MIOMI MATERNICE (MATERNIČNI FIBROIDI)

Miomi maternice so pravzaprav izrastline, ki jih sestavljajo gladke mišice in vezivno tkivo ter se najpogosteje pojavljajo v mišični steni maternice. So najpogostejša tvorba v maternici, saj jih ima kar tretjina žensk. Nekatere raziskave pogostost miomov maternice ocenjujejo celo na 50 % ženske populacije. Miomi predstavljajo najpogostejši vzrok za kirurške posege na maternici. Miomi se začnejo najpogosteje pojavljati med 35. in 45. letom starosti, do menopavze pa se lahko njihovi število poveča, miomi pa lahko zrastejo.

MIOMI MATERNICE

Čeprav se miomi maternice morda slišijo kot grozljiva diagnoza, pa so v resnici dokaj neškodljivi in niso rakava tvorba. Pri večini žensk, ki jih bolezensko stanje doleti, je na maternici večje število miomov in ne le eden. Večina žensk z miomi tudi ne doživlja nobenih znakov in simptomov bolezni, temveč so miomi odkriti na rutinskem ginekološkem pregledu, kadar se opravi tudi ultrazvočna preiskava.

Kadar miomi povzročajo težave, se to pokaže v močnih in dolgih menstrualnih krvavitvah ter z bolečino in krvavitvijo med spolnimi odnosi. Če je izguba krvi ob menstruacijah velika, lahko miomi privedejo tudi do anemije, zaradi česar nanje pomislijo tudi splošni zdravniki ob pomanjkanju železa v krvi. Ali bodo miomi povzročali težave in kakšne težave se bodo pojavile je odvisno predvsem od velikosti in od lege miomov. Lahko so relativno majhni, v velikosti grahovega zrna ali pa gre za obsežne tvorbe s premerom nad sedem centimetrov. S časom se spreminjajo – lahko degenerirajo, kalcinirajo ali pa se v njih nabere voda. Lahko imajo obliko vozla, kepe, bule ali pa se pokažejo kot zadebeljena maternična stena. Če so miomi večji, lahko razširijo trebuh in pritiskajo na črevesje ali mehur. Pri ženskah z večjimi miomi so zato lahko prisotne bolečine v križu ali spodnjem delu trebuha, pojavijo se lahko težave s prebavo in pogostejšim uriniranjem. Zelo redko miomi ležijo pod maternično sluznico ali v njeni steni, kar je lahko vzrok za neplodnost, spontane splave in prezgodnje porode. V obdobju po menopavzi se največ težav pojavi s pogostim odvajanjem vode, saj miom zaradi ohlapnih medeničnih mišic vleče maternico navzdol, ta pa nato pritiska na mehur. Miom lahko vodi tudi v občutek teže in pritiska ali pa ne povzroči nobenega izmed naštetih simptomov, temveč da trebuhu nekoliko razširjen videz. Zelo redko miomi nekoliko stisnejo urinarni trakt med ledvicami in mehurjem, to pa potem vodi v zmanjšano ledvično funkcijo.

 

Vzroki za pojav miomov maternice niso povsem znani, vendar se jih povezuje z delovanjem hormonov, predvsem estrogena. Miomi v reproduktivni dobi in v obdobju nosečnosti rastejo, potem pa se z nastopom menopavze in upadom estrogena navadno skrčijo. Miomi najpogosteje in največ zrastejo v obdobju pred menopavzo, saj ovulacija pri ženskah takrat ni redna, raven estrogena pa je precej visoka. Hormonsko (ne)ravnovesje je zato eden izmed poglavitnih dejavnikov za nastanek miomov. Čeprav je estrogen očitno eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov za razvoj bolezni, zdravniki ne znajo pojasniti zakaj se miomi pri nekaterih ženskah pojavijo in pri nekaterih ne. Nagnjenost k nastajanju miomov je lahko družinsko pogojena, saj so miomi v nekaterih družinah pogostejši kot v drugih. Miomi so prav tako pogosteje prisotni pri prekomerno težkih ženskah ali pri ženskah, ki imajo težave z delovanjem ščitnice (hipotiroidizem), saj oba stanja prispevata k estrogenskem presežku.

Pri ženskah z miomi na maternici je izrednega pomena, da se čim bolj spodbuja delovanje jeter, saj so ta odgovorna za razgradnjo estrogena in drugih hormonov ter za izločanje morebitnih odvečnih presnovkov v debelo črevo, kjer se bodo izločili. Kadar jetra estrogena in njegovih presnovkov ne presnavljajo dobro, se estrogen v telesu reciklira in pride do presežka tega hormona. Zelo pomembna pri miomih maternice je tudi dobra in koristna črevesna flora v debelem črevesju, ki prav tako sodeluje pri razgradnji estrogena. Zdrava črevesna flora namreč preprečuje ponovno aktivacijo in recikliranje odvečnega estrogena. V nasprotju s tem pa patološka črevesna flora prispeva k izločanju encima, ki se imenuje beta – glukoronidaza, ki preko debelega črevesja povzroča ponovno zaokroženje presežka estrogena po telesu. K aktivnosti tega encima veliko prispeva prehrana, ki vsebuje malo vlaknin in veliko maščob.

Zahodna medicina se zdravljenja miomov loti s kirurškimi posegi. Maternico se lahko v celoti odstrani, če pa je ženska mlada ali si še želi otrok, se odstrani samo miom. Če ima ženska le en miom in je ta lahko dostopen, se ga odstrani z laparoskopijo. Novejša metoda zdravljenja je embolizacija arterije, ki je minimalno invazivna metoda in ki embolizira žile, ki oskrbujejo miom. Kadar imajo ženske relativno majhen miom, ki ne povzroča težav, se namesto operacije svetujejo vaje za krepitev mišic medeničnega dna, ki bi jih morale izvajati vse ženske, najkasneje od prvega poroda naprej.

Holistična medicina kirurške posege vidi kot pretirano invazivno metodo zdravljenja, ki bi se je morali posluževati le v najhujših primerih. Namesto tega naj bi se s celostno obravnavo telesa skušalo pojav miomov zaustaviti in jih skrčiti do menopavze, ko bodo najverjetneje sami od sebe izginili ali pa se občutno zmanjšali.

Znaki in Simptomi

Večina žensk ob pojavu miomov, sploh v začetku bolezni, ko so miomi majhni ne čuti nikakršnih težav. Kadar se simptomi pojavijo vključujejo:

▪ močne in dolge menstrualne krvavitve

▪ krvavenje ali neznačilen izcedek iz nožnice med menstruacijami

▪ bolečine in krvavenje med spolnimi odnosi

▪ anemija

▪ razširjenost spodnjega dela trebuha

▪ pogosta potreba po uriniranju

▪ težave s prebavo

▪ bolečine v hrbtu ali trebušni votlini

Vzroki

Glavni razlog za pojav miomov so visoke vrednosti hormona estrogena in nizke vrednosti hormona progesterona. To se lahko pojavi zaradi:

▪ hormonov, ki jih v telo vnašamo iz okolja

▪ debelosti

▪ težav s ščitnico

▪ nepravilne ovulacije

▪ obdobja pred menopavzo

▪ prehrane, ki vsebuje premalo vlaknin in preveč maščob

Dieta in življenjski slog

Pri ženskah, ki imajo miome na maternici je pomembno predvsem, da se prehranjujejo z organsko pridelano hrano, saj pesticidi, herbicidi ter drugi dodatki v prehrani rušijo hormonsko ravnovesje in prispevajo k preveliki količini estrogena v hrani. Način prehranjevanja izjemno vpliva na hormonsko ravnovesje, zato svoje telo podprite s polnovrednimi in svežimi pripravljenimi obroki. Vaš jedilnik bi moral temeljiti na polnovrednih žitaricah, zelenjavi, sadju, oreščkih, semenih ter stročnicah. Kadar je le mogoče, jejte organsko pridelano hrano in vsako živilo pred jedjo temeljito operite. Priporočljivo je zmerno uživanje sojinih izdelkov in lanenih semen, saj oba živila sodelujeta pri uravnavanju proizvodnje estrogena. Vitamin K spodbuja pravilno strjevanje krvi in zmanjšuje pretirano močne menstruacije. Zeleno obarvana zelenjava vsebuje veliko vitamina K, zaradi česar naj je bo v vašem jedilniku veliko. V prehrano vključite morske jedi (ribe in alge), saj so bogate z jodom, ki je pomemben za zdravje ščitnice. V primeru, da so vaše menstruacije zelo dolge in močne morate poskrbeti za dovoljšen vnos železa. Vsak dan lahko užijete žlico melase. Zelo priporočljiva so jabolka, češnje, brokoli, cvetača in ohrovt. Vsebujejo snov, ki se imenuje indol – 3 – karbinol, ki pomaga jetrom pri razstrupljanju odvečne količine estrogena. Redno uživajte tudi rdečo peso, korenje, artičoke, čebulo in česen. Vsa ta hrana namreč krepi jetra in jim pomaga pri razstrupljanju. Za vzdrževanje zdrave črevesne flore uživajte kefir, navadni probiotični jogurt in druga fermentirana živila (kislo zelje, kisla repa). Enkrat dnevno si privoščite sveže stisnjeni zeleni sadno – zelenjavni sok. Spodbujal bo razstrupljanje telesa. Ne pozabite na redno pitje vode: kozarec na vsaki dve uri je nujen za dobro delovanje telesa, za izločanje odvečnih snovi iz telesa in za blažitev bolečin. Izogibajte se uživanju rdečega mesa in mlečnih izdelkov, saj prispevajo k višku estrogena. Izogibajte se tudi kofeinu, sladkorju in alkoholu – vsa ta živila v telesu povzročajo vnetje. Ne jejte predelane hrane, cvrtja in pretirano mastne hrane. Sladkor, predelana hrana in nezdrava maščoba zavirata delovanje imunskega sistema.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo ženskam z miomi maternice:

Vitamini in minerali

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Multivitaminski dodatek bo krepil vaš imunski sistem in zadostil potrebe vašega telesa po vseh vitaminih in mineralih, ki so potrebni za dobro hormonsko ravnovesje. Pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

B vitaminVitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa bodo pomagali pri presnavljanju odvečnega estrogena.

 

vitamin e varuje pred holesterolomVitamin E

Sodeluje pri metabolizmu estrogena in zmanjšuje vnetje v telesu.

 

Zelišča

regradova koreninaRegratova korenina

Regratova korenina izjemno pomaga jetrom pri razstrupljanju telesa. Na ta način bodo vaša jetra lažje predelala presežek estrogena, ki se bo potem preko debelega črevesja izločil z blatom. Regratovo korenino lahko jemljete v obliki prehranskih dodatkov, lahko pa dva do trikrat dnevno spijete skodelico čaja iz regratove korenine.

Navadna konopljika za simtome PMSNavadna konopljika

Ta rastlina pomaga uravnovesiti razmerje med hormonoma estrogenom in progesteronom. Zelišča ne smete jemati, če jemljete oralno kontracepcijo.

 

Drugi dodatki

Indol-3-karbinolIndol – 3 – karbinol

Ta snov pomaga jetrom pri presnavljanju odvečnega estrogena.

 

 

omega 3 deluje proti aritmijiEsencialne maščobne kisline

Pomagale vam bodo pomiriti in blažiti vnetje, ki je prisotno v telesu. Zjutraj, na tešče zaužijte 1 do 2 žlici ribjega olja. Poleg tega lahko v navadni jogurt vmešate žlico mletih lanenih semen. Tako ribje olje kot lanena semena so bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami.

Naravna progesteronska kremaNaravni progesteron

Naravni progesteron lahko v telo vnesete preko naravnih progesteronskih krem. Progesteron vam bo pomagal pri uravnavi previsokih ravni estrogena, pri uravnavi menstrualnega ciklusa ter pri blažitvi bolečin. Naravno progesteronsko kremo se običajno nanaša od 6. do 26. dneva menstrualnega ciklusa dvakrat dnevno. Vtre se jo na področja, kjer je koža najtanjša (vrat, prsi, notranja stran zapestja). Dnevni odmerek je 20 mg kreme.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Indol – 3 – karbinol: vzemite 300 mg odmerek dnevno

Naravni progesteron: 20 mg dnevno, od 6. do 26. dneva menstrualnega ciklusa

Navadna konopljika: vzemite 160 – 240 mg odmerek ekstrakta rastline dnevno

Regratova korenina: vzemite 300 – 500 mg kapsulo dnevno

Vitamini B kompleksa: vzemite 50 mg odmerek dvakrat dnevno

Vitamin E: vzemite 400 IU vitamina E dvakrat dnevno

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

http://www.viva.si/Ginekologija-in-porodni%C5%A1tvo/2486/Nenevarni-a-nadle%C5%BEni-miomi-v-maternici