MAKULARNA DEGENERACIJA ALI DEGENERACIJA RUMENE PEGE

Makula ali rumena pega je del očesa, ki nam omogoča, da vidimo podrobnosti v središču našega vidnega polja. Rumena pega omogoča branje, ločevanje vzorcev blaga ter občutek za barve. V makuli oziroma rumeni pegi je največja koncentracija fotoreceptorjev.

 Kadar se makula poškoduje ali zaradi kakšnega drugega razloga ne deluje kot bi morala, so natančnejša opravila (na primer branje, šivanje, slikanje) zelo otežena ali celo nemogoča. Majhni objekti kot na primer šiv na tkanini ali črka na listu papirja, bodo lahko izgledali valoviti, ukrivljeni ali pa bodo čez objekt, ki ga želite natančno videti posejane temne pike. Ta napaka vida se začne v centru vida in če se ne ustavi, se prične počasi širiti tudi na periferni vid. To napako imenujemo makularna degeneracija oziroma degeneracija rumene pege. Pri ljudeh, ki so stari nad 55 let je degeneracija rumene pege eden izmed glavnih razlogov za resne okvare vida. Pri ljudeh, starih nad 65 let pa je degeneracija rumene pege drugi najpogostejši razlog za slepoto (prvi razlog je katarakta). Večjemu tveganju za razvoj bolezni so izpostavljene ženske, saj je makularna degeneracija bolj pogosta pri ženskah kot pri moških.

 

Poznamo dve različni vrsti makularne degeneracije oziroma degeneracije rumene pege. Ena je tako imenovana ‘suha starostna degeneracija’, druga pa je ‘vlažna starostna degeneracija’. Suha starostna degeneracija rumene pege je mnogo bolj pogosta kot vlažna starostna degeneracija. Predstavlja od 80 – 95 % primerov pojava bolezni. Posledice degeneracije rumene pege se največkrat pokažejo šele v zrelih letih, kljub temu pa sama bolezen nastaja postopoma tekom več let preden se pojavijo očitnejše težave. Suha starostna degeneracija rumene pege nastane, ker se je stanjšalo ali obrabilo tkivo rumene pege. Lahko pa nastajajo tudi nenormalni rumeni depoziti, ki jih imenujemo drusen. Napredek suhe degeneracije rumene pege je počasen in ne prizadene vedno obeh očes enako. Vlažna starostna degeneracija rumene pege nastane kadar nenormalne žilice ali žilice, ki prepuščajo kri, rastejo pod mrežnico v predelu rumene pege. Te spremembe vodijo v zamegljen in nenatančen vid, v nekaterih primerih pa celo v hitro in hudo izgubo centralnega vida.

Vzroki nastanka degeneracije rumene pege so še vedno neznani, obstaja pa veliko zagovornikov teorije, da degeneracija rumene pege nastane zaradi poškodb, ki so posledica prostih radikalov. K razvoju bolezni naj bi prispevala tudi nezadostna oskrba makule s krvjo in kisikom. Zahodna medicina ne pozna zelo učinkovitega načina zdravljenja degeneracije rumene pege. V zgodnjih fazah bolezni so priporočeni redni pregledi oči, primerna prehrana, domače preverjanje vida in prehranski dodatki. Zdravljenje suhe oblike degeneracije rumene pege poteka z zdravili, ki jih pacienti redno jemljejo enkrat dnevno, do konca življenja. Napredovanje bolezni se pri osebah z vlažno obliko degeneracijo rumene pege skuša zaustaviti z biološkimi zdravili, ki se v oko aplicirajo z injekcijo na približno vsake štiri tedne. Naraven pristop zdravljenja degeneracije rumene pege prav tako ne dela čudežev, osredotočeno pa je na podporo očesom v boju s prostimi radikali in na izboljšanje cirkulacije.

Običajni dejavniki tveganja za degeneracijo rumene pege vključujejo kajenje, arteriosklerozo, staranje, dednost, dolgotrajno izpostavljenost soncu, visok krvni tlak, povišan holesterol, pomanjkanje hranilnih snovi, sladkorno bolezen, poškodbo glave in razne infekcije. Raziskave, ki so bile izvedene v zadnjih letih so dokazale, da je način prehranjevanje zelo pomemben pri preprečevanju bolezni. Prehrana, ki vsebuje veliko holesterola in nasičenih maščob poveča tveganje za nastanek bolezni. Prehrana z veliko zelenjave, sadja in ribami pa deluje kot zaščita pred boleznijo. Karotenoidi, ki jih najdemo v močno obarvanem sadju in zelenjavi delujejo kot močni antioksidanti, ki makulo varujejo pred poškodbami, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti soncu. Celostni pristop zdravljenja degeneracije rumene pege se osredotoči tudi na pogosto neučinkovito prebavo ter slabo absorpcijo oseb z degeneracijo rumene pege. Pozornost se posveti tudi težkim kovinam, ki so pogosto nakopičene v telesu prizadetih oseb in ki povečujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Velik poudarek pa holistična medicina polaga tudi na prehranska dopolnila, predvsem na minerale in karotenoide, ki so izkazali določeno stopnjo učinkovitosti pri preprečevanju in zdravljenju makularne degeneracije.

Če pri sebi opazite simptome, ki vas spominjajo na degeneracijo rumene pege vam svetujemo, da se ne poskusite diagnosticirati sami, temveč poiščite zdravniško pomoč. Lahko imate kakšno drugo bolezen oči, v primeru degeneracije rumene pege pa mora zdravnik ugotoviti za katero vrsto degeneracije gre. Degeneracija rumene pege je na očesu vidna mnogo preden se pojavijo prvi simptomi okvare, zato so redni okulistični pregledi zelo pomembni. Pregledi so toliko bolj obvezni za osebe, stare nad 55 let.

Znaki in Simptomi

Na začetku degeneracija rumene pege ne povzroča nobenih težav. S časom postane otežkočeno branje brez dodatne luči. Predmeti, ki jih posameznik gleda so zamegljeni, nepravilnih oblik, velikosti in barv. Pojavi se tudi občutek, da predmeti poskočijo, ko vid osredotočite direktno vanje. Pojavijo se težave z branjem in vožnjo avtomobila, nespodobnost videnja podrobnosti ter temna ali slepeča pika v centralnem vidu. Težave so toliko večje, ko se oseba skuša osredotočiti na določen predmet.

Vzroki

Glavni vzroki degeneracije rumene pege so:

▪ staranje

▪ kajenje

▪ prehrana, ki ne vsebuje dovolj antioksidantov

▪ arterioskleroza

▪ visok krvni tlak

▪ izpostavljenost ultravijolični svetlobi

▪ strupi iz okolja, predvsem težke kovine

▪ slaba prebava in okrnjen proces razstrupljanja

▪ prehranske pomanjkljivosti

Prehrana in življenjski slog

V primeru, da imate  arteriosklerozo ali visok krvni tlak se držite prehranskih priporočil, ki vam jih je za ti zdravstveni težavi posredoval osebni zdravnik. Sprostitev blokade pri cirkulaciji krvi ali zmanjšanje pritiska v arterijah bo pripomoglo k dobrem oskrbovanju oči s krvjo in kisikom.

Osebam z degeneracijo rumene pege se pri prehranjevanju priporoča predvsem uživaje vlaknin, ki bodo telesu pomagale pri izločanju toksinov. Priporočljive so polnozrnate žitarice ter stročnice. Pri izločanju toksinov bo pomagalo tudi pitje dovoljšne količine vode, ki bo poskrbela tudi za to, da bodo tkiva v očeh ostala prožna. Na vsaki dve uri spijte kozarec vode. Za zdravje vaših oči so pomembni karotenoidi, ki pomagajo nevtralizirati negativne učinke prostih radikalov. Veliko karotenoidov vsebuje sadje in zelenjava, predvsem zelenolistna zelenjava, špinača, navadni in brstični ohrovt, paprika, buča, korenje, paradižnik, zelena, pomaranče, rdeče grozdje, mango ter melone. Vitamin C in bioflavonoidi so zelo močni v skupni borbi s prostimi radikali. Krepijo tudi kapilare (drobne žilice v očesu) ter druga očesna tkiva. Z bioflavonoidi so bogate jagode, češnje, paradižnik ter slive; za vnos vitamina C pa poskrbite z uživanjem agrumov.

Zelo pomembno je, da se izogibate uživanju živil, ki vsebujejo veliko prostih radikalov. To so maščobe, ki so nasičene, hidrogenirane ali delno hidrogenirane. Poleg maščob se izogibajte tudi sladkorju, kofeinu, alkoholu ter mesu z žara in dimljenim mesninam.

Pomagati si lahko poskušate tudi s tridnevnim postom, pri katerem pijete sveže stisnjene sokove iz sadja in zelenjave. Takšen post lahko izvedete približno enkrat na vsakih 6 tednov. Post bo spodbudil izločanje toksinov, izboljšala pa se bo tudi cirkulacija krvi po celem telesu, vključno z očmi. Na ta način boste oči preskrbeli s hranilnimi snovmi. Sokove lahko pripravljate iz poljubne vrste sadja in zelenjave, poudarek pa naj bo na zgoraj izpostavljenih živilih.

Ostali napotki za osebe z degeneracijo rumene pege so:

▪ V primeru, da kadite prenehajte, saj kajenje vaše oči izpostavljava škodljivim prostim radikalom. Izogibajte se tudi stikom z ljudmi, ki kadijo.

▪ Redna in zmerna vadba bo poskrbela za boljšo cirkulacijo, kar bo vaše oči preskrbelo s krvjo in hranilnimi snovmi.

▪ Svoje oči zaščitite pred močno sončno svetlobo z nošenjem sončnih očal.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri degeneraciji rumene pege:

Vitamini in minerali

CinkCink

Cink je antioksidant ter mineral, ki je izjemno pomemben za zdravje oči. V več raziskavah se je izkazal kot dodatek, ki pomaga blažiti degeneracijo rumene pege.

 

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Multivitaminski dodatek vas bo oskrbel z antioksidanti in drugimi hranili, ki so pomembna za zdrave oči. Pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

 

Vitamin eVitamin E

Vitamin E je močan antioksidant. Pripomore k zdravju oči, nekoliko pa naj bi izboljšal tudi vid oseb z degeneracijo rumene pege.

 

Zelišča

borovniceBorovnice

Borovnice so izjemno bogate z bioflavonoidi – antioksidanti, ki ščitijo oko pred poškodbami oksidativnega stresa. Krepijo tudi kapilare ter vezivno tkivo očesa. Poleg rednega uživanja borovnic si pomagajte z uživanjem kapsul z ekstraktom borovnic.

ginko bilobaGinko biloba

Ginko biloba je zdravilna rastlina, ki izboljšuje cirkulacijo, obenem pa je tudi močan antioksidant. Priporočljivo je uživanje ekstrakta te rastline predvsem v začetni fazi degeneracije rumene pege.

Drugi dodatki

Lutein

Lutein spada v skupino karotenoidov in je antioksidant. Zmanjševal naj bi tveganje za pojav očesnih bolezni, na primer sive mrene in degeneracije rumene pege.

 

 

omega 3 deluje proti aritmijiRibje olje

Ribje olje se je v več študijah izkazalo kot varovalni dejavnik pred razvojem degeneracije rumene pege. Vsak dan zjutraj, na tešče zaužijte dve žlici ribjega olja.

 

ZeaksantinZeaksantin

Tudi zeaksantin je antioksidant iz skupine karotenoidov. Zeaksantin najdemo v makuli in očesni leči. Skupaj z luteinom je ključnega pomena za vid. Preprečuje tudi poškodbe oči, ki nastanejo zaradi škodljivih učinkov prostih radikalov.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Borovničev ekstrakt: vzemite 240 – 600 mg odmerek

Cink:  vzemite 45 mg odmerek cinka dnevno v kombinaciji z 2 mg bakra

Ginko biloba: vzemite 120 mg odmerek dvakrat dnevno

Lutein: vzemite 15 mg odmerek dodatka z obrokom

Vitamin E: vzemite 400 IU dnevno

Zeaksantin: vzemite 3 mg odmerek dodatka z obrokom

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

http://www.oftamed.si/okulistika/bolezni-oci/okvara-rumene-pege

http://www.okc-pfeifer.si/ocesni-problemi/makula/degeneracija-makule/