Pankreatitis

Zdravilna hrana

▪ MCT olja

▪ mlado meso

▪ posnete juhe ali enolončnice

▪ banane

▪ mlada zelenjava

▪ jogurt in probiotiki

Škodliva hrana

▪ mastno meso

▪ močno začinjene juhe

▪ polnomastni mlečni izdelki

▪ sveži kruh

▪ enostavni sladkorji

▪ ocvrte jedi

▪ veliko jajc

▪ alkohol

Trebušna slinavka je prebavna žleza, ki se nahaja v trebušni votlini. Dolga je od 12 do 15 centimetrov in tehta od 50 do 120 gramov. Leži horizontalno in se deli na štiri dele – glavo, vrat, telo in rep. Trebušna slinavka je pomemben organ, ki ima ključno vlogo pri prebavi, proizvaja pa tudi hormone, ki delujejo znotraj našega telesa. Vnetje trebušne slinavke se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, ki jih podrobneje opisujemo spodaj. Lahko je nenadno – akutno, ali pa vnetje poteka čez daljše časovno obdobje, kar imenujemo kronični pankreatitis. Akutni pankreatitis je vnetje trebušne slinavke, ki lahko poteka v blagi ali hudi obliki. V poteku tega se pojavi blažja oteklina organa in razpad nekaterih celic, vendar se stanje povečini hitro popravi. V primeru hujšega akutnega vnetja žleze je lahko bolezen smrtna, saj lahko privede do odpovedi drugih organov v telesu, takšnih primerov je na srečo manj. V povprečju je hudih potekov bolezni manj kot 20% vseh akutnih vnetij. Pojavnost akutnega pankreatitisa v Sloveniji je okrog 50 primerov na 100.000 prebivalcev letno. Vrh pojavljanja je med 40. in 60. letom, ženske obolevajo redkeje kot moški.

Kronično vnetje trebušne slinavke vodi do propadanja žleznega tkiva, ki skozi daljše časovno obdobje napreduje. Sčasoma trebušna žleza ne more več opravljati svoje funkcije v telesu. Pojav kroničnega pankreatitisa je okrog 10 do 40 oseb na 100.000 prebivalcev letno. Glavni vzrok v Evropi je alkoholizem in je torej stopnja obolevnosti vezana na stopnjo alkoholizma v državi. Trikrat pogosteje zbolevajo moški, najpogosteje v starosti med 35. in 55. letom. Kronično vnetje se lahko pojavi tudi pri otrocih oziroma mladostnikih, pri katerih je vzrok pogosto bolezen, imenovana cistična fibroza.

Simptomi in znaki

Oboleli za akutnim vnetjem trebušne slinavke imajo hude bolečine, pogosto pa tudi bruhajo. Bolečine se najpogosteje nahajajo v žlički ali pod njo in se širijo pasasto navzad, največkrat na levo stran. Širijo se lahko tudi v hrbet in navzgor v prsni koš. Obdobje bolečin lahko sproži obrok z veliko vsebnostjo maščob ali velike količine alkohola. Značilno je, da je bolečina tako huda, da tudi po zdravilih velikokrat ne popusti. Bruhanje je lahko hudo ali ponavljajoče se. Ob vnetju zaradi žolčnih kamnov se lahko sočasno pojavi zlatenica oziroma rumenkasto obarvanje kože in beločnic. Oboleli ima lahko povišano temperaturo, povečini do 39 stopinj Celzija in mrzlico. Stanje zahteva takojšnjo zdravniško oskrbo in se potrdi z laboratorijskimi testi, kjer dokažejo porast encimov, ki jih izloča trebušna slinavka.

Vzroki

Veliko različnih dejavnikov lahko privede do vnetja trebušne slinavke. Najprej poglejmo vzroke za akutno vnetje. Najpogostejši »krivec« le tega so žolčni kamni in sicer kar v 40 odstotkih. Na drugem mestu sledi alkohol, ki je povzročitelj 30% vnetij. Skupaj našteta dva vzroka tako povzročita okrog tri četrtine primerov. Drugi, redkejši vzroki so še povišane maščobe v krvi, poškodba, vnetje po operativnem posegu, tumorji ter nekatera zdravila. Kronični pankreatitis pri odraslih je vezan na uživanje alkohola, saj je največkrat povezan z alkoholizmom. Kadar se pojavi pri otrocih, je najpogostejši vzrok cistična fibroza. V približno 15 odstotkih je vzrok kroničnega vnetja žleze neznan, takrat se bolezen imenuje idiopatska.

Dieta

Vnetje trebušne slinavke izrazito vpliva na prebavo maščob. Ob akutnem vnetju se znaki izrazijo hitro in v veliki meri, kar zahteva bolnišnično zdravljenje ter nekajdnevni post. Po času, ko se vnetje žleze umiri, lahko pričnemo uživati nemastne juhe in nato po nekaj dneh preidemo na varovalno pankreatično dieto. Ta se osredotoča predvsem na uživanje hrane z manj maščobami. Kadar gre za kronično vnetje žleze se sicer dovoljuje uživanje omejene količine maščob, do 20g dnevno, ki morajo biti pretežno rastlinskega izvora ter vsebovati veliko nenasičenih maščobnih kislin. Primerno je tudi olje, ki vsebuje srednjeverižne maščobne kisline (MCT olje). Priporoča se hrana, ki je bogata z ogljikovimi hidrati, potrebno je izogibanje vlakninam. Dnevni vnos beljakovin naj bi znašal približno 70 gramov oziroma vsaj 1 gram beljakovin na kilogram telesne teže, od česar mora biti vsaj polovica beljakovin rastlinskega izvora. Ob znanem diabetesu, ki se pri nekaterih pojavi kot posledica obolenja trebušne slinavke, se mora vnos ogljikovih hidratov zmanjšati za polovico. Priporočeno je uživanje štirih do šestih manjših obrokov čez cel dan. Grižljaje hrane je potrebno dobro prežvečiti in jesti počasi. Uživanje tekočin je omejeno, pijemo eno uro pred ali po obroku, izogibati pa se moramo pitju med obroki. Hrana naj ne bi bila prevroča in ne prehladna, pripravljena pretežno s kuhanjem in dušenjem. Kadar pripravljamo obroke s pečenjem, uporabimo minimalno količino olja.

Hrana, ki škodi pri vnetju trebušne slinavke

mastna hranaMastno meso

Zaradi oteženega prebavljanja maščob je škodljivo uživanje premastnih kosov mesa. Sem spadajo mastne klobase, paštete, salame, slanina, meso in ribe iz pločevink, drobovina, pečeno in panirano meso, svinjska mast, maslo, ocvirki in zaseka.

Pekoče jediMočno začinjene juhe

Zelo začinjene jedi lahko sprožijo ponovni napad vnetja. Z vplivom na prebavo povzročajo neprijetne občutke in lahko sprožijo tudi gastritis, saj je želodec ob vnetnih procesih v telesu bolj izpostavljen neljubim vplivom pekočih jedi.

meko in mlečni izdelki pripomorejo k nastanku luskavicePolnomastni mlečni izdelki

Maščobe v mleku niso nič drugačne od preostalih maščob v tem, da so zmožne poslabšati stanje pri vnetju trebušne slinavke. Zato ne smemo pozabiti na to, da smo pozorni kakšne izdelke iz mleka kupujemo. Priporočajo se izdelki z manj maščobami.

Pečen kruhSveži kruh

Zaradi kvasa, ki vpliva na prebavni sistem, se je praviloma dobro izogniti kvašenemu kruhu za daljše obdobje. Kadar nam kvašeno testo ne povzroča pretiranih težav, se izognimo vsaj svežemu kruhu, saj se po kakšnem dnevu vpliv kvašenih dobrot na prebavila zmanjša.

Enostavni sladkorjiEnostavni sladkorji

Izogibati se moramo jedem, ki vsebujejo veliko enostavnih sladkorjev, saj se ti hitro sprostijo skozi črevesje v kri, visoka koncentracija krvnega sladkorja pa spodbuja trebušno slinavko k hitremu izločanju hormonov. Le ta ne premore zadostiti nenadnim potrebam organizma, saj je ogrožena s strani vnetja, zato moramo izbirati živila z visokimi vsebnostmi kompleksnih ogljikovih hidratov oziroma sladkorjev.

maščobe škodujejo gastritisuOcvrte jedi

Ocvrta hrana ne le vsebuje kopico maščob, temveč vsebuje vrste maščob, ki na splošno podpirajo vnetne procese v telesu. Ob visokih temperaturah se večina maščob strukturno spremeni in s tem postane škodljiva našemu organizmu. Cvrtje moramo zato ob bolezni trebušne slinavke postaviti na črno listo.

jajca za zdravo kriVeliko jajc

V jajcih se skrivajo nekoliko večje količine holesterola, predvsem v rumenjaku. Ob normalnem uživanju jajc to ne bi smelo povzročati težav. Tako lahko brez težav pojemo do pet jajc na teden oziroma največ eno jajce dnevno, kar velja predvsem za kronično obolenje. Upoštevati moramo tudi jajca, ki so del ostalih jedi in ne le jajca, ki jih pojemo samostojno. Seveda je potrebno količino jajc večati postopoma, če smo preboleli akutno vnetje žleze.

alkohol škoduje pri slabokrvnostiAlkohol

Alkohol je en izmed glavnih povzročiteljev akutnega vnetja pankreasa. Ob nenadnem vnetju trebušne slinavke je potrebno s pitjem popolnoma prenehati. Ob vsakodnevnem uživanju več kot dveh meric alkohola je tako potrebno pomisliti na svoje zdravje in se takoj lotiti procesa odvajanja od pitja. Seveda to ni enostavno in zahteva veliko volje ter pomoči okolice, vendar se ob ustrezni podpori trud poplača. Prepoved pitja velja tudi za občasne pivce, ki pa popijejo večje količine naenkrat.

Hrana, ki pomaga k hitrejšemu okrevanju po bolezni

MCT oljeMCT olja

Maščobe se morajo v procesu prebavljanja dodobra razgraditi, da jih organizem lahko sprejme. MCT olja,  ki vsebujejo srednjeverižne maščobne kisline, pa imajo prednost v tem, da jih lahko telo brez težav uporabi. V vodi so dobro topne in ne potrebujejo žolčnih kislin za raztapljanje. Telo jih sprejema neodvisno od encimov trebušne slinavke, zaradi česar so primerne ob obolenjih, kot je na primer kronični pankreatitis.

Mlado mesoMlado meso

Meso mladih živali vsebuje veliko manj maščobe, kot kosi mesa starejših živali. V bistvu je bolje, da se ob vnetju izogibamo uživanju mesa v popolnosti, vendar če se le temu ne moremo odpovedati, raje izbirajmo kose mesa mladih živali.

Posnete juhePosnete juhe ali enolončnice

Juhe so zelo dobrodošla hrana. Pravzaprav so hrana prvega izbora, kadar ob okrevanju po postu pričenjamo s prvimi poskusi hranjenja. Kuhane naj bodo na vodni osnovi, brez maščob in če se le da, primerno začinjene, oziroma razen zmerne količine soli brez drugih začimb.

banane za zdravo prebavoBanane

Ko smo okrevali po nenadni bolezni in so bolečine izginile, nam lahko pomagajo banane. Vsebujejo nekaj enostavnih sladkorjev, sicer pa tudi kompleksne ogljikove hidrate in veliko kalija. Le ta pripomore k uravnoteženju elektrolitskega ravnovesja v telesu, kadar smo kalij izgubili zaradi izrazitega bruhanja. Sicer se ob hujši bolezni z nujnim postom v bolnišnici kalij ureja z intravenskimi tekočinami.

Mlada zelenjavaMlada zelenjava

Mlada sveža zelenjava vsebuje veliko več vitaminov in rudninskih snovi kot starejše vrste enake zelenjave. Priporoča se, da iz vrta, kadar le tega imamo, utrgamo svežo zelenjavo in jo uživamo v čim bolj naravni obliki.

jogurtJogurt in probiotiki

Probiotiki z delovanjem na črevesje pomagajo telesu vzdrževati normalen imunski sistem in s tem prispevajo k zmanjšanju vnetnih procesov v telesu. V črevesju se nahaja 80 odstotkov našega imunskega sistema.

Druga priporočila

Ob nenadni bolečini v trebušni votlini, ki je visoke stopnje ali pa ne mine dolgo časa, je potrebno obiskati zdravnika. Ob znanem akutnem vnetju pankreasa si najbolje pomagamo tako, da sledimo priporočila lečečega zdravnika. Post je potrebno izvajati dosledno, saj lahko v nasprotnem primeru pride do hujšega vnetja in razkroja žleze, ki pa jo potrebujemo za normalno življenje. Za zagotovitev zadostne hidracije po obdobju bolnišničnega zdravljenja skrbimo sami, zato ne smemo pozabiti na pitje zadostnih količin vode oziroma drugih brezalkoholnih nesladkanih pijač. Ob znanem kroničnem vnetju je predvsem dobro upoštevati dietna priporočila.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Pokorn D. Zdrava prehrana in dietni jedilniki; Priročnik za praktično predpisovanje diet. Ljubljana: Inštitut za varoavnje zdravja RS 1997:104.

▪ Do certain foods Trigger Pancreatic Attacks? Dostopno 15.2.2017 na spletnem naslovu: http://healthyeating.sfgate.com/certain-foods-trigger-pancreatic-attacks-3137.html

▪ Cooking with pancreatitis: Dostopno 15.2.2017 na spletnem naslovu: http://living-with-pancreatitis.blogspot.si/2010/12/cooking-with-pancreatitis-spices.html