BOLEČINE V HRBTU

Bolečine v hrbtu so izjemno pogost pojav. Če verjamete statistiki, ima odrasla oseba 80 % verjetnost, da bo v določenem obdobju trpela zaradi takšnih ali drugačnih bolečin v hrbtu. Bolečine v hrbtu so eden izmed najpogostejših vzrokov za obisk pri zdravniku in po nekaterih lestvicah spadajo med četrto najpogostejšo zdravstveno težavo. So tudi eden izmed najpogostejših vzrokov, da ljudje izostanejo od dela. Večina ljudi se z bolečinami v hrbtu prvič sooči pri 30. letih, tveganje za bolečine pa se s staranjem veča. K bolečinam v hrbtu veliko pripomore sodoben življenjski slog, ki ga lahko imenujemo tudi ‘sedeči življenjski slog’. Premalo gibanja ter veliko sedenja v šolskih klopeh, v pisarnah ter za domačim računalnikom ali televizijskim ekranom, sta izjemno velika dejavnika za pričetek težav v predelu hrbta.

Znaki in Simptomi

Bolečine v hrbtu se razlikujejo. Lahko so ostre, zbadajoče, tope, pričnejo se lahko postopoma ali nas  nenadno zagrabijo, ko naredimo kakšen sunkovit in napačen gib. Najbolj pogoste so v spodnjem ali srednjem delu hrbta. Mogoče je, da bolečine iz hrbta sevajo še do kolkov ali vratu ter ramen.

Vzroki

Nekaj let nazaj je splošno zdravstveno mnenje bolečine v hrbtu povezovalo z degeneracijo medvretenčnih ploščic oziroma diskov, ki ležijo med dvema sosednjima vretencema in imajo nalogo, da delujejo kot nekakšen ”amortizer” med vretenci in jih držijo na določenem razmaku. Kadar so obrabljene medvretenčne ploščice to lahko vodi v zadevanje dveh sosednjih vretenc, mogoče pa so tudi poškodbe živcev, ki tečejo ob in po hrbtenici.                                  

Današnji znanstveni izsledki pa so razjasnili, da imajo skoraj vse odrasle osebe nad 40. letom določeno stopnjo degeneracije medvretenčnih ploščic, vendar to še ne vodi nujno v bolečine v hrbtu. Obrabljeni medvretenčni diski so torej le eden izmed vzrokov, ki lahko pripomorejo k bolečinam v hrbtu, ni pa to edini oziroma poglavitni vzrok za težave. Pogostejši vzrok za bolečine v hrbtu so prenapete mišice. Stres, slaba drža ter daljša obdobja neaktivnosti oslabijo hrbet in mišice, ki so prenapete na napačnih mestih. Iz teh razlogov pri telesni vadbi ali manjši poškodbi hitro pride do bolečin v različnih predelih hrbta. Ko je hrbet zelo šibek lahko tudi manjši premiki (na primer zasuk ali kašelj), povzročijo hudo bolečino v hrbtu.

Kronične bolečine v hrbtu so najpogosteje posledica mišičnega neravnovesja v hrbtu, slabe gibljivosti ter poškodb vezi, kit in tetiv. Poleg teh vzrokov so bolečine v hrbtu lahko še posledica nosečnosti in debelosti, ki obremenita mišice. Ostali vzroki za bolečino so tudi artritis, osteoporoza, motnje v delovanju ledvic, mehurja, prostate in medenice. Tudi zaprtje in druge prebavne težave lahko pripomorejo k bolečinam v hrbtu.

Strnjeno so bolečine v hrbtu lahko posledica:

▪ neaktivnosti, ki ji sledi nenadna telovadba

▪ slabe drže in zamika hrbtenice

▪ neravnovesja v mišični moči in gibljivosti

▪ spanja na slabi vzmetnici

▪ nošenja visokih pet

▪ debelosti

▪ nosečnosti

▪ motnje v delovanju ledvic, mehurja, prostate ali druge težave v področju medenice

▪ artritisa

▪ osteoporoze

▪ psihičnega in čustvenega stresa

▪ predmenstrualnega sindroma

▪ prehranskih pomanjkljivosti

▪ zaprtja

▪ kajenja

Dieta in življenjski slog

Eden izmed najpomembnejših ukrepov, ki jih morate sprejeti, da boste preprečili poškodbe in prevelike pritiske na hrbet so pravilne tehnike dvigovanja bremen. O pravilnem načinu dvigovanja povprašajte svojega zdravnika. Skoraj zagotovo ima na voljo zgibanko z navodili.

Bolečine v hrbtu ne pomenijo nujno operacije ali življenje polno agonije zaradi bolečine. Bolečine v hrbtu so v sodobnosti smatrane kot stanje, ki se ga da odpraviti in pozdraviti s pravilno vadbo, raztezanjem, prehranskimi dodatki ter s tehnikami za obvladovanje stresa. Kljub vsemu se posvetujte z zdravnikom, če so bolečine v hrbtu izjemno močne in akutne ali če trajajo več tednov. Zdravnik bo lahko potrdil ali izključil morebitne večje zdravstvene težave, ki botrujejo k bolečinam v hrbtu in potrebujejo zdravljenje, na primer osteoporozo, rakavo obolenje ali kap. Nemudoma pa pokličite zdravnika, če bolečina izžareva navzdol v nogo, če ji je pridružena otrplost ali izguba mišične moči ter nezmožnost nadzorovanja praznjenja mehurja in / ali črevesja.

Prehrana

Zaprtje, odvečna telesna teža in nakopičeni strupi v telesu lahko izzovejo ali pa poslabšajo že obstoječo bolečino v hrbtu. Pravilen način prehranjevanja ter razstrupitev bodo pomagali pri razbremenitvi telesa.

Priporočljivo je uživanje majhnih in lahkih obrokov. Če jeste težko prebavljivo hrano to obremeni vaš prebavni trakt in posledično oslabi hrbet. Še posebno zaprtje poslabšuje bolečine, zato uživajte veliko vlaknin. Najbolj priporočljive so tiste vlaknine, ki jih v telo vnesete z zelenjavo, sledi sadje ter nato polnozrnate žitarice. Bolečine v hrbtu poslabša tudi dehidracija telesa. Vsaki dve uri spijte kozarec vode. Na ta način boste poskrbeli za dovoljšen vnos tekočine. Če vas nenadno zagrabi bolečina v hrbtu, naj bo prvi ukrep pitje vode. Kozarec ali dva vam v takšnih primerih vsaj malo ublaži bolečino. Za preprečevanje bolečin v hrbtu je pomembno, da imate zdrave in močne kosti. Ena izmed najpomembnejših funkcij skeleta je, da poleg mišic, vezi in tkiv daje telesu oporo. Za zdrave in močne kosti so pomembne beljakovine. Dobri viri beljakovin so ribe, sojini izdelki ter stročnice. Za dovoljšen vnos kalcija, ki je eden izmed najpomembnejših mineralov za zdrave kosti, jejte zelenolistno zelenjavo, morske alge, oreščke in semena ter sojine izdelke. Poskrbite, da bo vaša hrana bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami – skuša, losos, mandeljni, orehi ter lanena semena so odlična izbira. V primeru, da ste kronično zaprti vsak dan zaužijte 1 – 2 žlici mletih lanenih semen, ki jih lahko zjutraj na tešče  spijte s kozarcem mlačne vode ali jih vmešate v navadni, nesladkan jogurt.

Poleg zgornjih priporočil je še bolj pomembno, da je vaša hrana zdrava. Odrecite se prehranskim izdelkom, ki vsebujejo prečiščen sladkor in nezdrave maščobe. To je še posebno pomembno za tiste, ki imajo odvečno telesno težo, saj večja teža pomeni tudi večjo obremenitev za hrbet. Prenehajte tudi z uživanjem kofeina in alkohola, saj oba prispevata k poslabšanju vnetja v telesu.

Če imate dovolj volje, je priporočljiv tridnevni post s sadno – zelenjavnimi sokovi. To bo spodbudilo izločanje toksinov in drugih odvečnih snovi iz telesa. Pri osebah s prekomerno telesno težo je tridnevni post tudi dober začetek bolj zdravega načina prehranjevanja, saj pomaga pri prekinitvi začaranega kroga zasvojenosti s procesirano hrano.

Druge oblike pomoči

Ob kroničnih in hujših bolečinah v hrbtu je priporočljiv obisk kiropraktika ali osteopata. Ta bo s svojo terapijo znal odpraviti težave, ki so posledica nepravilne drže ter naravnati vašo hrbtenico tako, da bo vaše telo ponovno uravnovešeno in usklajeno.

Zelo pomembno je, da ste ves čas pozorni na svojo držo. Stojte vzravnano, medenico potegnite malenkost navznoter. Ko sedite, imejte vzravnan hrbet in stopala plosko na tleh. Sprva boste za pravilno držo potrebovali kar nekaj vztrajnosti in pozornosti, sčasoma pa vam bo to prešlo v navado in pri tem ne boste več čutili mišične napetosti, kot na začetku.

Ženske se morajo odreči visokim petam. Če je pri vas običajno, da se zbudite z otrplostjo in bolečinami v hrbtu, čez dan pa se počutite v redu, je vzrok za bolečino najverjetneje slaba vzmetnica. Vzmetnica ne sme biti premehka, temveč ravno prav trda, da podpira hrbtenico. Zelo zdrav položaj spanja za hrbtenico je lega na boku, z nekoliko pokrčenimi koleni. Da vam bo bolj udobno, si med kolena lahko položite manjšo blazino. Pretirano sedenje ali ležanje običajno le poslabša bolečine v hrbtu. Če vam zdravnik ni zaradi kakšne večje poškodbe odredil striktnega počitka, se zmerno gibajte – ležanje le podaljša čas okrevanja.

Izjemno priporočljiva oblika gibanja pri bolečinah v hrbtu je plavanje. Plavanje razbremeni mišice, ki so prenapete in obenem krepi mišice, ki so pomembne za zdravo držo. Poleg plavanja obstaja več različnih vaj in oblik raztezanja za hrbtenico. Zgibanko s priporočljivimi vajami zagotovo lahko dobite v svojem zdravstvenem domu ali pa vaje poiščite na spletu. Koristile vam bodo tudi vadbe, kot so qigong, tai qi in joga. Če sami nimate motivacije za redno izvajanje vaj, se vpišite na tečaj vodene vadbe.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri spopadanju z bolečinami v hrbtu:

Vitamini in minerali

b vitamin proti ADHDVitamini B kompleksa

Več študij je pokazalo, da vitamini B kompleksa zmanjšujejo potrebo po jemanju protibolečinskih zdravil, ki jih ljudje jemljejo za siceršnje lajšanje bolečin v hrbtu.

 

kalcij in magnezij1Kalcij in magnezij

Kalcij in magnezij sta minerala, ki zmanjšujeta mišične krče. Delujeta vzajemno, zato je najbolje jemati oba minerala v enem prehranskem dodatku.

 

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C zmanjšuje vnetje v telesu ter okrepi vezivno tkivo. Zaradi teh lastnosti je pomemben v boju z bolečinami v hrbtu.

 

Zelišča

bela vrbaBela vrba

Bela vrba je staro tradicionalno zelišče, ki blaži bolečine.

 

 

Drugi dodatki

Olje arnikeArnika

Arnika je zaščitena zdravilna rastlina. Olje arnike zmanjšuje bolečine in mišične spazme. Dvakrat dnevno si olje arnike vtrite na boleče predele hrbta.

 

Bromelainustavi vnetje in bolećinoBromelain

Bromelain je encim, ki deluje protivnetno. Nekateri posamezniki z bolečinami v hrbtu so občutili omilitev bolečin, ko so začeli uživati ta prehranski dodatek.

 

GlukozaminGlukozamin

Glukozamin je aminosaharid, ki ga v telesu najdemo v hrustancu in nekaterih drugih organih. Ima zelo pomembno vlogo pri gradnji sklepov, sodeluje pri nastanku kit, vezi, kosti in sklepne tekočine. Glukozamin omili propadanje hrustanca ter deluje protivnetno, zaradi česar se ga pogosto uporablja pri lajšanju bolečin in pri raznih obolenjih (na primer pri revmi, pooperativni rehabilitaciji sklepov). Še posebno uporaben naj bi bil pri lajšanju bolečin v hrbtu, ki so posledica osteoartritisa.

Krema iz kajenskega popraKajanski poper

Kajenski poper vsebuje sestavino kapsaicin, ki deluje protivnetno in zmanjšuje bolečine. Kapsaicin posredno vpliva na nevrotransmitor, ki prenaša sporočilo o bolečini in na ta način lajša težave. Dva do štirikrat dnevno si boleč predel hrbta namažite s kremo, ki jo dobro vtrite.

msmMSM

MSM je organska oblika žvepla, ki ima na zdravje številne pozitivne učinke. Pri bolečinah v hrbtu se izkaže, ker zmanjšuje mišične krče ter ker zavira in lajša vnetja v telesu.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Bela vrba: vzemite 240 mg odmerek dnevno ali 5 ml tinkture bele vrbe trikrat na dan

Bromelain: trikrat dnevno med obroki vzemite dodatek v odmerku 500 mg

Glukozamin: vzemite 1500 mg dodatka dnevno

Kalcij in magnezij: dvakrat dnevno vzemite 500 mg kalcija in 250 mg magnezija.

MSM: vzemite od 3000 – 8000 mg MSM – ja dnevno. Odmerek si porazdelite tekom dneva. Če se pojavi driska, zmanjšajte odmerek.

Vitamin C: vzemite 1000 mg vitamina C dnevno

Vitamini B kompleksa: vzemite 50 mg odmerek dvakrat dnevno

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision