PSORIAZA ALI LUSKAVICA

Psoriaza ali luskavica je pogosta  kronična bolezen kože, za katero so značilni jasno razmejeni »plaki«, poškodbe, ki so lahko rožnate ali sive barve in jih prekriva srebrnkasta luskava koža. Luskasta žarišča nastanejo zaradi kopičenja kožnih celic, ki se prehitro delijo. Psoriaza ni le bolezen kože, temveč lahko povzroči tudi vnetno obliko artritisa (psoriazni artriris) ali prizadene nohte. Psoriaza ali luskavica je bolezen, ki prizadene  od 1 – 3% prebivalstva v zahodnem svetu.

Znaki in Simptomi

Za psoriazo so značilne zadebeljene, privzdignjene rdeče ploskve kože, ki so prekrite s srebrnkasto belimi luskami. Poškodovana območja kože srbijo ali celo razpokajo, tako da nastanejo rane.  Najpogosteje luskavica prizadene zapestja, komolce, kolena, zadnjico in gležnje ter območja kože, ki so bila kakorkoli večkrat poškodovana. Psoriaza se lahko razvije tudi na nohtih prstov rok ali nog in povzroči zadebeljene, razbrazdane in razbarvane nohte. Pri nekaterih ljudeh se psoriaza razvije v vnetje sklepov in se imenuje psoriazni artritis. To se zgodi pri približno 10% bolnikov s psoriazo.

Vzroki

Psoriaza nastane zaradi kopičenja kožnih celic. Vsem ljudem se koža lušči, vendar normalno kožne celice dozorijo in se odluščijo v 28 – 30 dneh. Pri psoriazi se to zgodi mnogo hitreje, v 3 – 4 dneh. Nezrele kožne celice se nalagajo na površini kože in tvorijo rdeče, luskinaste lezije, ki lahko srbijo, razpokajo in krvavijo. Največji vzrok za razvoj bolezni predstavlja genetika, vendar k razvoju pripomorejo tudi drugi dejavniki. To so nezadostna prebava beljakovin, prevelik nivo strupov v črevesju, oslabljeno delovanje jeter, zauživanje alkohola, pretirano zauživanje živalskih beljakovin in stres.

Dieta in ukrepi, ki pomagajo nadzorovati bolezen

Če imate psoriazo je pomembno, da zmanjšate vnos sladkorja in povečate vnos hrane, ki je bogata z vlakninami. Priporočljiva je zelenjava, stročnice, sadje in polnozrnate žitarice. Prehranske vlaknine pomagajo pri vezavi strupov v črevesju, ki se nato izločijo skupaj z blatom. Če zauživamo premalo vlaknin, se strupi iz črevesja vsrkajo in lahko sprožijo luskavico. Priporočljivo je, da omejite vnos mesa in živalskih maščob; obenem pa povečajte vnos rib, posebno lososa, skuše in slanika. V koži posameznikov, ki imajo luskavico je nastajanje vnetnih snovi, ki jih imenujemo levkotrieni precej večja kot pri zdravih posameznikih. Te strupene snovi nastanejo iz arahidonske kisline, ki jo najdemo v živalskih tkivih. To je tudi razlog, da je potrebno uživanje mesa, živalske maščobe in mlečnih izdelkov omejiti kot se le da. Zanimivo pa je, da so raziskave pokazale, da ljudem s psoriazo pomaga, če uživajo več puranjega mesa.

Potrebno je prenehati z uživanjem alkohola. Ta znatno poslabša bolezen, saj poveča vsrkanje strupenih snovi iz črevesja, ki lahko nato sprožijo luskavico. K psoriazi mnogokrat pripeljejo tudi alergije na hrano, zato je priporočljivo, da ste pozorni na vaše reakcije na hrano in izločite morebitne alergene iz jedilnika.  

Izbruh psoriaze lahko sproži nenadno hujšanje ali hitro pridobivanje telesne teže. Ohranjajte zmerno telesno težo in se izogibajte hitrih shujševalnih kur, ki so za telo naporne. Izbruhe bolezni lahko povzročijo tudi glivična vnetja in vneto grlo, zato teh bolezenskih znakov nikoli ne prezrite in ves čas dobro skrbite zase. Uravnavajte stres, zaradi katerega bolezen velikokrat izbruhne. Pri tem si lahko pomagate z meditacijo, dihalnimi vajami ali pa nežnimi vadbami, kot so qigong, tai chi in joga.      Srbečico pri psoriazi si lahko lajšate s kopelmi z ovsenimi kosmiči, ki pomirjajo suho in srbečo kožo. V kad s toplo vodo stresite 300 g ovsenih kosmičev in 15 kapljic sivkinega ali kamiličnega olja. V kopel lezite za 20 minut, potem pa se z brisačo le nežno otrite. Kožo je potrebno pri bolezni vlažiti vsak dan, tudi, če imate občutek, da to ni potrebno. Navlažena koža je namreč manj občutljiva na draženje.

Prehranski dodatki, ki so priporočljivi za osebe s psoriazo:

Zdravniki za lajšanje psoriaze uporabljajo hidrokortizonske kreme, ki znake bolezni običajno hitro olajšajo. Težava pri uporabi takšnih mazil je, da ob dolgotrajni uporabi povzročajo tanjšanje kože ter ob pretirani uporabi lahko postanejo celo neučinkovita. Zato je izjemno pomembno, da si skušamo bolezen lajšati še na druge, bolj naravne načine, ki so brez stranskih učinkov.

Vitamini in minerali

vitamin zdravi kožoVitamin A

Vitamin A se že dalj časa uporablja pri zdravljenju kožnih bolezni, na primer psoriaze in aknavosti. Pomemben je za normaliziranje kožnih celic in pri zaviranju njihovega pretiranega razmnoževanja. Močnejša oblika vitamina A je na voljo z zdravniškim receptom in jo uporabljajo pri zdravljenju hude psoriaze. Veliki odmerki vitamina A so lahko nevarni, zato se vsem ostalim bolnikom priporoča povečano uživanje beta – karotena, ki se v vitamin A spreminja po potrebah telesa in ni toksičen.

b vitamin za bolj zdravo kožoVitamin B

Vitamin B pomaga pri spopadanju s stresom, prav tako je pomemben za ohranjanje zdravja kože. Zato je za osebe s psoriazo dodaten vnos vitamina B v obliki prehranskih dopolnil zelo priporočljiv.

vitamin C za zdravo kožoVitamin C

Ta vitamin je bistven za ohranjanje zdravega vezivnega tkiva in je pomemben dejavnik, ki deluje sočasno s kolagenom. Tako kolagen kot vezivno tkivo sta izjemnega pomena za zdravje kože, zato so dodatki vitamina C osebam s psoriazo zelo priporočljivi.


vitamin d za zdravo kožoVitamin D

Vitamin D se je izkazal kot zelo koristen pri zdravljenju luskavice. Bolnikom z luskavico pogosto manjka vitamina D, saj ne smejo biti izpostavljeni soncu. Vitamin je priporočljivo dodajati v obliki tablet ali krem. Ker je v prevelikih odmerkih toksičen, ne smete nikoli prekoračiti dovoljenega dnevnega odmerka. V izjemno hudih primerih psoriaze vitamin D v močnejši obliki na recept predpišejo tudi zdravniki.

selen izbolšuje stanje kožeSelen

Selen pomaga proti luskinastem prhljaju, ki pesti bolnike s psoriazo. Priporočljivo je dodajanje selena v telo z dodatki, veliko tega minerala pa vsebuje čebula, česen in brokoli.

 

Drugi dodatki

omega 3 za lepšo kožoMaščobne kisline omega – 3

Maščobne kisline omega – 3 imajo protivnetne učinke. Bolnikom s psoriazo hitro zmanjšajo vnetje in precej olajšajo težave. 10% bolnikov s psoriazo zboli tudi za psoriaznim artritisom, pri obeh boleznih pa pomaga uživanje 1 – 3 g ribjega olja omega – 3.

Zelišča

aloa za zdravo kožoAloe vera

Aloe vera je eno izmed izjemnih vlažil kože. Ohranjanje vlage v koži je za bolnike s psoriazo izjemnega pomena. Koža bolnikov s psoriazo je suha in luskasta in se lahko vname ter zakrvavi, če v koži ni dovolj vlage. To se pogosto dogaja pozimi, ko suh zrak v prostorih povzroči tudi draženje kože. Priporočljiva so mazila z aloe vero, ki jih nanašajmo večkrat na dan na prizadete dele kože.

gotu kola proti luskaviciGotu kola

Gotu kola je rastlina, ki jo že dolgo uporabljajo za lajšanje kožnih bolezni v Indiji, Maleziji ter ponekod v vzhodni Evropi. Pri zdravljenju kožnih težav jo uporabljajo tudi homeopati. Mazilo s tem zeliščem lajša boleče in luskaste rdeče maroge psoriaze. Gotu kola je v mnogih trgovinah z dodatki za zdravo življenje na voljo kot tekoč izvleček, ki ga je priporočljivo večkrat na dan nanesti na poškodovane dele kože.

Kapsaicin krema proti luskaviciKapsaicin

Kapsaicin je snov, ki jo najdemo v paprikah in pomirja bolečino. Kremo s kapsaicinom priporočajo tako bolnikom s psoriazo, kot tudi bolnikom z artritisom. Ker sta bolezni mnogokrat povezani, je krema s kapsaicinom izjemno priporočljiva. Raziskave so pokazale, da se bolezensko stanje po nanašanju kreme na prizadete dele kože mnogokrat opazno izboljša. Pri tistih, ki niso dosegli tako velikega izboljšanja pa je bila občutno manjša srbečica.

Pegasti badelj za zdravo kožoPegasti badelj

Pegasti badelj izboljša jetrno funkcijo, na ta način telo razbremeni strupov, ki se nahajajo v črevesju in tako olajša simptome psoriaze.

 

rumena kislicaRumena kislica

S tem zeliščem zdravijo kožne bolezni že od srednjega veka in vsebujejo ga mnogi zeliščni pripravki za zdravljenje kožnih težav. Rumena kislica je priporočljiva tudi pri psoriazi. Priporočljivo je jemanje kapsul, ki vsebujejo izvleček te rastline.

svetlinovo za bolšo kožoSvetlinovo olje

Svetlinovo olje pomaga pri celjenju ran in poškodb ter pomaga pri preprečevanju izsušenosti kože, kar je pri luskavici zelo pomembno. Svetlinovo olje je običajno na voljo v kapsulah.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Vitamin A: 10 000 IE / dan

Vitamin B: 50 mg, 3krat / dan

Vitamin C: 1500 mg / dan

Vitamin D: 400 IE / dan

Maščobne kisline omega – 3: 1000 mg kapsula od 3krat do 6krat / dan

Pegasti badelj: 100 mg izvlečka, 3krat na dan

Rumena kislica: 1 kapsula 3krat / dan

Selen: 200 mg / dan

Svetlinovo olje: 2 g / dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.