MOTNJA POZORNOSTI Z MOTNJO KONCENTRACIJE IN HIPERAKTIVNOSTJO

Motnje pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnost v tujini označuje kratica ADHD, ki pa se vedno bolj pogosto uveljavlja tudi pri nas. ADHD označuje impulzivnost, ki je neprimerna glede na starost osebe, pomanjkanje koncentracije ter pogosto pridruženo pretirano fizično aktivnostjo. To stanje se pogosto povezuje z motnjami učenja ter pomanjkanjem družbenih veščin. Za diagnostiko motnje pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnosti ne obstaja nikakršna laboratorijska ali druga fizična preiskava, temveč se diagnozo postavi glede na klinično zgodovino in obnašanje osebe.

Diagnoza je zato lahko precej subjektivna in je iz tega razloga posebno v preteklosti izzvala veliko razburjenih polemik o tem ali gre za zdravstveno stanje ali pa je takšno obnašanje pravzaprav normalno, še posebno pri dečkih.

Ločimo 3 različne tipe motenj ADHD, najpogostejša pa v ospredje postavlja predvsem pomanjkanje pozornosti, ne pa hiperaktivnost. Gre za eno izmed najbolj pogostih diagnoz otrok v sodobnem času. Otroci, ki imajo postavljeno diagnozo ADHD, imajo zelo pogosto tudi učne težave. Učne težave se pojavijo pri kar 30 – 40 % diagnosticiranih otrok, pa čeprav so ti otroci pogosto zelo bistri. Motnje pozornosti in koncentracije  ostanejo velikokrat spregledane, še posebno, če se jih ni opazilo v otroških letih posameznika. Z njimi se sooča tudi marsikatera odrasla oseba, ki se niti ne zaveda in ne prepozna svojih težav.

Znaki in Simptomi

Simptomi motnje pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnosti zajemajo več področij, pri čemer pa ni nujno, da so pri vsakem otroku izraženi vsi simptomi. Pri nekaterih je močno izražen le eden ali dva simptoma, drugi so bolj mili. Pri drugih so simptomi lahko bolj obsežni.

Tipični znaki motnje so:

▪ nezmožnost mirnega sedenja

▪ spremembe razpoloženja

▪ nemirnost

▪ zmožnost le kratkotrajne koncentracije

▪ pogosti izbruhi trme in neobvladljivosti

▪ slaba koordinacija in motorične sposobnosti

▪ slab spomin

▪ nezmožnost opravljanja aktivnosti, ki bi jih otrok glede na svojo starost moral opraviti

▪ impulzivnost

▪ motnje govora in učne težave

Vzroki

Več staršev je opazilo povezavo med jedilnikom svojih otrok ter med motnjami pozornosti, koncentracije ter hiperaktivnostjo. Najbolj opazna je povezava med sladkorjem in še nekaterimi drugimi vrstami hrane, ki pri nekaterih otrocih očitno sproži izjemno intenzivno reakcijo. Sodobnejše študije so potrdile domneve staršev. V zadnjih desetletjih se je izjemno povečala vrednost sladkorjev, prezervativov, emulgatorjev in prehranskih barvil v vsakdanjih živilih. Velika večin sodobnih otrok se tudi izjemno slabo prehranjuje. Njihov jedilnik predstavljajo hamburgerji, hot dogi, ocvrto piščančje meso in krompirček, poleg tega pa še izjemno sladkane in gazirane pijače. Otroška telesa so še toliko bolj dovzetna za umetne dodatke, zaradi česar se pri njih sproži reakcija. Pri nekaterih se reakcija na hrano izkaže v obliki alergije – pojavi se izcedek iz nosa, koprivnica ali težave s prebavo. Pri drugih je reakcija drugačna – pojavijo se hujše vedenjske težave.

Poleg hrane obstaja še več drugih vzrokov, zaradi katerih bi se pri otroku lahko pojavile težave s pozornostjo in vedenjske motnje. Nekatere raziskave so odkrile povezavo med pogostimi vnetji ušes v otroštvu in posledično pogosto rabo antibiotikov ter med prezgodnjim porodom in družinsko obremenjenostjo z motnjami pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnostjo.

Celostno gledano motnja najverjetneje nastane zaradi prepletanja več dejavnikov. Med njimi so razni umetni dodatki v hrani, alergeni iz okolja ter obremenjenost telesa s težkimi kovinami. Slabo delujoča prebava in povečana prepustnost črevesja vodi k povečanju metaboličnih toksinov in odpadnih snovi, ki v večji količini motijo normalno delovanje možganov. K razvoju motnje gotovo prispevajo tudi prehranske pomanjkljivosti esencialnih maščobnih kislin, B vitaminov, magnezija, železa ter drugih vitaminov in mineralov. Na razvoj motenj pozornosti in koncentracije ter na hiperaktivnost ima določen vpliv gotovo tudi čustveni stres, ki ga otroci prav tako doživljajo zaradi različnih vzrokov. Največkrat je za čustveno obremenjenost otrok kriv razpad družinske skupnosti, ki je v sodobnosti izredno pogost pojav ter drugi nefunkcionalni vzorci v družini. Pri otroku se stiska lahko kaže v obliki vedenjskih motenj ali motenj pozornosti in koncentracije.

Dieta in življenjski slog

Zdravniki uradne medicine pomen prehrane pri otrocih z diagnozo ADHD največkrat preprosto spregledajo. Namesto, da bi se otroke podprlo z naravnimi pristopi in popravkom jedilnika, se hitro predpiše kemična zdravila, ki pomagajo zavirati simptome ADHD. Zdravila so v nekaterih primerih res potrebna, vendar bi morala predstavljati šele zadnjo možno obliko pomoči. Dolgotrajni učinki zdravil, ki se jih predpisuje otrokom še niso znani, nekatere raziskave pa jih povezujejo z mogočim zaviranjem zdravega razvoja otrok, s čustvenimi težavami, ki se pojavijo kasneje v življenju ter z mogočimi težavami z zasvojenostjo. Prav tako najstniki v svojem eksperimentalnem obdobju zdravilo pogosto mešajo z alkoholom, marihuano in drugimi drogami, kar lahko pripomore k posledicam, ki se jih niti ne zavedamo. Glavna težava predpisanih zdravil pa je, da ne naslovijo vzroka motenj, temveč le zavirajo simptome.

V kolikor ima vaš otrok motnjo pozornosti in koncentracije, z morebitno pridruženo hiperaktivnostjo se priporoča, da sledite spremembi življenjskega sloga kot bo opisano v nadaljevanju članka. Predlogov se držite minimalno en mesec, najboljše pa je, da jih upoštevate tri mesece. Pri nekaterih otrocih je razlika izjemno hitro opazna (po le nekaj dneh), že če le prilagodite otrokov jedilnik; nekateri pa potrebujejo od približno 3 – 4 tedne, da njihovo telo začne izločati nakopičene toksine.

Kupovanje in domača priprava hrane je za zaposlene starše velik izziv, vendar bosta vaš trud in vztrajnost gotovo pripomogla k zdravju otroka ter k trdnejši družinski skupnosti. Spremembo jedilnika dodatno podprite še s prehranskimi dodatki, ki večini otrok hitro pomagajo popraviti biokemično neravnovesje.

Pomemben del zdravljenja motenj ADHD torej predstavlja prehrana. Spodaj opisane strategije bodo izboljšale vedenje vaših otrok in spodbujale koncentracijo, ki bi jo otrok vaše starosti moral biti zmožen doseči. Obenem takšen način prehranjevanja pomeni tudi naložbo v siceršnje dobro počutje in zdravje, pomagal pa bo tudi odraslim, ki se spoprijemajo z motnjo pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnostjo.

Jedilnik:

Prvo načelo, ki se ga morate držati pri pripravljanju obrokov za otroka je, da kupujete svežo hrano, ki jo sami pripravite. To je priložnost, da vsa družina uvede zdrav slog prehranjevanja. Otroci običajno radi jejo enako hrano kot odrasli, pri njihovi merici se le izognite uporabi začimb. Za napet živčni sistem so priporočljivi B vitamini. Dober vir B vitamina predstavlja rjavi riž, kvas ter zelenolistna zelenjava. Veliko otrok z diagnozo motnje pozornosti in koncentracije ima v svojem telesu velike presežke svinca in bakra. Hrana, ki je bogata z vitaminom C bo pripomogla k izločanju teh snovi iz telesa. Za malico svojim otrokom ponudite agrume in kivije. Pomanjkanje železa je povezano s kratkotrajno zmožnostjo pozornosti in s težavami v spominu. Če je krvni test pri vašem otroku pokazal pomanjkanje železa, mu vsak dan ponudite žlico melase. To bo otrok tudi rad pojedel, saj je njen okus značilno sladek. Soja, navadni jogurt, polnozrnate žitarice ter organski piščanec in puran bodo spodbujali proizvodnjo serotonina, hormona, ki pripomore k občutku mirnosti. Če vaš otrok nemirno spi, naj bo njegova večerja sestavljena iz omenjenih živil.

Vsakdo z alergijami na hrano ali drugimi prehranskimi preobčutljivostmi mora piti veliko vode. Otroci, stari nad 10 let, naj na vsaki 2 uri spijejo kozarec vode. Otroci pod 10. leti morajo spiti polovico te količine.

Poskrbite,  da bo nivo krvnega sladkorja pri otroku čim bolj stabilen. Obroki naj ne vsebujejo preveč enostavnih ogljikovih hidratov, temveč sestavljene; poleg tega pa naj bodo tudi bogati z beljakovinami. Oreščki, stročnice, perutnina in ribe so prava izbira. Vsak obrok hrane naj vsebuje zelenjavo, ki prispeva k počasnejšemu sproščanju sladkorja v krvi. Otrok ne sme nikoli spustiti zajtrka, saj to poruši biokemijsko ravnovesje skozi cel dan, manjše obroke pa naj uživa na 2 ali 3 ure. Otrok naj je hrano, ki nahrani možgane z esencialnimi maščobnimi kislinami. Postrv, losos, orehi, mandeljni in lanena semena bi morali uživati prav vsi, ne glede na to ali imajo težave s pozornostjo in koncentracijo in ne glede na to ali so otroci ali odrasli.

V kolikor je vaš otrok diagnosticiran z motnjo pozornosti in koncentracije ima skoraj zagotovo alergije na hrano. Pri določanju prehranskih alergenov si pomagajte z izločitveno dieto – najprej naj bo jedilnik vašega otroka zelo preprost, z le nekaj nealergenimi živili, potem pa postopoma širite nabor jedi in opazujte reakcije otroka. Hitro boste lahko ugotovili, če je kakšno živilo bolj problematično kot drugo, najverjetneje pa ste že pred tem opazili neželene reakcije otroka po zaužitju določene vrste hrane. Za začetek je priporočljivo, da iz jedilnika črtate najbolj alergena živila. To so soja, mleko, pšenica in druga glutenska žita, kakav, arašidi, agrumi ter prehranski aditivi, barve in konzervansi. Prečrtajte hitro hrano in procesirane obroke. Če je kdaj res neizogibno, da kupite zamrznjeno ali konzervirano hrano, prej previdno preberite etiketo s sestavinami in izberite produkt z najmanj umetnimi dodatki.

Sladkor je dokazano povezan s hiperaktivnim vedenjem (otrok), presežek saharoze v krvi pa hitro vodi do hipoglikemije, ki je povezana z motnjami pozornosti, koncentracije in hiperaktivnostjo. Sladkarije, pijače in bonboni so na prepovedani listi, enako pa velja tudi za kupljene sokove, ki so polni dodanih sladkorjev ter za izdelke, narejene iz bele prečiščene moke. Če je vaš otrok prej jedel večje količine sladkarij, boste najverjetneje že v nekaj dneh brez sladkorja opazili bistveno razliko v njegovem vedenju. V jedilnik otroka vključite tudi sveže stisnjene sadno – zelenjavne sokove ter čim več sveže zelenjave in sadja, ki bo pomagalo pri izločanju nakopičenih toksinov iz telesa.

Drugi ukrepi:

Spodbujajte svojega otroka k igri zunaj, na svežem zraku ter omejite čas, ki ga preživi pred televizijskim ekranom ali računalniškim monitorjem. Ta dva ukrepa sta se izkazala kot dobra pri soočanju z obvladovanjem simptomov motnje pozornosti, koncentracije ter hiperaktivnostjo. Otroka vključite v terapijo pri svetovalcu – pedagogu ali psihologu, ki ima izkušnje z delom na tem področju. Svetovalec bo pomagal pri obvladovanju vedenjskih motenj ter pri soočanju z morebitnimi učnimi težavami. Prav tako bo svetovalec otroku pomagal pri premagovanju čustvenih težav, ki so se pojavile zaradi težav v družinski skupnosti otroka. Celostni pristop pri obravnavi otrok z diagnozo ADHD največkrat prinese precejšnje izboljšanje težav.

Priporočljivi prehranski dodatki, pri soočanju z motnjami pozornosti, koncentracije in hiperaktivnostjo:

Vitamini in minerali

b vitamin proti ADHDVitamini B kompleksa

B vitamini so ključnega pomena za normalno delovanje možganov, pripomorejo tudi k mirnosti.

 

cink za zdravljenje pučniceCink

Pomanjkanje cinka lahko prispeva k simptomom ADHD. Cink je eden izmed bistvenih elementov, potrebnih za normalno delovanje telesa in imunskega sistema, zato bo vašemu otroku gotovo koristil.

kalcij in magnezij1Kombinacija kalcija in magnezija

Oba minerala delujeta pomirjujoče na živčni sistem. Najboljše delujeta v kombinaciji, zaradi česar izberite kapsulo s kompleksom obeh.

 

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Za normalno delovanje možganov telo potrebuje širok spekter vitaminov in mineralov. Izberite produkt, primeren za otroke ter pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Pri ljudeh, ki imajo pogoste migrenske glavobole je nivo serotonina pogosto prenizek, zaradi česar je vitamin B6 priporočljivo dodajati.Vitamin B6

Vitamin B6 je pomemben za tvorbo serotonina, hormona, ki na nas deluje pomirjujoče in je nujen za dobro zbranost, vedrost in mirnost.

 

Drugi dodatki

omega 3 deluje proti aritmijiEsencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline so nujno potrebne za dobro delovanje možganov, zbranost in pozornost. Poleg hrane, bogate z esencialnimi maščobnimi kislinami, dodatno jemljite še prehranski dodatek.

FosfatidilserinFosfatidilserin

To je substanca, ki je naravno prisotna v velikih koncentracijah v možganskih celicah in zagotavlja normalno delovanje možganskih celic.

 

ProbiotikiProbiotiki

Dobra črevesna flora je pomembna za celoten imunski sistem, za dobro absorpcijo hranil, nedavne raziskave pa so pokazale, da je ključna tudi za psihično počutje in stabilnost. Probiotike jemljite v skladu z navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

B vitamini: priporočljivo je jemanje 50 mg vitaminov B kompleksa dnevno

Cink: otroci, stari nad 2 leti naj vzamejo 10 – 15 mg cinka dnevno, v kombinaciji z 2 mg bakra

Esencialne maščobne kisline: priporočljiv dnevni odmerek je 500 – 1000 mg kapsulo esencialnih maščobnih kislin

Fosfatidilserin: prve 3 mesece naj otrok jemlje od 300 – 500 mg dodatka dnevno, potem pa odmerek spustite na 100 – 300 mg na dan. Takšen odmerek zadostuje večini otrok in odraslim.

Kalcij in magnezij: otroku dajte 500 mg kalcija in 250 mg magnezija dvakrat dnevno

Vitamin B6: otrokom, starim nad 5 let dajte 100 mg vitamina B6 na dan

 

Viri:

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.