VNETJE  MEHURJA (CISTITIS)

Do okužbe sečil pride, ko bakterije vdrejo v mehur in se tam pretirano namnožijo. Vnetje mehurja (imenujemo ga tudi cistitis) je zelo pogosto pri ženskah in precej redko pri moških. Ženske so za vnetje mehurja bolj dovzetne zaradi svoje anatomije. Sečni kanal je pri ženskah namreč veliko krajši od uretre pri moških, zato bakterije lažje dosežejo mehur. Predvideva se, da ima od 10 – 20% žensk vnetje mehurja vsaj enkrat letno. Ponavljajoče okužbe sečil so precejšen problem. Vodijo lahko do postopnih in stopnjujočih poškodb, ki se kažejo kot zabrazgotinjeno tkivo; v najhujših, vendar zelo redkih primerih lahko pride do odpovedi ledvic. Večina vnetij mehurja je nenevarnih, vseeno pa je pomembno, da je postavljena pravilna diagnoza, da se vnetje zdravi in spremlja pri zdravniku.

Znaki in Simptomi

Tipični znaki vnetja mehurja so pekoča bolečina med uriniranjem, pogostejše uriniranje (zlasti ponoči), nenehen občutek polnega mehurja, težave pri uriniranju, moten urin močnejšega vonja, kri v urinu in bolečina v spodnjem delu trebuha. Laboratorijska analiza urina pokaže preveliko število bakterij v urinu in prisotne bele krvne celice. V primeru krvi v urinu laboratorijska analiza pokaže tudi prisotnost rdečih krvnih celic.

Vzroki

Večino okužb mehurja povzroča bakterija E. coli; poznamo pa več vrst dejavnikov tveganja za nastanek vnetja. To so nosečnost, menopavza, spolni odnos, mehanske poškodbe ali draženje sečil in nepravilnosti v strukturi sečil, kar preprečuje normalen iztok urina.

Dieta in drugi ukrepi za zdrav mehur

Najpomembnejše priporočilo za preprečevanje in lajšanje vnetja mehurja je pitje povečanih količin tekočine. Pijte veliko vode, zeliščnih čajev ter svežih sadnih in zelenjavnih sokov, ki jih zmešajte z enako količino vode kot je sadnega oziroma zelenjavnega deleža. Če imate vnetje mehurja morate spiti minimalno 2 litra tekočine na dan. Od tega naj 1 liter predstavlja zeliščne čaje, sadne ali zelenjavne sokove; 1 liter pa naj predstavlja voda. Obenem se je potrebno izogibati pripravljenim brezalkoholnim pijačam, zgoščenim sadnim sokovom, kavi in alkoholu. Urina nikoli ne zadržujte. Vodo odvajajte na 2 do 3 ure. Iz prehrane izključite sladkor in prečiščen škrob ter zmanjšajte uživanje rastlinskih maščob, čebule, fižola in čokolade.

Ženske z občutljivim mehurjem mnogokrat dobijo vnetje zaradi spolnega odnosa. To lahko preprečite oziroma vsaj omilite, če pred in po spolnim odnosom urinirate. Če so težave res hude, je priporočljivo po spolnem odnosu poleg uriniranja še sprati genitalije z mlačno vodo. Nekatere dražijo tudi kondomi iz lateksa. V tem primeru poiščite drugo ustrezno metodo zaščite. Naj vam pri svetovanju o tem kaj je za vas primerno pomaga zdravnik. V času cistitisa se izogibajte spolnim odnosom. Ti namreč poslabšujejo bolezen in predstavljajo nevarnost, da zboli tudi naš partner.

Če imate občutljiva sečila oziroma mehur, je izjemnega pomena, da se izogibate raznim dražilom. Pri umivanju genitalij ne uporabljajte olj, higienskih pršil ali pudrov. Izogibajte se kakršnih koli kemikalij in penečih kopeli. Raje se prhajte. V času menstruacije pogosto menjajte tampone, saj so ti gojišče bakterij. Če imate hujše težave, je smiselno, da namesto tamponov uporabljate ščitnike perila. Tamponi namreč pritiskajo na sečni kanal in tako spodbujajo infekcijo. Nosite bombažno perilo in se izogibajte sintetičnim materialom. Sintetika zavira normalno kroženje zraka in spodbuja rast bakterij. Ko plavate se hitro preoblecite iz mokrih v suhe kopalke ter se obrišite in osušite. Bakterije uspevajo v toplem in vlažnem okolju, zato se potrudite, da bo vaše telo čim manj prijazno okolje zanje.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo za krepitev sečil in zdravijo vnetje mehurja:

Pri vnetju mehurja vam bo zdravnik predpisal antibiotike, ki so pri zdravljenju okužbe zelo učinkoviti. Ker pa imajo antibiotiki stranske učinke, je ob manj hudih vnetjih priporočljiva uporaba naravnih dodatkov, ki so lahko prav tako učinkoviti. Poleg zdravljenja same okužbe tudi krepijo sečila in tako delujejo preventivno.

Vitamini in minerali

cink za zdrav mehurCink

Cink je priporočljiv, ker krepi imunski sistem, ki se nato lažje spopada z okužbo.

 

vitamin c za zdrav mehurVitamin C

Vitamin C naredi urin bolj kisel in na ta način pomaga odpraviti bakterije. Iz tega razloga je učinkovit vedno, ko imamo vnetje mehurja. Pazljivi pri jemanju vitamina C moramo biti le, če jemljemo antibiotike za vnetje mehurja, saj bi dodatki vitamina C lahko vplivali na njihovo učinkovitost.

Drugo

Acidofilus za zdrav mehurAcidofilus

Kadar jemljete antibiotike, vam grozi nevarnost glivičnega vnetja. Acidofilus je probiotična kultura, ki telesu pomaga vzdrževati normalno ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami. Na ta način zavira infekcije in izbruh glivične okužbe. Acidofilus dodajajte, če vnetje mehurja zdravite z antibiotikom. Na ta način boste uravnovesili črevesno floro, ki je bistvenega pomena za naše zdravje.

Zelišča

brusnični sok zravi vnetje mehurjaBrusnice

Brusnični sok naj bi skrajšal trajanje vnetja mehurja. Brusnice so namreč učinkovito sredstvo proti infekcijam. Če pijete brusnični sok, ko imate vnetje mehurja, vam bo to zmanjšalo število bakterij in belih krvničk v urinu. To pomeni, da se vnetje umirja. Najverjetneje je zdravilno moč brusnic mogoče pojasniti tako, da neka snov v brusnicah preprečuje bakterijam, da bi se oprijele stene mehurja. Urin bakterije zato odplavi iz mehurja in to lajša ter zdravi vnetje. Brusnice poleg tega vsebujejo tudi snovi, ki so naravni antibiotiki in zavirajo patogene bakterije. Ob cistitisu pijte čisti brusnični sok, ki ga lahko zmešate z vodo, če vam je prekisel. Pozorni morate biti, da kupite sok, ki ne vsebuje sladkorja. Še bolj priporočljivo je jemati kapsule, ki vsebujejo ekstrakt brusnic. So učinkovitejše, poleg tega pa z njimi ne zaužijemo sladkorja.

Cimet za zdrav mehurCimet

Cimet je naravni antiseptik. Potresite ga po svojih obrokih, paše posebno na sadje in žitne kaše.

 

česen zdrav vnetje mehurjaČesen

Česen uničuje bakterije in viruse. Še posebno je učinkovit proti mikroorganizmom, ki povzročajo glivična vnetja. Pri vnetju mehurja zavira bakterije, ki povzročajo okužbe; hkrati pa pomaga vzdrževati normalno ravnovesje v črevesni flori in preprečuje izbruh glivičnega vnetja, če vnetje mehurja zdravimo z antibiotikom.

Česmin za zdrav mehurČešmin

To je sadež, ki vsebuje snov, imenovano barberin. Barberin je naravni antibiotik. Češmin zaviralno učinkuje na infekcije in premaguje bakterijo E. coli, ki je glavna povzročiteljica okužbe urinarnega trakta.

Lucerna za zdrav mehurLucerna

Listi te rastline so bogati z minerali in drugimi hranili. Pri vnetju mehurja pomaga, ker je izvrsten diuretik – spodbuja odvajanje urina in na ta način odplavlja škodljive bakterije.

 

medvedika proti vnetju mehurjaUvae ursi (medvedika)

Uvae ursi ali medvedika je rastlina, s katero so okužbe sečil zdravili že Kitajci in ameriški Indijanci. Vsebuje snov arbutin, ki se v urinu spremeni v hidrokinon, ki je antiseptik. Uvae ursi je tudi naravni diuretik in izpira ledvice. Čaj medvedike je izjemno učinkovit pri zdravljenju vnetja mehurja. Če čaj pijete redno, morate nadomeščati kalij, ki se izgublja z odvajanjem tekočin. Uporabo zdravilnih čajev se sicer nikoli ne priporoča več kot 3 tedne zapored.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Brusnice: vsak dan spijte kozarec soka brez sladkorja ali jemljite kapsule. Če se odločite za kapsule vzemite 400mg po 3krat / dan

Cink: 30 mg / dan

Česen: 2 kapsuli s pripravkom surovega česna

Češmin: 1 – 3 kapsule / dan

Vitamin C: 1500 – 3000 mg / dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.