ATOPIČNI DERMATITIS ALI EKCEM

Atopični dermatitis ali ekcem je kronično vnetje kože alergijskega izvora.  Je zelo pogosto vnetje pri otrocih in dojenčkih, po nekaterih raziskavah se pojavlja pri 10 – 15% vseh otrok. Bolezen lahko traja več mesecev, pri nekaterih se pojavlja skozi celo življenje. Običajno se pojavi že v prvih mesecih življenja, redkeje osebe prvič zbolijo po puberteti.

Znaki in Simptomi

Za atopični dermatitis oziroma ekcem je značilna kronično srbeča in vneta koža. Koža oseb z atopičnim dermatitisom je rdeča in luskasta. Praskanje in drgnjenje kože, ki je zaradi srbečice pogosto, vodi do potemnelih in odebeljenih področij na koži, ki imajo pogosto poudarjene tudi brazde. Najpogosteje je poškodovana koža na notranjosti zapestij in komolcev, na obrazu in na zadnjem delu kolen, kjer je najhujša tudi srbečica.

Vzroki

Najpogostejši vzrok za atopični dermatitis je alergija na hrano, vendar na razvoj bolezni vpliva tudi genetika.

Dieta in ukrepi, ki pomagajo pri soočanju z boleznijo

Najpomembnejši in prvi ukrep, ki ga morajo bolniki sprejeti je, da iz prehrane odstranijo prehranske alergene. Čeprav se alergija lahko pojavi na vsa živila in tako sproži bolezen, so raziskave pokazale, da so najpogostejši prehranski alergeni mleko, jajca in arašidi. Ena izmed študij je pokazala celo, da so ta tri živila vzrok za kar 81% atopičnega dermatitisa pri otrocih.                                                                                 

Poleg diete je za bolnike zelo pomembno, da ne nosijo oblačil, ki so grobega materiala ali ki so grobo tkana, da oblačila perejo z milimi in nealergenimi pralnimi sredstvi ter da so oblačila dobro sprana z vodo. Osebe z atopičnim dermatitisom se morajo izogibati kemikalijam v pralnih in čistilnih sredstvih ter v kozmetičnih preparatih.

Za osebe, ki imajo katero koli kronično bolezen je pomembno, da ves čas skrbijo za ohranjanje svojega zdravja. Enako velja tudi za vse, ki imajo atopični dermatitis. Hrana naj bo uravnotežena in zdrava, posegati je priporočljivo predvsem po živilih, ki so bogata z vitamini C, B₆, E ter z beta – karotenom. Uravnajte stres, zaradi katerega lahko bolezenski znaki izbruhnejo ali se poslabšajo. Poskusite z meditacijo, sproščujočim sprehodom v naravi ali si pomagajte z vadbami kot so qigong, tai chi in joga, kjer boste dosegli psihično sprostitev in obenem krepili svoje telo.

Bodite pazljivi, da se pri športnih dejavnostih ne poškodujete, saj poškodbe poslabšajo atopični dermatitis. Posebno pazite na komolce in kolena, ki so bolj dovzetna za bolezenske znake, hkrati pa se jih pogosto poškoduje pri športnih dejavnostih.

Pri negovanju kože si lahko pomagate tudi s kopeljo iz ovsenih kosmičev. Ta namreč pomaga celiti izpuščaje in pomirja suho, pordelo kožo. V kad s toplo vodo stresite 300 gramov zmletih ovsenih kosmičev in dodajte še 15 kapljic sivkinega ali kamiličnega olja. Po 20 minutah kopeli si kožo le nežno otrite z brisačo, brez da bi s sebe preveč zdrgnili negovalne sestavine kopeli.

Prehranski dodatki, ki pomagajo lajšati bolezen

Atopični dermatitis zdravniki običajno zdravijo s kortikosteroidnimi kremami, ki simptome hitro lajšajo in so zelo učinkovite. Težava teh mazil je, da jih lahko uporabljamo le omejen čas, sicer lahko postanejo neučinkovite, obenem pa povzročajo tanjšanje kože. Iz tega razloga je priporočljivo, da si znajo bolniki pomagati tudi z naravnimi sredstvi, ki so brez stranskih učinkov.

Vitamini in minerali

Cink je mineral, ki spodbuja celjenje tkivCink

Osebe z atopičnim dermatitisom imajo običajno nizek nivo cinka, ki ga je zato potrebno dodajati. Cink je tudi mineral, ki spodbuja celjenje tkiv, kar je pri ekcemu zelo pomembno.

 

Vitamin D pripomore k zdravljenju atopičnega dermatitisaVitamin D

Vitamin D pripomore k zdravljenju atopičnega dermatitisa. Bolniki z atopičnim dermatitisom so za vitamin D pogosto prikrajšani, saj so na prostem največkrat zakriti. Pomagajte si z dodatkom vitamina D v tabletah ali kremah, vendar pazite, da ne presežete priporočljivega dnevnega odmerka, saj je vitamin D v večjih odmerkih toksičen. 

Drugi dodatki

Kvercetin proti atopičnem dermatitisuKvercetin

Kvercetin je bioflavonoid, ki deluje kot antihistaminik in na ta način sodeluje pri blaženju alergijskih reakcij. Ko se alergijske reakcije zmanjšajo, je tudi koža bolnikov z atopičnim dermatitisom bolj zdrava.

Maščobne kisline omega – 3 imajo protivnetne učinkeMaščobne kisline omega – 3

Maščobne kisline omega – 3 imajo protivnetne učinke. Pri raziskavah se je izkazalo, da olja, ki vsebujejo veliko maščobnih kislin omega – 3 hitro zmanjšajo vnetje na koži, ki je posledica atopičnega dermatitisa. Poleg dodajanja maščobnih kislin v obliki kapsul se bolnikom priporoča tudi uživanje 1 – 3 gramov ribjega olja omega – 3 na dan.

Zelišča

aloa vlaži kožoAloe vera

Aloe vera je eno izmed najboljših vlažil, ohranjanje vlažne kože pa je izjemnega pomena za bolnike z ekcemom. Koža pri ekcemu je suha in luskasta in če je dodatno ne vlažimo, se lahko bolj prizadeti deli kože vnamejo in zakrvavijo. To se običajno bolnikom dogaja pozimi, ko je zrak v prostorih bolj suh, kar povzroča draženje kože. Kožo je pri vsakršni kožni bolezni nujno ohranjati vlažno in prožno, pri čemer aloe vera zelo pomaga.

gotu kola rastlina se že dolgo uporablja za najrazličnejše kožne bolezniGotu kola

To rastlino se že dolgo uporablja za najrazličnejše kožne bolezni. Zdravilci in homeopati z njo lajšajo atopični dermatitis, psoriazo in mozolje. Kremo iz izvlečka rastline gotu kola nanašajte neposredno na prizadete dele kože.

Kamilice so se izkazale kot zelo učinkovite pri blaženju vnetja in srbečiceKamilice

Kamilice so se izkazale kot zelo učinkovite pri blaženju vnetja in srbečice, ki  je posledica atopičnega dermatitisa. Najverjetneje pomagajo, ker vsebujejo naravne flavonoide, ki so protivnetne snovi.

S tem zeliščem zdravilci zdravijo kožne bolezniRumena kislica

S tem zeliščem zdravilci zdravijo kožne bolezni že od srednjega veka. Vsebujejo ga najrazličnejši pripravki za zdravljenje kožnih težav, tudi atopičnega dermatitisa. Priporoča se zauživanje tega zelišča v obliki kapsul.

sladki koren za zdravo kožoSladki koren

Sladki koren deluje protivnetno, obenem pa pomaga tudi pri blaženju alergij. Iz teh dveh razlogov je priporočljiv pri spopadanju z atopičnim dermatitisom.

 

svetlinovo olje za bolšo kožoSvetlinovo olje

Svetlinovo olje se lahko nanese neposredno na prizadete dele kože, saj pomirja vnetje in rdečico. Prav tako je priporočljivo jemanje kapsul izvlečka svetlinovega olje. To naj bi pomagalo pri obnavljanju kože.

zeleni čaj za zdravo kožoZeleni čaj

Zeleni čaj je naravni antihistaminik, ki pomaga pri blaženju alergij. Na ta način umirja vneto kožo.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Cink: 45 – 60 mg / dan, ob izboljšanju bolezni jemljite le 30 mg / dan

Kvercetin: vzemite 400 mg, 20 minut pred jedjo

Maščobne kisline omega – 3: 1000 mg kapsula, 3 – 6krat / dan

Rumena kislica: 1 kapsula, 3 krat / dan

Sladki koren: 250 – 500 mg izvlečka rastline / dan

Svetlinovo olje: 500 mg, 3krat / dan

Vitamin D: 400 IE / dan

Zeleni čaj: 200 – 300 mg, 3krat / dan

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.