Dan Tian

Dan pomeni »Eliksir« in Tian pomeni »Polje«. Zato Dan Tian pomeni prostor v telesu, kjer lahko eliksir nastaja in se ga shranjuje. Eliksir pomeni Qi, ki daje zdravje in dolgoživost. Generalno rečeno, imamo tri Dan Tian-e. Zgornji Dan Tian (Shang Dan Tian), Srednji Dan Tian (Zhong Dan Tian) in Spodnji Dan Tian (Xia Dan Tian). Spodnji Dan Tian lahko še naprej razdelimo na Lažni Dan Tian (Jia Xia Dan Tian) in Pravi Dan Tian (Zhen Xia Dan Tian). Med Kitajskimi učenjaki, je točen položaj treh Dan Tian-ov pogosto zmeden in kontroverzen. Zaradi dva tisoč let neodvisnih raziskav različnih skupin, učenjakov, Budistov, Taoistov in praktikantov borilnih veščin imamo več različnih imen in lokacij za Dan Tian.

Dan Tian - Polje Eliksirja, Ocean Qi-jaZgornji Dan Tian

Večina avtorjev je mnenja, da se zgornji Dan Tian nahaja na sredini med obema obrvema nekje 7,5 cm direktno navznoter. To je center možganov na dnu Spiritualne Doline (Shen Gu), kjer se nahajata češerika in hipofiza. Iz tega centra se lahko ustvari neomejene količine Qi-ja. Zaradi proizvodnje hormonov, ki jih lahko proizvedeta hipofiza in češerika, lahko biokemične reakcije in metabolizem v telesu poteka tekoče, zato je lahko Qi-ja v izobilju, ko se Spiritualno Dolino dvigne na višji nivo. Ta Spiritualna Dolina deluje kot energetski rezervoar, ki omogoča mišljenju, da vibrira in rezonira z zunanjo energijo sveta in človek lahko komunicira z naravnimi duhovi. Prednji del Doline se imenuje »Nebesno Oko« (Tian Yan) ali »Nebesna Vrata« (Tain Men). To na zahodu imenujemo »tretje oko«. Verjame se, da smo ljudje včasih imeli to tretje oko, tako kot ga imajo ostale živali. Dolgo nazaj naj bi imeli to tretje oko odprto, da smo lahko komunicirali z drugimi duhovi in umi preko telepatije. Kasneje, ko smo se naučili lagati, varati in prevarati en drugega, da bi se lahko še naprej skrivali za našimi maskami, smo to tretje oko zaprli in prenehali telepatsko komunicirati.

 

Taoisti in Budisti pravijo, da bo s ponovnim odprtjem tretjega očesa nastopilo razsvetljenje in smisel ter pomen življenja in narave bo postal jasen. Če se to zgodi, bi lahko ponovno telepatsko komunicirali in brali misli drugih ljudi. Ko se to zgodi, se večino razsvetljenjih Budistov in Taoistov umakne v gore, da se lahko umaknejo ljudem. Seveda je vse to spekulativno, saj teh trditev ni moč preveriti.

Srednji Dan Tian

Generalno se Srednji Dan Tian nahaja na področju (Shanzhong), ki je center med obema bradavicama. Srednji Dan Tian je prav tako rezervoar kjer shranjujemo Qi. V QiGong-u Qi, ki ga shranjujemo v srednjem Dan Tian-u imenujemo Ognjeni Qi, medtem ko v spodnjem Dan Tian-u shranjujemo Vodni Qi. Ognjeni Qi dobimo od esence vode in zraka, ki ga dobimo v telo po rojstvu, zato ta Qi imenujemo tudi Po-Nebesni Qi (Hou Tian Qi).Vodni Qi dobimo iz originalne esence (hormonov) iz ledvic (nadledvičnih žlez in mod) in se zato imenuje Pred-Nebesni Qi (Xian Tian Qi).

Za predelom Srednjega Dan Tiana se nahaja prepona. S premikanjem te prepone gor in dol lahko vdihujemo kisik in izločujemo ogljikov dioksid. Ker je to izredno zahtevno delo, ki se vrši vsako sekundo našega življenja, se verjame, da je prepona narejena iz izredno električno prevodnega tkiva. Na vrhu in dnu prepone se nahaja membrana, ki je slab električni prevodnik. Ko je dober prevodnik v sendviču dveh slabih prevodnikov, se lahko naboje shranjuje tako kot v bateriji. Tako lahko ta del po vsej verjetnosti shranjuje Qi (BioEnergija).

Spodnji Dan Tian

Obstaja več imen za spodnji Dan Tian kot je »Qihai« (Qi ocean), »Mingmen« (Življenjska Vrata), »Shen Lu« (Spiritualna Peč), Tian Gen (Nebesna korenina), »Ling Gu« (Božanska Dolina). Itd. Toliko imen ima, ker je Dan Tian koren in izvor našega duhovnega in fizičnega življenja. Morate se zavedati, da je to eden od dveh polaritet (Jang), ki ustvarja telesni energetski sistem. Drugi del polaritete je (Jin) zgornji Dan Tian. Te dve polariteti sta med seboj povezani preko hrbtenjače (Chong Mai), ki je izredno prevodni material. Četudi obstajata dve polariteti, sta v funkciji eno, ker se med seboj dopolnjujeta in sinhronizirata.

Po Taoistični QiGong praksi obstajata dva spodnja Dan Tian-a. Eden se imenuje Lažni Spodnji Dan Tian in eden Pravi Spodnji Dan Tian. Lokacija Lažnega Dan Tain-a se nahaja nekje tri prste pod popkom. Ta del se pogosto tudi imenuje »Eliksir Peč« (Dan Lu) ker prav tako proizvaja eliksir (Qi). Ta Lažni Dan Tian se nahaja na Centralnem Meridianu (Ren Mai), ki je povezan z Nadzornim Meridianom (Du Mai) v točki »Huiyin« in tako tvori Malo Nebesno Cirkulacijo. Skozi to cirkulacijo je lahko Qi porazdeljen po 12 Qi kanalih (meridianih), da lahko podpira fizično življenje in ostale aktivnosti. Kadarkoli je Qi dvignjen do visokega nivoja v Lažnem Dan Tian-u, bo ta Qi takoj porazdeljen po telesu, zato ga tudi ni mogoče shraniti. Taoisti so temu rekli Lažni Dan Tian, ker bi Pravi Dan Tian lahko shranil Qi do obilnega nivoja.

Kje je potem Pravi Dan Tian? To je prostor nekje tri prste pod popkom v notranjosti telesa in je povezan s hrbtenico do korena ledvic. Torej je Pravi Dan Tain pod popkom in pred ledvicami.