SINUSITIS

Sinusi so votline v kosteh okoli nosu, lic in oči. Obloženi so z membranami, ki proizvajajo sluz. Če je človek zdrav, ima sluz zaščitni namen: ogreje in navlaži dohodni zrak in deluje kot filter za mikrobe, bakterije in viruse. Ob sinusitisu se sluz ne izteče dovolj za potrebe delovanja nosu in žrela ter za ogrevanje vdihanega zraka in zmanjšanje teže lobanje. Sluz se v sinusih nabira ter ne odteka, zaradi česar to območje postane dovzetno za okužbo.

Sinusitis je vnetje sluznice z zrakom napolnjenih obnosnih votlin v obraznih kosteh. Običajno nastane s širjenjem vnetja iz nosne votline. Sinusitis je precej neprijeten, pogosto ga spremljajo tudi bolečine. Kopičenje sluzi pripelje do zamašenih nosnih poti ter do splošnega slabega počutja in oslabelosti. Še večjo neprijetnost povzročajo otekle membrane, ki zapolnijo tudi majhne sinusne votline in pritiskajo na kosti obraza. Ob tem čutite neprijeten pritisk v glavi ter bolečino.

Če niste prepričani ali imate sinusitis ali ne, izvedite naslednjo vajo: od pasu navzgor se pripognite. Če čutite močan pritisk pri ličnicah ali pri očeh, imate skoraj zagotovo sinusitis.

Sinusitis je lahko akuten ali kroničen. Akutni sinusitis ponavadi nastane zaradi zapleta pri drugi, primarni okužbi dihal, na primer pri prehladu, gripi ali bronhitisu. Katerakoli od teh okužb lahko vodi do zastajanja sluzi in otekanja membrane, torej do sinusitisa. Če se membrane sinusov ne pozdravijo popolnoma, se akutni sinusitis lahko hitro sprevrže v kronično obliko bolezni. Ponavljajoči prehladi in virusi, ki so znak ošibljenega imunskega sistema, lahko vodijo v kronični sinusitis. Kronični sinusitis se prav tako lahko razvije zaradi vseh ostalih dejavnikov, ki povzročajo ovirane prehode v sinusih. Dejavniki za razvoj sinusitisa so ponavljajoča izpostavljenost okoljskim alergenom in raznim dražilom. Med dejavnike tveganja se uvrščajo tudi plesni, tobak, alergije na hrano ali način prehranjevanja, ki vsebuje veliko hrane, ki pripomore k nastajanju sluzi.  Nekatere raziskave so pokazale, da je kronični sinusitis najpogosteje povezan z imunskim odzivom na glivično okužbo v sinusni votlini. To je pokazala ena izmed prvih raziskav na tem področju leta 1999, nadaljnje raziskave pa so še potrdile te ugotovitve.

Znaki in Simptomi

Značilni simptomi sinusitisa so:

▪ Pritisk in bolečina okoli ličnic ter oči

▪ Zamašeni nosni prehodi

▪ Debela ter zeleno – rumena sluz iz nosu

▪ Zmanjšana občutljivost za okus in vonj

▪ Zobobol

▪ Utrujenost

▪ Vročina – značilna je predvsem za akutne sinusitise, redkeje za kronične

Pomembno je vedeti, da dolgotrajnejše in hujše oblike sinusitisa lahko vodijo do pljučnice, zaradi česar je potrebno pri okužbi čim prej ukrepati.

Vzroki

Kot je bilo omenjeno že v uvodu prispevka so glavni vzroki sinusitisa okužbe dihal, alergije (največkrat seneni nahod), dražila iz okolja (tobak, smog, onesnaženost zraka), alergije ali preobčutljivosti na hrano (najpogosteje na mleko in ostale mlečne izdelke). Vzrok za sinusitis se lahko skriva tudi v načinu prehranjevanja, in sicer v prekomernem uživanju živil, ki spodbujajo tvorbo sluzi v telesu. To so mleko in ostali mlečni izdelki, banane, čokolada in še nekatera druga živila. Sinusitis lahko nastane kot posledica dentalne okužbe. Pri občutljivejših ljudeh se sinusitis lahko pojavi zaradi katerekoli aktivnosti, ki predstavlja obremenitev za sinuse (na primer potapljanje, plavanje pod vodo, potovanja z letali). Pogosto se vzrok za sinusitis skriva tudi v sistemski glivični okužbi ali glivični okužbi v nosni votlini.

Dieta in življenjski slog

Holistični zdravniki osebe s kroničnim sinusitisom pogosto zdravijo zaradi sistemske glivične okužbe telesa in na ta način dosegajo dobre učinke pri zdravljenju sinusitisa. Sinusitis je relativno pogosta bolezen, ki pa se jo da pozdraviti oziroma preprečiti s preprosto oskrbo na domu ter s strategijami, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema. Če simptomi bolezni ne izginejo v nekaj tednih ali pa če je bolečina zelo huda, se za vsak primer vseeno pojdite pokazati k zdravniku splošne medicine, saj lahko hudi in dolgotrajni primeri sinusitisa vodijo v pljučnico ali celo meningitis.

V času akutne okužbe je priporočljivo jesti lahko hrano. Prav tako je pomembno, da telesu zagotovite dovoljšne količine tekočin. Vsaki dve uri spijte kozarec vode, obenem pa pijte še zeliščne čaje, zelenjavne sokove ter čiste juhe. Ena izmed najbolj priporočljivih juh je še vedno tradicionalna ‘kurja’ juha, ki naj vsebuje tudi veliko zelenjave. Ko najhujša faza bolezni mine, se pri oblikovanju jedilnika osredotočite na živila, ki telesa ne zasluzijo. Jejte polnozrnate žitarice, svežo zelenjavo in sadje, hladno stiskana olja ter semena in oreščke. Nekatera živila pomagajo pri izločanju sluzi ter s tem zmanjšajo pritisk, ki ga občutite v sinusih. Za čim bolj učinkovito izločanje sluzi v juhe in ostale obroke dodajte kajenski poper, česen, čebulo ter hren. Kot zelo močno zdravilo velja mešanica naribanega hrena z limoninim sokom. Če boste poskusili sinuse sprostiti na ta način, imejte pri sebi brisačo, priporočljivo je tudi, da se nahajate blizu umivalnika.

Laneno seme in laneno olje zmanjšujeta vnetje v telesu. Pojejte žlico lanenega olja vsak dan v času okužbe, lanena semena pa si posujte na kosmiče ali v solate.

 Če je vas sinusitis tako hud, da morate poseči po antibiotikih, poskrbite, da boste telesu nadomestili ‘prijazne’ črevesne bakterije, ki telesu pomagajo pri obrambi z okužbami. Poskusite s kefirjem, kislim zeljem ter kislo repo.

Ljudje, ki imajo kronični sinusitis bodo morali iz prehrane izločiti mlečne izdelke, rafinirano moko, čokolado, jajca ter ostalo ocvrto ter predelano hrano. Vse to namreč pripomore k nastajanju sluzi v telesu. Če imate akutni sinusitis, ta živila izločite le v času bolezni. Tudi, ko se boste počutili bolje s temi živili ne pretiravajte, da preprečite morebiten ponoven nastanek bolezni. V času obolenja zmanjšajte tudi količino užitega sadja, sadnih sokov ter prenehajte z uživanjem sladkorja. To namreč hrani glivice, ki so pogost vzrok sinusitisa. Če imate alergije na hrano, ne jejte živil na katere ste alergični. Ne uživajte alkohola ter zmanjšajte vnos soli – oboje telo dehidrira, zaradi česar je bolj dovzetno za vnetja.

V času akutne okužbe je priporočljivo zmanjšati vnos trde hrane. Raje uživajte zadosti tekočine, čistih juh ter zelenjavnih sokov. To bo telesu pomagalo, da se posveti zdravljenju, namesto, da bi bilo osredotočeno na prebavo. Če imate kronični sinusitis, se 2 ali 3 dni postite s pomočjo zelenjavno – sadnih sokov. Na ta način boste telo očistili alergenov, dražil iz okolja ter sluzi. Zelene pijače bodo telesu tudi pomagale izločiti odvečno sluz.

Za ljudi s sinusitisom je priporočljiva tudi redna telovadba. Telovadba pomaga pri ohranjanju dobrega nosnega prehoda. Poskusite telovaditi dnevno, razen kadar čutite, da ste preveč izčrpani ali kadar imate vročino. Čim več se gibajte na svežem zraku, vendar le, če nimate senenega nahoda, ki bi sinusitis lahko še poslabšal.

Priporočljivo je redno čiščenje sinusov s fiziološko raztopino. Pripravek lahko uporabite večkrat dnevno. Pripomogel bo k boljšemu prehodu zraka v sinusih.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri sinusitisu:

Vitamini in minerali

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem ter deluje proti alergijam.

Zelišča

 

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik ter kanadski zlati koren

Ta kombinacija je odlična za akutni sinusitis. Spodbuja imunski sistem ter obenem zmanjša zamašenost sinusov.

 


Bezgov čajČaj iz bezgovih cvetov

To je tradicionalno zdravilo za sinusitis. Spodbuja cirkulacijo krvi na področju sinusov ter pomaga pri tanjšanju sluzi, da je izločanje lažje.

 

Grenivkine pečkeEkstrakt grenivkinih pečk

Ekstrakt grenivkinih pečk je na voljo tudi kot nosni sprej. Če imate akutni sinusitis, uporabite sprej štirikrat na dan. V primeru kroničnega sinusitisa, uporabite sprej dvakrat dnevno.

 

olje origanaOlje origana

Olje origana zelo močno deluje protivirusno ter protiglivično. Zaradi teh lastnosti je nepogrešljivo pri spopadanju s sinusitisom.

 

Drugi dodatki

BioFlavonidiBioflavonoidi

Bioflavonoidi pomagajo pri borbi z alergijam. Pomagali bodo predvsem tistim, ki imajo sinusitis zaradi alergij.

 

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ameriški slamnik ter kanadski zlati koren: vzemite 5 ml tinkture ali 500 mg kapsulo te mešanice štirikrat dnevno

Bioflavonoidi: vzemite 500 mg kapsulo trikrat dnevno

Olje origana: 0,5 ml tinkture ali 500 mg kapsule olja vzemite štirikrat dnevno

Vitamin C: do 1000 mg dnevno

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision