ROZACEA ALI RDEČICA

Rozacea, ki jo imenujemo tudi rdečica je kronična vnetna bolezen kože, pri kateri je koža na obrazu značilno pordela. Nos, lica, čelo in brada so kronično pordela in nagnjena k izbruhom marog, ki spominjajo na akne oziroma mozolje. Za razliko od aken se pri rozacei nikoli ne pojavijo črni ali beli mozolji, pa tudi v obdobju adolescence je obolenje zelo redko. Bolezen se običajno pojavi v 30. ali 40. letih. Bolezen na začetku oznanja le nežno rožnata rdečica, ki ne izgine. Če se pri pojavi rozacee hitro ukrepa in prične z zdravljenjem, je mogoče, da rdečica ne bo napredovala ali pa se bo celo nekoliko zmanjšala. Pri napredujočih oblikah bolezni lahko povzroči trajno zadebelitev in rdečico. Najpogosteje se jo opazi na nosu. Rozacea se mnogo bolj pogosto pojavi pri ženskah kot pri moških, vendar pri slednjih običajno izbruhne v precej hujši obliki.

Rozacea je kronična dermatološka bolezen, ki se ponavadi pojavlja v zagonih. Je dolgotrajno ali celo trajno obolenje. Bolezen sicer ni nevarna, je pa zelo moteča in se z leti, če je ne zdravimo, slabša. Zagon bolezni lahko sproži vse, kar širi krvne žile na obrazu. Sprožilci bolezni se nekoliko razlikujejo od posameznika do posameznika, vendar so dejavniki največkrat alkohol, vroče tekočine, kava, močneje začinjena ali mastna hrana, bolj ekstremne temperature, izpostavljenost soncu, oster veter in stres. Za osebo, ki ima rozaceo je izogib naštetim dejavnikom zelo pomemben, saj krvne žile ob vsakokratni širitvi izgubijo nekoliko svoje elastičnosti. Skozi čas se več ne krčijo pravilno in ostanejo v razširjenem stanju, kar privede do rdečice obraza. Oseba, pri kateri se je rozacea pravkar pojavila in pri kateri je bolezen kože še mila, bo hitro ugotovila, da zgoraj našteti dejavniki (in morebiti še kakšen drug dejavnik) povzročijo še hujšo rdečico ter akne, ki lahko po odstranitvi sprožilca bolezni izginejo ali pa tudi ostanejo. 

 

Sodobna medicina dobro razume dejavnike, ki poslabšujejo bolezen, nekoliko manj pa je razumljen sam vzrok za pojav rozacee. Holistična medicina bolezni kože povezuje z delovanjem in zdravjem prebavil in pri tem rozacea ni nobena izjema. Pri velikem številu oseb z rozaceo so odkrili, da imajo manj želodčne kisline kot drugi zdravi ljudje, kar preprečuje dobro prebavo, absorpcijo mikroelementov ter verjetno prispeva tudi k prekomerni rasti bakterij, ki vzdražijo kožo. Podoben učinek kot premalo želodčne kisline ima tudi počasno delovne črevesja in zaprtje. Kadar izbruhnejo mozolji ali rdečica je to verjetno zato, ker koža skuša izločiti toksine, ki jih oslabljen prebavni trakt ni zmogel učinkovito predelati in odstraniti. Težave s kožo so pogosto povezane s sindromom prepustnega črevesja, za katerega je značilna malasorbcija (nezmožnost absorpcije ene ali več hranilnih snovi skozi črevesno sluznico). Pri osebah z rozaceo je zelo pogosto tudi pomanjkanje B vitaminov, največkrat vitamina B12. Prijazna črevesna flora, ki telesu pomaga pri razstrupljanju telesa in pri izločanju toksinov ter preprečuje prekomerno porast neželenih bakterij in drugih mikroorganizmov, je pri osebah z rozaceo mnogokrat osiromašena. Rozacea se lahko pojavi tudi kot odziv na hormonsko neravnovesje. Rozacea se zato pogosto pojavi pri ženskah, ki so tik pred nastopom menopavze ali v menopavzi. Kadar se hormone uravnovesi z naravnimi strategijami, se rozacea pogosto umiri. Sintetični hormoni ali oralna kontracepcija pa zagon bolezni velikokrat celo sprožijo ali poslabšajo. Na pojav rozacee vplivajo tudi raznorazne alergije, ki jih oseba pri sebi še ni prepoznala.

Zdravljenje rozacee nemalokrat vključuje uporabo oralnih ali topičnih antibiotikov, ki pa imajo izjemno majhno učinkovitost, jemati pa jih je potrebno neprestano. Pri osebah, ki imajo izjemno hudo obliko bolezni je takšen način zdravljenja morda res neizogiben; pri osebah z milejšo izrazno obliko pa je bolj smiselno izogibanje sprožilnim dejavnikom bolezni ter skrb za izboljšanje prebave.

Znaki in Simptomi

Pri bolezni je prizadet predvsem osrednji del obraza. Po področju lic, okoli ust, nosu ter lahko tudi po čelu se pojavlja rdečica, občasno pa še bunkice, ki so lahko gnojne. V kasnejši fazi bolezni s pojavijo trajno razširjene kapilare.

Bolezen se prične z nagnjenostjo k zardevanju, stopnjuje pa se v rdečico, ki sčasoma postane trajna. Ob napredovanju bolezni se pojavijo razširjene krvne žilice in majhni mozoljčki. Bolezen lahko po prvem pojavu sama izgine, če pa se preneha vračati v normalno stanje, je potrebno zdravljenje.

Vzroki

Kot je bilo povedano že v začetku prispevka je vzrokov bolezni več, niso pa še dokončno pojasnjeni. Zdravniki osnovni vzrok vidijo v neuravnovešenem imunskem odzivu na različne sprožilne dejavnike iz okolice ter zaradi samega organizma.

Pogosti sprožilni dejavniki so:

▪ ponavljajoča izpostavljenost motečim dejavnikom (alkohol, veter, sonce,…)

▪ premalo želodčne kisline

▪ zaprtje, gastritis

▪ prehrana, ki vsebuje preveč maščob in premalo vlaknin

▪ alergije na hrano

▪ prehranske pomanjkljivosti (predvsem pomanjkanje B vitaminov)

▪ disbioza (neravnovesje črevesnih mikroorganizmov, patološka črevesna mikroflora)

▪ hormonsko neravnovesje

▪ reakcija na sintetične hormone

▪ psihični stres

▪ prehranski vplivi (začinjena, vroča, mastna hrana, kava in čaj)

▪ zunanji vplivi (mraz, vročina, veter, nenadne temperaturne spremembe)

Dieta in življenjski slog

Rozacea je bolezen, ki jo lahko z ustreznim zdravljenjem, nego in izogibanjem sprožilnim dejavnikom nadzorujemo. Pri bolezni svetujemo naj se bolniki izogibajo vsem sprožilnim dejavnikom, za katere vedo, da pri njih poslabšajo bolezen. Osebe z rozaceo se morajo tudi dobro zaščititi pred soncem. Zaščita pred soncem naj bi vključevala nošenje primernih oblačil, ki naj kožo čim bolj pokrivajo, uporabo pokrival ter krem z zaščitnimi faktorji. V urah, ko je sonce najbolj močno, je priporočljivo, da bolniki ostanejo v notranjih prostorih. Priporočljivo se je izogibati tudi izjemno visokim in nizkim temperaturam. S kožo je potrebno ravnati izjemno nežno. Ne sme se je drgniti, praskati ter uporabljati agresivnih kozmetičnih sredstev. Odsvetovane so intenzivne telesne vadbe. Gibanje je seveda pomembno, vendar ne več kot 30 minut skupaj, sicer vaše srce pospešeno deluje, kar privede do razširitve krvnih žilic na obrazu. Telovadba v prostorih, ki nimajo urejene ventilacije ali hlajenja je odsvetovana.

Za osebe z rozaceo je priporočljivo uživanje veliko surovih živil v njihovi naravni obliki. Zelenjava, sadje, oreščki, semena ter kalčki vsebujejo veliko prehranskih encimov. Encimi pri prebavljanju hrane pomagajo pri absorpciji hranil, ki so potrebna za zdravje kože, zdravo cirkulacijo in zdrave krvne žile. Zelo pomembno je uživanje zelenolistne zelenjave, ki predstavlja odličen vir raznoraznih mineralov in vitaminov. Vsak dan je priporočljivo pitje sokov, ki so pripravljeni iz sveže stisnjene zelenjave. V enem dnevu si lahko privoščite več kozarcev sveže iztisnjenega zelenjavnega soka. Pri osebah z rozaceo prebavni trakt skoraj zagotovo ne deluje tako učinkovito kot bi moral, zaradi česar so zelenjavni sokov tako pomembni – telesu zagotavljajo hranila, ki jih oseba z okrnjenim prebavnim sistemom sicer ne bi dobila. S sokovi hranilne snovi preidejo direktno v krvni obtok. Prehrana oseb z rozaceo bi morala vsebovati tudi dovolj vlaknin. Če pri vsakem obroku pojeste nekaj surovih živil je to zagotovilo, da uživate dovolj vlaknin, ki bodo prispevale k izločanju toksinov v prebavnem traktu. S tem zagotavljate zdravje vaše kože, ki ne bo več prevzemala funkcije črevesja, da bi pomagala pri izločanju odpadnih snovi. V svoje obroke vključite tudi polnozrnate žitarice in stročnice. Esencialne maščobne kisline blažijo vnetja v telesu. Večkrat tedensko jejte ribe (posebno priporočljiva je skuša ali losos), vsakodnevno pa užijte še 1 do 2 žlici mletih lanenih semen. Semena lahko zamešate v navadni jogurt ter ga pojeste za zajtrk, da boste dan že začeli z vnosom vlaknin in esencialnih maščobnih kislin. Ne pozabite tudi na redno pitje vode, kar bo poskrbelo za učinkovito razstrupljanje. Osebam z rozaceo pogosto primanjkuje vitaminov B kompleksa. Rjavi riž, oves, pšenični kalčki in kvas bodo poskrbeli za dovoljšen vnos B vitaminov. B vitamini vam bodo pomagali tudi pri premagovanju tesnobe in stresa, ki doprineseta k izbruhom rozacee.

Kadar imajo ljudje kožne težave, je uživanje antibiotikov odsvetovano, saj le dodatno porušijo ravnovesje črevesne flore. Če je antibiotično zdravljenje zares neizogibno, svoje črevesje podprite z vsakodnevnim uživanjem navadnih probiotičnih jogurtov, kefirjem, kislim zeljem ter drugimi fermentiranimi živili. Takšna hrana namreč spodbuja porast prijazne črevesne flore, ki podpira zdravo delovanje imunskega sistema.

Za osebe z rozaceo je zelo pomembno izogibanje hrani, ki povzroči, da zardite. Začinjena hrana, kofein in alkohol večini bolnikov poslabšajo rdečico. K pretirani širitvi krvnih žil lahko doprineseta tudi sladkor in sol, zaradi česar se ju v prehrani izogibajte oziroma zmerno uporabljajte. Bodite pozorni na to katero živilo vam povzroča poslabšanje kože in ga prenehajte uživati. Ne pijte prevročih pijač, niti ne jejte prevroče hrane, saj bo to pospešilo cirkulacijo in prispevalo k širitvi krvnih žil. Raje nekoliko počakajte, da se hrana ohladi preden pričnete jesti svoj obrok. Nasičene maščobne kisline poslabšujejo vnetja v telesu, kar velja tudi za težave s kožo. Rdeče meso, mastna in ocvrta hrana niso primerna hrana za osebe z rozaceo.

Prehranski dodatki, ki pomagajo osebam z rozaceo ali rdečico:

Vitamini in minerali

B vitaminVitamini B kompleksa

B vitamini bodo prispevali k blažitvi stresa in tesnobe, pomagali bodo krepiti delovanje črevesja ter s tem posredno vplivali na boljše zdravje vaše kože.

 

B12Vitamin B12

Vitamin B12 bo pomagal blažiti izbruhe bolezni.

 

 

Zelišča

aloa vlaži kožoAloe vera

Gel z izvlečkom aloe vere bo na kožo deloval pomirjujoče in protivnetno. Nanesite si ga direktno na prizadete dele kože in ga dobro vtrite.

 

Grozdnata svetlikaGrozdnata svetlika

Ta rastlina je izjemno učinkovita pri uravnavanju hormonskega neravnovesja. Priporoča se, da ekstrakt rastline uživajo ženske, ki so pred nastopom menopavze ali v menopavzi ter pri katerih se je rozacea pojavila nedavno.

Navadni repinecNavadni repinec

Navadni repinec je zdravilna rastlina, ki se jo je v naravni medicini uporabljalo že stoletja. Imela naj bi zdravilne učinke na kožo, zaradi česar so jo naši predniki uporabljali za raznorazne kožne težave, med drugim tudi za blaženje rozacee.

Korenina sviščaSvišč

Svišč je zdravilna rastlina, ki zelo dobro vpliva na črevesje in krepi celoten prebavni trakt. Z okrepljenim prebavnim traktom se bo izboljšalo tudi zdravje vaše kože.

 

zeleni čajZeleni čaj

Zeleni čaj je dober vir antioksidantov ter snovi, ki spodbujajo razstrupljanje telesa. Redno (2 skodelici dnevno) pijte organsko pridelan zeleni čaj. Namesto zelenega čaja lahko posežete tudi po kapsulah z ekstraktom te rastline.

Drugi dodatki

omega 3 deluje proti aritmijiEsencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline bodo blažile in manjšale vnetje kože. V telo jih boste najlažje vnesli z uživanjem ribjega olja. Zjutraj, na tešče spijte 1 do 2 žlici.

 

prebavni encimiPrebavni encimi

Prebavni encimi bodo pomagali hrano bolj učinkovito prebaviti, izboljšala se bo tudi absorpcija hranil. 1 ali 2 kapsuli prehranskih encimov vzemite pred vsakih večjim obrokom.

 

ProbiotikiProbiotki

Probiotiki bodo pomagali pri vzpostavljanju zdrave črevesne flore ter s tem posredno prispevali k zdravju vaše kože. pri izbiri probiotičnega dodatka izberite takšnega, ki vsebuje mnogo različnih vrst in številčno bogatih koristnih mikroorganizmov ter pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Grozdnata svetlika: vzemite mg ekstrakt rastline dnevno

Rozacea: vzemite 300 mg odmerek dnevno

Svišč: vzemite 300 mg kapsulo z ekstraktom svišča 15 minut pred obrokom

Vitamin B12: vzemite 400 – 800 mcg vitamina B12 dnevno

Vitamini B kompleksa: vzemite 50 mg dnevno

Zeleni čaj: vzemite 500 – 1500 mg dnevno

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/rozacea-nenevarna-a-nadlezna-rdecica/