CHRONOVA BOLEZEN

Chronova bolezen spada med kronične vnetne črevesne bolezni ter je avtoimunsko obolenje. Povzroča hude razjede prebavnega trakta. Bolezen se največkrat pokaže na zadnjem delu tankega črevesja, ki ga imenujemo ileum ali na začetku debelega črevesja, razjede pa se lahko pri bolniku pojavijo na katerem koli delu prebavnega trakta, od ust do danke.

Chronova bolezen lahko prizadene samo tanko črevo (to se pojavi pri približno 35 % bolnikov), samo debelo črevo (pri približno 20 % bolnikov), pogosteje pa je, da skupno zajame zadnji del tankega črevesja in debelo črevo (pojavi se pri približno 45 % bolnikov). Pri bolezni lahko nastane samo ena razjeda, lahko pa se jih pojavi več po različnih delih črevesja, vmes pa je črevo zdravo in nepoškodovano. Ko se razjede pozdravijo, pogosto za seboj pustijo brazgotine, ki zožijo del prehoda v prebavilih.

Chronova bolezen je kronična, zanjo pa so značilni bolezenski zagoni in remisije. Običajno se prvič pojavi v obdobju adolescence ali v zgodnji odraslosti. V največ primerih se bolezen prvič pokaže do 35. leta starosti, čeprav lahko prizadene tudi otroke in starejše osebe. Pri nekaterih posameznikih se bolezen pojavi le enkrat v življenju in nikoli več. Žal, večino ljudi obolenje spremlja skozi celotno življenje, zagoni pa se pojavljajo na vsakih nekaj mesecev ali na nekaj let.

Chronova bolezen je hudo obolenje, ki ga je treba obravnavati z resnostjo in pozornostjo. Tudi simptomi bolezni so takšni, da jih osebe, ki so zbolele ne morejo ignorirati in pomoč hitro poiščejo pri zdravniku. Osebe s Chronovo boleznijo obravnava zdravnik gastroenterolog. Če bolezni ne zdravimo, se lahko zgodi, da črevesje popolnoma preneha opravljati svoje naloge.

Znaki in Simptomi

Chronova bolezen spada med resnejša in hujša obolenja, saj vpliva na bolnikov celotni življenjski slog, simptomi bolezni pa so izjemno neprijetni in boleči. Najbolj pogosti simptomi obolenja so močna bolečina v trebušni votlini, kronična diareja, vročina, izguba apetita in izguba telesne teže. Tem znakom se pridružujejo tudi slabost, ranice v ustih in v danki, utrujenost ter splošni občutek šibkosti in slabosti. Kadar je zagon bolezni hud se pojavi tudi kri na blatu. Ta ni nujno vidna s prostim očesom, zato je blato potrebno laboratorijsko analizirati.

 Chronova bolezen zaradi svoje resnosti lahko vodi tudi do drugih zdravstvenih težav. Kronična driska preprečuje absorpcijo hranilnih snovi, zaradi česar so bolniki lahko vidno podhranjeni, manjka pa jim tudi osnovnih vitaminov in mineralov, ki so potrebni za dobro delovanje telesa. Krvavenje iz črevesja lahko vodi do anemije oziroma slabokrvnosti in je alarmni znak, o katerem je potrebno takoj obvestiti zdravnika. Te pridružene zdravstvene težave le še prispevajo k že obstoječi utrujenosti in prehranskim pomanjkljivostim bolnikov.

Pri osebah s Chronovo boleznijo lahko v prebavnem traktu nastanejo fistule, ki so pravzaprav nenormalni tuneli, ki povezujejo en del črevesja z drugim, lahko pa se spojijo tudi z drugimi organi izven črevesja. Zabrazgotinjeni deli črevesja so včasih lahko zelo zadebeljeni, da delno ali pa tudi povsem v celoti zamašijo črevesje. To je izjemno nevarno zdravstveno stanje, ki zahteva takojšnjo medicinsko pomoč.

Najpogostejši simptomi bolezni:

▪ bolečina v trebuhu

▪ kronična diareja

▪ obilica plinov v črevesju

▪ izguba apetita

▪ izguba telesne teže

▪ slabost

▪ utrujenost

▪ splošna oslabelost

▪ ranice v ustih ali na danki

▪ glavoboli

▪ nizka, a vseeno povišana telesna temperatura

▪ anemija

 Vzroki

Kot pri mnogih drugih črevesnih boleznih, tudi za Chronovo bolezen ni povsem jasno kaj jo povzroča. Znanstvene raziskave nam povejo, da je pojav Chronove bolezni izjemno redek oziroma skorajda neobstoječ v tako imenovanim ”primitivnih” družbah, katerih prehrana temelji na polnovrednih in nepredelanih živilih. Prav tako je bilo v preteklosti bolnike s Chronovo boleznijo redko najti  vse dokler se ni nenadno povečala proizvodnja rafiniranih in kemično obdelanih prehranskih izdelkov. Pomemben dejavnik pri Chronovi bolezni so alergije na hrano, ki največkrat prizadenejo družbe, katerih prehrana temelji na predelanih živilih. K bolezni verjetno prispevajo tudi prosti radikali, kajenje in stres.

Do Chronove bolezni pripelje skupek več vzrokov, najpogosteje:

▪ prehrana, ki vsebuje veliko nezdravih maščob ter predelanih živil z majhno vsebnostjo vlaknin

▪ alergije in preobčutljivosti na hrano

▪ prosti radikali

▪ prehranske pomanjkljivosti

▪ stres

▪ povečana prepustnost črevesja

▪ okužbe prebavnega trakta

▪ slab življenjski slog, ki zajema kajenje in uživanje alkohola

Prehrana in življenjski slog

Naravni pristopi zdravljenja Chronove bolezni lahko osebam s tem obolenjem pomagajo, da potek bolezni čim bolj nadzorujejo in da je bolezen čim dalj časa v remisiji. Pristopi naravnega zdravljenja bolezni so celostni in skušajo osebam, ki so zbolele pomagati na različne načine. Najpomembnejši ukrep, ki ga mora sprejeti posameznik, ki je zbolel je sprememba prehrane, vpeljati pa mora tudi drugačen, bolj zdrav življenjski slog.

Pravilen način prehranjevanja lahko ublaži simptome Chronove bolezni, prispeva k hitrejši vrnitvi bolnika v remisijo ter je pomembno tudi za to, ker preprečuje dodatne in sekundarne zdravstvene težave, ki se lahko pojavijo pri bolniku. Pomaga preprečiti anemijo in podhranjenost ter lahko naslovi morebiten vzrok za pojav same bolezni. Čeprav pravega zdravila za to bolezen še ne poznamo, zaradi česar so bolniki v hujših primerih primorani jemati kortikosteroide in druga močna zdravila, ki zavirajo simptome bolezni, je marsikateri bolnik spoznal, da so spremembe v njegovi prehrani pripeljale do remisije. Klasična medicina pri Chronovi bolezni še vedno premalo pozna in poudarja pomen prehrane na razvoj obolenja. Ključnega pomena pri bolezni je, da kljub obolelemu črevesju čim bolj izboljšamo prebavno funkcijo. Povečano črevesno prepustnost, ki je spremljevalec bolezni, moramo nasloviti in jo čim bolj omiliti. Potrebno je uravnovesiti črevesno floro in odpraviti morebitne nediagnosticirane okužbe s paraziti, škodljivimi bakterijami ali pretirano razrast glivic.

Oseba z boleznijo mora poleg prehrane tudi sicer paziti, da vodi zdrav življenjski slog. Kadilci so bolj izpostavljeni tveganju za razvoj bolezni, prav tako je pomemben dejavnik pri razvoju ter pri preprečevanju zagona bolezni stres. Strategije soočanja s stresom so pomemben dejavnik pri spopadanju z boleznijo. V akutnem in hujšem zagonu bolezni morda res nimamo druge izbire kot jemanja farmacevtskih zdravil, dolgoročni namen naravnega zdravljenja bolezni pa je naslovitev več vzrokov, ki so pripeljali do bolezenskega stanja ter okrepitev prebavnega trakta, da bo manj dovzeten za ponovne zagone. Z pristopi opisanimi v tem članku, si lahko tudi ob tako hudem zagonu vsaj nekoliko olajšate prestajanje bolezni.

Zdrava prehrana je pomembna za vsakogar, ljudje s Chronovo boleznijo pa si morajo še toliko bolj prizadevati, da so njihovimi obroki hranljivi in polnovredni. Najbolj priporočljivo za bolnike je, da kupijo sveže organsko pridelane sestavine in obroke pripravijo sami. Zelo pogosto je, da osebam s Chronovo boleznijo manjka beljakovin, ki jih je telesu potrebno zagotoviti. Priporočljivo je uživanje organskega piščanca in purana, stročnic in rib dvakrat dnevno. Dobra izbira med beljakovinami je tudi soja, če nanjo niste preobčutljivi. Izjemno priporočljive so domače skuhane juhe in enolončnice. Takšna hrana je zaradi kuhanja in tekočine, ki jo vsebuje lahka za prebavo. Pri kuhanju juh in enolončnic uporabljajte veliko različne zelenjave ter zgoraj predlagane vire beljakovin. Takšna hrana je še posebno pomembna med zagonom bolezni. Za osebe s Chronovo boleznijo so izjemno priporočljivi tudi sokovi, saj ne obremenijo prebavnega trakta, obenem pa se hranila iz sokov hitro in dobro vsrkajo v telo. Vsak dan pijte zelenjavne sokove, posebno priporočljiv je sok zelja, saj pomaga pri zdravljenju delov črevesja, kjer so nastale razjede. Če niste alergični na mleko, vsak dan pojejte kefir ali navaden nesladkan jogurt, ki vsebuje probiotične mikroorganizme. Kefir in jogurt bosta spodbujala zdravo črevesno floro, ki je pri osebah s Chronovo boleznijo mnogokrat okrnjena. Bodite pozorni, da dovolj pijete. Vsaki dve uri spijte kozarec vode. Z vodo boste nadomestili pomanjkanje tekočin do katerega pride zaradi diareje ter pripomogli k boljšemu delovanju črevesja.

Prehranski izdelki iz predelanih ogljikovih hidratov so močno povezani s pojavom Chronove bolezni. Iz jedilnika izločite belo moko, bel riž ter sladkor. Skoraj vsi proizvodi, ki jih lahko kupite v trgovini vsebujejo ta živila, zato si pozorno preberite deklaracije živil. Hrana, ki vsebuje veliko hidrogeniranih in nezdravih maščob dodatno draži prebavila in lahko poslabša diarejo. Iz tega razloga se izogibajte rdečemu mesu ter ocvrti in mastni hrani. Ogromno oseb s Chronovo boleznijo ima nediagnosticirane alergije in preobčutljivosti na različna živila. Kadar se moteča hrana izloči iz jedilnika, pogosto nastopi remisija bolezni. Najpogosteje so ljudje preobčutljivi na pšenico in mleko, vendar se alergija lahko pojavi na katero koli živilo. Poskusite z izločitveno dieto: sprva jejte le nekaj vrst različnih živil za katere ste prepričani, da vam ne škodijo, potem pa postopoma uvajajte tudi druga živila. Na ta način boste lahko ocenili ali se je na določeno živilo pojavila neželena reakcija. Osebe s Chronovo boleznijo morajo paziti, da ne zaužijejo preveč vlaknin, saj te spodbujajo izločanje blata in zato lahko še poslabšajo diarejo. Za bolnike prav tako ni priporočljivo jesti veliko surove hrane – iz sadja si raje pripravite kompote, zelenjavo pa skuhajte, pripravite na sopari ali specite. Termična obdelava hrane zmanjša tudi možnost pojava alergijskih reakcij. Alkohol, kofein, pijače z mehurčki in začinjena hrana so seveda prepovedani, saj dodatno dražijo prebavila in prispevajo k poslabšanju simptomov. Odsvetovano je tudi uživanje večjih količin sadnih sokov, čeprav so domači, saj imajo lahko na črevesje prav tako dražeči učinek.

Nekaterim bolnikom pomaga, če opravijo tridnevni post s sokovi, saj v tem času prebavni trakt počiva. S postom se izločijo tudi različni toksini, ki so lahko doprinesli k nastanku bolezni. V primeru, da se odločite za post pijte veliko različnih sokov, tekočino iz juh brez zelenjavne pulpe, zeliščnih čajev ter zeljnega soka.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri soočanju s Chronovo boleznijo:

Vitamini in minerali

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Multivitaminski dodatek je za osebe s Chronovo boleznijo zelo pomemben, saj pomaga nadomestiti vitamine in minerale, ki jih bolnikom zaradi slabe absorpcije in diareje primanjkuje. Pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Zelišča

aloa vlaži kožoAloe vera

Aloe vera pomirja in zdravi sluznico črevesja. Pomaga pri obnavljanju črevesnih celic. Pri izbiri aloe vere izberite 100 % sok rastline, ki ne vsebuje dodanih sladkorjev.

 

antioksidanti proti kataraktiAntioksidanti

Osebe s Chronovo boleznijo imajo zaradi velike obremenitve telesa v organizmu več škodljivih prostih radikalov kot ostali. Antioksidanti bodo pomagali nevtralizirati negativen učinek prostih radikalov. Izberite izdelek, ki vsebuje čim več in čim bolj raznovrstne antioksidante in pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na proizvodu.

sladki koren za zdravo kožoGolostebelni sladki koren

Tudi ta rastlina zdravi sluznico prebavnega trakta, zaradi česar je zelo priporočljiva pri spopadanju z boleznijo.

 

meta in kamiliceKamilice

Kamilice so zelišče, ki pomaga ublažiti vnetje v črevesju. Poleg pitja kamiličnega čaja je izjemno priporočljivo, da uživate kamilično tinkturo, ki je ekstrakt rastline in ima zato močnejše želene učinke.

SpirulinaKlorela in spirulina

Klorela in spirulina telesu priskrbita klorofil in druga hranila, ki so pomembna za zdrav prebavni trakt. Lahko ju kupite posamično ali pa izberete kakšno izmed različnih zelenih mešanic, ki vsebuje še druga zelena živila. Mešanico lahko potem užijete skupaj z zelenjavnim sokom. Pri odmerjanju bodite previdni, saj večji odmerek teh živil lahko na prebavni trakt deluje dražeče. Najprej poskusite v sok dodati le tretjino čajne žličke mešanice, postopoma pa lahko odmerek zvišate.

poprova meta čajMetin čaj

Metin čaj je izjemno priporočljiv za osebe s Chronovo boleznijo. Blaži slabost ter trebušne bolečine in ima pomirjevalni učinek. Večkrat dnevno spijte skodelico metinega čaja, lahko ohlajenega. Pri pitju čaja bodite bolj pazljivi, če imate težave z refluksom.

Drugi dodatki

GlutaminGlutamin

Glutamin je aminokislina, ki je pomembna za obnavljanje sluznice v prebavnem traktu in prispeva k celjenju poškodovanega tkiva. Glutamin bo prispeval tudi k manjši prepustnosti črevesja.

prebavni encimiPrehranski encimi

Prehranski encimi bodo pomagali pri presnavljanju hrane in tako nekoliko razbremenili črevesje. Pomembni so tudi za vse metabolične procese v telesu. Vzemite eno ali dve kapsuli prehranskih encimov z vsakim obrokom hrane.

ProbiotikiProbiotiki

Probiotični mikroorganizmi so izjemno pomembni za dober imunski sistem in za uravnovešeno črevesno floro, ki je pri osebah s Chronovo boleznijo v neravnovesju. Ustrezna črevesna flora je zelo pomembna za normalno delovanje črevesja, preprečuje pa tudi diarejo. Izberite probiotike s čim več raznovrstnimi koristnimi mikroorganizmi in pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

omega 3 deluje proti aritmijiRibje olje

Ribje olje deluje protivnetno, zato je izjemno priporočljivo za bolnike. Uživanje ribjega olja je posebno pomembno v času zagona bolezni, ko je vnetje v telesu hudo. Izberite kakovosten proizvod in pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Aloe vera: zjutraj, na tešče spijte do 75 ml čistega soka aloe vere

Glutamin: vzemite 1000 – 3000 mg glutamina trikrat dnevno na prazen želodec

Golostebelni sladki koren: prežvečite 1 – 2 kapsuli ekstrakta rastline ali vzemite 300 mg rastline v prahu 30 minut pred vsakim obrokom            

Kamilice: priporočljiva je tinktura kamilic, ki jo odmerjajte v skladu z navodili za uporabo na izbranem izdelku                                                              

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision