ZAPRTJE

Zaprtje se nanaša na nezmožnost odvajanja blata. Pogostost odvajanja blata, trdota blata in količina blata se od posameznika do posameznika tako močno razlikujejo, da je mnogokrat težko določiti mejo kaj je še normalna črevesna funkcija in kdaj gre za zaprtje. V splošnem pa se zdravniki holistične medicine in zdravniki, usmerjeni v zdravo prehrano strinjajo, da je priporočljivo iztrebljanje blata najmanj enkrat na dan.

Znaki in Simptomi

Simptomi zaprtja običajno niso nevarni, so pa neprijetni. Znaki zaprtja so preredko odvajanje blata ter trdi in majhni iztrebki, ki jih je težko izločiti, ko blato končno odvajamo. Zaprtje je običajno diagnosticirano, če ima oseba pretrdo blato vsaj trikrat tedensko ali pa tudi, če ima oseba težave ob odvajanju blata kljub temu, da redno hodi na stranišče. Za zaprtje gre lahko tudi, ko je iztrebljanje manj pogosto kot je običajno za določenega posameznika. Včasih se lahko pri odvajanju blata osebe tako naprezajo ali pa je blato tako trdo, da ima za posledico krvavenje iz danke, saj se je pri izločanju natrgala danka. Ostali simptomi zaprtja vključujejo še občutek tiščanja tudi po tem, ko je oseba že šla na stranišče; boleč in otekel trebuh; tiščanje v trebuhu in črevesju; prekomerno napenjanje ob iztrebljanju in občutek slabosti. Poleg že naštetih simptomov, obstajajo tudi simptomi zaprtja, ki niso neposredno povezani s praznjenjem črevesja in delovanjem prebavnega sistema, vendar so bolj splošne narave in so posledica prej omenjenih težav. Ti zajemajo pomanjkanje energije, slab zadah, obložen jezik, migrene in druge vrste glavobolov, težave s kožo, težave s koncentracijo, tvorbo bolečih krvnih žil in depresijo.

Vzroki

Za zaprtje obstaja mnogo razlogov, vendar je najpogostejši dieta, ki vsebuje premalo vlaknin. Ostali vzroki, ki prav tako pripomorejo k zaprtju so nezadosten vnos tekočin, pomanjkanje telesne vadbe in določena zdravila (pogosto je vzrok zaprtja anestezija; zdravila za zmanjševanje kislosti želodčnega soka; antidepresivi idr.).  Vzrok zaprtja je lahko tudi v nezadostnem delovanju ščitnice ali pa se zaprtje pojavlja v sklopu kompleksnejšega sindroma razdražljivega črevesja.

Dieta in drugi ukrepi kot pomoč pri zaprtju

Pri zaprtju zelo učinkovito pomaga dieta z visoko vsebnostjo vlaknin, dovoljšen vnos tekočine (2 litra vode na dan za odraslega človeka ali več, če gre za hujše zaprtje) in telesna vadba. Visok vnos vlaknin poveča tako pogostost kot količino praznjenja črevesja ter skrajša čas prehoda blata (čas med uživanjem hrane in iztrebljanjem). Prav tako visok vnos vlaknin preprečuje absorpcijo strupov iz črevesja nazaj v telo in preventivno deluje pri nastanku mnogih drugih bolezni, ne le zaprtja. Dobro je vedeti, da so posebno učinkoviti proti zaprtju otrobi in namočene suhe slive. Priporočljiva doza otrobov ob zaprtju je ½ skodelice otrobnih kosmičev na dan, ki jih nato jeste več tednov zapored. Dozo otrobov skozi tedne postopno povečujete do 1 skodelice in pol na dan. Ko jeste otrobe, morate tudi veliko piti (nekoliko več kot običajno), saj otrobi v prebavnem traktu vsrkajo kar nekaj tekočine. Spijte najmanj 6 – 8 kozarcev vode na dan. Poleg otrobov so, kot smo omenili že zgoraj, priporočljive tudi suhe slive, ki jih lahko uživate cele ali pa iz njih naredite kompot. Oboje ima odvajalni učinek in bo pripomoglo k boljši prebavi.

 Pri zaprtju vam lahko pomaga še masaža črevesja. Zjutraj, najboljše po zajtrku, si z dlanmi stisnjenimi v pest, pritisnite na spodnji del trebuha in masirajte krožno, v smeri urinega kazalca. To bo stimuliralo črevesje in ga pognalo v delovanje.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagamo pri zaprtju

Splošna medicina ob hujšem zaprtju osebam s težavami lahko pomaga z odvajali (odvajalne svečke ali tablete), ki pa niso primerna za pogosto uporabo. Ob zaprtju si lahko pomagate tudi s klistiranjem, ki prav tako ne sme biti prepogosto, je pa izjemno učinkovito in po njem lahko posežete dokler vam ne bo pomagal nov življenjski stil s telesno vadbo in zdravo prehrano. Če ste dalj časa posegali po odvajalih ali klistirju, se bo moralo črevesje znova navaditi normalnega delovanja brez odvajal. Za to bo potrebno nekaj časa in doslednosti. Pomembno je, da ugotovite kaj je vaš glavni razlog zaprtja (premalo gibanja, nekvalitetna prehrana) in odstranite vzrok težav. Nikoli ne zadržujte potrebe po praznjenju črevesja in upoštevajte načela zdrave prehrane ter potrebe telesa po gibanju (najmanj 20 minut na dan). Čez čas bo ob naštetih ukrepih vaše črevesje začelo ponovno običajno odvajati blato, ob zaprtju pa si lahko pomagate še s spodaj naštetimi naravnimi prehranskimi dodatki.

Vitamini in minerali

V raziskavah je bilo ugotovljeno, da so ljudje s pomanjkanjem folne kisline kronično zaprti. Folna kislina

V raziskavah je bilo ugotovljeno, da so ljudje s pomanjkanjem folne kisline kronično zaprti. Ko folno kislino dodajo, težava običajno izgine.

 

Magnezij se pogosto uporablja kot odvajalo. Magnezij

Magnezij se pogosto uporablja kot odvajalo. Možen vzrok za zaprtje je tudi pomanjkanje magnezija. Magnezij spodbuja krčenje mišic v črevesju, kar spodbuja peristaltiko, ki potiska blato do danke, dokler ga ne izločimo.

Vitamin E pomaga zdraviti vzdraženo črevesje, ki ne deluje normalno, zaradi česar je priporočljiv pri zaprtjuVitamin E

Vitamin E pomaga zdraviti vzdraženo črevesje, ki ne deluje normalno, zaradi česar je priporočljiv pri zaprtju.

 

Drugi dodatki

Lanena semena so izjemno učinkovita ob zaprtju. 1 do 2 čajni žlički lanenih semen namočite čez noč, potem pa jih zjutraj pojejte skupaj z jogurtomLanena semena

Lanena semena so izjemno učinkovita ob zaprtju. 1 do 2 čajni žlički lanenih semen namočite čez noč, potem pa jih zjutraj pojejte skupaj z jogurtom. To bi moralo spodbuditi peristaltiko. Lanena semena ne pomagajo le pri odpravljanju zaprtja, temveč tudi zdravijo črevesje.

ProbiotikiProbiotiki

Mogoč vzrok za zaprtje je porušeno ravnovesje mikroorganizmov, ki v simbiozi s človekom bivajo v debelem črevesju in sodelujejo pri prebavi. Običajno se zgodi, da se v črevesju nahaja premalo probiotičnih kultur, ki pripomorejo k zdravi prebavi, obenem pa je razraščenih preveč drugih mikroorganizmov, ki v manjši meri niso škodljivi, če pa se razrastejo povzročajo težave. To neravnovesje lahko odpravimo z dodajanjem probiotikov, ki jih uporabljajte po navodilih za uporabo na proizvodu.

Semena indijskega trpotca imajo visoko vsebnost vlaknin in so priporočljiva pri vseh prebavnih težavah, saj pripomorejo k zdravemu črevesju in črevesnemu delovanju.Psilium ali semena indijskega trpotca

Semena indijskega trpotca imajo visoko vsebnost vlaknin in so priporočljiva pri vseh prebavnih težavah, saj pripomorejo k zdravemu črevesju in črevesnemu delovanju. Imeli naj bi zmožnost odpravljati zaprtje, prav tako pa naj bi preprečevali tudi drisko. Že več stoletij je psilium poznan kot izjemno učinkovit pri omenjenih težavah. 1 do 2 žlički semena indijskega trpotca je ob zaprtju priporočljivo raztopiti v kozarcu mlačne vode in mešanico spiti trikrat na dan, po obroku. 

Zelišča

Aloe vera deluje kot odvajaloAloe vera

Aloe vera deluje kot odvajalo. Pripomore k oblikovanju mehkejšega blata, obenem pa spodbuja celjenje in zdravljenje prebavnega traku. Pomaga očistiti prebavni trakt. Pri zaprtju je priporočljivo piti 60 ml čistega soka (brez sladkorja) aloe vere na dan, najboljše zjutraj, na tešče.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Folna kislina: 400 mcg / dan

Magnezij: 900 mg / dan, v treh odmerkih

Vitamin E: 400 IU / dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.