CELULIT

Celulit je kozmetična napaka kože, ki se navzven izraža in prepozna kot pomarančasta koža z vdolbinicami in izbočenostmi. Od 90% – 98% primerov celulita imajo ženske, kar odraža razlike v podpornih strukturah v tkivu kože med moškimi in ženskami.  V lažji ali bolj izraziti obliki celulit prizadene kar 80% žensk, ne glede na starost in njihov siceršnji tip postave – v nasprotju s pogostim prepričanjem imajo celulit tudi ženske z vitko postavo.

Znaki in Simptomi

Celulit se na videz najbolje opiše s pojmom pomarančaste kože. Celulit pa ni samo povsem kozmetična napaka kože, saj simptomi celulita na prizadetih delih zajemajo tudi občutek tiščanja in teže, kar je še posebno izraženo v nogah. Koža je na otip občutljiva, posebno če jo uščipnemo, stisnemo ali močneje masiramo. Takrat je celulit tudi najbolj viden. Celulit najobičajnejše zajame zadnjico, stegna, v nekoliko manjši meri spodnji del trebuha, v bolj izrazitih primerih pa še kožo na vratu ter nadlahteh. To so tudi področja, ki so običajno prizadeta pri ženski debelosti. 

Poznamo več stopenj celulita. V prvi stopnji je celulit viden le, če kožo stisnemo s prsti, sicer pa ne. V druga stopnji je celulit že viden, delno je moten tudi krvni obtok podkožja in limfa. Prihaja že do zastajanja tekočin in kopičenja odpadnih snovi v podkožju. V tretji stopnji se vidnost celulita znatno poveča, nepopravljivo se preoblikuje tudi struktura kože in podkožja. Krvni in limfni pretok sta vse slabša in slabša, dotok kisika in hranilnih snovi je prizadet in pomanjkljiv, vezivno tkivo pa je vedno manj elastično. Okrog maščobnih celic se oblikujejo vozli kolagena, ki še dodatno pritiskajo na zgornje plasti kože; pomarančni relief je viden v vseh položajih telesa, v najhujših primerih pa so vozlički in vneto vezivno tkivno lahko celo boleči.

Vzroki za celulit

Celulit lahko opišemo kot želatinasto snov, ki je sestavljena iz  maščobe, vode in odpadnih snovi. Nahaja se tik pod kožo in se tudi brez posebnih zunanjih vplivov s časom gosti, kar povzroča vidne učinke na koži. Vzrokov za nastanek celulita je več. Povezujemo ga z debelostjo, dednostjo, prehrano, športno aktivnostjo, hormonskim (ne)ravnovesjem; ženske pa so za razvoj celulita bolj dovzetne kot moški že zaradi same strukture kolagenskih vlaken v podkožju. Kolagenska vlakna moških so prepletena v mrežo, ki leži pod kotom na zgornje plasti kože; pri ženskah pa so kolagenska vlakna urejena vzporedno in pravokotno na usnjico. Kolagenska vlakna v podkožju tvorijo prostorčke, v katerih se nahajajo maščobne celice in če se maščobne celice spremenijo, se spremeni tudi pritisk na zgornje dele kože. To se pri ženskah zaradi posebne urejenosti kolagenskih vlaken opazi tudi navzven, saj je pritisk na zgornje plasti kože neenakomeren. Celulit se pojavi kadar se maščobne celice povečajo in kadar je oslabljeno vezivno tkivo. Celulit je naraven pojav za ženske, zato ga ni mogoče popolnoma odpraviti.

Dieta in ukrepi, ki se priporočajo kot pomoč pri odpravljanju celulita

Primarni cilj, ki ga morajo doseči ženske, da bi se celulit vsaj delno odpravil oziroma bil manj viden, je zmanjšanje velikosti maščobnih celic s pravilnim načinom prehranjevanja in z gibanjem. Izguba teže pri prekomerno težkih posameznicah mora biti postopna, saj nagla izguba teže pri ženskah, ki že imajo spremenjeno vezivno tkivo in kožo (pogosto zaradi starosti) lahko privede do tega, da je celulit še bolj viden. Pomembno je, da dovolj pijete, pomagate pa si lahko tudi z masažo. Nekaterim intenzivna masaža hkratno z drugimi ukrepi izjemno pomaga pri zmanjšanju celulita. Izogibajte se nezdravi, vnaprej pripravljeni hrani, ki je polna transmaščob. Jejte svežo pripravljeno hrano, z veliko zelenjave in sadja. Jedilnik naj bo raznolik. Priporočljivo je tudi, da se odpoveste kajenju, alkoholu in nošenju preozkih ter sintetičnih oblačil.

Prehranski dodatki

Vitamini in minerali

Če imate celulit, je priporočljivo, da povečate vnos kalcija.Kalcij

Če imate celulit, je priporočljivo, da povečate vnos kalcija. Kalcij namreč zmanjšuje telesno maščobo, posledično pa tudi celulit.

 

Za osebe s celulitom je priporočljivo, da posežejo po multivitaminskem pripravkuMultivitaminski pripravek

Za osebe s celulitom je priporočljivo, da posežejo po multivitaminskem pripravku, ki naj vsebuje vitamine B6, C in E. Vsi ti vitamini so namreč ključni za zdravje kože. Vitamin B6 pripomore k izločanju odvečne tekočine v telesu in pod kožo ter na ta način pripomore k boljšem izgledu kože.  Vitamin C pomaga telesu pri razstrupljanju, izjemno pomemben pa je tudi za zdrav videz in prožnost kože. Pripomore k zmanjšanju celulita. Multivitaminski dodatek naj vsebuje tudi vitamin E, ki izboljša cirkulacijo in pripomore k zdravju kože. Multivitamine uživajte po navodilih na embalaži.

Drugo

Antioksidanti, kot je koencim Q – 10, izboljšujejo cirkulacijo in zmanjšujejo vidnost celulita. Koencim Q – 10

Antioksidanti, kot je koencim Q – 10, izboljšujejo cirkulacijo in zmanjšujejo vidnost celulita. Antioksidanti sodelujejo pri učinkovitejši presnovi maščob in na ta način pripomore k zmanjšanju celulita.

Zelišča

Regrat je naravni diuretik, ki pomaga, da se izpod kože izloči ujeta tekočina, zaradi česar se priporoča pri ženskah s celulitom.Regrat

Regrat je naravni diuretik, ki pomaga, da se izpod kože izloči ujeta tekočina, zaradi česar se priporoča pri ženskah s celulitom. Privoščite si 2 skodelici regratovega čaja na dan.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Kalcij: 1000 mg / dan

Koencim Q – 10: 200 mg / dan

Viri:

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.