EREKTILNA DISFUNKCIJA

Erektilna disfunkcija je težava, ki jo prej ali slej izkusi skoraj vsak moški, čeprav večina o tem noče govoriti. Pri erektilni disfunkciji moški ni sposoben doseči ali obdržati dovolj čvrste erekcije penisa za uspešen spolni odnos. Erektilno disfunkcijo pri moških pogosto spremlja sram, čeprav gre za pogost in normalen del procesa staranja. S staranjem se spolni odziv moškega upočasni, prav tako se zmanjša tudi intenzivnost orgazma. Do tega pride zaradi znižanja ravni hormona testosterona in zaradi slabe krvne cirkulacije. Hormonski padec lahko povzroči tudi manjšo željo in potrebo po spolnosti in orgazmu ter manjšo količino semenske tekočine med ejakulacijo. Na te spremembe ne bi smeli gledati kot na težavo, namesto tega je bolj smiselno, da to vzamete kot del normalnega procesa življenja in se zavedate, da ima enake težave tudi veliko drugih moških.

Težave z erekcijo ima vsak šesti moški med 20. in 75. letom starosti ter vsak drugi moški med 40. in 70. letom starosti. Običajno se večje težave z dosegom in vzdrževanjem erekcije pojavijo v poznejših štiridesetih letih.

Znaki in Simptomi

Erekcija moškega spolnega uda, penisa, je dosežena tako, da se najprej razširijo žile, ki dovajajo kri v penis. Na ta način se dodatno prekrvavi erektilno tkivo. V nadaljevanju se dovod krvi povečuje, vključijo pa se tudi druge mišice penisa, ki se skrčijo in preprečujejo odtok venozne krvi iz penisa. Tako se doseže čvrsta erekcija. Po izbrizganju semena (ejakulacija) se proces zaključi s postopnim plahnenjem spolnega uda.

Nezmožnost doseči erekcijo ali vzdržati dovolj močno erekcijo ves čas spolnega odnosa se vedno pojavi ob najmanj primerni priložnosti, obenem pa pred težavami ni nobenega opozorila. Enkratni dogodek še ni razlog za alarm, če pa se težave z erekcijo vrstijo je prav, da se o tem pogovorite z zdravnikov, da bo ta izključil morebitne druge, primarne zdravstvene težave. V primeru, da vam naravna zdravila ne pomagajo in tudi zdravnik za vaše težave ne najde fizičnega vzroka, ne odlašajte in poiščite pomoč pri psihologu ali psihoterapevtu. 

Vzroki

V preteklosti je prevladovalo stališče, da je vzrok za erektilno disfunkcijo skoraj vedno psihološke narave, danes pa je znanost dokazala, da je vzrok v ¾ primerov organski. Za dosego erekcije morajo sodelovati krvne žile, živci in druga tkiva. Erektilno disfunkcijo lahko povzroči več zdravstvenih težav, med pogostejšimi so diabetes ali sladkorna bolezen, srčna in kardiovaskularna obolenja, kap, epilepsija, Alzheimerjeva bolezen, nevrološke motnje, Parkinsova bolezen ter razne bolezni ledvic in jeter. Med povzročitelji erektilne disfunkcije so tudi zloraba alkohola in drog ter določena zdravila (pomirjevala, diuretiki, antipsihotiki, antidepresivi, zdravila za previsok krvni tlak, nekateri antihistaminiki).

Ostala četrtina vzrokov za erektilno disfunkcijo je lahko zelo različna. Erektilna disfunkcija lahko izvira iz psihološke narave. Med najpogostejše razloge za težave z dosego in vzdrževanjem erekcije spadajo težave v intimnem razmerju, stres, tesnoba, žalovanje, depresija, utrujenost, dolgočasje in občutek krivde. Spolna intimnost lahko pri določenih posameznikih povzroči močan občutek ranljivosti, kar povzroči več pritiska in nelagodnih občutkov, to pa nato povzroči težave z erekcijo.

Pomembno se je zavedati, da je s potrpežljivostjo in zdravljenjem erektilno disfunkcijo mogoče obvladati in premagati.

Dieta in življenjski slog

Dobra fizična kondicija pripomore k dobremu počutju, zdravju, obenem pa lahko izboljša čvrstost erekcije. Za moške z erektilno disfunkcijo je pomembno, da imajo uravnoteženo prehrano in da se redno ukvarjajo s telovadbo. Alkohol povzroči začasno šibko erekcijo, kajenje pa omeji krvni tok po celem telesu, zaradi česar se ju morajo moški s težavami z erekcijo izogibati. Enako pomembno je, da si za spolnost vzamejo čas, se sprostijo in uživajo v predigri. Priporočljivi so redni spolni odnosi, ki poskrbijo, da je nivo testosterona višji kot bi bil sicer.

Hrana naj bo bogata z vlakninami in hranili. Priporočljiva je sveža zelenjava in sadje ter polnozrnate žitarice. Vitamin E širi krvne žile in izboljšuje pretok krvi. Hrana, bogata z vitaminom E so kalčki, sojini izdelki, zelenolistna zelenjava ter polnozrnata žita. Privoščite si tudi bučna in sončnična semena, ki so bogat vir cinka, ki skrbi za dobro zdravje prostate in izboljša raven testosterona. Določena hrana zviša libido. Sem spadajo listi vodne kreše, sezamova semena in cvetni prah. Poskrbite, da bo nekaj izmed tega vsak dan na vašem jedilniku.

Izogibajte se hrani, ki vsebuje veliko nasičenih, delno nasičenih ali hidrogeniranih maščob. To pomeni, da ne uživajte veliko rdečega mesa, masla, margarine ter rafiniranih olj. Prehrana, ki vsebuje veliko maščob namreč povzroči težave s cirkulacijo in zavira krvni pretok do genitalij. Prav tako se izogibajte hitro pripravljeni hrani. Poleg tega, da vsebuje preveč nezdravih maščob in premalo hranil, vsebuje tudi kemikalije, ki lahko vplivajo na težave v spolnosti. Odsvetovani so tudi večji obroki pred spolno aktivnostjo, saj je telo potem bolj osredotočeno na prebavo kot na potrebo po spolnosti.

Prehranski dodatki, ki pomagajo pri premagovanju težav pri erektilni disfunkciji:

Vitamini, minerali in antioksidanti

CinkCink

Cink pripomore k delovanju žleze prostate, prav tako je pomemben za splošno reproduktivno zdravje.

 

Vitamin AVitamin A

Vitamin A je nujno potreben, da človeško telo proizvaja spolne hormone, ki so bistveni za spolno dejavnost. Pri erektilni disfunkciji se priporoča multivitaminski in mineralni prehranski dodatek, ki bo zagotovil dovoljšen vnos vitamina A skupaj z drugimi mikroelementi, ki so pomembni za zdravje človeka.

Drugi dodatki

JohimbinJohimbin

Johimbin je alkaloid, ki deluje stimulativno in tudi kot afrodiziak. Je glavna sestavina v zdravilih, ki jih predpiše zdravnik za zdravljenje erektilne disfunkcije. Deluje tako, da poveča krvni tok kar pomaga pri dosegu in vzdrževanju erekcije. Velikokrat je le ena izmed sestavin v formulah pripravljenih za večanje moči moških. Na voljo je tudi v komercialnih proizvodih. Pri uporabi sledite navodilu za uporabo pri izbranem izdelku.

arginin za zdravo srceL – arginin

Ta aminokislina širi krvne žile in izboljša krvni tok, kar je potrebno za močno erekcijo.

 

Zelišča

ginko biloba proti krćnim žilamGinko

Ginko je rastlina, ki izboljša oziroma poveča dotok krvi v penis, kar pomaga v boju z erektilno disfunkcijo. Običajno se ekstrakt te rastline dobi v raznih proizvodih, ki jih lahko kupite v lekarnah ali naravnih apotekah. Pri uporabi sledite navodilom na izbranem izdelku.

ginsengGinseng

Ginseng ime že več stoletij sloves blagega afrodiziaka. Na voljo je veliko preparatov z izvlečkom ginsenga, ki so priporočljivi pri moških, ki imajo težavo z erekcijo.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Cink: 15 – 50 mg / dan

L – arginin:  1000 mg, trikrat na dan 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

 Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books