SINDROM KRONIČNE UTRUJENOSTI

Sindrom kronične utrujenosti je bolezen, ki zajema različne kombinacije simptomov, glavni znak bolezni pa je nenehna utrujenost. Bolezen je v današnjem času izjemno razširjena, žrtve sindroma kronične utrujenosti so predvsem mlade odrasle ženske. Kljub temu so za sindrom občutljivi ljudje vseh starosti, ras in spolov. Vzročnega zdravljenja ni, pomaga pa splošno izboljšanje zdravja s pomočjo zdrave prehrane, primernega počitka in telesne dejavnosti.

Znaki in Simptomi

Sindrom kronične utrujenosti je bil prvič opredeljen kot bolezen leta 1988. Merilo za postavitev diagnoze je pričetek utrujenosti, ki je tako huda, da za 50% zmanjša aktivnost obolelega posameznika. Takšno stanje mora trajati najmanj 6 mesecev, pri tem morajo biti izključene druge bolezni, ki bi lahko povzročile tako hudo izčrpanost. Za postavitev diagnoze morate imate vsaj 8 od značilnih 11 simptomov bolezni. Simptomi bolezni so številni in zajemajo nizko vročino; ponavljajoče boleče in vneto grlo; boleče bezgavke; mišično oslabelost oziroma šibkost; bolečino v mišicah; podaljšano utrujenost po fizični aktivnosti; ponavljajoč glavobol; bolečine v sklepih, ki se selijo iz enega sklepa v drugega; nevrološke ali psihološke težave; svetlobno občutljivost; pozabljivost; zmedenost; nezmožnost zbranosti; pretirano razdražljivost; depresijo; motnje spanja (nespečnost ali pretirano spanje) in / ali nenaden pričetek kombinacije nizke vročine, bolečega in vnetega grla ter občutljivih in povečanih bezgavk.

Vzroki

Kar nekaj znanstvenikov in različnih raziskav vzrok za sindrom kronične utrujenosti išče v raznih okužbah, ki povzročajo dolgotrajno disfunkcijo imunskega sistema. Najverjetnejše je, da to bolezen povzroča Epstein – Barr virus, ki spada v skupino virusov herpesa in povzroča infekcijsko mononukleozo. Poleg tega virusa obstajajo še druge okužbe, ki bi lahko povzročile sindrom kronične utrujenosti. Med njimi je virus herpesa simpleksa in virus kokzacki B. Pomembno pa se je zavedati, da za bolezen ni odgovorna le okužba s patogenim nalezljivim organizmom. Bolj verjetno gre pri sindromu kronične utrujenosti za kombinacijo ošibljenega in nepravilnega delovanja imunskega sistema, ki pretirano podleže okužbi. Bolnikom s sindromom kronične utrujenosti je bilo skupno zmanjšano število celic, ki imajo nalogo in zmožnost uničiti rakave celice in celice, ki so okužene z virusi.

Dieta in drugi ukrepi za pomoč pri sindromu kronične utrujenosti

Izjemnega pomena je, da iz prehrane izločite ali vsaj omejite vnos rafiniranega sladkorja in kofeina. Sladkor močno pripomore k hipoglikemiji, kofein pa izčrpava nadlevične žleze. Tako hipoglikemija kot iztrošene nadlevične žleze povzročajo simptome, ki so značilni za sindrom kronične utrujenosti in poslabšujejo naše počutje. Iz prehrane izločite prečiščene ogljikove hidrate in povečajte vnos beljakovin. Kofein resda pomaga k hitremu in trenutnemu izboljšanju nivoja energije, vendar na dolgi rok lahko povzroči kronično utrujenost. Bistvenega pomena je, da uživate hrano, ki utrjuje zdravje. Jejte ribe, perutnino, žita, jajca, stročnice in oreščke ter sadje in zelenjavo.

Poskusite ugotoviti tudi, če ste alergični na katero hrano. Kronična utrujenost namreč velikokrat izhaja iz prehranskih alergij. Kar 55 – 85% posameznikov s sindromom kronične utrujenosti ima alergije na hrano. Če iz prehrane odstranite alergene, bi se moralo vaše počutje izboljšati.

Sindrom kronične utrujenosti močno poslabšuje stres. Nenehno pomanjkanje časa, premalo spanja, premalo gibanja in nekvalitetna prehrana izjemno pripomorejo h kronični utrujenosti. Če ste zboleli, je nujno potrebno, da več časa namenite sami sebi, odložite nekaj bremen in si zagotovite dovolj spanca. Naučiti se morate nadzorovati stres. Pri tem vam lahko pomagajo različne vadbe in sprostitvene tehnike. Poskusite s qi gongom, tai chijem ali jogo. Te vrste vadbe spodbujajo telesno energijo in olajšajo stres. Vsak dan si skušajte vzeti vsaj 30 minut časa za telesni napor, ki nas sprošča stresa.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo ob soočanju s sindromom kronične utrujenosti:

Najobičajnejše zdravniki skušajo bolnikom pomagati z antidepresivi v nizkih odmerkih. Veliko posameznikov s sindromom kronične utrujenosti je tudi depresivnih in bolezni medsebojno vplivata druga na drugo. Zaradi sindroma kronične utrujenosti postanete depresivni in zaradi depresije so simptomi kronične utrujenosti bolj izraženi. Na ta način posameznik zapade v začaran krog iz katerega je težko izstopiti. Antidepresivi so zdravilo, ki velikokrat predstavlja prvi ukrep k izboljšanju počutja. Da pa si boste zares opomogli in izboljšali svoje psihofizično počutje, je potrebno spremeniti življenjski slog. Zdravo se morate prehranjevati, se po svojih zmožnostih gibati, uravnati stres in si pomagati s prehranskimi dodatki, ki vam pomagajo okrepiti organizem.

Vitamini in minerali

Magnezij proti utrujenostiMagnezij

Magnezij zvišuje raven energije in na ta način manjša utrujenosti. Blaži tudi mišične bolečine. Pomanjkanje magnezija lahko vodi v kronično utrujenost. Nizke ravni magnezija so bile odkrite pri večini posameznikov s kronično utrujenostjo. Dodatki magnezija so se pri bolnikih s sindromom kronične utrujenosti izkazali učinkoviti pri izboljšanju ravni energije, psihičnega počutja in umirjanju bolečine.

Drugo

Acidofilus proi kronični utrujenostiAcidofilus

Acidofilus pomaga vzpostaviti zdravo ravnovesje v črevesni flori. Acidofilus je koristna probiotična bakterija, ki pomaga, ko imamo v organizmu preveč razraščeno kandido. Pretirano razraščena kandida je mogoč vzrok sindroma kronične utrujenosti, vsekakor pa pripomore k simptomom bolezni.

q10 proti kronični utrujenostiKoencim Q10

Koencim Q10 je pomemben za nastajanje energije v vseh celicah. Poveča vzdržljivost. Dobri viri koencima Q10 predstavljajo skuše, otrobi, sezam, stročnice, sardele, špinača in lešniki. Koencim Q10 se s kuhanjem, konzerviranjem in shranjevanjem hitro izgubi, zato posegajte po sveži hrani. Na voljo je tudi kot dodatek, ki je pri izčrpanem organizmu nepogrešljiv.

karnitin proti kronični utujenostiL – karnitin

Raziskave so pokazale povezavo med nizko vsebnostjo L – karnitina v krvi in sindromom kronične utrujenosti. Bolniki so imeli bistveno nižje vrednosti te aminokisline kot zdravi ljudje. L – karnitin nastaja iz aminokislin L – lizina in metionina ter je pomemben pri nastajanju energije. Ljudje, ki trpijo za različnimi vrstami utrujenosti, ne samo za sindromom kronične utrujenosti, bi morali L – karnitin obvezno dodajati v prehrano.

Zelišča

astralagus proti kronični utrujensotiAstralagus

Astralagus je rastlina, ki izjemno okrepi imunski sistem. Iz tega razloga je pomemben dodatek za ljudi, ki imajo sindrom kronične utrujenosti.

 

sladič proti kronični utrujenostiSladič

Sladič deluje protivirusno in blaži simptome sindroma kronične utrujenosti. Posebno učinkovit je pri tistih posameznikih, ki imajo nizek krvni tlak in iztrošene nadlevične žleze.

 

sibirski ginseng kronični utrujenostiSibirski ginseng

Sibirski ginseng je med azijskimi zdravilci že dolgo znan kot rastlina za izboljšanje zdravja in spodbujevalec energije. Pomaga pri utrujenosti in izčrpanosti. Sibirski ginseng spodbuja imunski sistem in povečuje učinkovitost celic, ki se borijo proti povzročiteljem bolezni. Ker je pri sindromu kronične utrujenosti imunski sistem zelo oslabljen, je priporočljivo, da pričnete zauživati sibirski ginseng v obliki kapsul. To vam bo pomagalo pri izboljšanju počutja.

suma ginseng proti utrujenostiSuma

Suma je južnoameriška oblika ginsenga. To rastlino so v zdravilne namene uporabljala že brazilsko indijanska plemena. Za sumo velja, da zdravi izčrpanost po napornih virusnih infekcijah.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Astralagus: 250 – 500 mg, 3krat / dan   

Koencim Q10: 30 – 100 mg / dan             

L – karnitin: 500 mg, 2krat / dan

Magnezij: 200 – 300 mg, 3krat / dan

Sladič: 250 – 500 mg v kapsuli, 3krat / dan

Sibirski ginseng: 500 mg, 3krat / dan

Suma: 500 mg, 3krat / dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.