MENOPAVZA 

Menopavza označuje obdobje, ko ženska izgubi menstruacijo. Običajno se pojavi okoli 50. leta starosti, lahko tudi kasneje, pri 55. letu starosti; pri nekaterih ženskah pa je menopavza zgodnja in se lahko začne že v 40. letih. Za diagnozo menopavze je potrebnih od 6 do 12 mesecev brez mesečne krvavitve. Obdobje pred menopavzo se imenuje predmenopavza, obdobje po menopavzi je postmenopavza. Za obdobje predmenopavze so značilne neredne krvavitve.

Znaki in Simptomi

Najobičajnejši simptomi nad katerimi tožijo ženske v menopavzi so vročinski oblivi; nespečnost; glavoboli; vaginitis, ki se pojavi zaradi suhe nožnice in pomanjkanja estrogena; pogosta vnetja mehurja; mrzla stopala in dlani; pozabljivost in nezmožnost zbranosti. Vročinski oblivi so najpogostejši simptomi menopavze in prizadenejo od 65% – 80% žensk. Z menopavzo povezujejo tudi propadanje zob, bolezni srca in artritis.

Vzroki

Menopavza se pojavi, ko v jajčnikih ženske ni več nobenih aktivnih jajčec. Vzrok za to je najpogosteje naravni proces staranja ali kakšen medicinski poseg oziroma zdravljenje (na primer kemoterapija). Ob rojstvu je v ženskem telesu približno milijon jajčec, v puberteti ta številka upade na 300.000, vendar samo 400 od teh jajčec dozori tekom plodne dobe ženske. Do 50. let starosti ostane le še nekaj jajčec. Z menopavzo folikli v jajčnikih prenehajo ustvarjati jajčeca, zato se sproščata manjši količini progesterona in estrogena. V krvi se poveča koncentracija gonadotropnih (FSH in LH – izloča ju hipofiza) in androgenih hormonov (na primer testosteron). Prav to hormonsko neravnovesje je glavni krivec za pojav težav, ki so značilne v menopavzi. Estrogen je namreč povezan z vsem dogajanjem v telesu, od uravnavanja koncentracij holesterola do presnavljanja kalcija v kosteh ter celo pri spominu in učenju. Progesteron je izjemno pomemben za nastajanje kosti, pri želji po spolnosti ter je naravno pomirjevalo, ki pomaga uravnavati stres. Pri menopavzi nivo estrogena upade za 80%, progesteron pa povsem izgine iz telesa. Izguba teh hormonov ženske mnogokrat zelo prizadene. Estrogen in progesteron sta izjemnega pomena za zdravje in dobro počutje žensk. Zdravniki ženskam v menopavzi za lajšanje težav običajno predpisujejo hormonske nadomestke, ki marsikateri ženski pomagajo. Vendar ima hormonsko zdravljenje tudi nekatere slabosti. Povečano je tveganje za marsikatero resno bolezen, zato je priporočljivo simptome menopavze obvladati na naravnejši način.

Dieta in ukrepi za izboljšanje počutja v menopavzi:

Glavno priporočilo za prehrano v menopavzi je, da se poveča zauživanje rastlinske hrane, posebno tiste, ki je bogata s fitoestrogeni (gre za rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena). Obenem se svetuje zmanjšan vnos živalskih proteinov. Fitoestrogene najdemo v soji, lanenih semenih in lanenem olju, oreščkih, polnovrednih žitaricah, jabolkih, janežu, zeleni, peteršilju in kalčkih alfaalfa. Hrana, bogata z rastlinskimi estrogeni je še lucerna, ječmen, korenje, češnje, česen, grah, otrobi, krompir, riž, rž, pšenica in divji jam.

 V nekaterih kulturah se ženske v menopavzi ne soočajo skoraj z nobenimi neželenimi simptomi. Znanstveniki predvidevajo, da k temu pripomore drugačen način prehrane teh kultur, ki temelji na rastlinah, ki so bogate s fitoestrogeni. Povečan vnos zgoraj naštete hrane pomaga obvladovati vročinske oblive, ugodno vpliva na nožnične spremembe, ki se dogajajo v menopavzi ter preprečuje pojav osteoporoze. Ta se namreč velikokrat pojavi hkratno z menopavzo. Hrana, ki je bogata s fitoestrogeni prav tako pripomore k zmanjšanju pojavnosti raka na dojkah, črevesju in prostati. Najbolj priporočljivo je, da povečamo vnos soje. Zauživanje soje naj bi bistveno pomagalo pri lajšanju vročinskih oblivov, nespečnosti, izčrpanosti in spremembah na nožnici in zunanjem spolovilu. Ženske, ki imajo težave s suhostjo nožnice in draženjem sluznice se morajo prav tako izogibati snovem, ki dodatno izsušujejo sluznico. To so antihistaminiki, alkohol, kofein in diuretiki.

Pri tem je pomembno, da ne začnemo skrbeti zase šele ob menopavzi. Z zdravim življenjskim slogom je potrebno pričeti zgodaj. Pomembna je uravnotežena prehrana, bogata s kalcijem. Uživati je potrebno dovolj vitamina D in se gibati. Telesna aktivnost je zelo pomembna pri ohranjanju zdravja. Pijte veliko vode. Ta zmanjšuje suhost, ki je posledica izgubljenega estrogena. Privoščiti si je potrebno dovolj krepčilnega spanca in uravnati stres. Pri slednjem si lahko pomagamo z meditacijo, globokim dihanjem, qi gongom, tai qijem in jogo.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagamo pri simptomih menopavze:

Vitamini in minerali

b vitamin proti simtomom menopavzeB vitamini

Z B vitamini lahko uravnavate stres. Ženske so v menopavzi zaradi sprememb v telesu bolj podvržene stresu.

 

vitamin D proti simtomom menopavzeKalcij in vitamin D

Kalcij je mineral, ki je nujen pri krčenju mišic, pri strjevanju krvi in pri vzdrževanju celičnih membran. Bistven je za normalno delovanje srca. Bolezni srca in ožilja so po menopavzi pri ženskah pogostejše, zato je pomembno, da s kalcijem preventivno zaščitite svoje zdravje.

Ena izmed hujših posledic menopavze je izgubljanje kostne mase. Posledica tega so zlomi, ukrivljanje hrbtenice in izgubljanje zob. Iz tega razloga je kalcij skorajda nujen dodatek, ko ženske pridejo v menopavzo. Dobri viri kalcija so posneto mleko in jogurt, obogateni sadni sokovi in žitne jedi, losos in sardele ter melasa. Kalcija je veliko tudi v vodni kreši, regratu, endiviji in v morskih algah.
Vitamin D je pomemben predvsem zato, ker pospešuje vsrkanje kalcija. Vir vitamina D so mleko in mlečni izdelki.

magnezij proti simtomom menopavzeMagnezij

Magnezij je izjemno pomemben za močne kosti in je zdrav tudi za srce. Zato se priporoča pri ženskah v menopavzi in po menopavzi.

 

vitamin c proti simtomom menopavzeVitamin C

Vitamin C je za ženske v in po menopavzi priporočljiv, ker krepi kapilare in zmanjšuje posledice vazomotornih motenj. To so motnje v telesu, ki povzročajo vročinske oblive.

 

vitamin E proti simtomom menopavzeVitamin E

Ta vitamin so začeli uporabljati pred 50 leti za lajšanje vročinskih valov. Vitamin E je tudi močan antioksidant, ki ženske po menopavzi varuje pred boleznimi srca, ki so najpogostejši vzrok smrti pri ženskah.

Drugi dodatki

Naravni progesteron

rogesteron namreč izjemno dobro zaustavi izgubljanje kostne mase, ki se začne po menopavzi. Naravni progesteron dobimo v kremah, ki so na voljo brez recepta. Vsebujejo korenino mehiškega jama, ki je vir naravnega in netoksičnega progesterona. Te kreme lahko lajšajo težave menopavze pri mnogih ženskah. Poleg tega progesteronske kreme varujejo pred osteoporozo. Progesteron namreč izjemno dobro zaustavi izgubljanje kostne mase, ki se začne po menopavzi. Z dodajanjem naravnega progesterona se zmanjša tveganje za zlome za polovico. Nekatere novejše raziskave so pokazale, da progesteron ne le varuje pred izgubo kostne mase, temveč zmore tudi povečati kostno maso. Celice, ki gradijo kosti imajo receptorje za progesteron oziroma vezivna mesta zanj, kar omogoča povečevanje kostne mase. Progesteron zato upočasni osteoporozo, bolezen pa lahko celo nazaduje. Nekateri raziskovalci so prepričani, da je osteoporoza pravzaprav bolezen pomanjkanja progesterona. V vsakem primeru, ta hormon je izjemno priporočljiv v času menopavze in po menopavzi.

Zelišča

Dong quaiDong quai

To zelišče že tisočletja uporabljajo kitajske ženske za lajšanje ginekoloških težav. Učinkuje proti akutnim simptomom menopavze, ki jih povzročajo hormonske spremembe. Pomaga tudi pri nespečnosti, ki je ena izmed pogostih težav v menopavzi.

rdeča detelna proti menopavziJanež, korenina sladiča in rdeča detelja

Ta zelišča vsebujejo rastlinske estrogene. Imajo precej majhno estrogensko aktivnost, vendar lajšajo tegobe menopavze, še posebno, če jih ženske jemljejo v kombinaciji z drugimi estrogenskimi zelišči in jedmi.

Navadna konopljika za simtome menopavzeNavadna konopljika

Ta rastlina uravnava koncentracije hormonov. Najdemo jo v številnih zeliščnih pripravkih za zdravljenje simptomov menopavze.

 

sibirski ginseng proti simtomom menopavzeSibirski ginseng

Eden od simptomov v menopavzi je izčrpanost. Sibirski ginseng je odlično sredstvo za povečevanje energije. Ginseng je tudi bogat z rastlinskimi estrogeni in s tem lajša simptome menopavze.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

B vitamini: 50 mg / dan

Dong Quai: 2 tableti / dan

Kalcij: 1200 mg / dan

Magnezij: 500 mg / dan

Progesteronska krema: kremo uporabljajte 12 dni na mesec, dvakrat na dan. Zjutraj ali zvečer si jo vtrite v kožo na zapestju, trebuhu, hrbtu, ramenih in vratu.

Sibirski ginseng: 1 – 3 kapsule / dan

Vitamin C: 1000 mg / dan

Vitamin D: 400 IE / dan

Vitamin E: 400 IE / dan

 

Viri:

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.