BioEnergija

V starodavni Kitajski ljudje niso imeli koncepta, kaj je to elektrika. Vedeli so le, iz akupunkture, da se ob vstavitvi igle v telo na določenih predelih ustvari neke vrte energija, ki ni samo toplota. Ta energija v telesu pogosto ustvari šok ali mravljinčast občutek. Ko so se Kitajci izučili o elektromagnetizmu, so ugotovili, da je energija, ki kroži po telesu (BioEnergija – Qi), enaka stvar kot to, čemur danes v znanosti pravimo bioelektrika. 

BioEnergija - Qi - BioElektrika - Moderna Definicija

Elektromagnetno polje

Človeško telo je zgrajeno iz veliko različno električno prevodnih materialov in oblik živega elektromagnetnega vezja. Elektromagnetna energija se v telesu nenehno ustvarja skozi biokemične reakcije, z asimiliranjem hrane in zraka. Na ta način lahko elektromagnetno polje veš čas kroži po telesu. 

Na to polje nenehno vplivajo zunanja elektromagnetna polja, npr. elektromagnetno polje zemlje ali oblakov. Ko prakticirate QiGong ali TaiChi, se morate zavedati teh zunanjih faktorjev in se jim prilagoditi. 

Na Kitajskem in Japonskem je bilo opravljenih ničkoliko eksperimentov, z namenom preučiti vpliv zunanjih elektromagnetnih polj na cirkulacijo Qi-ja po telesu. 

Mnogo zdravilcev akupunkture v svoji terapiji uporablja tudi elektriko in magnetna polja. Magnet pristavijo na kožo nad akupunkturno točko in ga tam pustijo nekaj časa, pri čemer magnetno polje počasi vpliva na Qi cirkulacijo v tem kanalu. Alternativno vstavijo igle v akupunkturne točke in vanjo spustijo električni tok, da dosežejo Qi kanale (meridiane) direktno. Čeprav raziskovalci trdijo, da dosegajo terapevti uspehe s temi eksperimenti, še vedno ne morejo razložiti teorije za njimi. Trdni dokazi so izmuzljivi in ostaja mnogo nerazrešenih vprašanj. Trenutno je mnogo konzervativnih akupunkturistov skeptičnih. 

Bioelektrična energija

Da bi razvozlali ta vozel, se osredotočimo na to, kaj je zahodna znanost ugotovila glede bioelektrične energije. Mnogo raziskav s področja bioenergije je bilo objavljenih in pogosto se rezultati tesno navezujejo na to, kar se osebno izkusi v Qi Gong treningu in Kitajski medicini. Med elektro-fiziološkimi raziskavami, ki so jih opravili v 60. letih prejšnjega stoletja, so raziskovalci odkrili, da so kosti piezoelektrični material. Z drugimi besedami, ko so kosti pod stresom, se mehanična energija spremeni v električno energijo v obliki električnega toka. To lahko razloži učinkovitost praks, kot je QiGong »Čiščenje Kostnega Mozga«, pri kateri s povečanjem stresa na kosti povečamo cirkulacijo BioEnergije oz . Qi-ja. 

Odkritja znanstvenikov o BioEnergiji Qi-ju

Dr. Robertt 0. Backer je opravil pomembno delo na tem področju. Njegova knjiga »The Body Electric« opisuje veliko raziskav, opravljenih na področju telesnega magnetnega polja. Trenutno se smatra, da zrak in hrana predstavljata gorivo, ki proizvaja električno energijo preko biokemičnih reakcij. Ta elektrika kroži po telesu po električno prevodnih tkivih in je eden glavnih virov energije, ki ohranja celice pri življenju. 

Ko smo ranjeni ali bolni, to vpliva na našo električno cirkulacijo. Če se ta električna cirkulacija prekine, umremo. Bioelektrika oz. BioEnergija nas ne ohranja samo pri življenju, temveč tudi popravlja poškodbe. Raziskovalci iščejo načine, kako bi uporabili zunanja magnetna polja, da bi pospešili regeneracijo po poškodbi. 

Richard Leviton poroča, da so raziskovalci v »Loma Linda University’s of Medicine« v Kaliforniji v 16 različnih raziskavah, ki so zaobsegle 1000 pacientov, odkrili, da nizko-frekvenčna magnetna energija z nizko-intenzivnostjo uspešno zdravi kronične bolečine povezane z ishemijo, obenem pa tudi spodbuja hitrejše odpravljanje razjed, ki se počasi celijo. Pri 90% pacientov so opazili znatno povečanje oskrbe s krvjo. 

Vsaka celica v telesu deluje kot električna baterija, ki lahko shrani električni naboj. Torej je telo kot nekakšna velikanska baterija, ki je sestavljena iz milijonov manjših baterij, vse skupaj pa tvorijo človeško elektromagnetno polje. 

Veliko raziskav se nanaša na akupunkturo. Dr. Baker poroča, da je prevodnost kože na akupunkturnih točkah veliko višja kot na ostalih predelih. Dandanes je te točke možno najti z natančnim merjenjem električne prevodnosti kože. Mnoge raziskave kažejo na znanstveno osnovo akupunkture, ki se na Kitajskem izvaja že tisočletja. 

Čudeži in BioEnergija – Qi

Nekateri raziskovalci uporabljajo teorijo bioelektrike/bioenergije za razlago starodavnih čudežev, ki jih pripisujejo vadbi QiGong. Albert Huebner poroča, da lahko demonstracija telesne elektrike v telesu razloži nekatere starodavne zdravilne prakse. Če lahko zunanja polja povzročijo močne fiziološke spremembe v telesu, je možno, da lahko polja, ki jih generira človeško tkivo v eni osebi, povzročijo klinične spremembe v drugi. Na kratko, metode, s katerimi bioenergetiki zdravijo s pomočjo svojih rok, so morda res subtilna oblika električne stimulacije. 

Še en pogosto opisan fenomen je sij okoli glave QiGong mojstrov, ki so dosegli visoki nivo meditativnega stanja. Ta sij je pogosto prisoten na slikah Jezusa Kristusa, Bude, ortodoksnih in katoliških svetnikov ter mnogih orientalskih nesmrtnikov. Pogosto naj bi ta sij obdajal celotno telo. Fenomen bi morda lahko razložili s teorijo telesne elektrike. Ko nekdo kultivira BioEnergijo – Qi do dovolj visokega nivoja, se ta energija lahko zbere v glavi. Morda ta energija reagira z molekulami kisika v zraku, jih ionizira in povzroči, da se svetijo. 

Čeprav je povezava med teorijo električnega telesa in Kitajsko teorijo Qi-ja vedno bolj sprejeta, obstaja še vedno veliko vprašanj, na katera moramo odgovoriti. Na primer, kako um pravzaprav povzroči elektromagnetno polje, ki kroži električno energijo po telesu? Kako na elektromagnetno polje vplivajo zunanja elektromagnetna polja (radijski valovi, sevanje električnih aparatov,..), ki nas obdajajo? Kako lahko vplivamo na elektromagnetno polje in preživimo v vesolju in na drugih planetih? Prihodnost QiGong-a in bioelektrične znanosti je naporna in zanimiva. S pomočjo moderne tehnologije lahko bolje spoznamo notranji energetski svet, ki je bil s strani zahodne znanosti do sedaj povsem zanemarjen.