Feng Shui in QiGong

Qi je energija ali vitalna energija, ki prežema celotni univerzum. Po kitajski tradiciji naj bi v univerzumu obstajale tri glavne sile. Te tri energije (San Cai) so; Nebo (Tian), Zemlja (Di) in Človek (Ren). Nebo (nebo ali univerzum) ima Nebesno energijo (Tian Qi), ki je tudi najpomembnejša izmed treh. To energijo sestavljajo sile, ki jih izvajajo nebesna telesa na zemljo, kot npr. sončna svetloba, mesečina, gravitacija, radiacija zvezd in vesolja. V starodavnih časih so Kitajci verjeli, da vreme in podnebne razmere določa Nebesni Qi. Vsako energetsko polje poskuša ostati v harmoničnem stanju, zato kadarkoli Nebesni Qi izgubi ravnovesje, to neravnovesje skuša odpraviti s pomočjo neviht, tornadov, orkanov. 

Feng Shui in QiGong

Pod Nebesnim Qi-jem je Zemeljski Qi. Nanj vpliva in ga kontrolira Nebesni Qi. Kitajci verjamejo, da je Zemeljski Qi sestavljen iz različnih vzorcev energije, kot so zemeljsko magnetno polje, vročina zamejske sredice, tektonski pritiski, etc. Te energije se morajo prav tako uravnotežiti, drugače lahko nastanejo naravne nesreče kot so potresi. Ko je Qi zemlje harmoniziran, rastline rastejo in živali uspevajo. 
Znotraj Zemeljskega Qi-ja ima vsaka posamezna oseba, žival in rastlina svoje energetsko polje, ki se ves čas poskuša uravnotežiti. Ko posamezna živa stvar izgubi Qi ravnotežje, zboli, umre in se razgradi. Vse žive stvari, vključno s človeštvom in Človeškim Qi-jem, rastejo in so usmerjene s strani naravnih ciklov Nebesnega in Zemeljskega Qi-ja. Ker je vsak človek naravni del te narave (Tao), mora razumeti Nebesni Qi in Zemeljski Qi. Potem se lahko prilagodi, ko je to potrebno in bolj harmonizira z naravnimi cikli. S tem znanjem se človek nauči, kako se zaščititi pred negativnimi vplivi v naravi. To je ena glavnih nalog QiGong prakse kot tudi Feng Shui vede. 

 

Če želite živeti dolgo in zdravo življenje, je prvo pravilo, da živite v harmoniji z naravnimi cikli. Tu vam je lahko v veliko pomoč veda Feng Shui. 

Feng Shui

Ljudje smo produkt svojega okolja. Vsak od nas je edinstven, imamo različne starše, različne prijatelje, izobrazbo, religijo in živimo v različnih okoljih. Kljub temu smo vsi proizvod različnih kombinacij, istih energij -pet elementov. Ko enkrat razumemo iz česa mo narejeni, lahko začenjamo razumeti vse ostalo. Vse, kar je narejeno v vesolju iz petih elementov, prav tako vpliva na nas. 

Po Feng Shui filozofiji velja, preden se rodimo, obstajajmo kot del petih elementov v naravi. V trenutku, ko se rodimo, na nas začne vplivati energetsko polje, ki ga ustvarjajo planeti in na mnogo načinov to vpliva na našo usodo. Vaš datum in čas rojstva lahko vkalkuliramo v Kitajski astrološki »rojstni koledar«, ki podrobno določa vaše življenje in kateri je vaš dominanti element. Temu lahko rečemo vaš »rojstni element«. Ta element vpliva na vaše energetsko polje in vam pove, katere energije, barve, zvoki, materiali, slike, itd. so najprimernejši za poživitev različnih aspektov vašega življenja. Pove vam tudi, v katero smer teče vaša energija in s katero od Zemljinih osmih smeri ste najbolj uglašeni. 

Na vas pa ne vpliva oz. vas določa samo čas vašega rojstva, temveč tudi to, kje živite. Leto, kdaj je bila stavba zgrajena, njena lokacija, njena orientacija, barve in materiali, okoljska pokrajina – skupaj šest faktorjev vpliva na vaš poslovni uspeh, zdravje, odnose in ostale stvari. 

Feng Shui vam lahko pove, če vaš dom prispeva k vaši kronični bolezni, če ste uspešni v poslu, če ste bolj nagnjeni k prepirom ali pa če so vaši otroci lepo vzgajani. Če si pogledamo samo enega od teh faktorjev, na primer, orientacijo vhodnih vrat, potem imajo sama vrata zelo malo vpliva na vas. 

Kombinacija različnih faktorjev vaše hiše, skupaj s planeti, je tista stvar, ki jo je potrebno preučiti, da lahko naredimo podrobno Feng Shui analizo. 

Geomagnetna energija se spreminja s krajem. Kjer je stavba postavljena, določa kakšno energijo bo absorbirala. Feng Shui kompas se uporablja, da se oceni kako energije – hribov, dolin, dreves, rek, cest, itd. – v osmih smereh vplivajo na vašo hišo, ali pa vašo pisarno in njene stanovalce. 

Energija zemlje seva iz staljene sredice. Te magnetne sile se prepletajo s silami planetov in tvorijo gore in doline. Različni kraji imajo različne energije, ki lahko spodbujajo pozitivne ali negativne učinke. Starodavni mojstri Feng Shui-a so preučili na tisoče različnih konfiguracij pokrajin in njihove prednosti ali slabosti. Pozitivne lokacije naj bi vsebovale obilno vegetacijo in živalsko življenje, zaščito pred mrzlim vetrom, območja, ki so varna pred poplavami, plazovi in potresi. Pozitivno okolje je kraj, kjer ljudje lahko uspevajo, to je »cona ugodja«, kjer je ravno pravo ravnovesje sonca, svežega zraka, vode, kjer je zemlja rodovitna in podnebje milo, kjer je socialno in politično življenje stabilno in trgovina močna. Negativno območje bi imelo nasprotne karakteristike, npr. onesnaženje, neplodna tla, ki so nagnjena k naravnim nesrečam. 

Cilj kitajske filozofije Feng Shui je ustvariti okolje, ki nas ohranja in nam omogoča, da se razvijamo. Da bi to lahko dosegli, je poglavitno, da razumemo naravne vzorce in spremembe, da se lahko bolje pripravimo na prihodnost. V Feng Shui-u, ko razmišljamo, kako naše okolje vpliva na nas, se ne smemo ozirati le na bližnjo okolico. Čeprav so planeti in zvezde zelo oddaljene, pa njihove sile še kako močno vplivajo na nas. 

Feng Shui nam lahko znatno tudi pomaga pri sami QiGong vadbi in nam omogoča hitrejši napredek; fizičen, energetski in prav tako duhovni.