ENDOMETRIOZA

Endometrioza je boleče bolezensko stanje, pri katerem se tkivo, podobno tistemu v maternični sluznici, razraste zunaj tega reproduktivnega organa. Maternično tkivo se lahko pojavi v jajcevodih ali na jajčnikih, mogoče pa je, da se vsadi tudi na zunanji strani same maternice. V redkih primer se tkivo razraste izven področja medenice, takrat ga lahko najdemo tudi na črevesju, mehurju, v pljučih in drugih delih telesa. Pojav tega tkiva pogosto zaznamujejo bolečine, poleg tega pa se tkivo še vedno obnaša kot bi bilo v maternici. V skladu z menstrualnim ciklom se napolni s krvjo in vsak mesec tkiva krvavijo. V nasprotju z menstrualnimi krvavitvami, kjer telo izloči odvečno kri, pa kri iz teh tkiv nima kam odteči. Zaradi tega se nalaga v notranjosti medenične votline, kjer pogosto tvori ciste. Skozi vsakomesečne menstrualne cikluse lahko ciste zrastejo v zelo velike tvorbe, da začnejo med sabo vezati organe. Cista lahko tudi poči in vodi v izjemno hude bolečine.

Kar dve od treh žensk imajo endometriozno tkivo na jajčnikih, značilnost endometrioze pa so bolečine v medenici in spodnjem delu hrbta, ki jih doživlja kar 80 % žensk z boleznijo. Stopnja bolečine se spreminja tekom menstrualnega ciklusa in je najhujša v času ovulacije, menstruacije ali med spolnim odnosom. Bolečine so včasih lahko tako hude, da obolelega povsem onesposobijo. Pri ženskah z endometriozo lahko pride do močne ali podaljšane menstrualne krvavitve, kar lahko vodi do slabokrvnosti ali anemije. Prav tako endometriozo lahko spremljajo prebavne težave, slabost in bruhanje. Endometrioza pogosto vodi tudi v težave z neplodnosjo.

Endometrioza je ena izmed najpogostejših bolezni pri ženskah v reproduktivnem obdobju. Pogostejša je kot rak, sladkorna bolezen ali spolno prenosljive bolezni. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v Evropi kar 14 milijonov žensk z ugotovljeno endometriozo. Uradna medicina se zdravljenja bolezni loti s protibolečinskimi zdravili, hormonsko terapijo ter v primeru, da je hormonska terapija neuspešna v skrajni sili tudi s kirurških posegom. Zdravniki se kirurškega posega neradi lotijo, običajno je pogostejši kadar želi ženska zanositi, endometrioza pa je mogoč vzrok neplodnosti.

Znaki in Simptomi

Najpogostejši znaki bolezni so bolečine v trebuhu in spodnjem delu hrbta, ki se pojavijo ob menstruaciji. Pogoste so tudi bolečine pri spolnih odnosih, podaljšane ali obilne menstrualne krvavitve, prebavne težave, slabost in bruhanje, slabokrvnost oziroma anemija, neplodnost ter bolečine pri uriniranju in izločanju blata. Pri nekaterih ženskah se simptomi ne izražajo ali pa so tako neizraziti, da je bolezen neodkrita. V takšnih primerih se endometriozo običajno ugotovi šele takrat, ko želi ženska zanositi, vendar ima pri tem težave.

Vzroki

Vzrok za endometriozo še vedno ni znan. Obstaja več različno prevladujočih teorij, ki pojasnjujejo nastanek bolezni, vendar do sedaj še nobena ni bila potrjena. Zelo široko razširjena teorija je, da delci maternične sluznice, ki se odluščijo med menstruacijo, potujejo nazaj po jajcevodih. Ta pojav imenujejo tudi retrogradna menstruacija. Ti delci se nato odlagajo na medenične organe, kjer se zasejejo in rastejo. V vsakem primeru ta teorija ne more povsem pojasniti endometrioze, saj obstaja tudi veliko žensk z retrogradno menstruacijo, pri katerih ni prišlo do bolezni. Druga teorija pojasnjuje endometriozo s tezo, da delci maternične sluznice pripotujejo v medenično votlino preko krvnega obtoka in limfnega sistema. Nekateri pa menijo, da bolezen nastane še v času zarodka v maternici. Pri normalnem zarodku se celice, ki naj bi začele tvoriti maternico ločijo od drugih celic ter potujejo na ustrezno mesto. Pri nekaterih pa se zgodi, da celice ne pripotujejo na ustrezno mesto ter pristanejo na napačnem mestu. Vzrok endometrioze naj bi tičal tudi v estrogenih iz okolja, ki so motilci endokrinega sistema in povzročajo učinek kot ga ima sicer v telesu estrogen. Takšni motilci se nahajajo v plastiki, detergentih, v čistilih, pesticidih in herbicidih ter v hormonih, ki jih najdemo v mesnih proizvodih. Poleg tega k nastanku endometrioze verjetno prispeva neravnovesje imunskega sistema – ženske z endometriozo imajo višje ravni protiteles, ki napadajo njihove jajčniki ter endometriozno tkivo. Prav tako imajo manjšo aktivnost celic, ki skrbijo, da se tkivo ne razraste prekomerno in abnormalno. Ne glede na to, kaj je natančni vzrok za pojav endometrioze, je pri vseh ženskah z boleznijo prisotno tudi hormonsko neravnovesje in povišana raven estrogena.

Vzrok za bolezen verjetno ni le en sam, temveč bolezen nastane ob izpolnjevanju več pogojev, ki zajemajo retrogradno menstruacijo, potovanje materničnih celic skozi krvni obtok ali limfni sistem, genske predispozicije za bolezen, hormonsko neravnovesje (estrogenska dominanca zaradi šibkih jeter, hormonskih motilcev iz okolja), neuravnovešen imunski sistem ter neravnovesje črevesne flore.

Dieta in življenjski slog

Pri ženskah z endometriozo je pomembno, da se krepi delovanje jeter. Jetra namreč razgradijo estrogene (in tudi druge hormone) ter izločajo ostanke pri razgradnji v debelo črevo, kjer se bodo izločili skupaj z blatom. Če jetra ustrezno ne razgrajujejo estrogenov, se v telesu ti ponovno reciklirajo. Jetra so izjemno pomembna pri metabolizmu estrogena, poleg jeter pa je pomembna tudi ustrezna črevesna flora v debelem črevesju, ki preprečuje ponovno aktivacijo in recikliranje teh odvečnih estrogenov. Neustrezna črevesna flora pa izloča encim, ki povzroča prav nasprotno – pripomore k ponovni aktivaciji estrogena skozi debelo črevo. K temu pripomore še neustrezna hrana, ki vsebuje malo vlaknin in veliko nezdravih maščob.

Čeprav endometrioza za zdravljenje ni enostavna, jo z naravnim pristopom zdravljenja lahko precej izboljšamo. Glavni poudarek pri zdravljenju je vedno na uravnavi hormonov in uravnoteženju imunskega sistema, obenem pa ne smemo pozabiti na lajšanje bolečin.

Prehrana:

Prehrana žensk z endometriozo naj bo organskega izvora, kar bo preprečilo dodatno hormonsko neravnovesje. Osnovna živila na jedilniku naj bodo polnozrnate žitarice, stročnice in zelenjava. Vsa ta hrana vsebuje veliko vlaknin, ki bodo pomagala uravnovesiti vašo črevesno floro, ki bo pripomogla k pravi razgradnji odvečnega estrogena. Priporočljive so ribe, posebno losos, tuna in skuša. Te ribe vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin, ki zmanjšujejo vnetja in bolečine. Za dodaten vnos esencialnih maščobnih kislin posezite po lanenih semenih. Najbolj priporočljivo sadje in zelenjava so jabolka, češnje, brokoli, cvetača in brstični ohrovt, saj spodbujajo delovanje jeter in pomagajo pri razstrupljanju telesa. Redno uživajte tudi rdečo peso, korenje, artičoke, regrat, čebulo in česen. Tudi ta hrana spodbuja delovanje jeter. Privoščite si tudi organski, probiotični jogurt, ki bo pomagal pri uravnavi vaše črevesne flore. Enkrat dnevno za dodatno podporo pri razstrupljanju spijte kozarec zelenega soka iz zelenjave in sadja. Pomembno je, da se izogibate uživanju mesa ter mleku, saj vsebujejo veliko estrogenov iz okolja ter drugih sestavin, ki motijo hormonsko ravnovesje. Alkohol, sladkor in kofein v telesu povzroča vnetne procese ter dodatno prispeva k bolečini, zato se teh sestavin izogibajte. Na vsaki dve uri spijte kozarec vode, ki bo prispeval k procesu razstrupljanja.

Poleg pozornosti pri prehrani se pri endometriozi priporoča zmerna vadba. Zmerna vadba vpliva kot naravna protibolečinska terapija. Poskusite v svoj vsakdan vpeljati jutranji sprehod.

Za ženske z endometriozo se priporoča še naj namesto tamponom uporabljajo higienske vložke. Po mnenju nekaterih naj bi tamponi namreč še dodatno prispevali k retrogradni menstruaciji.

Prehranski dodatki, priporočljivi pri endometriozi:

Vitamini in minerali

b vitamin za bolj zdravo kožoVitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa sodelujejo pri razgradnji estrogena, zaradi česar so nepogrešljiv dodatek pri spopadanju z boleznijo.

 

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C izboljšuje imunski sistem, kar je pomembno pri vsakem obolenju ali neravnovesju v telesu.

 

vitamin e varuje pred holesterolomVitamin E

Vitamin E je priporočljiv iz dveh razlogov. Pomaga pri metabolizmu estrogena ter zmanjšuje vnetne procese in s tem posredno bolečine.

 

Zelišča

čaj koprive proti senenemu nahoduKopriva

Kopriva je priporočljiva v primeru močnih menstrualnih krvavitev, saj pomaga pri preprečevanju slabokrvnosti. Redno pijte čaj iz listov koprive, lahko pa jo uporabite tudi pri kuhanju juh ali iz nje pripravite špinačo.

Navadna konopljika za simtome PMSNavadna konopljika

Navadna konopljika izjemno pomaga pri uravnavi hormonskega ravnovesja. Nikakor pa je ne smete jemati, če jemljete kontracepcijske tablete.

 

regradova koreninaRegratova korenina

Regratova korenina krepi in čisti jetra. Spodbuja proces razstrupljanja. Priporočljiv je čaj, ki ga lahko pijete večkrat dnevno. Prav tako lahko ekstrakt regratove korenine kupite v obliki kapsul ali tablet.

Drugi dodatki

D-glukaratD – glukarat

D – glukarat je snov, ki spodbuja čiščenje organizma. Sodeluje pri odstranjevanju odpadlih snovi iz telesa ter jetrom pomaga pri razgradnji odvečnega estrogena.

 

omega 3 deluje proti aritmijiEsencialne maščobne kisline

Pomembne so, ker zavirajo vnetne procese v telesu. Poskrbite za zadosten vnos z ribjim ali lanenim olje.

 

Indol-3-karbinolIndol – 3 – karbinol

Indol – 3 – karbinol je sestavina, ki jo najdemo v nekateri zelenjavi. Raziskave kažejo, da je močan antioksidant, menda naj bi zaviral tudi rakava obolenja. Za ženske z endometriozo je priporočljiv, ker pomaga jetrom pri razgradnji odvečnega estrogena.

Naravna progesteronska kremaNaravna progesteronska krema

Naravna progesteronska krema uravnava hormonsko ravnovesje in menstruacije ter lajša bolečine. Nanašate jo dvakrat dnevno, na predele, kjer je koža najtanjša (prsi, zapestja, vrat, notranja stran stegen). Nanesite si jo dvakrat dnevno. Mazanje s kremo sledi menstrualnemu ciklusu; mažete se od 6. – 26. dneva ciklusa ter z mazanjem prenehate v času menstruacije.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

D – glukarat: vzemite 500 mg dodatka dnevno

Esencialne maščobne kisline: vsakodnevno pojejte 1 – 2 žlici lanenih semen ter dodajte še 3000 – 5000 mg ribjega olja

Indol – 3- karbinol: vzemite 300 mg dodatka dnevno

Navadna konopljika: vzemite kapsulo v vrednosti od 160 – 240 mg dnevno. V primeru kapljic, da ste kupili koncentrat v tekočini užijte 80 kapljic dnevno. 

Regratova korenina: vzemite 300 – 500 mg kapsulo trikrat dnevno, z vsakim obrokom

Vitamini B kompleksa: vzemite 50 mg kapsulo dvakrat dnevno

Vitamin C: postopno zaužijte do 6 g vitamina C dnevno. Če boste naenkrat vzeli večjo dozo vitamina C, se lahko pojavijo driske.

Vitamin E: vzemite 400 IU vitamina E, dvakrat dnevno

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision