BOLEČINE V MIŠICAH IN MIŠIČNI KRČI

Bolečini  v mišicah se strokovno reče tudi mialgija. Mišična bolečina je precej splošen pojem, ki nastane kot posledica različnih zdravstvenih stanj. Mišične bolečine so lahko akutne ali kronične. Akutne mišične bolečine si običajno hitro pozdravimo in lajšamo sami. Kronične mišične bolečine pa so bolj zapletene, vzroki zanje lahko kažejo na kakšne resnejše zdravstvene težave. Običajno se ob kroničnih mišičnih bolečinah po pomoč zatečemo k zdravniku, vendar si tudi pri soočanju s stalnimi mišičnimi bolečinami lahko učinkovito in najbolje pomagamo prav sami.

Občasne bolečine v mišicah in mišični krči niso nič nenavadnega, temveč gre za normalen odziv telesa na povečane obremenitve. Povsem normalno je, da vas naslednji dan po aktivno in športno preživetem  dnevu bolijo stegenske, hrbtne ali ramenske mišice ter da vas ponoči zagrabi krč. Mišične bolečine in krči so le redko vzrok za skrb. Pojavijo se lahko tudi pri otroku, ki je veliko fizično dejaven ter tudi pri otroku, ki večino časa preživi pred televizijo, igra video igre ter z držo obremenjuje vedno ene in isti mišice. Bolečina v mišicah se pojavi, ko mišico pretirano obremenimo, preveč raztegnemo ali napnemo. Običajno to sledi intenzivnejši telovadbi, po kateri nismo opravili razteznih vaj.

Bolečina v mišicah je lahko bolj blaga, srednje močna ali pa precej huda in navadno izgine v nekaj dneh počitka. Bolečine v mišicah pa so lahko tudi drugačne od tistih običajnih, ki jih poznamo vsi. Dolgotrajna in ponavljajoča se bolečina v mišicah, zlasti takšna, ki jo spremlja vročina in zmanjšana mišična moč ter oteklina sklepa lahko nakazuje pretirano in prehudo obremenitev mišice, mogočo poškodbo ali kakšno resnejše zdravstveno stanje.     

Poleg  bolečine v mišicah poznamo tudi mišične krče, ki jih lahko opišemo z občutkom, da se je naša mišica spremenila v trd vozel. Mišični krči lahko prizadenejo odrasle ali otroke, ne glede na to kako so fizično vzdržljivi in kakšna je njihova prehrana. Poznamo na primer toplotne krče, ki se značilno pojavijo v mečih, stegnih in v trebušnih mišicah ter nas običajno prizadenejo med telovadbo v vročem vremenu ali v vroči telovadnici. Nakazujejo, da oseba potrebuje vodo. Poleg toplotnih krčev mišic so izjemno pogosti mišični krči, ki nas zagrabijo ponoči. Najbolj pogosto jih začutimo v mečih, stopalih in stegnih. Povzročijo močne in ostre bolečine ter kamnito napete mišice. Takšni krči nas hitro prebudijo iz popolnoma trdnega spanca.

Znaki in Simptomi

Znaki preobremenjenosti mišic po telesni aktivnosti zajemajo bolečine v mišicah, občutek, da so naše mišice zelo utrujene ter okornost mišic, ki običajno nekoliko popusti, ko se počasi in nekaj časa po počitku spet pričnemo gibati. Za mišične krče je značilen nenaden in izjemno močan stisk oziroma krčenje mišice. Velikokrat se krč pojavi med počivanjem telesa, na primer med spanjem in po tem, ko se v spanju pretegnemo in na ta način hitro zbudimo mišico, ki je prej počivala v popolni sproščenosti.

Vzroki

Najbolj pogosti vzroki za bolečine v mišicah in mišične krče so akutni vzroki. Pojavijo se nenadoma. Med akutne povzročitelje bolečine v mišicah in mišične krče spadajo:

▪ poškodbe mišice, ki so pogosto povezane z zvinom sklepa

▪ čezmerna uporaba mišice, posebno kadar pri vadbi spustimo ogrevanje

▪ večkratni nateg mišice zaradi preobremenjenosti sklepa

▪ napetost in stres, ki največkrat prizadeneta mišice vratu in ramenskega obroča

▪ dvigovanje (pre)težkega bremena, ki se največkrat pokaže v bolečini spodnjega dela hrbta

▪ virusna obolenja, na primer prehlad ali gripa.

Vzroki za pogostejše in kronične bolečine v mišicah se po navadi skrivajo v raznih manj znanih obolenjih. Ti vzroki lahko zajemajo fibromialgijo ter razna avtoimunska obolenja. Vzrok za velikokrat boleče mišice in mišične krče se pogosto skriva še v prehranskih pomanjkljivostih posameznika. Navadno gre za pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov, pogosto magnezija, kalcija, kalija in vitaminov B kompleksa. K poslabšanju težav z bolečinami v mišicah in mišičnimi krči doprinese tudi pomanjkanje spanca in počitka ter posebna zdravstvena stanja, kot je na primer nosečnost.

Prehrana in življenjski slog

Za lajšanje bolečin v mišicah in za preprečevanje mišičnih krčev je pomembna hrana, ki naj vsebuje veliko kalcija. Priporočljivo je uživanje alg, sira, brstičnega in listnatega ohrovta, repe, mandljev, jogurta, mleka, brokolija ter s kalcijem obogatenega riževega in sojinega mleka. Skrbeti morate tudi za dovoljšen vnos živil, ki vsebujejo veliko magnezija. Priporočljive so polnozrnate žitarice, oreščki, stročnice, soja in zelenolistna zelenjava. V pomoč vam je lahko tudi hrana, ki je bogata s kalijem. V svoj jedilnik vnesite več svežega sadja in zelenjave. Priporočljiva so jabolka, banane, korenčki, pomaranče, krompir, paradižniki, melone, breskve, slive in jagode. Priporočljivo je tudi zmerno uživanje mesa in rib. Velik vnos naštetih živil je še posebno pomemben za posameznike, ki so bolj fizično dejavni, koristil pa bo tudi ostalim, ki jih zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov pogosto bolijo mišice ali jih zagrabijo mišični krči.

V primeru bolj intenzivne mišične dejavnosti so priporočljivi elektrolitski (izotonični) napitki, ki vam pomagajo nadomestiti izgubljene minerale. Čeprav so dobri za takojšnjo osvežitev in telesu povrnejo minerale, priporočamo njihovo uživanje le za krajša časovna obdobja. Večina takšnih napitkov namreč vsebuje veliko umetnih barvil ter tudi ogromne količine sladkorja. Če se jim težko odrečete, poskusite najti bolj zdravo alternativo elektrolitskih napitkov, ki so prav tako dosegljivi. Preprost, a izjemno pomemben napotek za preprečevanje bolečin v mišicah in mišičnih krčev je tudi pitje vode. Še bolj pomembno je v vročih dneh ter ob aktivnem športnem udejstvovanju.

Poleg navedenih priporočil se izogibajte uživanju izdelkov, ki doprinesejo k izgubi mineralov v telesu posameznika. To so predvsem sladkane in gazirane pijače, prečiščena bela moka in iz nje narejen kruh, testenine ter sladkarije. Predelana živila in vnaprej pripravljeni obroki ne bodo prispevali k boljšemu počutju.

Zelo učinkovito si pri bolečih mišicah in mišičnih krčih lahko pomagate z masažo. Masaža izboljša cirkulacijo, kar je bistveno za blažitev bolečin. Koristila vam bo masaža z eteričnimi olji: kapljico sivkinega eteričnega olja in kapljico mete počasi in nežno vtrite na boleče področje. Kadar je mišična bolečina prisotna ponoči ali kadar vas ponoči večkrat zagrabi krč, si pred spanjem v prizadeto področje vtrite eterično olje črnega popra v kombinaciji z eteričnim oljem sivke.

Pred in po telovadbi nikoli ne pozabite na raztezanje. To pomaga sprostiti vaše mišice in preprečiti premočno krčenje mišic. Pri kroničnih mišičnih krčih in bolečinah v mišicah mnogim osebam koristi obisk kiropraktika, osteopata ali naturopata, ki zna pravilno naravnati hrbtenico.

Zdravljenje akutnih primerov bolečine si lahko olajšate na veliko različnih načinov. Če je bolečina posledice poškodbe ali preobremenitve mišice, je pomembno, da se telesu zagotovi počitek v mirovanju. Na boleče mesto si lahko pripravite mrzel obkladek. Kadar je bolečino zelo težko prenašati, si lahko pomagate s protibolečinskimi zdravili.

Zdravljenje kroničnih primerov bolečin v mišicah poteka s pomočjo masaže obolelega predela, z rednim in zmernim gibanjem in z dovoljšno mero počitka. Kadar je bolečina vztrajna, poiščite medicinsko pomoč, ki vam bo pomagala odkriti kaj je vzrok vaših težav.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo za lajšanje bolečin v mišicah ter za lajšanje mišičnih krčev:

Vitamini in minerali

kalcijKalcij

Kalcij je nujno potreben za sprostitev mišic in živcev. Najboljše ga je jemati skupaj z magnezijem, saj najbolj učinkujeta v tandemu.

 

kalijKalij

Pomanjkanje kalija v telesu pogosto vodi do mišičnih krčev. V primeru, da jemljete zdravila za uravnavo krvnega tlaka, se o jemanju kalcija najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Magnezij za zdrave kostiMagnezij

Magnezij je mineral, ki sprošča mišice. Pomanjkanje magnezija v telesu privede do krčev, bolečin in zateglih mišic.

 

MultivitaminiMočan multivitaminski dodatek

Formula, ki vsebuje vse telesu potrebne vitamine in minerale vas bo ščitila predvsem pred mišičnimi krči. Pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

 

B vitaminVitamini B kompleksa

Mnogo ljudi ima pomanjkanje vitaminov B kompleksa. Telesu jih hitro prične primanjkovati ob soočanju s stresom. To vodi v mišične krče in bolečine.

 

Zelišča

Olje arnikeArnika

Arnika že več stoletij slovi kot zdravilna rastlina, ki pomaga blažiti marsikatero zdravstveno težavo. Olje arnike si na prizadete dele telesa namažite dvakrat dnevno. Olje dobro vtrite. Pomagalo vam bo pri sproščanju mišic in pri blažitvi bolečine.

Grozdnata svetilkaGrozdnata svetilka

To je rastlina, ki je učinkovita pri blaženju mišičnih spazmov. Poiščite ekstrakt rastline v obliki kapsule ali tinkture in pri odmerjanju sledite navodilu za uporabo na izbranem izdelku.

 

kloreraMešanica super zelene hrane

Organsko pridelana mešanica super zelene hrane, na primer mešanica alg klorele, spiruline, ječmenove in limonine trave vsebuje več različnih mineralov, ki pripomorejo k sprostitvi mišic. V sodobnosti imamo na trgu mnogo različnih proizvodov takšnih mešanic. Izberite eno in jo uživajte vsak dan. Najlažje takšno mešanico, ki navadno ni najbolj okusna zaužijete s sadno – zelenjavnim jutranjim smoothijem.

divji kostanjNavadni divji kostanj

Ekstrakt te rastline je najbolj učinkovit kadar so pri posamezniku prisotni mišični spazmi v nogah, ki so posledica slabe cirkulacije. Na noge (posebno meča) si lahko dvakrat dnevno dobro vtrete kremo iz divjega kostanja, pomagale pa vam bodo tudi kapsule z ekstraktom rastline.

Drugi dodatki

msmMSM

MSM je organska oblika žvepla in močno učinkuje proti mišičnim krčem. MSM je posebno priporočljiv dodatek v primeru, da so mišične bolečine in krči povezani s poškodbo mišice. Prispeva k hitrejšem celjenju.

proteazeProteolitični encimi (proteaze)

Proteolitični encimi pomagajo blažiti bolečine v mišicah in vnetje, ki je prisotno v telesu ob bolečih mišicah in mišičnih krčih.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Kalcij: vzemite 500 mg kalcija dvakrat dnevno

Kalij: vzemite do 300 mg kalija dnevno

Magnezij: vzemite 250 mg magnezija dvakrat dnevno

MSM: vzemite 500 mg dodatka trikrat dnevno. V primeru, da se z jemanjem pojavi diareja odmerek znižajte.

Navadni divji kostanj: vzemite 300 mg kapsulo dvakrat dnevno

Proteolitični encimi: eno kapsulo vzemite med obroki trikrat na dan

Vitamini B kompleksa: priporočljiv dnevni vnos je 50 mg dvakrat dnevno

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

http://www.avogel.si/indikacije/bolecine-v-misicah.php#headline2