Dihanje temelj življenja

Dihanje je tako temeljni del življenja, da je skoraj sinonim za življenje. Vendar, koliko od nas so učili, kako dihati pravilno?

dihanje je vir življanja

Koliko izmed nas redno vadi dihanje? Ali je lahko nepravilno dihanje povezano s povečano nevarnostjo za nastanek kroničnih bolezni? Raziskave to vsekakor potrjujejo.

Medtem ko zahodna znanost poskuša ponovno odkriti znanje in instinkte, ki so prisotni že vse od pradavnine, si poglejmo, če nam lahko vzhodna znanost že ponudi odgovore. Vzhod (Kitajska, Indija) je ohranil mnogo veščin in tehnik, ki učijo pravilnega dihanja.  Od Joge, QiGong-a do borilnih veščin predstavlja dihanje center, iz katerega se veščina razvije. V jeziku sanskrt beseda prana pomeni »dih« in »življenjska energija«,  ki zapolnjuje celoten univerzum, podobno kot beseda Qi (Chi) v Kitajščini.

 

Beseda QiGong je sestavljena iz besede Qi in Gong. Besedo Gong težko prevedemo v katerokoli slovensko besedo, lahko pa jo opišemo kot aktivnost z namenom kultiviranja. Kultiviranje pomeni načrtno ukvarjanje z nečim z namenom rasti. Qi Gong pomeni zvišati, kultivirati, povečati dih/ življenjsko silo/ energijo.

Pogosto na zahodu mislijo, da je QiGong set dihalnih vaj, vendar je v resnici QiGong skupen termin za različne tehnike in vaje, ki so namenjene ohranjanju zdravja in kultiviranju energije. Seveda je dihanje ključni del teh tehnik, vendar to ni vse, kar je QiGong.

V Tradicionalni Kitajski Medicini se smatra, da se energetski rezervoar nahaja nekje na področju popka – področje, kjer se življenje začne. V kitajščini se ta del imenuje Dan Tian – zelo pogost termin uporabljen v QiGong-u. To je tudi področje, kjer se izvrši absorpcija energije, ki jo dobimo s hrano. Je tudi prostor, iz katerega izhaja vdih in izdih. Moderni življenjski slog je krivec, da večina ljudi danes diha zelo plitko, predvsem z zgornjim delom pljuč.  Zato, da bi dobili dovolj kisika v naše telo, razvijemo navado, da začnemo dihati veliko hitreje in lahko se razvije tudi sindrom hiperventilacije – stanje, ki ga spremlja veliko stresa in stres je tista stvar, ki jo poznamo kot kugo modernega življenja.

Protistrup za stres je globoko, počasno, uravnoteženo dihanje.

Ker je dihanje tako pomemben del življenja, ima njegovo omejevanje lahko travmatične posledice za celotno telo in um. Ni preveč pametno, da poskušate na silo urejati dihanje, na način, za katerega mislite, da je pravilen.  Lahko proizvedete kronično neravnovesje. Za začetnike je najbolje, da preprosto pustijo dihanju, da je in ga prvih nekaj mesecev enostavno opazujejo z vsemi drugimi občutji v telesu. Ko razvijete dobro zavedanje tega, kako vaše dihanje deluje in kako se navezuje z vsem ostalim  v vašem telesu, lahko začnete tudi usmerjeno dihati – to pomeni, da zavestno ukažete vašim dihalnim mišicam, kaj morajo početi. Drugače bi bilo to primerljivo s tem, da vzamete kladivo in začnete udarjati po vseh stvareh, ne da bi pravzaprav vedeli, kaj je krhko in kaj ni. To se navezuje na celoten QiGong, na prvem mestu je pozornost.

Ko razvijete pozornost, ste pripravljeni, da uravnotežite dihanje. To dosežete tako, da premaknete svojo pozornost iz zgornjega dela trupa na spodnji del trebuha, tako da se razširi in šele nato se razširijo tudi pljuča. To je naš naravni način dihanja. Na tak način dihajo zarodki in  otroci. To je dihanje, ki ga uporablja QiGong in ga poskuša obnoviti.

Naj vas ne zavede način dihanja Jogijev. QiGong je pravzaprav pravo nasprotje tega. V Jogi zelo zavestno in precej drastično stiskate trebušne mišice. V QiGong vadbi je namen, da celoten proces upočasnite, sprostite in normalizirate. QiGong dihanje ni prisiljeno, ki stiska trebušne mišice, ampak počasno, ko greste le do meje, kjer čutite rahel upor. Postopno se bodo vaše prsne in dihalne mišice razširile in lahko boste dihali zelo globoko in počasi, ne da bi čutili kakršenkoli upor ali napor. Vendar tako kot vsaka stvar, bo tudi pravilno dihanje zahtevalo svoj čas, da se ga naučite.

Ko boste enkrat osvojili to osnovno naravno obliko dihanja, vam je na voljo še precej širši spekter načinov dihanja, vendar je normalno trebušno dihanje osnova QiGong-a