6 korakov meditacije – Kaj je namen Meditacije?

Namen meditacije je iskanje umirjenega uma. Meditacija je metoda oziroma trening, s katerim popeljemo duha v bolj sproščeno, umirjeno in harmonično stanje.

6 korakov meditacije

Brez meditacije je duh emocionalno razdražen s strani okoliščin, razpršen, zmeden in pretirano aktiven. Skozi meditacijo lahko s pomočjo globokega dihanja umirimo in sprostimo um.

Z uporabo EEG (Elektroencefalograma) lahko v možganih zabeležimo štiri osnovne frekvence možganskih valov. Vsaka izmed teh frekvenc pripada določeni mentalni aktivnosti.

Beta valovi (nad 13 Hz): te frekvence so povezane z možganskim stanjem mentalne aktivnosti.Te štiri frekvence možganskih valov so:

Alfa valovi (8-13 Hz): te frekvence so povezane z mentalnim stanjem sproščenosti in vizualizacije.
Theta valovi (4-8 Hz): te frekvence so povezane z mentalnim stanjem meditacije, zaspanosti in globoke sproščenosti.
Delta valovi (pod 4 Hz): te frekvence so povezane z globokim spancem ali komo.

Ko smo budni in aktivno razmišljamo (Beta), je v naših možganih veliko električne aktivnosti. V povprečju gre skozi našo glavo 13 ali več misli vsako sekundo. V kontrastu z Beta aktivnostjo smo v Alfa stanju še vedno v mislečem stanju, vendar veliko bolj sproščeni. Lahko bi rekli, da je naš um veliko bolj osredotočen na specifično misel. V Theta stanju misli postanejo že veliko bolj neredne. Za globoko Delta stanje velja, da možgani niso več aktivno vključeni v miselni proces. V tem stanju možganske celice dobijo veliko več hranljivih snovi, kisika, in Qi-ja. V tem stanju je v možganih tudi manj nemira. V teh izredno umirjenih in sproščenih pogojih velja, da če nam uspe obdržati zavest tudi v tem frekvenčnem območju (torej, da ne zaspimo), lahko s časom pridobimo večjo senzitivnost za energijo v nas in okoli nas. To je stanje, ki ga v meditaciji želimo doseči. V meditaciji poskušamo spraviti frekvence možganov v območje med Delta in Theta stanje. V tem stanju se zdi, kot da spimo, vendar naša zavest še vedno nadzira telo. V tem na pol lucidnem ali avtohipnotičnem stanju senzitivnost možganov (oz. korespondenca z drugimi možganskimi valovi ali naravnimi vibracijami) doseže svoj vrh. V tem stanju praktikant meditacije išče povezavo med svojim duhovnim bitjem in duhom narave.

6 korakov meditacije

1. Izboljšanje zdravja

Ko je um sproščen in umirjen, je sproščeno in umirjeno tudi telo. Bolj globoka kot je meditacija bolj je sproščeno telo. Ko se sprostita tako um kot telo, Qi tekoče in brez ovir kroži po telesu. Na ta način lahko nekonsistenten pretok Qi-ja, ki nastane zaradi bolezni ali katerih drugi razlogov, spravimo v naravno stanje harmoničnosti. To je glavna metoda v kitajski medicini za zdravljenje in ohranjanje zdravja. Med globoko meditacijo je komunikacija med telesom in umom najmočnejša, kroženje Qi-ja je bolj tekoče in izrazitejše, zdravilni proces pa veliko hitrejši.

V globoki meditaciji je dihanje globoko, nežno in sproščeno, kar omogoča absorpcijo večje količine kisika, prav tako pa je odvod ogljikovega dioksida veliko bolj učinkovit. Vsaka možganska celica porabi 12x več kisika kot normalna celica v telesu, zato je redna oskrba z kisikom ključnega pomena za zdrave možgane. Globoki izdihi izločijo ogljikov dioksid iz vseh delov telesa. Ta proces je izredno pomemben za obnovo celic v telesu.

2. Iskanje centra in bistva

Ko se sprostimo, se tudi um zbistri in miselni procesi postanejo bolj logični. Glavi je potrebno preprečiti, da tava po spominih oz.da se utaplja v fantazijah. To najlažje preprečimo tako, da se posvetimo dihanju in tako, da je um pošten in resnicoljuben. 
Obstajajo štirje koraki do duhovne svobode. Prvi korak je samo prepoznava. Ko maska, ki jo nosimo, počasi odpade, lahko vidimo svoj spiritualni del bolj jasno. Napake, ki smo jih naredili in laži, ki smo jih povedali, so skrite globoko v podzavesti, z meditacijo pa le te počasi priplavajo v zavest. Podzavest je vedno resnicoljubna in bolj povezana z našim duhovnim delom. Ko odložimo masko se moramo soočit z resničnim jazom. Soočimo se s preteklostjo in jo analiziramo. Da bi dosegli globoko emocionalno ravnovesje, je potrebno sprostiti občutke krivde, ki so skriti globoko v nas. Ta proces nas naredi bolj ponižne in pomaga, da se bolje razumemo, tako da lahko na koncu najdemo svoj pravi center.

3. Samo-zavedanje

S pozornostjo v sebi se zavemo spiritualnega telesa in problemov znotraj nas. Bolj se zavemo lastnih vedenjskih vzorcev, kot tudi vzorcev drugih ljudi. Analiziramo svojo eksistenco, svoje probleme in vlogo, ki jo imamo v tej družbi. Skozi ta samo-zavedajoč meditativni proces, vzpostavimo umirjen in miroljuben um, ki se harmonizira z drugimi osebami in z naravo.

4. Iskanje in razumevanje smisla življenja

Tretji korak v meditaciji se imenuje samo-prebujanje. V tem koraku smo pozorni, zbiramo informacije in poskušamo razumeti sebe in svoje okolje. Mnogi ljudje v tem koraku prebujanja spoznajo, kako grda je človeška narava in se odločijo, da se bodo umaknili iz splošne družbe, tako da postanejo puščavniki oziroma menihi.

5. Iskanje duhovne svobode

Ko spoznamo, da smo kontrolirani s strani političnih in religioznih avtoritet, se začne iskanje duhovnih verig in duhovne neodvisnosti. Ko pride človek do te stopnje, je duh lahko neodvisen in ne potrebuje nobene zunanje opore.

6. Doumeti pomen univerzuma

Veliko nereligioznih ljudi poskuša skozi meditacijo doumeti pomen, izvor narave, iščejo resnico Dao. Prvi korak v tem iskanju je, najti korenino življenja. Ker je naše življenje del narave, lahko čez razumevanje lastnega življenja razumemo naravo.