IZGUBA SLUHA

Izguba sluha je izjemno moteča in je stanje, ki zahteva zdravniško obravnavo. Kljub temu dejstvu je izguba sluha eno izmed obolenj, ki mnogokrat ostane popolnoma nezdravljeno. Večina ljudi, ki pri sebi opazi postopno poslabšanje sluha namreč to jemlje kot žalosten, vendar samoumeven in neizogiben del življenja. Pri nekaterih posameznikih je izguba sluha res starostno pogojena in tudi neizogibna, vendar pa se s pravilnimi ukrepi napredovanje izgube sluha lahko pogosto ustavi ali vsaj močno upočasni. S pravilno diagnozo, ki razjasni zakaj je prišlo do izgubljanja sluha in z zdravljenjem se lahko stanje celo izboljša. Predvsem pa je pomembno, da se zavedamo, da se je s pravilnim načinom prehranjevanja in pravilno nego ušes mogoče izgubi sluha pozneje v starosti izogniti.

Znaki in Simptomi

Pri izgubi sluha gre lahko za delno ali popolno izgubo sluha, torej nezmožnost slišanja zvočnih dražljajev. Izgubo sluha ločimo na postopno ali nenadno.

Vzroki

Sluh je izjemno kompleksen pojav, ki nastane ob delovanju več zapletenih procesov v ušesu, v živcih in v možganih. Kadar je moten kateri koli od dejavnikov, ki so potrebni za delovanje sluha to vodi v delno ali v popolno gluhoto. Ne glede na to, težave s sluhom običajno lahko uvrstimo v eno izmed dveh kategorij. Motnja sluha je lahko prevodna ali konduktivna, lahko pa je zaznavna oziroma senzorinevralna. Pri prvi izgubi sluha gre za mehansko okvaro v strukturi ušesa, in sicer v zunanjem ali srednjem ušesu. Pri drugi izgubi sluha gre za mesto okvare v notranjem ušesu ali za okvaro slušnega živca. Takšne okvare navadno ne moremo pozdraviti.  

                            

Mnogo bolj pogosta je prevodna ali konduktivna izguba sluha, ki običajno nastane precej nenadno. Takšna nenadnost prizadeto osebo običajno zelo prestraši, vendar pa je spodbudna novica, da je prevodno ali konduktivno izgubo sluha pogosto lahko razrešiti ali omiliti. Najpogostejši vzrok za prevodno ali konduktivno izgubo sluha je čep ušesnega masla, ki se je zataknil v ušesnem kanalu. Ušesno maslo deluje kot neke vrste lubrikant in ušesnemu kanalu služi kot mazivo. Kadar pa se nabere preveč ušesnega masla lahko ušesni kanal zapre. To pripelje do izgube sluha ter do bolečine in zvenenja v ušesih. Poleg čepa ušesnega masla lahko zaporo ušesnega kanala povzroči tudi vnetje srednjega ušesa, posebno če tekočina, ki nastane ob vnetju ušesa dolgo časa ostane v ušesu ter se nabira okoli majhnih koščic v ušesu, ki so odgovorne za prenos zvočnih valov. Vnetja ušes ter prekomerno nastajanje ušesnega masla, ki lahko tvori čep je lahko zdraviti ter vodi v izboljšan sluh. Potrebno je le nekaj več skrbne oskrbe ušes ter sprejetje določenih prehranskih strategij, ki preprečujejo, da bi se težava neprestano ponavljala.

V nekaterih primerih pa je tudi prevodna ali konduktivna izguba sluha bolj resna. Če so se težave s sluhom pojavile po padcu ali udarcu v glavo ali če vas nenadoma začne močno boleti v ušesu, je to znak, da se morate nemudoma odpraviti k zdravniku. Morda imate poškodovan bobenček v ušesu ali poškodbo ušesnega polža. Dobro je, da se zavedate, da uho, ki je izjemno občutljiv organ lahko poškoduje tudi bombažna palčka, ki jo potisnete pregloboko v ušesni kanal. Bombažne palčke so že povzročile izjemno hude poškodbe in raztrganine v ušesu. Poleg naštetih dejavnikov lahko na ušesni polžek vplivajo tudi določena zdravila. Če so se pri vas težave s sluhom pojavile v kratkem času po uvedbi novega zdravila, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom. Izmed vseh naštetih dejavnikov za težave s sluhom ima svoje mesto seveda tudi starost, ki botruje prevodni oziroma konduktivni izgubi sluha. S staranjem ušesni bobenček lahko zadebeli, druge strukture v ušesu pa oslabijo, kar lahko pripelje do delne izgube sluha. Več kot 40 % ljudi, ki so stari nad 75. let imajo običajno določeno stopnjo težav v sluhom.

Pri senzorinevralni ali zaznavni izgubi sluha pa gre za poškodbo živcev, ki so odgovorni za sprejem zvočnih valov in prenos njihovih impulzov skozi uho do možganov, kjer so ti impulzi prevedeni kot senzorno zaznanje zvokov. Za skoraj vsako zaznavno izgubo sluha je odgovorna previsoka raven hrupa. Glasni koncerti, slušalke ter zvočniki, ki razbijajo z vso močjo so najočitnejši povzročitelji težav. Poleg njih pa so krivci za težave s sluhom tudi sirene, letala, vlaki, kladiva ter drugi glasni zvoki značilni za proizvodnja in gradbena dela. Vsakokrat, ko smo izpostavljeni izjemni glasnosti, se nekoliko poškodujejo naši slušni živci. Če ste bili v življenju dolgotrajno in vsakodnevno izpostavljeni močnem hrupu, lahko to pripelje do trajne izgube sluha. Nedavne raziskave so pokazale, da pretirana glasnost vpliva na povečano tvorbo prostih radikalov, ki poškodujejo notranje uho. Antioksidanti, na primer vitamin E, cink, magnezij in vitamin A varujejo pred izgubo sluha zaradi prostih radikalov, čeprav nimajo moči, da bi povrnili dober sluh.

V nekaterih primerih so senzorinevralne ali zaznavne izgube sluha posledica neke druge, primarne zdravstvene težave. Vzrok za to je lahko na primer sladkorna bolezen, arterioskleroza, lupus in hipotiroidizem. Poleg tega pa je tudi pri tej vrsti izgube sluha vzrok izgube lahko starost – živci z leti preprosto oslabijo in izgubijo sposobnost za učinkovito upravljanje zvoka. V zelo redkih primerih je za izgubo sluha kriva rast tumorja na živcih, ki so bistveni za dobro zaznavo zvoka. Senzorinevralno oziroma zaznavno izgubo sluha pa lahko povzročijo še nekatere druge strukturne spremembe v telesu, na primer spremembe v vretencih, mehkih tkivih v vratu in čeljustih ter spremembe na lobanjskih kosteh.

Poglavitne razloge za izgubo sluha predstavljajo:

▪ pretirano nalaganje ušesnega masla, ki oblikuje čep

▪ vnetje srednjega ušesa

▪ slaba prehrana in prehranske pomanjkljivosti

▪ alergije na hrano

▪ poškodba ušesa

▪ zdravila

▪ izjemna glasnost

▪ s starostjo povezana oslabitev ušesnih struktur in živcev

▪ strukturne nepravilnosti v vratni hrbtenici in lobanjskih kosteh

▪ previsoka raven holesterola

▪ nekatera druga resnejša zdravstvena stanja

Ne glede na vaše mnenje o tem kaj pri vas povzroča težave s sluhom, se o nenadni ali postopni izgubi sluha, ki ne mine sama od sebe v nekaj tednih posvetujte s svojim zdravnikom. Vašo težavo lahko zdravnik morda odpravi s preprostimi ukrepi. Tudi, če ste starejši izgube sluha ne povezujte le s staranjem. Čep ušesnega masla, ki zamaši ušesni kanal je zelo pogost pri osebah nad 65. letom, zato se le odpravite k zdravniku. Morda pa vam bo pomagala preprosta menjava predpisanega zdravila. V primeru, da zdravnik ne bo našel očitnega vzroka za vaše težave bo vsaj izključil morebitne resnejše bolezni. Za konec je dobro priporočilo še to, da ne dovolite, da bi vas izguba sluha preveč potrla – s slušnimi aparati, ušesnimi vsadki ali z manjšo operacijo vam sodobna medicina lahko učinkovito pomaga.

Prehrana in življenjski slog

Čeprav nihče ni dokazal, da antioksidanti lahko ublažijo ali preprečijo izgubo sluha, je nesporno, da upočasnijo proces staranja. Povečan vnos antioksidantov, ki si ga zagotovite z uživanjem sadja in zelenjave, ki je močnih barv vam zagotovo ne bo škodil, temveč bo koristil vašemu splošnemu zdravju. V vsakem obroku zaužijte veliko vlaknin. Dobri viri vlaknin se nahajajo v polnozrnatih žitaricah, posebno v ovsu in rjavem rižu, v stročnicah, oreščkih in semenih ter v surovi ali le delno kuhani zelenjavi in sadju. Vlaknine izboljšajo cirkulacijo celotnega telesa, tudi ušes. Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin od nas zahteva tudi močnejše in intenzivnejše žvečenje, kar pa je dejavnost, ki preprečuje pretirano nalaganje voska v ušesnem kanalu. Zaradi vpliva hipotiroidizma na izgubo sluha je priporočljivo uživanje morskih alg, ki vsebujejo veliko joda. Morske alge na jedilnik lahko enostavno vključite pri kuhanju juh, še posebno dobre so v miso juhi ali pa jih dodajte rjavemu rižu in tofuju.

Če se pri vas pogosto ponavlja vnetje ušes ali se vam pretirano kopiči ušesno maslo, je mogoč vzrok alergija na hrano. Pozorno spremljajte svojo reakcijo na hrano. Zelo priporočljivo je, da se v času vnetja ušesa ali v času ušesnega čepa odrečete mleku in mlečnim izdelkom. Mleko namreč spodbuja nastajanje sluzi, kar lahko dodatno prispeva k okužbi ali ušesnem čepu. V primeru kroničnih težav s sluhom prenehajte uživati nasičene maščobe. Izogibajte se rdečemu mesu in ocvrti hrani. Nasičena maščoba spodbuja nastajanje ušesnega masla, obenem pa upočasni cirkulacijo v ušesnih strukturah. Izločitev takšne vrste hrane bo prispevala tudi k splošnemu izboljšanju zdravja in k ublažitvi arterioskleroze, ki prispeva k izgubi sluha. V primerih pogostega ponavljanja vnetja ušes iz prehrane izločite tudi sladkor, saj se bakterije z njim hranijo. Namesto rafiniranega sladkorja uživajte sadje ali pa pri pripravi sladic uporabljajte bolj zdrave nadomestke sladkorja.

Za varovanje dobrega sluha se držite nekaj splošnih napotkov: svoja ušesa zaščitite pred veliko glasnostjo. V primeru večje glasnosti uporabite čepke za ušesa. Kadar poslušate glasbo, naj bo glasnost zmerna. Nikar ne pretiravajte. Tisti, ki se zaradi svojega delovnega mesta ne morete izogniti glasnosti pa nosite kvalitetne slušalke, ki bodo pokrile vaša ušesa in jih zaščitila pred preveč intenzivnimi dražljaji. Dobra rešitev za  tiste, ki se jim rado nabere preveč ušesnega masla so sodobna pršila za ušesa, ki jih lahko kupite v lekarni. Delujejo tako, da raztopijo odvečno ušesno maslo, ki nato po ušesnem kanalu preprosto odteče, vi pa ga obrišete z bombažno krpo. Ta preprost ukrep ponavljajte na približno 10 dni. Kadar si čistite ušesa z bombažno palčko nikoli ne sezite dlje kot do začetka ušesnega kanala.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri težavah s sluhom:

Vitamini in minerali

B12Vitamin B12

Vitamin B12 je izjemno pomemben za delovanje živcev in je obvezen dodatek pri zaznavni izgubi sluha.

 

 

Vitamin eVitamin E

Vitamin E je močan antioksidant, izboljšuje pa tudi cirkulacijo. Zaradi teh lastnosti predstavlja dober prehranski dodatek pri izgubi sluha.

 

Zelišča

ČesenČesen

Česen znižuje raven holesterola ter izboljšuje cirkulacijo.

 

 

ginko bilobaGinko biloba

To zelišče izboljšuje cirkulacijo, kar prispeva k boljši oskrbi ušesnih tkiv s kisikom in hranili. Posledično to zelišče krepi uho in skrbi za dober sluh.

 

Kajanski poperKajenski poper

Ta rastlina izredno izboljšuje cirkulacijo in s tem posredno izboljša sluh.

 

Drugi dodatki

bromalinBromelain

Bromelain deluje protivnetno in je zaradi tega priporočljiv ob vnetju ušesa.

 

multivitaminMultivitaminski dodatek

Multivitaminski dodatek skrbi za splošno zdravje in dobro delovanje vsega telesa in organov. Pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Bromelain: vzemite 500 mg odmerek trikrat dnevno med obroki

Česen: vzemite 300 – 600 mg staranega česna dvakrat dnevno

Ginko biloba: dvakrat dnevno vzemite od 60 – 120 mg odmerek v kapsuli

Kajenski poper: vzemite 300 mg odmerek dvakrat dnevno

Vitamin B12: vzemite 200 – 400 mcg vitamina B12 na dan

Vitamin E: vzemite 400 – 800 IU dnevno

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

http://www.audiobm.si/Sluh.htm