FOLIKULITIS

Folikulitis je bakterijska okužba lasnega mešička v koži. Okužba je lahko površinska ali pa zajema globlji del mešička. Prizadene celoten lasni mešiček in okoliško tkivo. Za folikulitis so najbolj dovzetni dlakasti predeli telesa, ki so bolj izpostavljeni trenju, pritisku in vlagi v primerjavi z drugimi deli kože. Največkrat se okužba pojavi na vratu, pod pazduho in na zadnjici. Tveganje za nastanek okuženega lasnega mešička predstavlja tudi uporaba krem in losjonov, ki vsebujejo naftne derivate. Vnetje lasnega mešička se lahko razširi, zato je na enem mestu običajno prizadetih več lasnih mešičkov skupaj; mogoče pa je tudi, da se posamezni vneti mešički združijo. To imenujemo tur ali ognojek.

Znaki in Simptomi

Za folikulitis je značilna boleča in vneta oteklina lasnega mešička, ki se na zunaj kaže kot absces. Absces izgleda kot majhen zaokrožen ali stožčast vozlič, ki je obdan z rdečico, center abscesa pa je mehurček bele barve. Prizadeto območje kože je občutljivo in boleče; če je vnetje močno se pri osebi s folikulitisom lahko pojavi tudi blago povišana telesna temperatura. Čeprav je folikulitis neprijeten, pa se največkrat pozdravi v roku enega ali dveh tednov, sam od sebe. 

Vzroki

Za pojav folikulitisa ne obstaja nikakršen poseben razlog, če pa ima oseba neprestane težave z vnetji lasnih mešičkov to lahko nakazuje na šibkejši imunski sistem ali na kakšno drugo bolezen, ki izčrpava imunski sistem (na primer diabetes, AIDS ali rakavo obolenje).

Ponavljajoča vnetja lasnih mešičkov lahko pomenijo visoko infekcijsko obliko bakterij, slabo higieno, izpostavljenost škodljivim kemikalijam ali kronično oslabljen imunski sistem.

Dieta in drugi ukrepi, ki pomagajo preprečevati folikulitis

Ker za pojav folikulitisa ne poznamo posebnega vzroka, razen mogočega oslabljenega imunskega sistema, je priporočljivo, da oseba s težavami zauživa hrano, ki bo krepila imunski sistem. Ta je lahko oslabljen zaradi primanjkljajev hranil, alergij na hrano in pretiranega vnosa sladkorja oziroma prečiščenih ogljikov hidratov. Jejte raznovrstno hrano, z veliko sadja in zelenjave. Iz jedilnika izločite ves sladkor ter hrano, na katero ste preobčutljivi.

Cilji naravne medicine pri zdravljenju vnetij lasnih mešičkov je naslovitev primarnih zdravstvenih težav, zaradi katerih se pri posamezniku folikulitis večkrat pojavlja; boljša prehranjenost kože z vitaminom A in cinkom; ter dezinfekcija prizadetega območja. Slednje lahko dosežemo z neposrednim nanašanjem zeliščnih antiseptikov. Izjemnega pomena je, da ob okužbi vzdržujemo dobro higieno, prizadeto področje pa naj bo povito in namazano z oljem čajevca ali grenko soljo zmešano z vodo. Na prizadet lasni mešiček bo blagodejno vplival tudi kanadski zlati koren, ki ga v obliki ekstrakta nanesemo na okužbo.

Če pa je okužba lasnega mešička huda in se ne prične izboljševati po dveh ali treh dneh kljub ukrepom, ki ste jih sprejeli, poiščite zdravniško pomoč, saj se okužba lahko razširi globje v kožo in povzroči vnetje vezivnega tkiva. V najslabšem primeru lahko okužba prodre v krvni obtok.

Dodatki, ki so priporočljivi pri blaženju vnetja lasnega mešička:

Zdravniki okužbe lasnih mešičkov zdravijo z antibiotičnimi mazili, ki se jih nanaša neposredno na prizadeta mesta, vendar so lahko učinkoviti tudi drugi, naravni pripravki, ki nimajo stranskih učinkov (tanjšanje kože in suha koža so pogoste posledice antibiotičnih mazil). Poleg naravnih pripravkov so ob pojavu folokulitisa priporočljivi tudi prehranski dodatki, ki krepijo imunski sistem.

Vitamini in minerali

Cink spodbuja imunski sistemCink

Cink spodbuja imunski sistem in je zato priporočljiv dodatek pri vsaki bolezni.

 

Vitamin A izjemno dobro vpliva na zdravje kožeVitamin A

Vitamin A izjemno dobro vpliva na zdravje kože. Ko je ta prizadeta, je še toliko bolj priporočljiv kot sicer.

 

Vitamin C krepi imunski sistem, kar bo preprečevalo nastanek fulikulitisa Vitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem, kar bo preprečevalo nastanek fulikulitisa ali ob morebitni okužbi spodbujalo telo k premagovanju škodljivih bakterij.

 

Zelišča

Kanadski koren blagodejno vpliva na zdravljenje vnetih lasnih mešičkovKanadski zlati koren

Kanadski koren blagodejno vpliva na zdravljenje vnetih lasnih mešičkov. Zmešajte 1 žličko korenine v prahu z vodo, tako da bo nastala zmes podobna pasti. To potem dvakrat dnevno nanesite neposredno na vnet lasni mešiček in pokrijte z vpojno gazo.

Olje čajevca je najboljše zeliščno zdravilo za zdravljenje folikulitisaOlje čajevca

Olje čajevca je najboljše zeliščno zdravilo za zdravljenje folikulitisa. Čajevec je majhno drevo, ki je sprva rastlo le na najskrajnejšem severu – obalnem predelu Novega Južnega Walesa v Avstraliji. Olje čajevca je izjemen antiseptik in kožo zelo dobro razkuži. Učinkovito je zoper veliko bakterij, dobro prodira v kožo in obenem ne povzroča draženja.  Več študij je dokazalo, da se vnetje lasnega mešička hitreje zdravi pri ljudeh, ki si pomagajo z oljem čajevca, na prizadetem delu kože ne ostanejo niti brazgotine. Najbolj učinkovito je, da se olje nanese neposredno na prizadeto mesto. Če se pri tem pojavi razdraženost kože, poskusite olje predhodno zmešati z vodo.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Cink: prvi mesec jemljite od 30 – 45 mg cinka na dan, kasneje bo dovolj od 20 – 30 mg / dan

Vitamin A: 5000 IU / dan (v primeru nosečnosti ne presezite 3000 IU / dan)

Vitamin C: 500 – 1000 mg, trikrat na dan

 

Viri:

▪  Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

▪  Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.