KAŠELJ

Kašelj je normalni del imunskega sistema telesa in obrambnega sistema dihal. Hitri in nenadni izbruhi zraka in tekočin iz dihalnega trakta pomagajo izločiti mikrobe, prah, kemikalije in druga dražila ter razne tujke, ki se nahajajo v dihalnih poteh. Pogosteje se pojavlja v zimskem času. Vzroki za to so v pogostejših virusnih in bakterijskih okužbah dihal ter v bolj vlažnem zraku. Pogosto h kašlju doprinese smog.

Kašelj je lahko simptom neprepoznane okužbe bronhijev ali pljuč – na primer bronhitisa, pljučnice ali krupa. V nekaterih primerih je lahko znak resnejših bolezni, na primer astme, pljučnega raka ali težav s srcem. Cilj pri zdravljenju kašlja je, da naslovimo osnovni vzrok zaradi katerega kašljamo. V primeru okužbe to pomeni, da moramo okrepiti imunski sistem, v primeru alergij pa, da moramo iz okolja odstraniti alergen ali pa se nanj desenzitirati. Pomembno je, da kašlja ne zatrete povsem, še posebno, če se vzrok za kašelj skriva v okužbi dihal. Cilj zdravljenja je, da telesu pomagamo pri razstrupljanju ter pri izločanju tujkov; obenem pa pomirimo kašelj, da bo prizadeti osebi bolj udobno. Takšni ukrepi bodo preprečili, da bi kašelj oziroma osnovno bolezen, ki ga povzroča preveč zatrli. To namreč lahko povzroči, da se osnovna bolezen razvije v še kaj resnejšega; na primer, da bronhitis preide v pljučnico.

Če kašelj traja več kot dva tedna, če imate težave z dihanjem in se v vašem izpljunku pojavlja kri, je nujno, da vas pregleda zdravnik.

Znaki in Simptomi

Kašelj je lahko suh ali vlažen. Pogosto ga spremlja izločanje sluzi. Kašelj izčrpava bolnika ter je velikokrat vzrok slabega spanja. V primeru, da je kašelj posledica okužbe ga lahko spremlja povišana telesna temperatura. Če je kašelj močan, ga spremlja tudi splošna oslabelost, saj za telo bolnika predstavlja napor.

Vzroki

Vzroki kašlja so različni. Kaj je vzrok za določen kašelj najlažje ugotovimo, če vemo kako dolgo že traja. Pri večini ljudi, ki kašljajo, gre za akutni kašelj. Ta se razvije kot posledica okužbe dihal z virusi in bakterijami. Običajno je vzrok za kašelj prehlad, gripa, laringitis ali bronhitis. Akutni kašelj je lahko suh ali moker – torej kašelj, pri katerem izločamo sluz.

Kronični kašelj je pri odraslih največkrat posledica kajenja, astme ali pa nastane zaradi predpisanih zdravil. Največkrat kašelj povzročijo nekatera zdravila za uravnavo krvnega tlaka. Kronični kašelj lahko povzročajo alergije na hrano ali preobčutljivosti na alergene v zraku. Vzrok za kašelj so lahko plesnivi bivalni prostori ali obstrukcija dihalnih poti. Mogoč vzrok za kašelj se nahaja tudi v tesnobi. Tudi kronični kašelj je lahko suh ali moker.

V nekaterih primerih je pri odraslih ljudeh kašelj lahko simptom pljučnega raka, zato naj bodo na kašelj toliko bolj pozorni kadilci. Raziskave so pokazale, da kašelj običajno preneha v 3 – 4 tednih, ko kadilci prenehajo s kajenjem.

Močan kašelj je pri otrocih lahko znak astme ali oslovskega kašlja. Če kašelj pri otroku nikakor ne poneha, temveč le izčrpava otroka, pojdite čim hitreje k zdravniku.

Dieta in življenjski slog

Za lažje izločanje sluzi iz dihalnih poti je priporočljivo, da na vsaki dve uri spijete kozarec vode. Pri izločanju sluzi prav tako pomaga vroča, domača kurja juha. Za podporo imunskemu sistemu morate poskrbeti za dobro hidracijo. V napitke in juhe dodajajte česen in ingver, ki bosta krepila vaš imunski sistem, jedem pa dodala okus. Če želite, da bi se zmanjšala količina sluzi, je priporočljiva vroča ječmenova juha, ki je tradicionalno zdravilo. Zdravilci so ljudem s kašljem od nekdaj priporočali tudi uživanje čebule, ki ima protivnetne lastnosti. Jedem zato dodajte veliko čebule. 

Če imate bakterijski bronhitis in jemljete antibiotike, uživajte veliko fermentiranih jedi, ki pa niso mlečnega izvora. Posezite po kislem zelju, kisli repi in kefirju (ne mlečnem). S pomočjo takšnih jedi, boste telesu pomagali, da bo imelo na voljo dovolj ‘dobrih’ bakterij, ki telesu pomagajo pri boju s patogenimi organizmi.

Ko kašljate je pomembno, da se izogibate živilom, ki pripomorejo k nastajanju sluzi. To so mleko in mlečni izdelki, čokolada, banane ter predelana, raifinirana in ocvrta hrana. Izogibajte se tudi uživanju preprostih ogljikovih hidratov in sladkorju, saj takšna živila zatirajo delovanje imunskega sistema.

Priporočljivo je, da se v času bolezni razstrupite. Nekaterim pomaga, če se postijo ob uživanju dovoljšnih tekočin. Ob postu poskrbite, da boste pili dovolj vode, juh, zelenjavnih in sadnih sokov ter zeliščnih čajev. Post naj traja nekaj dni, tako da se bo telo lahko zares posvetilo borbi z okužbo, ki je povzročila kašelj. Postenje pospeši izločanje sluzi, še posebno, če med postom uživamo zeliščne čaje.

Ko kašljate, je pomembno, da svojemu telesu zagotovite dovoljšen počitek. V času, ko je kašelj najhujši počivajte v postelji, ko pa se počutite nekoliko boljše, je pomembno, da se pričnete postopoma gibati, saj to preprečuje, da bi se kašelj ‘usedel’ v vaša pljuča. Po vsaki aktivnosti je kljub boljšemu počutju nujen počitek. Naravna medicina nasprotuje lekarniškim pripravkom, ki zatrejo kašelj, saj je potrebno sluz izločiti, če želimo, da se pljuča dobro pozdravijo. Dolgotrajnejša uporaba zdravil, ki zatirajo kašelj lahko vodi v resnejše primere akutnega bronhitisa ter celo do kroničnega bronhitisa ali pljučnice. Pomembno je, da prenehate kaditi. Izogibajte se tudi sekundarni izpostavljenosti cigaretnemu dimu. Če je vaš kašelj kroničen, živite pa v vlažnem in hladnem podnebju, je primerneje, če se preselite na območje, ki je toplo in suho. Vzrok za dolgotrajen kašelj je lahko tudi v alergiji na plesen. Osebe, ki jih kašelj kronično spremlja morajo poskrbeti, da ne živijo v plesnivih stanovanjskih prostorih.

Ljudje s kroničnim bronhitisom morajo ohraniti svoja pljuča elastična in močna kot je mogoče. Priporočljive so vaje za krepitev pljuč, če pa imate radi glasbo, se osebam s kašljem kot krepitev pljuč priporoča igranje pihalnih glasbil.

Ker kašelj moteče vpliva na spanec, si pred spanjem nekoliko privzdignite blazino. To bi moralo umiriti napade kašlja.

Prehranski dodatki, ki pripomorejo k zdravju dihal:

Vitamini in minerali

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem. Priporočljiv je pri akutnem in kroničnem bronhitisu. Vitamin C pomaga pri spopadanju z alergijami, zato je lahko učinkovit, če se vzrok kašlja skriva v alergijah. Kadilcem se dodaten vnos vitamina C še posebno toplo priporoča.

vitamin e varuje pred holesterolomVitamin E

Vitamin E krepi imunski sistem, zato telesu predstavlja dodatno pomoč pri spopadanju s kašljem.

 

Zelišča

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik in kanadski zlati koren

Pri akutnem bronhitisu z mokrim kašljem je priporočljiva kapsula, ki vsebuje kombinacijo obeh zelišč. Oba zelišča krepita imunski sistem, kanadski zlati koren pa tudi izsuši sluz, ki se nabira v dihalnih poteh.

Češnjevo lubjeČešnjevo lubje

Češnjevo lubje je učinkovito zdravilo za kašelj. Lajša predvsem moker kašelj.

 

Golostebelni sladki korenGolostebelni sladki koren

Golostebelni sladki koren lajša kašelj, pomirja dihalni trakt ter izboljšuje delovanje imunskega sistema. Je zelo priporočljiv dodatek pri zdravljenju kašlja, vendar  bodite z njim previdni, če imate visok krvni pritisk. Zdravilo je najbolj priporočljivo jemati kratek čas, pod vodstvom holističnega zdravnika. 

GrahovecGrahovec

Ta rastlina je odlična za zdravljenje tako akutnega kot kroničnega bronhitisa. Izvleček rastline krepi šibka pljuča in povečuje splošno odpornost telesa na okužbo. Rastline ne smete uživate, v kolikor imate povišano telesno temperaturo.


LučnikLučnik

Lučnik spodbuja odvajanje sluzi ter ima blagodejne učinke na dihala. Deluje protivnetno.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ameriški slamnik in kanadski zlati koren: dnevni odmerek je 500 mg kapsula s kombinacijo obeh zelišč

Češnjevo lubje: vzemite 500 mg kapsulo z izvlečkom na dan

Golostebelni sladki koren: vsak dan vzemite 500 mg kapsulo, ki vsebuje izvleček rastline

Grahovec: dnevni odmerek je 500 – 1000 mg kapsula

Lučnik: priporočljivi odmerek je 500 mg dnevno

Vitamin C: vzemite 500 – 1000 mg vitamina C na dan

Vitamin E: 5 dni zapored vzemite od 25000 – 50000 IU vitamina E

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision