RAK (RAKAVO OBOLENJE)

Vse celice v našem telesu se morajo obnavljati. Nekatere celice (na primer tiste, ki sestavljajo črevesno sluznico) hitro odmrejo in jih mora telo obnavljati vsakih nekaj dni, spet druge celice imajo življenjsko dobo nekaj let, potem pa jih nadomestijo nove celice. V posebnih okoliščinah, na primer, ko se poškodujemo ali zbolimo nove celice nastajajo hitreje kot je običajno, da nadomestijo tiste, ki so poškodovane. Ko je poškodovano področje pozdravljeno, se celice spet pričnejo obnavljati v svojem običajnem ritmu.

Običajno geni v našem telesu, ki nadzorujejo rast celic vedo kdaj je potrebna tvorba novih celic in kdaj tvorba ni potrebna. Ko pa se ti geni zaradi različnih dejavnikov spremenijo, se celice lahko začnejo izjemno pospešeno deliti in množiti. Skozi čas te celice oblikujejo manjšo ali večjo bulo. Bule, ki nastanejo zaradi prehitre delitve celic so lahko benigne (to pomeni, da niso rakave ter da so relativno neškodljive) ali pa maligne (nakazujejo rakavo obolenje). Takšna tvorba se imenuje tumor. Maligne tvorbe odvzemajo hranila okoliškem zdravem tkivu ter motijo običajne telesne funkcije, kar vodi v ogrožanje življenja. Če tumorja ne odkrijemo pravočasno lahko raste in raste, maligne celice pa se lahko preko krvnih žil in limfnega sistema razširijo v druge dele telesa, kjer nastajajo novi tumorji. Ta proces se imenuje metastaza in lahko vodi v smrt zaradi spremljajočih zapletov v sicer normalnem delovanju telesa.

Mnogo rakavih obolenj je mogoče uspešno zdraviti, če se jih je pravočasno odkrilo. Žal pa rak še vedno ostaja bolezen, ki je ena izmed najpogostejših vzrokov za smrt in ki v ljudeh sproža občutek strahu in nelagodja.

Sama beseda rak se nanaša na postopek nenadzorovane delitve celic, ne označuje pa imena za prav določeno motnjo oziroma bolezen. Termin rak pravzaprav pokriva več sto različnih bolezni, ki so običajno poimenovane glede na tisti del telesa, kjer se tumor najprej pojavi (na primer rak dojk, rak prostate, pljučni rak…).

Statistično gledano je najpogostejši rak pri ženskah rak dojk, pri moških pa je najpogostejši rak prostate. Oba raka znamo dobro zdraviti, če se ju le odkrije dovolj zgodaj. Zelo pogost je pljučni rak, ki je tudi eden izmed najnevarnejših rakavih obolenj. Ostala pogosta rakava obolenja so rak kože, rak sečil in rak debelega črevesja ter pri ženskah še rak reproduktivnih organov. Ne glede na to statistiko pa se rakavo obolenje lahko pojavi kjerkoli v telesu.

Rakava obolenja so izjemno raznovrstna in kompleksna, zato se ta članek osredotoča predvsem na splošne napotke, ki se nanašajo na strategije za preprečevanje nastanka rakavih obolenj; na strategije, ki so usmerjene v ohranjanje remisije rakavega obolenja ter na napotke, ki posamezniku pomagajo pri soočanju z boleznijo. Članek prav tako poda nekaj napotkov kako ublažiti stranske učinke in kako izboljšati delovanje imunskega sistema osebe, ki prejema kemoterapijo oziroma obsevanje.

Znaki in Simptomi

Znanstveniki so rakava obolenja razvrstili v štiri širše kategorije. Za lažje razumevanje jih bomo na kratko opisali. Karcinomi so rakava obolenja, ki se pojavijo na mehkih tkivih in organih ter žlezah. Prizadenejo na primer kožo, prsi, pljuča, prostato ali trebušno slinavko. Sarkomi so precej redki, napadejo pa trda tkiva, torej kosti, mišice in hrustanec. Limfomi se pojavijo v limfnem sistemu, levkemija pa je rak tkiva, ki tvori kri. Zadnja vrsta rakavega obolenja se od ostalih razlikuje v tem, da ni nastanka trdih tumorjev.

Rakave tvorbe pogosto rastejo več let ali celo desetletij, preden se izrazijo simptomi bolezni. Ne glede na to obstaja več zgodnjih znakov, ki opozarjajo na pojav bolezni in ki jih lahko prepoznamo, če smo z njimi seznanjeni. Simptomi se tudi razlikujejo glede na to za kakšno vrsto raka gre in kje se je pojavil. Če med naštetimi simptomi prepoznate same sebe, se ne ustrašite, saj najverjetneje nimate raka. Simptomi rakavega obolenja so izjemno podobni simptomom drugih bolezni, ki so veliko manj zastrašujoče. Ne glede na to pa za vsak slučaj obiščite svojega zdravnika, ki bo v največ primerih ovrgel neprijeten in dušeč strah. V primeru, da ste zboleli za rakom pa se opomnite, da zgodnje zdravljenje vodi v dobre rezultate in da je optimizem pomemben za okrevanje.

Značilni simptomi rakavega obolenja:

▪ pega, bradavica ali sprememba na koži, ki skozi čas spremeni površino, obliko, barvo ali debelino

▪ ranica, ki se ne zaceli več kot tri tedne

▪ zatrdlina ali oteklina pod površino kože

▪ zadebelitev kože na katerem koli delu telesa

▪ kronične težave s prebavo ali težave pri požiranju

▪ spremembe v odvajanju blata ali urina

▪ kri v urinu ali blatu

▪ krvavitev iz danke

▪ nepojasnjen vaginalni izcedek in krvavenje med menstruacijami

▪ ponavljajoči se glavoboli

▪ nepojasnjena izguba teže ali apetita

▪ nepojasnjena bolečina, še posebno kadar se pojavi v kosteh

▪ vztrajna nizka vročina

▪ ponavljajoče okužbe

▪ vztrajen kašelj ali kašelj, pri katerem izločate kri

▪ stalna utrujenost, slabost ali bruhanje

Vzroki

Kot pri marsikateri drugi bolezni, tudi pri rakavih obolenjih znanstveniki ne vedo natančno kaj povzroči nenadzorovano in rakavo rast celic. Najverjetneje gre za preplet več različnih dejavnikov. Eden izmed njih je motnja genov, ki pa sama po sebi še ne pomeni, da bo oseba razvila rakavo obolenje. Pomeni le gensko predispozicijo in večje tveganje za pojav raka. Dedna obremenjenost predstavlja povečano tveganje za razvoj raka, vendar pa je kot samostojni vzrok za pojav bolezni skoraj neznatna. Z dedno obremenjenostjo se lahko pojasni le od 5 – 15 % vseh rakavih obolenj.

Pojav raka lahko še najbolj razložimo s prepletanjem različnih obvladljivih dejavnikov, ki zajemajo prehrano, življenjski slog posameznika in druge dejavnike okolja.

Ena izmed glavnih kritik zahodne medicine je, da pri preprečevanju in zdravljenju raka prav nič ne naslavlja prehrane, življenjskega sloga, stresa ter sposobnosti telesa, da izloči odpadne in strupene snovi. Prav ti dejavniki pa najbolj vplivajo na pojav bolezni, obenem pa jih posameznik lahko tudi sam nadzoruje ter s tem prispeva k preventivi in okrevanju ob bolezni.

Pomembni dejavniki za razvoj raka so rakotvorne snovi iz okolja, na primer cigaretni dim, procesirana hrana in onesnaženost. Ti toksini v telesu spodbujajo nastanek prostih radikalov in vedno več znanstvenikov verjame, da to bistveno vpliva na nenadzorovano rast celic. Ljudje z močnim imunskim sistemov in velikimi ravnmi antioksidantov v telesu, ki nevtralizirajo proste radikale imajo boljše možnosti, da v njihovem telesu ne bo prišlo do rasti tumorjev. Vendar tudi samo ti dejavniki ne pojasnijo pojav raka, saj tudi osebe, ki so izpostavljene veliko karcinogenim snovem in osebe s šibkim imunskim sistemom nujno ne zbolijo. Vedno več raziskav se pri pojasnjevanju rakavih obolenj sklicuje na stres. Ta naj bi bil za nekatere posameznike poglavitni dejavnik, ki prepreči ali spodbudi razvoj bolezni. Najverjetneje pa na nastanek raka vpliva mnogo dejavnikov.

Ti so:

▪ genetske predispozicije

▪ strupi iz okolja, na primer onesnaženost, težke kovine in sevanje

▪ slaba prehrana, ki vsebuje veliko nezdravih maščob, aditivov, pesticidov in herbicidov ter nepravilno pripravljeno meso

▪ preobremenjenost jeter

▪ virusi in druge prikrite, kronične okužbe v telesu

▪ oslabljen imunski sistem

▪ stres

▪ slaba prebava in razstrupljanje telesa

▪ pomanjkanje telesne vadbe

▪ določena zdravila, na primer nadomestno hormonsko zdravljenje

Prehrana in življenjski slog

Za zmanjšanje tveganja za razvoj bolezni je potrebno zmanjšati tvorbo prostih radikalov v našem telesu, omejiti izpostavljenost prehranskim in okoljskim virom prostih radikalov ter povečati vnos antioksidantov.

Poleg tega je za vsakogar pomembno zgodnje odkritje bolezni, ki mnogo prispeva k uspešnejšem zdravljenju. Glede na starost, spol in zdravniško preteklost se udeležujte rednih zdravniških pregledov in si v skladu s priporočili pregledujte rizične dele telesa (običajno si ženske redno pregledujejo dojke, moški pa moda).  Poučite se o znakih rakavega obolenja in nemudoma obvestite zdravnika, če ste kje otipali zatrdlino. Poleg tega ves čas krepite svoj imunski sistem in svoje telo podprite z antioksidanti, obenem pa skrbite, da boste izpostavljeni čim manj strupom iz okolja. Pomembno je, da skrbite za redno pitje vode in jeste veliko vlaknin, saj je od vode in vlaknin odvisno kako se naše telo razstruplja in kako izloča odvečne in škodljive snovi. Jetra so eden izmed najpomembnejših organov pri obrambi pred rakom, saj delujejo kot filter za toksine in sodelujejo pri njihovim izločanju. Kadar so jetra preobremenjena z nezdravo hrano, procesiranimi maščobami, alkoholom ter onesnaženostjo ne morejo dovolj učinkovito delovati in zaradi preobremenjenosti tega organa strupi, ki bi se morali izločiti ponovno zaokrožijo po telesu. To lahko doprinese k razvoju bolezni. Ves čas krepite svoja jetra z zdravo prehrano, razstrupljanjem ter z zelišči, ki spodbujajo čiščenje jeter. Naučite se spopadati s stresom in se osvoboditi napetosti. Tako stres kot tesnoba in napetost šibijo imunski sistem in spodbujajo tvorbo prostih radikalov. Poskusite z meditacijo, avtogenim treningom, sprehodi v naravi ali pa z vadbami kot so qigong, tai qi in joga.

 Večina ljudi ve, da so konvencionalni medicinski ukrepi za zdravljenje raka, kot so kemoterapija, obsevanje in operacije izjemno grobi posegi v telo, ki lahko zaradi napora telesa vodijo tudi v smrt. V nasprotju s takšnimi pristopi naravna medicina ponuja več zelo obetavnih strategij za premagovanje bolezni, ki zajemajo spremembe v prehranjevanju, življenjskem slogu posameznika in uživanje prehranskih dodatkov. Obstajalo naj bi veliko primerov ljudi, ki so samo s spremenjenim življenjskim slogom dosegli remisijo bolezni, vendar pa to potrjuje le manjše število študij. Za kakšno vrsto zdravljenja se bo nekdo odločil je osebna odločitev, naše priporočilo je le, da se prej pogovorite z zdravnikom, se čim bolj sami poučite o različnih pristopih zdravljenja ter dobro pretehtajte prednosti in slabosti vseh možnosti, ki jih imate na razpolago. V primeru, da se odločite za konvencionalne načine zdravljenja si lahko pomagate s holističnimi medicinskimi pristopi, ki bodo vašemu telesu pomagali pri okrevanju. Poskusite poiskati zdravnika, ki bo razumel, da si želite pomagati še na drugačne načine. Spremenjen način prehrane, razna zelišča in druge naravne oblike zdravljenja lahko bistveno zmanjšajo vaše nelagodje ob običajnim pristopih zdravljenja ter povečajo zmožnost telesa, da se bojuje z boleznijo.

Spremembe v prehranjevanju, ki se priporočajo osebam z rakavim obolenjem skušajo vrniti telo bolnika v svoje naravno ravnovesje, spodbuditi delovanje imunskega sistema ter spodbuditi razstrupljanje. Bolniki naj bi jedli čisto in živo hrano, najboljše organsko pridelano. V primeru uživanja mesa se priporoča, da je meso čim bolj naravno, v primeru uživanja rib pa je pomembno, da so bile ulovljene v viru čiste vode. Kadar jetra obdelujejo toksine, v telesu nastaja ogromno število prostih radikalov. Takrat morate jemati močne antioksidante, ki bodo proste radikale čim bolj nevtralizirali. Dober prehranski vir antioksidantov so beluši, avokado, brokoli, brstični oreh, zelje in orehi. Ta vrsta hrane je bogata z glutationom, ki je eden izmed najmočnejših antioksidantov, kar jih poznamo. Poskrbite, da bo vsaj ena vrsta izmed naštetih živil vsakodnevno na vašem jedilniku. Priporočljivo je uživanje surove zelenjave in sadja, ki je močnih barv. Takšna živila imajo visoko vsebnost vlaknin, ki pomagajo pri izločanju toksinov iz telesa, vsebujejo pa tudi mnogo antioksidantov. Kadar takšno hrano jeste surovo, se ohranijo tudi naravno prisotni encimi v hrani, ki pripomorejo k učinkovitejšem prebavljanju hrane ter k dobri absorpciji hranil v krvni obtok. Da bi užili še več vlaknin, je priporočljivo uživanje polnozrnatih žitaric, na primer ovsa ali rjavega riža. Za vnos vitamina E, ki je pomemben antioksidant posezite po pšeničnih kalčkih, oreščkih ter semenih. Česen, čebula in stročnice krepijo jetra in so tudi zelo priporočljiva hrana. Glede na nekatere študije imajo antikarcinogen učinek fermentirani sojini izdelki, na primer tofu in miso pasta. Če se pravkar spopadate z rakom, sami najbolje veste kako pomembno je, da telesu zagotovite moč in energijo. Pri tem vam bodo pomagali pusti viri beljakovin, kot so na primer stročnice, jajca, tofu, perutnina in ribe. Osebe, ki prejemajo kemoterapijo ali obsevanje morajo vnos beljakovin povečati, saj beljakovine pomagajo preprečiti dodatno hiranje tkiva. Nekatere študije, ki so jih opravili na Japonskem so pokazale, da je na področjih, kjer je v kulturi značilno pitje zelenega čaja prisotno občutno manj raka na želodcu, požiralniku ali jetrih. Zeleni čaj deluje tudi kot nežni naravni stimulans za imunski sistem. Vsakodnevna skodelica zjutraj bo doprinesla tudi k nekoliko višji ravni energije. Predvsem pa je glavni nasvet pri soočanju z rakavim obolenjem pitje zadostnih količin vode, ki bo telesu pomagala pri razstrupljanju. Priporočljivo je tudi sveže sočenje zelenjave in sadja. Različne kombinacije zelenjavno – sadnih sokov uživajte vsak dan, najboljše zjutraj na tešče in med obroki. Za dodaten vnos vlaknin so vedno priporočljiva tudi lanena semena, ki jih zmleta lahko zmešate z vodo in redno pijete.

Poleg priporočil kaj jesti je enako pomembno vedeti, česa se je potrebno pri hrani izogibati. Procesirana in hitra hrana, ki vsebuje veliko aditivov, kemikalij ali barvil nima kaj delati na jedilniku človeka, ki se sooča z rakavim obolenjem. Kakor koli obdelana hrana in obroki, ki jih lahko kupite že pripravljene niso dobra izbira.  Izogibajte se tudi sadju in zelenjavi, ki ni organsko predelana. Če se takšni hrani ne morete izogniti, jo prej vsaj dobro operite in olupite. Čeprav ni nobenih raziskav, ki bi z gotovostjo potrdile, da uživanje rafiniranega sladkorja povzroča raka, se znanstveniki strinjajo, da sladkor zavira delovanje imunskega sistema. Šibek imunski sistem se ne more spopasti z rakom in težje zdrži obremenitve, ki jih prinašajo konvencionalne metode zdravljenja rakavih obolenj. Odrecite se sokovom ter slaščicam iz trgovine, ki so polne sladkorja. Prav tako ni priporočljivo pretirano uživanje naravnih sladkorjev – ne pretiravajte z domačimi sadnimi sokovi ter domače pripravljenimi sladicami, ki vsebujejo med ali melaso. Več raziskav je pojav raka povezalo z uživanjem hidrogeniranih in procesiranih maščob – te na jedilniku človeka, ki želi preprečiti raka ali pa se z njim bori nimajo kaj iskati. Osebe z rakavim obolenjem naj bi se prav tako izogibale uživanju rdečega mesa, margarine ter že vnaprej pripravljenih solatnih prelivov. Najbolj rakotvorno naj bi bilo meso, ki se pripravi na žaru na oglje ter sušene mesnine in dimljeni proizvodi. Če si ne predstavljate svojega življenja brez občasnega uživanja rdečega mesa, se odpovejte vsaj mesu, pripravljenem na žaru, suhim salamam in klobasam, šunki in slanini. Nikakor ne uživajte alkohola. Uživanje alkoholnih pijač je eden izmed poglavitnih dejavnikov, ki prispevajo k pojavu raka v ustni votlini, žrelu, želodcu, debelem črevesju in danki. Če ste zdravi in želite svoje zdravje ohraniti, si privoščite enega ali dva kozarca vina na teden, sicer pa alkohola ne uživajte. Alkohol poleg obremenitve jeter telesu jemlje tudi hranilne snovi.

Če so pri vas diagnosticirali raka, je redno razstrupljanje telesa vaša prednostna naloga. Priporočljivo je, da vsak mesec izvedete tridnevni post z zelenjavno – sadnimi sokovi. Na vsakih 6 mesecev je priporočljiv daljši post, ki naj bi po priporočilih trajal od 5 – 7 dni. Ljudje, pri katerih je rak že napredoval, morajo pri postu uporabiti zdravo pamet. Če vaše telo na post premočno odreagira z glavobolom in slabostjo, postenje prekinite. Namesto tega zelenjavno – sadnje sokove raje vključite v svoje vsakodnevno prehranjevanje. Nihče od nas, niti zdravi ljudje se ne morejo popolnoma izogniti izpostavljenosti strupom iz okolja, ne glede na to kako zdrave so naše prehranjevalne navade in naš življenjski slog. Iz tega razloga je za preventivo pred rakavimi obolenji vedno priporočljivo izvajati redni kratkotrajni post – na primer tridnevni post enkrat mesečno ali pa enodnevni post v tednu dni.

Drugi napotki

▪ Eden izmed najlažjih ukrepov, ki jih lahko sprejmete in na ta način preprečite izpostavljenost rakotvornim snovem je izpostavljenost cigaretnemu dimu. Kajenje povzroča pljučnega raka, prosti radikali, ki nastajajo ob vdihovanju cigaretnega dima pa lahko prispevajo tudi k nastanku raka na drugih delih telesa. Če kadite, prenehajte, nekadilci pa naj se tudi sicer izogibajo izpostavljenosti cigaretnemu dimu.

▪ Kolikor je le mogoče se izognite sevanju. Ne preživljajte časa pred televizijo, na mobilnih telefonih in ne uporabljajte mikrovalovne pečice. Izognite se tudi vsem rentgenskim slikanjem, ki niso zares nujno potrebna.

▪ Izogibajte se agresivnim kemikalijam. Dobro priporočilo je, da se čim bolj izognete vsem snovem, ki oddajajo hlape in druge ostre vonje. Odstranjevalci laka za nohte, spreji za lase, topila in gospodinjska čistila so vsi nezdravi. Izognite se jim kot je mogoče.

▪ Bodite previdni pri izpostavljanju soncu. Dnevno za zadostno količino vitamina D potrebujemo preživeti na soncu približno 15 minut. Daljše izpostavljanje sončnim žarkom ali opekline pa so povzročitelji kožnega raka. Kadar je sonce zelo močno pojdite ven le v zgodnjih jutranjih in poznejšem popoldanskem času, ko sončni žarki niso tako močni. Pri tem nosite zaščitne obleke in sončna očala.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo za preprečevanje razvoja rakavih obolenj in pri spopadanju z boleznijo:

Vitamini in minerali

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Multivitaminski dodatek bo vaše telo preskrbel z vsemi hranilnimi snovmi, ki jih potrebuje za dobro delovanje in za spopadanje s katero koli boleznijo. Dodatek odmerjajte v skladu z navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

 

 

C vitamin hranaVitamin C

Pri spopadanju z rakom je priporočljivo jemanje zelo velikih količin vitamina C.

 

Zelišča

Essiac čajEssiac čaj

Essiac čaj vsebuje veliko zelišč, ki spodbujajo razstrupljanje. Formula čaja izvira iz starodavne Indije in je požela že veliko pohval pri boju z rakavimi obolenji. Čaj pijte v skladu z navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

GrahovecGrahovec

Grahovec je rastlina, ki spodbuja celice, da se bojujejo proti raku. Jemanje ekstrakta rastline je združljivo z običajnimi metodami zdravljenja raka.

 

IngverIngver

Ingver bo osebam, ki prestajajo obsevanje in kemoterapijo pomagal pri spopadanju s slabostjo. Večkrat dnevno si privoščite ingverjev čaj.

 

KurkumaKurkuma

Kurkuma se že dalj časa uporablja pri spopadanju z rakavimi obolenji, saj naj bi delovala proti raku. Skladna je tudi z običajnimi metodami zdravljenja raka.

 

poprova meta čajMeta

Tudi meta, prav tako kot ingver bo osebam, ki prestajajo kemoterapijo in obsevanje pomagala pri spopadanju s slabostjo.

 

Navadni komarčekNavadni komarček

Čaj navadnega komarčka bo ublažil stranske učinke obsevanja ali kemoterapije.

 

Pisana ploskocevkaPisana ploskocevka

Ta rastlina vsebuje polisaharide, ki izboljšajo delovanje imunskega sistema. Najbolj priporočljivo je dodajanje tega zelišča v primeru raka na požiralniku, pljučih, želodcu ter debelem črevesju. Uporaba tega prehranskega dodatka je popolnoma združljiva s kemoterapijo, obsevanjem in kirurškimi posegi.

omega 3 deluje proti aritmijiRibje olje

Ribje olje podpira zdravo celično strukturo. Priporočljivo je kot preventiva pred rakavimi obolenji. Prav tako pomaga pri preprečevanju dodatnega odmiranja tkiva.

 

Velika zraščenkaVelika zraščenka

Velika zraščenka je goba, ki spodbuja celice imunskega sistema k borbi z rakom. Najučinkovitejša naj bi bila pri raku na dojkah, raku na prostati, jetrih in pljučih. Prav tako je združljiva s konvencionalnimi oblikami zdravljenja raka.

zeleni čajZeleni čaj

Spijte 3 skodelice zelenega čaja dnevno. Če ste preobčutljivi na kofein, si poiščite produkt, ki ne vsebuje kofeina. Poleg pitja čaja lahko posežete po ekstraktu v obliki kapsul ali tablet in jih jemljite v skladu z navodilom za uporabo na izbranem izdelku. Zeleni čaj je priporočljiv predvsem kot preventiva pred rakavimi obolenji.

Drugi dodatki

D-glukaratD – glukarat

D – glukarat je snov, ki aktivno sodeluje pri procesu razstrupljanja ter pomaga pri izločanju odvečnih in rakotvornih presnovkov v telesu. Priporoča se kot preventiva.

 

Indol-3-karbinolIndol – 3 –karbinol

Indol – 3 – karbinol je oblika žvepla, ki podpira zdravo tkivo dojk, prostate, spodbuja pravilno delovanje hormonov ter ima še nekatere druge pozitivne učinke na zdravje. Je tudi izjemna podpora pri razstrupljanju telesa.

KvercetinKvercetin

Kvercetin je oblika bioflavonoida, ki se je v testnih poskusih izkazal kot zaviralec tumorjev.

 

ProbiotikiProbiotiki

Koristni mikroorganizmi, ki jih zaužijete s probiotičnimi dodatki izboljšajo delovanje imunskega sistema, prebavo in izboljšujejo razstrupljanje telesa. Probiotiki so izjemno pomemben dodatek za ohranjanje dobrega zdravja, prav tako pa bodo koristili tudi osebam, ki so že zboleli za rakom. Nujni so kadar je bila oseba obsevana na področju trebušne votline. Izberite probiotike, ki vsebujejo mnogoštevilne koristne mikroorganizme in jih jemljite v skladu z navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

prebavni encimiProteolitični encimi

Vzemite kompleks proteolitičnih encimov in jih jemljite v skladu z navodilom za uporabo na izbranem proizvodu. Najobičajnejše se encime jemlje trikrat dnevno med obroki. Proteolitični encimi naj bi delovali proti raku. Združljivi so s konvencionalnimi metodami zdravljenja raka, jemanje je potrebno prekiniti le tri dni pred in tri dni po kemoterapiji, obsevanju ali kirurškem posegu.

kloreraMešanica zelenih superživil

Zelena superživila so alge, kot sta klorela in spirulina, pšenična trava ter še nekatera druga živila. Na trgu obstaja več različnih mešanic. Vse vsebujejo veliko hranljivih snovi in antioksidantov, ki spodbujajo zdrave celice v telesu. Mešanico se priporoča kot prehransko dopolnilo, ki bo pomagalo pri ohranitvi zdravega načina življeja ter pri preprečevanju nastanka rakavih obolenj.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

D – glukarat: vzemite 400 mg odmerek dnevno

Grahovec: 1000 mg ekstrakta te rastline vzemite trikrat dnevno

Indol – 3 – karbinol: vzemite 400 mg prehranskega dodatka dnevno

Kurkuma: 400 mg kapsulo z ekstraktom kurkume užijte trikrat dnevno na prazen želodec

Kvercetin: vzemite 400 mg odmerek trikrat dnevno na prazen želodec

Pisana ploskocevka: trikrat dnevno na prazen želodec vzemite ekstrakt rastline v odmerku 1000 mg

Ribje olje: dnevno vzemite do 1000 mg ribjega olja

Velika zraščenka: vzemite od 0,5 – 1 mg dodatka v ekstraktu na kilogram telesne teže. Dodatek vzemite na prazen želodec.

Vitamin C: priporočljivi so ogromni dnevni odmerki vitamina C, od 5000 – 1000 mg. Strategija, ki jo lahko uberete je postopno zviševanje odmerka do količine, ki jo še dobro prenašate brez, da bi dobili diarejo. Tako velike odmerke lahko intravenozno aplicira zdravnik, pri čemer se izognete prebavnim motnjam.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision