtico.

Pozitivni učinki: Odpravlja neredne menstruacije, menstruacijske krče, bolečino in togost v križu, hemoroide, mišično atrofijo spodnjih okončin in epilepsijo.

 Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša menstrualne krče in menstrualne bolečine, želodčne bolečine, zaprtje, grižo, bruhanje in drisko.

Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica)Trebušna Žalost (SP 16 – Vranica)

Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico.

Pozitivni učinki: Odpravlja drisko, bolečine v želodcu, prebavne motnje, uravnava apatit in odpravlja krče v trebuhu.

Akupresurna terapija:

Lezite ali pa se udobno usedite

Akupresurne točke za splošno lajšanje krčev

1. Korak

Trdno pritisnite GV 26 (Središče Osebe): S členkom kazalca pritisnite med nos in zgornje ustnice v vdrtino svojih dlesni. Stimulirate to proti-krčno točko. Držite eno minuto in globoko dihajte.

Središče Osebe (GV 26 – Du Mai) Lokacija: Dve tetini nad zgornjo ustnico pod nosom.  Središče Osebe (GV 26 – Du Mai) Pozitivni učinki: Ta točka za prvo pomoč pri oživljanju se tradicionalno uporablja za krče, omedlevico in vrtoglavico.

2. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

jetra 3 Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)  Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Akupresurne točke za različne krče

Krči v nogah (meča)

1. Korak

Izvajajte pritisk na B 57 (Podpirajoča Gora). Uporabite palca, da pritisnete v center meč. Ta točka je po navadi zelo občutljiva, zato povečajte pritisk postopno. Držite to akupresurno točko za sproščanje mišic eno minuto.

Podpirajoča Gora (B 57 – Mehur) Za krče v mečih stimulirajte to točko. Lokacija: V centru mečne mišice, na sredini med zadnjo stranjo kolena in peto. Na spodnji strani izbokline meč. Podpirajoča Gora (B 57 – Mehur) Pozitivni učinki: Lajša krče (zlasti v mečih), bolečine v kolenu, lumbago, in odpravlja zatekanje nog.

Menstrualni krči

1. Korak

Pritisnite na GV 2 (Križno točko). Pritisk na križnico bo sprostil vašo maternico. Za to točko boste morda potrebovali asistenco. Križnica je med ledvenim delom hrbtenice in trtico. Akupresurna točka je tik nad trtico. Pritiskajte to točko eno minuto in med tem globoko dihajte.

Gv 2 Križna Točka (GV 2 – Du Mai) Lokacija: Na spodnjem delu križnice tik nad trtico.

2. Korak

 Pritisnite točko Sp 4 (Dedek Vnuk): Dedek Vnuk točka je ena od najbolj pomembnih točk za lajšanje kakršnihkoli menstrualnih bolečin. Poiščite sklep, kjer palec sreča stopalo. Od sklepa premaknite prste za dva palca širine proti peti. Z zmernim pritiskom potisnite svoj prst tik pod kost. Držite eno minuto in globoko dihajte.

menstrualni krči menstrualni kči akupresura

Dieta za menstrualne krče

Kalcij je eden najpomembnejših mineralov za preprečevanje menstrualnih krčev.

Omogoča živcem in mišicam, da se sprostijo. Raven kalcija občutno pade teden dni pred menstruacijo, povzroči predmenstrualno napetost, napihnjenost in glavobol. Veliko živil oskrbuje telo s kalcijem in tako preprečijo nastanek krčev, če jih uživate teden dni pred začetkom menstruacije. Sveža zelena zelenjava, kot je: solata, špinača, ohrovt, peteršilj, (ki ga

 lahko pripravimo kot čaj) ter lističi repe, je zelo bogata s kalcijem. Tudi magnezij je zelo pomemben, saj pomaga pri absorpciji kalcija. Morska zelenjava, semena in oreščki vsebujejo visoke količine obeh teh mineralov.

Krči v trebuhu

1. Korak

Pritisnite na akupresurno točko SP 16 (Trebušna Žalost ): Ta točka se nahaja tik pod  robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico. Pritisnite na obe točki z blazinicami sredincev. Držite eno minuto in ob tem globoko dihajte.

Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica) Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico. Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica) Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture