AFTE

Afte ali aftozne razjede so najpogostejša bolezenska sprememba ustne sluznice, pojavijo pa se pri približno 20 % ljudi. Afte spremlja visoka občutljivost in bolečina. Pogosto se prvič pojavijo že v otroštvu, pogostejše so pri deklicah in ženskah. Afte so povsem nenevarne, so pa neprijetne in otežujejo govor ter hranjenje. Običajno izginejo v roku sedmih do enaindvajsetih dni, pogosto pa se ponavljajo. Niso nalezljive.

Znaki in Simptomi

Afta se pokaže kot posamična boleča plitva razjeda z rdečim robom, ki se pojavi na ustni ali lični sluznici, lahko pa tudi na ali pod jezikom. Redkeje se afta naredi na mehkem nebu. Afta se spremeni v večje ali manjše razjede. Možno je, da se pojavijo dve ali tri afte hkrati; v redkejših primerih je njihovo število lahko še večje. Afte se večinoma pozdravijo same od sebe in ne puščajo nikakršnih brazgotin. Kakšen dan pred nastankom afte se na ustni sluznici pojavi pekoč občutek zbadanja. Področje, kjer se afta pojavi je sprva rdeče in boleče, nato pa nastane okrogla ranica s pravilnimi robovi, ki so lahko rdeče barve, ranica pa je nekoliko rumenkasta.

Poleg malih aft poznamo tudi velike afte in afte, ki so podobe herpesu. Pri obeh vrstah so rane na ustni sluznici večje in bolj globoke – presežejo 1 centimeter; tudi celjenje je dolgotrajnejše – zdravijo se od enega do dveh mesecev in na sluznici pustijo brazgotino.

Vzroki

Afte se pri posamezniku lahko pojavijo večkrat letno, vzroki pa so različni. Ponavljajoče afte nakazujejo na stres, hormonske spremembe (pogosto se pojavijo pred menstruacijo), pomanjkanje hranil v telesu, preobčutljivost na razno hrano (pogosto na gluten in mleko), oslabljen imunski sistem in telesno preobremenjenost.

Sluznica v ustih in v grlu je pogosto prvi del telesa, kjer se pokaže pomanjkanje hranilnih vrednosti, saj se tam celice nahajajo v izjemno velikem številu. Kar nekaj študij je pokazalo, da se afte v mnogo večjem obsegu pojavljajo pri ljudeh, ki imajo razne prehranske primanjkljaje.

Dieta in drugi ukrepi    

Pri aftah zdravimo predvsem njihove posledice. Cilj zdravljenja aft je lajšanje bolečine, preprečevanje nastanka večjih okužb ter hitrejše celjenje razjed. Ker naj bi bil pri mnogih ljudeh vzrok za pojav aft občutljivost na gluten, je priporočljivo, da iz svojega jedilnika izločite glutenske žitarice. Pri mnogih ljudeh se po tem ukrepu afte popolnoma prenehajo pojavljati.

Prav tako je za osebe, ki se jim afte velikokrat pojavljajo priporočljivo, da se izogibajo ostrim in trdim zobnim ščetkam ter drugim predmetom, ki lahko mehansko poškodujejo ustno sluznico, saj takšne poškodbe hitro vodijo v nastanek aft.

V primeru, da vam afta nikakor noče izginiti in bolečina ne pojenja pa pojdite k zdravniku, morda boste potrebovali antibiotično zdravljenje.

Prehranski dodatki, ki so priporočljivi, če se vam pojavijo afte:

Vitamini in minerali

Vitamini B kompleksa so izjemno pomembni za zdrav imunski sistemB kompleks

Vitamini B kompleksa so izjemno pomembni za zdrav imunski sistem, sodelujejo pri procesih celjenja in so priporočljivi pri vsakršni bolezni.

 

vitamin CVitamin C

Vitamin C spodbuja zdravljenje tkiv in obenem krepi imunski sistem, ki je zelo verjetno oslabljen, če se vam afte neprenehoma ponavljajo.

 

Drugi dodatki

ProbiotikiProbiotiki

Probiotične kulture zmanjšujejo občutljivost prizadete sluznice, obenem pa pomagajo vzpostaviti pravilno razmerje med bakterijami. Ko se vam pojavi afta, je priporočljivo žvečenje dveh ali treh probiotičnih kapsul trikrat dnevno.

Propolis slovi po svoji moči zdravljenja sluznic in deluje proti škodljivim mikroorganizmomPropolis

Propolis slovi po svoji moči zdravljenja sluznic in deluje proti škodljivim mikroorganizmom. Je izjemno učinkovit v spopadanju z aftami in običajno proces zdravljenja skrajša na dva do tri dni. Sprva se po nanosu pojavi pekoča bolečina, ki hitro zgine, afta pa postane manj boleča.

Zelišča

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ran. Priporočljiv je vedno, ko smo bolj obremenjeni, utrujeni in ko zbolimo.

 

Golostebelni sladki korenGolostebelni sladki koren

Golostebelni sladki koren ali likviricija deluje protivirusno in protibakterijsko ter hitro pomiri draženje, ki spremlja afte.

 

Mira je rastlina, ki spodbujanje celjenje in pomaga pri zdravljenju ustnih razjed.Mira

Mira je rastlina, ki spodbujanje celjenje in pomaga pri zdravljenju ustnih razjed.

 

regrat proti PMS-uRegrat

Regrat pomaga pri zdravljenju aftnih razjed, obenem pa deluje preventivno in preprečuje nadaljnje ponovitve aft.

 

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Ameriški slamnik: vzemite 1 kapsulo ali tableto / dan

B kompleks: 50 mg, trikrat / dan

Golostebelni sladki koren: 200 mg zmlete rastline v prahu zmešajte z 200 ml tople vode. S to mešanico si dve minute spirajte usta, tri do štirikrat na dan.

Mira: 200 – 300 mg ekstrakta mire zmešajte z nekoliko mlačne vode. S tem si izpirajte usta nekaj minut, trikrat na dan.

Propolis: Nekaj kapljic propolisa si kanite na vatirane palčke in s tem namažite prizadeto mesto na ustni sluznici. To ponovite večkrat na dan.

Regrat: Jemljite kapsule z ekstraktom regrata 6 tednov zapored. Priporočljive so 500 – 1000 mg kapsule, ki jih vzemite do trikrat dnevno.         

Vitamin C: vzemite 3000 mg vitamina C na dan, vendar si odmerek porazdelite tekom dneva.

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

[/alert][/row]