IZPADANJE LAS

Večini izmed nas dnevno izpade od 50 – 100 las, kar predstavlja del postopka obnavljanja telesa. V povprečju na mesec las zraste od 1,2 do 1,5 cm. Lasje v poletnih mesecih zaradi toplejših temperatur in večjega trenja rastejo hitreje, v zimskih mesecih pa se zaradi mraza rast las upočasni.      Večje in hitrejše izpadanje las se pri obeh spolih začne po starosti 50 let. Odrasel človek ima v povprečju 5 milijonov dlak, pri čemer 100,000 – 150,000 izrastkov predstavljajo lasje, ki pokrivajo lasišče. Lasje se ves čas obnavljajo, zato ni nič zaskrbljujočega, če ob česanju ali umivanju las opazimo nekoliko več izpadlih las. Izpadanje las je lahko težava le, če vodi do opaznega redčenja las ali v plešavost, pa tudi v tem primeru gre pogosto le za normalen del procesa življenja.

Znaki in Simptomi

Ločimo moško in žensko plešavost. Značilnost moške plešavosti je, da se površina, ki je pokrita z lasmi manjša. Poviša se čelo, pa tudi pri straneh od ušes navzgor lasje pogosto prenehajo rasti. Do starosti štirideset let, je večina belih moških opazno plešasta. Za žensko izpadanje las je značilno splošno tanjšanje las po vsem lasišču ter zmerna izguba las na temenu. Pojavi se med tridesetim in štiridesetim letom starosti in postane bolj očitna med in po menopavzi.

Vzroki

Najpogostejše vzroke za izpadanje las predstavlja genetika, starost in hormoni ter hormonsko neravnovesje. Približno 50% otrok, ki ima enega starša s povečano izgubo las bo podedovalo dominanten gen, ki je vzrok za pojav plešavosti. Poleg starosti in genetike je glavni razlog za prekomerno izpadanje las čezmernost ali prekomerna aktivnost moškega spolnega hormona, ki se mu reče dihidrotestosteron in se nahaja v lasnem mešičku. Testosteron se pod vplivom encima, ki se nahaja na površino lasnih mešičkov pretvori v dihidrotestosteron. Ta se veže na lasni mešiček in povzroči tanjšanje las, manjšanje lasnega mešička, obenem pa tudi skrajša rastno fazo las. Nekateri mešički pod vplivom dihidrotestosterona propadejo, večina mešičkov pa se le skrči, to pa vodi v proizvodnjo šibkejših in tanjših las do takšne točke, da izjemno hitro izpadejo zaradi vsakodnevnih zunanjih dražljajev. Do razlik med moškimi in ženskami v izpadanju las prihaja, ker je količina hormona testosterona pri moških in ženskah zelo različna. Moški ga imajo napram ženskam zelo veliko. Razlike v izgubi las med moškimi in ženskami predstavlja tudi dovzetnost lasnih mešičkov za hormon dihidrotestosteron. Ženski spolni hormoni (estrogeni in progesteroni) na lasne mešičke delujejo zaščitno. Ščitijo jih pred propadom in pred nastankom moške plešavosti. Ker imajo ženske mnogo večjo količino estrogenov in progesteronov, je plešavosti pri ženskah manj.

Prekomerno izpadanje las povzroča še nekaj drugih fizioloških dejavnikov. Ena izmed raziskav je pokazala, da k izpadanju las vodi prekomerno izločanje loja na lasišču. Prekomerni loj in razširjene žleze lojnice povišajo raven encima, ki vodi k nastanku dihidrotestosterona. Poleg tega se zaradi povečane količine loja zamašijo pore, zaradi česar nastane podhranjenost korena las. Premajhna preskrba s krvjo v lasišču torej povzroča izpadanje las.

Poleg fizičnih razlogov za prekomerno izpadanje las je mogoče, da lasje izpadajo zaradi stresa. Značilno za to vrsto izpadanja je, da se lasje po koncu stresnih dejavnikov obnovijo.

 Lasje lahko prekomerno izpadajo tudi zaradi drugih, primarnih bolezenskih stanj. Najpogostejše bolezni, ki vodijo v plešavost so psoriaza, bolezni ščitnice ter rak in posledično kemoterapija. Izpadanje las lahko povzroči tudi podhranjenost, prekomerni nivo težkih kovin v telesu in pomanjkanje raznih vitaminov in mineralov. Pri ženskah je najpogostejši vzrok za pretirano izpadanje las pomanjkanje železa ali feritina (zalog železa). Krvne preiskave zato predstavljajo pomembno diagnostično orodje, ko gre za določitev vzroka prekomernega izpadanja las.

Dieta in življenjski slog

Nekakovostno prehranjevanje je lahko vzrok za izpadanje las ali pa za poslabšanje že tako prekomernega izpadanja las. Najboljši nasvet za osebe, ki jim prekomerno izpadajo lasje je, da se prehranjuje raznoliko in uravnoteženo. Obroki naj vključujejo veliko polnozrnatih živil, zelenjave in kakovostnih beljakovin, ki jih vsebujejo ribe, fižol, oreščki in pusta perutnina. Biotin je snov, ki spodbuja rast las, krepi lase ter v nekaterih primerih celo zaustavi prekomerno izpadanje las. Najboljši naravni vir biotina so oreščki, rjav riž, pivski kvas in oves. Poleg biotina so ta živila bogata tudi z vitamini B, ki spodbujajo rast las. Priporočljivo je, da vsak dan zaužijete žlico melase in veliko zelenolistne zelenjave ter por, indijske oreščke, jagode, suho sadje in fige. Človeško telo za dobro vsrkavanje železa potrebuje vitamin C, najbolj bogata živila z vitaminom C pa so citrusi, zaradi česar naj bodo pogosteje na vašem jedilniku. Vitamin E ohranja lasišče v dobrem stanju, v telo pa ga dobimo z oreščki, avokadom, semeni in z olivnim oljem. Prav tako so za zdrave lase odločilne esencialne maščobne kisline. Največ jih najdemo v lanenih semenih, ribah in orehih. Poskrbite, da se boste izogibali hrani, ki izčrpavajo zaloge hranil iz telesa. To so rafinirana olja in maščobe, izdelki iz prečiščene moke in sladkor ter ostala predelana živila.

Prehranski dodatki, ki pomagajo pri izpadanju las:

Ne glede na to ali imate začasne ali trajne težave z izpadanjem las obstaja veliko sredstev, ki pomagajo pri obnovi lasišča. Zdravilo za samo plešavost ne obstaja, z raznimi dodatki pa je mogoče doseči vidne spremembe.

Vitamini, minerali in antioksidanti

B vitaminB kompleks

Vitamini B kompleksa nam pomagajo pri spopadanju s stresom in pripomorejo k zdravim lasem.

 

Biotin1Biotin

Biotin je izjemno pomemben za zdravo lasišče in za rast las. Poleg biotina, ki ga dobite v različnih živilih posezite tudi po biotinu v obliki prehranskih dodatkov.

 

CinkCink

Cink je mineral, ki je potreben za rast las. Za boljšo učinkovitost ga jemljite skupaj z bakrom.

 

Drugi dodatki

msmMSM

MSM ali metil sulfonil metan je organska oblika žvepla, ki na naše zdravje vpliva na številne pozitivne načine. Spodbuja rast las ter krepi obstoječe lase.

 

omega 3 deluje proti aritmijiEsencialne maščobne kisline

Najboljše je, da poiščete izdelek, ki vsebuje tako omega – 3 kot omega – 6 maščobne kisline. Dnevno zaužijte 400 mg ribjega olja ali olja lanenega semena.

 

Zelišča

RožmarinRožmarinovo olje

Rožmarinovo olje izboljšuje cirkulacijo lasišča. Vsakič, ko si umivate lase med šampon zamešajte 3 – 5 kapljic rožmarinovega olja.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

B kompleks: dvakrat dnevno vzemite 50 mg kapsulo vitaminov B kompleksa

Biotin: 2000 – 3000 mcg / dan

Cink: vzemite 30 mg cinka na dan, skupaj z 3 mg bakra

MSM: vzemite 3000 mg MSM-ja v prahu na dan. Prah zmešajte z mlačno vodo, za boljši učinek pa vodi dodajte limonin sok in mešanico popijte na tešče.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision