ANEMIJA ALI SLABOKRVNOST V ČASU NOSEČNOSTI 

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

ANEMIJA ALI SLABOKRVNOST

V nosečnosti telo potrebuje več železa kot sicer. Pomanjkanje železa vodi v utrujenost in izžetost, bolj dovzetni pa ste tudi za prehlade in druga virusna obolenja. Anemija je stanje, v katerem celice v telesu za svoje delovanje ne dobijo dovolj kisika.

Prehrana

Zdravnik vam bo ob večjem pomanjkanju zagotovo predpisal prehranski dodatek železa, sami pa lahko za svoje počutje poskrbite že prej, s prehrano ter s še nekaterimi drugimi prehranskimi dodatki.

Ob pomanjkanju železa v nosečnosti posezite po hrani, ki je bogata s tem mineralom. Hrana naj bo organskega izvora. Najbolj priporočljivo in najbolj zdravo je, da si v primeru slabokrvnosti pripravite telečja jetrca. Če pa ste vegetarijanka in si nikakor ne morete predstavljati, da bi jedli mesne izdelke, posezite po sadju in zelenjavi, ki je bogata z železom. Privoščite si veliko zelenolistne zelenjave (vendar ne špinače), pora, indijskih oreščkov, češenj, jagod, suhega sadja in fig. Priporočljiva so tudi jajca.

Izogibajte se špinači, rabarbari, paradižniku in čokoladi, saj vsa ta hrana vsebuje veliko oksalne kisline, ki zavira absorpcijo železa. Izogibajte se tudi gaziranim pijačam in mlečnim izdelkom ter kofeinu. Tudi to namreč zavira absorpcijo železa, poleg tega pa kofein škodi razvijajočemu se otroku.

Če jemljete prehranski dodatek železa, je pomembno, da veste, da ga ni priporočljivo uživati skupaj z obroki, ki vsebujejo veliko vlaknin – vlaknine bodo namreč prispevale k temu, da se bo železo izločilo še predno bi telo imelo priložnost za njegovo absorpcijo.

Prehranski dodatki

Železo je najočitnejši dodatek, ki vam bo pomagal pri soočanju s slabokrvnostjo. Priporočljiv dnevni odmerek minerala je od 50 – 200 mg dnevno, odvisno od stopnje resnosti vaše slabokrvnosti. Pri odmerjanju sledite navodilom vašega zdravnika in navodilom na embalaži izdelka, ki ste ga izbrali.

multivitaminMultivitaminski dodatek za nosečnice

Na trgu je mnogo multivitaminskih dodatkov, ki so pripravljeni posebno za noseče ženske. Sestava takšnih dodatkov je prilagojena potrebam noseče ženske in potrebam ploda ter zagotavlja hranila, ki so potrebna za tvorbo zdravih rdečih krvničk. Izberite si multivitaminski dodatek ter ga uživajte skladno z navodilom na embalaži.

Kodrolisnata kislicaKodrastolistna kislica

To je rastlina, ki vsebuje veliko železa, obenem pa tudi prispeva k boljši absorpciji železa v telo. Na  voljo so kapsule ali tinkture z ekstraktom te rastline. Priporočljivo je, da z vsakim obrokom vzamete 300 mg kapsulo ali 20 kapljic tinkture.

velika koprivaKopriva

Kopriva je rastlina, ki so jo že naše babice poznale kot izjemno zdravilno. Lajša raznorazne zdravstvene težave, obenem pa vsebuje veliko železa. Poleg železa vsebuje tudi druge minerale, ki so potrebni za tvorbo zdrave krvi. Iz posušenih listov koprive si vsak dan pripravite skodelico čaja, enkrat na teden pa si lahko iz listov koprive pripravite špinačo in jo postrežete ob krompirju. V primeru, da vam kopriva kot jed nikakor ne odgovarja, vsak dan vzemite 300 mg kapsulo z ekstraktom koprive ali 2 ml koprivine tinkture.

kloreraKlorela

To je alga, ki vsebuje zelo veliko klorofila ter drugih hranil, ki so potrebna za dobro in zdravo kri, bogato z železom. Pri uživanju dodatka sledite navodilom na embalaži izbranega izdelka.

 

C vitamin hranaVitamin C

Hkrati z železom vzemite tudi 100 mg vitamina C. Vitamin C bo prispeval h kislosti v vašem telesu, ki je potrebna za dobro absorpcijo železa.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision