Bolezni nohtov

Zdravilna hrana

▪ esencialne maščobne kisline

▪ vitamin C

▪ piridoksin (B6)

▪ železo

▪ vitamin D

▪ kalcij

▪ aminokisline

▪ vitamin H (biotin)

Škodliva hrana

▪ sladkor

▪ hrana z visokim glikemičnim indeksom

▪ alkohol

Nohti so trdni izrastki kože, ki so sestavljeni predvsem iz keratina. Rastejo počasi, s hitrostjo približno 2 do 3 mm na mesec, na rokah hitreje kot na nogah. Celoten noht tako izraste v 6 do 9 mesecih oziroma se v tem času v celoti obnovi. Pomembne snovi, ki se nahajajo v nohtu in skrbijo za njegovo nemoteno rast ter trdnost so minerali, kot so magnezij, kalcij, železo, cink, natrij in baker. Minerale prejemamo v telo predvsem skozi zdravo, uravnoteženo prehrano. Precej pogosto se nohti pri podhranjenosti oziroma primanjkljajih določenih snovi v prehrani vidno spremenijo.

Težave z nohti so zelo pogoste pri ljudeh v vseh starostnih obdobjih, saj obsegajo okrog 10% vseh težav, zaradi katerih ljudje obiščejo dermatologa. Največkrat gre za razpokane oziroma lomljive nohte, ter izgubo nohtne čvrstosti. Pri opazovanju sprememb na nohtih moramo biti pozorni, saj obstaja več pojavov, ki lahko nakazujejo na resnejše obolenje. V primeru, da pride do takšnih sprememb je najprej potreben obisk osebnega zdravnika.

 

Kdaj obiskati zdravnika?

Stanja, pri katerih moramo biti pozornejši, saj lahko gre za resnejše obolenje so:

▪ luknjice oziroma vdolbine po celotni površini nohta, ki lahko nakazujejo na bolezni vezivnega tkiva,

▪ zadebelitev konice prsta in ukrivljeni nohti, ki lahko kažejo na morebitne težave s pljuči,

▪ žličasti nohti, ki so izjemno tanki in mehki ter se ukrivljajo navzgor, saj lahko kažejo na slabše delovanje jeter, obolenja srca ali težave s ščitnico

▪ terryjevi nohti, za katere je značilen pojav temnejšega obarvanja področja nohta ob konici in se lahko povezujejo z jetrnimi težavami, diabetesom, srčnim obolenjem ali težavami s ščitnico

▪ vdolbine na nohtih, ki so videti kot črte, potekajoče pravokotno preko nohta, saj lahko kažejo na diabetes, bolezni perifernega žilja ter nekatere nalezljive bolezni

▪ kadar noht začne odstopati od podlage brez da bi se poškodovali ali imeli znano vnetje nohta, je lahko to znak za obolenje ščitnice ali luskavico, lahko pa je tudi reakcija na nekatere snovi, ki jih nanašamo na nohte, na primer lak

▪ rumenkasto obarvanje skupaj z zadebelitvijo nohta je pogosto znak bolezni dihal, lahko pa je povezano tudi z motnjami limfnega obtoka

V primeru, da ne gre za eno izmed zgoraj naštetih težav, se lahko težav z nohti lotimo sami.

Simptomi in znaki

Na nohtih se pojavljajo mnogi znaki in simptomi, ki nakazujejo na neravnovesje v telesu. Spremembe so dolgotrajne in se počasi spreminjajo, ker nohti rastejo zelo počasi. Primanjkljaji določenih snovi v prehrani se lahko kažejo kot spremembe v hitrosti rasti nohtov, krhkost ter lomljivost, lise na nohtih, ki so lahko bele ali drugih barv, spremembe v debelini nohta, suha ali vneta koža ob nohtu. Najpogostejši simptom je krhkost in lomljivost nohtov.

Vzroki

Do sprememb na nohtih lahko vodijo številne sistemske bolezni, torej vse vidne nepravilnosti niso nujno povezane le s premajhno količino določenih snovi v prehrani. A vendarle prehrana lahko vpliva na izgled nohtov in je tudi najpogostejši vzrok za težave z nohti. Tako se nohti lahko spremenijo, predvsem zaradi pomanjkanja določenega vitamina, minerala ali elementa v sledovih (npr. železa).

Dieta

Enostavne težave z nohti, ki so povezane s primanjkljaji mineralnih ali drugih snovi v telesu lahko odpravimo s spremembo prehrane. Praktično vsako pomanjkanje snovi v prehrani se lahko odrazi na nohtih. Z uživanjem prehrane, ki vsebuje dovolj vitaminov, mineralov in beljakovin, poskrbimo za normalen rast in razvoj nohtov.

Hrana, ki škoduje zdravju nohtov

Enostavni sladkorjiSladkor

Tako kot je prevelik vnos sladkorja na splošno slab za zdravje, je slab tudi za rast in razvoj nohtov. Uživanje sladkarij povzroča nenadne dvige krvnega sladkorja, ki sprožajo visoko izločanje inzulina iz trebušne slinavke, prav tako pa vplivajo na ravnovesje drugih hormonov, kot so na primer androgeni.

beli kruhHrana z visokim glikemičnim indeksom

Visok glikemični indeks imajo jedi, ki so sestavljene pretežno iz enostavnih ogljikovih hidratov, kot na primer, bela moka ali beli riž. Te jedi vplivajo na dvige krvnega sladkorja podobno kot sladkor in s tem ob rednem uživanju v velikih količinah krnijo zdravje nohtov.

alkohol škoduje pri slabokrvnostiAlkohol

Prekomerne količine alkohola lahko ne le vplivajo na zdravje kože, ampak tudi na zdravje nohtov. Alkohol deluje diuretično, kar pomeni, da iz telesa izločamo večje količine vode kot sicer, in tako po določenem obdobju rednega uživanja vpliva na slabši izgled nohtov.

Hrana, ki vpliva na boljše zdravje nohtov

Esencialne maščobne kislineEsencialne maščobne kisline

Uživanje zadostnih količin esencialnih maščobnih kislin pripomore k boljšemu izgledu nohtov, prav tako pa tudi kože in las. Esencialne maščobne kisline najdemo v ribah, ki so odličen vir le teh. Nahajajo se tudi v živilih, primernih za vegetarijance, kot so konoplja, lan, orehi, mandlji, temno zeleni listnati zelenjavi, kot sta brokoli in špinača, olivnem olju, polnozrnatih živilih ter jajcih.

C vitamin hranaVitamin C

Ta vestranski vitamin ima svojo vlogo tudi pri zdravju nohtov. Pripomore namreč k njihovi trdnosti, saj spodbuja tvorbo kolagena. Med živila z veliko vitamina C spadajo citrusi, mango, papaja, ananas, jagode, borovnice, maline, brusnice, lubenica, jabolka … Poleg sadja vsebujejo visoke količine vitamina tudi paprika, temno zelena listnata zelenjava, brokoli in paradižnik, ki ga nekateri uvrščajo med sadeže.

vitamin b6Piridoksin (B6)

Vitamin B6, ki ga imenujemo tudi piridoksin, je pomemben za zdravje nohtov, saj lahko pomanjkanje tega vitamina vodi v pojavljanje vdolbin na nohtih. Pretiravanje ob uživanju prevelikih količin vitamina B6 lahko tudi vodi do težav, zato se ne priporoča prekoračitev 200mg na dan. Brez skrbi, navedena količina je skoraj 50 krat večja, kot jo vsebujejo dodatki, če jih jemljemo dnevno. Še manj skrbi je potrebnih pri uživanju živil, bogatih z vitaminom B6, saj se s prebavo količine absorbiranih snovi samodejno uravnavajo. Živila z veliko piridoksina so jabolka, šparglji, avokado, banane, paprika, borovnice, brokoli, zelje, korenje, zelena, grozdje, hruške, pomaranče, ananas, špinača, jagode, orehi in veliko drugih vrst zelenjave ter oreškov.

sok rdeče pese za zdrav krvni tlakŽelezo

Oslabljeni ali tanki nohti lahko kažejo na pomanjkanje železa v telesu. Za jasno oceno je priporočljivo, da najprej opravimo krvne teste. Pravilno zdravljenje pomanjkanja železa razreši tudi težave z nohti, ki se pojavijo zaradi tega. Da zadostimo potrebam telesa po železu je pri večjem pomanjkanju vseeno potrebno jemanje zdravil, vendar lahko tudi s hrano telesu zagotovimo dobršen delež železa. Živila, ki vsebujejo večje količine železa so rdeče meso, svinjina in perutnina, morska hrana, stročnice, temno zelena listnata zelenjava, rdeča pesa, suho sadje, od tega največ rozine in marelice ter z železom obogatena živila, kot so žitarice, kruh ali testenine.

vitamin D 1Vitamin D

Na uživanje vitamina D moramo biti pozorni predvsem, kadar nohti postanejo bolj lomljivi. Na pomanjkanje tega vitamina lahko kaže tudi neravna površina, oziroma deli nohta, ki se lupijo s površine. Živila z veliko vitamina D so tuna, skupa, losos, goveja jetra, sir, rumenjaki ter hrana, ki ji dodajajo vitamin D, kot so nekateri mlečni izdelki, pomarančni sok, sojino mleko in kosmiči iz žitaric.

hrana s kalcijemKalcij

Od mineralov je za trdnost nohtov pomemben tudi kalcij. Živila, ki jih lahko uživamo, da zadostimo potrebam telesa po kalciju so mleko, sardine, jogurt, kefir, brokoli, vodna kreša, sir, mandlji … Na splošno vsebujejo največ kalcija surova skuta in zelena zelenjava.

Beljakovinska hranaAminokisline

Aminokisline v prehrani vplivajo na zdravje naših nohtov. Predvsem ena izmed njih, ki jo imenujemo metionin, je potrebna za rast in strukturo nohtov. Kadar v prehrani nekoliko povečamo količino živil, ki vsebujejo veliko metionina, lahko pričakujemo močnejše nohte. Veliko metionina se skriva v oreških, govedini, jagnjetini, siru, puranjem mesu, svinjini, ribah, školjkah, soji, jajcih, skuti in stročnicah. S porabo ni potrebno pretiravati, saj je znano, da metionin, kadar ga jemljemo v prevelikih količinah daljše obdobje, lahko poveča tveganje za razvoj raka. Zmernost je torej potrebna tudi pri uživanju aminkokislin.

Vitamin HVitamin H (biotin)

Vloga biotina pri lajšanju težav z nohti je vsestranska, saj pripomore tudi k izboljšanju zdravja obnohtne kože in vpliva tudi na nekatere druge kožne spremembe.  Pomanjkanje biotina lahko nastane zaradi nezadostnega vnosa le tega s hrano, kot posledica uživanja surovih jajc ali bolezni presnove. Pride lahko tudi do proizvodnje snovi s strani bakterij v črevesu, ki imajo v telesu biotinu nasprotne učinke. Biotin, imenovan tudi vitamin H oziroma vitamin B7 je topen v vodi in ga najdemo v vseh živih celicah, saj je nujen za celični metabolizem. Večino hrane, ki je pojemo, vsebuje biotin, največja koncentracija le tega pa se nahaja v mleku, mlečnih izdelkih, morski hrani in drobovini (ledvice in jetra). Kljub temu, da živalska hrana vsebuje najvišje koncentracije, pa je biotin v teh živilih vezan na beljakovine. Rastlinska hrana vsebuje prosti biotin, ki ima višjo biološko uporabnost. Največ ga je v oreških, sončničnih semenih, stročnicah, bananah, cvetači, kosmičih in avokadu.

Druga priporočila

Priporočljivo je, da si nohte redno negujemo. Poleg tega, da jih redno pristrižemo, so primerne občasne oljne kopeli, pri katerih nohte okrog pol ure namakamo v olivnem olju. Dobre so tudi negovalne kreme oziroma mazila, s katerimi negujemo roke in jih hkrati nanesemo tudi na nohte. Poskrbeti moramo tudi za redno pitje zadostnih količin vode čez cel dan. Le to je poleg zdrave, uravnotežene prehrane, ključnega pomena za zdravo rast in razvoj naših nohtov.

 

Viri

▪ 7 težav z nohti, ki jih nikar ne spreglejte. Dostopno 11.4.2017 na spletnem naslovu: http://vizita.si/clanek/bolezni/7-tezav-z-nohti-ki-jih-nikar-ne-spreglejte.html

▪ Cashman W. M., Brett Sloan S. Nutrition and nail disease. Clinics in Dermatology. Vol 28, Issue 4, July-August 2010, Str. 420-425.

▪ Dr. Edward Group. Top foods High in Biotin. (nov 9, 2016). Dostopno 13.4.2017 na spletnem naslovu: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/top-foods-high-biotin/

▪ Top 10 Calcium Rich Foods. Dostopno 13.4.2017 na spletnem naslovu: https://draxe.com/top-10-calcium-rich-foods/

▪ Lindberg J. Protein is important for beautiful skin, hair and nails. Dostopno 13.4.2017 na spletnem naslovu: https://www.nutritionexpress.com/protein/showarticle.aspx?id=224

▪ Britta S. Top Food Sources of Essential Fatty Acids. Dostopno 13.4.2017 na spletnem naslovu: http://www.swansonvitamins.com/blog/nutrition-with-vegetarian-style/food-sources-of-essential-fatty-acids

▪ Klein S. The Worst Diet Mistakes For Hair And Nails. Dostopno 13.4.2017 na spletnem naslovu: http://www.huffingtonpost.com/2014/07/17/bad-hair-nails-diet-foods_n_2964618.html