HEPATITIS

Pri hepatitisu gre za vnetje jeter. Hepatitis lahko povzroči veliko dejavnikov, kot so okužbe, pretirano uživanje alkohola, razna zdravila, kemične snovi in strupi, motnje v presnovi ali celo spremenjen lasten imunski odziv (avtoimuni hepatitis). Najpogosteje hepatitis povzročajo tako imenovani hepatotropni virusi hepatitisa A, B, C, D, E in G. Za hepatitisom A in E zbolijo predvsem potniki, ki potujejo v tropska in subtropska področja; hepatitis B in C pa sta lahko resni kronični bolezni, ki desetletje ali več potekata povsem prikrito in po mnogih letih privedeta do hude poškodbe jeter, ciroze ali celo raka na jetrih, ki je dokazano povezan s tema okužbama.

Znaki in Simptomi

Značilna za hepatitis je izguba apetita, slabost, bruhanje in utrujenost, pojavijo pa se tudi znaki gripe. Ti simptomi se pojavijo približno od dveh tednov do enega meseca preden virus prizadene jetra. Kdaj se pojavi prizadetost jeter, je odvisno od inkubacijske dobe virusa. Ko virus napade jetra, se to pokaže kot občutljivost in povečanje jeter, vročina, koža in beločnice bolnika pa postanejo značilno rumenkaste barve. Laboratorijske preiskave krvi pokažejo povišane jetrne encime in povišan nivo bilirubina v krvi.

Akutni virusni hepatitis je izjemno težka bolezen, ki zahteva počitek v postelji. Bolniki za popolno okrevanje potrebujejo od dveh do šestnajst tednov; običajno za hepatitis tipa A zadostuje približno 9 tednov, za hepatitis tipa B, C, D in G pa 16 tednov.

Večina bolnikov od hepatitisa povsem okreva, eden izmed stotih umre, približno 10% bolnikov z hepatitisom B in približno 10% – 40% bolnikov z hepatitisom C pa razvije kronični virusni hepatitis. Simptomi kroničnega virusnega hepatitisa se precej razlikujejo. Posameznik lahko nima nikakršnih simptomov bolezni ali pa je kronično utrujen, ima resnejše poškodbe jeter, cirozo jeter in raka na jetrih.

Vzroki hepatitisa

Hepatitis lahko povzroči več zdravil in strupenih kemikalij, najpogosteje pa je vzrok za bolezen virus. Najpogostejši tipi virusa hepatitisa so A, B in C. Virus hepatitisa A se pojavi sporadično ali v epidemiji in se prenaša po fekalnooralni poti ali z neposrednim tesnim stikom z osebe na osebo. Hepatitis B in C se prenese z okuženo krvjo ali z drugimi telesnimi tekočinami. Najpogostejši način prenosa je spolni odnos z okuženo osebo. Ostali virusi, ki povzročajo hepatitis so hepatitis tipa D, E in G, virus herpes simplex in Epstein – Barr virus.

Dieta

Med akutno fazo bolezni se morajo bolniki najprej osredotočiti na zadostno uživanje tekočine. Priporočljivo je jesti zelenjavne juhe, piti zelenjavne sokove zmešane z vodo in zeliščne čaje. Trda hrana je v akutni fazi bolezni omejena. Priporoča se le uživanje rjavega riža; zelenjava, kuhana na sopari in pusti viri beljakovin (perutnina). V kroničnih primerih bolezni je potrebno slediti smernicam zdravega načina prehranjevanja. Bolniki naj uživajo čim manj nasičenih maščob in preprostih ogljikovih hidratov (sladkor, prečiščena bela moka, sadni sokovi, med), izogibajo naj se tudi ocvrti hrani in prevelikem uživanju živalskih beljakovin. S takim načinom prehranjevanja se pomaga ohraniti čim boljšo funkcijo razstrupljanja jeter.

Prehranski dodatki, ki pomagajo osebam s hepatitisom

Pri kroničnem hepatitisu je zdravljenje obvezno, saj sicer bolniki tvegajo cirozo jeter ali raka na jetrih. Poleg zahodne medicine pa bolnikom pomagajo tudi naravni proizvodi, ki jih lahko uporabljate hkratno z ostalimi farmacevtskimi zdravili.

Vitamini in minerali

Pomanjkanje selena v telesu je povezano z motnjami imunskega sistema, rakom in poškodbami jeter.Selen

Pomanjkanje selena v telesu je povezano z motnjami imunskega sistema, rakom in poškodbami jeter. Osebe z jetrnimi boleznimi imajo v primerjavi z zdravimi posamezniki mnogo nižji nivo selena, zaradi česar ga je smiselno dodajati v obliki prehranskih dodatkov.

Nekateri izsledki raziskav izjemno hvalijo vitamin C v boju proti hepatitisuVitamin C

Nekateri izsledki raziskav izjemno hvalijo vitamin C v boju proti hepatitisu. Ta naj bi akutni hepatitis izboljšal že v štirih dneh, porumenela beločnica in koža pa naj bi ob uživanju vitamina C izginila v roku šestih dni.

Vitamin D se je izkazal kot dober protivirusni agent, še posebno učinkovito naj bi pomagal pri virusu hepatitisa C. Vitamin D

Vitamin D se je izkazal kot dober protivirusni agent, še posebno učinkovito naj bi pomagal pri virusu hepatitisa C. Obenem vitamin D krepi imunski sistem, zaradi česar se telo lažje bori proti virusu. Osebe, ki ob zdravljenju zahodne medicine dodatno uživajo še vitamin D, imajo pri zdravljenju hepatitisa boljše rezultate. Osebe, ki imajo v telesu nižji nivo vitamina D in zbolijo za hepatitisom težje okrevajo, bolj verjetno razvijejo kronični hepatitis in cirozo jeter.

Zelišča

Korenina golostebelnega sladkega korena spodbuja imunski sistemGolostebelni sladki koren

Korenina golostebelnega sladkega korena spodbuja imunski sistem in deluje protivirusno. Kar nekaj raziskav je pokazalo, da ekstrakti te rastline pomagajo pri zdravljenju hepatitisa B in C.

 

Pegasti badelj ščiti jetra, spodbuja regeneracijo jetrnih celic in pomaga znižatiPegasti badelj

Pegasti badelj ščiti jetra, spodbuja regeneracijo jetrnih celic in pomaga znižati povišane jetrne encime v krvi. Je izjemna podpora jetrom, ki jo ob hepatitisu bolniki potrebujejo. 

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Golostebelni sladki koren: 500 mg, trikrat na dan          

Pegasti badelj: vzemite 600 – 100 mg pegastega badlja v kapsuli ali tableti na dan

Selen: 400 mcg / dan

Vitamin C: 500 – 1000 mg, trikrat na dan

Vitamin D: 2000 – 4000 IU / dan

Viri:

▪ Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

▪ Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.